Forum konie »

Dopasowanie siodła

czy w siodłach rajdowych jest więcej miejsca na koński kręgosłup???

zalezy w jakim rajdowym
w daw magu czy pleszewie miejsca jest moim zdaniem tyle samo co we wszechstronnym
ale juz w siodle Podium cała konstrukcja jest inna i z tego co z nam  opinie te siodła dopasowują sie do naprawde problematycznych końskich grzbietów 🙂

No nic, trudno. Dzięki za informacje.
Epikea jeżeli chodzi o tego Pokrzyckiego, to sklep Oxer na ul. Przyjaźni.

A ten pan dojezdza poza Wrocław? np do katowic?
A wiecie ile pan Pokrzycki bierze? I czy naprawdę robi to dobrze?
Podbijam pytanie !!
Ja dzisiaj zgłupiałam - mocniej pojeździłam i koń był cały mokry, pod siodłem też, ale czaprak tam gdzie idą ławki siodła był suchy  🤔 To był świeżo założony czysty czaprak - 2 dni wcześniej pojeździła podobnie w innym czapraku i pot w miejscu gdzie jest siodło, był na nim wyraźnie widoczny (grzbiet też był mokry) - czyli były takie standardowe plamy w miejscu, gdzie idą ławki.
Taka różnica we wchłanianiu potu przez czaprak?
ale to na prawdę można zadzwonić do Oxera i zapytać, tak będzie najłatwiej i najszybciej...071/362 83 94
Branka, a w okolicach kręgosłupa koń był mokry, czy też suchy? U nas często jest tak, że przy lżejszych jazdach Sahara poci się głównie pod tybinkami, dopiero przy konkretniejszym wysiłku, typu porządny teren poci się też pod poduszkami i wyżej.
Pamiętasz, żeby robić taki "dziubek" na środku czapraka? Kiedyś nie robiłam i wtedy faktycznie cały czaprak był mokry, przy dziubku część grzbietowa ma lepszą wentylację i bywa, że czaprak jest pół na pół.
Moje siodło tez już nie leży idealnie, kobyła przytyła.
Tak to wygląda po zdjęciu siodła - generalnie całkiem suche jest miejsce na kręgosłupie i kłebie i jasniejsze plamy widać w miejscu tybinki. Pan S obiecał "wpaść" do końca listopada  😎

tajnaa nie wiem czy nie potrzebujesz siodłać kapelek dalej za łopatką, przynajmniej jak się patrzy na to zdjęcie
Wiem, siodłam ale kobyłe mam z tyłu przebudowaną dodatkowo mały kłąb i siodło zaczęło zjeżdżać w stronę szyi, Tragedii nie ma bo terlica nie dotyka łopatki tylko miękka część tybinki. A to na łopatce to zapewne mokre od czapraka.
Mniej więcej tak wygląda pod siodłem.
Mam problem z dopasowaniem siodła na mojego konia.Ma taką budowę,że jeśli siodło dobrze leży w okolicach kłębu to uciska łopatki,a jeśli nie uciska łopatek to leży na kłębie.Przerzuciłam już mnóstwo siodeł i w każdym jest to samo.Macie jakieś pomysły jakie siodło może być najsensowniejsze dla takiego delikwenta?
D+A, ujeżdżeniowe czy skokowe ?
Wrzuć zdjęcie grzbietu 😉
Skokowe. Fotek grzbietu niestety nie mam(zresztą one chyba niewiele pomogą,bo na pierwszy rzut oka grzbiet wygląda bardzo typowo-dopoero jak przychodzi do zakładania siodła to się robi problem:/) Dzisiaj po kolejnej wizycie z pasowaniem siodeł już się załamałam.
Ja bym spróbowała wziąc na tyle szerokie, żeby nie uciskało łopatek a dla ochrony kłębu zastosować grubszą podkładkę np. Lamicell Memory Form.
Boję się tylko,że przy grubej podkładce i braku wystarczającego oparcia z przodu to siodło będzie w pewnym sensie wisieć i się bujać:/Od tygodnia czekam na jedną testówkę.Jak w końcu przyjdzie to znowu mamy wizytę z mierzeniem:/
zgadzam się z BaŚ, tylko pod siodło bym wsadziła korektę przodu (mattesa albo gluta). też to kiedyś przerabiałam (zanim mi się szkapinka trochę nie rozbudowała) ;-)
jest tylko jeden problem-większość podkładek jest na tyle długa,że oprócz miejsca przy kłębie wypełnia też miejsce przy łopatce a tam chcę,żeby był luz:/
A może porozmawiać np z forumowym Bogdanem o mozliwości dopchania lub odepchania poduszek?
Ja chyba zakupie do gluta żel podnoszący tył siodła, ponieważ mój arezzo leci do tyłu. Tylko nie spodziewałam się że sam tył kosztuje więcej niż glut!
Bogdana biorę pod uwagę🙂Tylko musiałyby być chyba tak dopchane,żeby nie zabierały miejsca przy łopatce. Czekam jeszcze na testówkę Zaldi.Jak z tym nic nie wyjdzie to będę myśleć o przeróbkach. Póki co kombinuję z podkładkami.
Tylko żebyś nie przekombinowała tak jak ja. Bo mi się zdawało że mi siodło tez leci na tył i kupiłam podkładke za 450zł a po tygodniu sie okazało że mam nierówno rozłozone wypełnienie w poduszkach i wystarczy dopchać poduchy z przodu i tyłu bo podkładka nie rozwiązuje problemu. A wystarczyło 10 minut rozmowy z ekspertem i pokazanie kilku zdjęć.
Podkładkę i tak już mam od dawna,więc nie jest to dodatkowy wydatek😉 Ja sama nie dobieram mu siodła tylko nadzoruje to osoba dbająca o jego plecy😉 Jak z następnym siodłem nie wypali to wtedy będę musiała kupić i tak jakieś i kombinować z wypełnieniem poduszek,a wtedy to zgłoszę się do Bogdana🙂
Moje bydle ma taki grzbiet. Mały kłąb i tył przebudowany - wszystko leci do przodu. Jest ciut szerokie z przodu bo chciałam siodło by mattesa wrzucić jeszcze, ale jak wsadzę grubszy czaprak /taki z wypełnieniem na grzbiecie/ to siodło nie leży w równowadze - pan S ba być do końca listopada i wybrać troszkę tej włókniny z tylnych poduszek. Mam nadzieję, że wówczas będzie OK.

Mnie się wasze plecy podobają  🤣
Same plecy nie są złe - szerokie jak u perszerona  😁 nigdzie nie odgniecione od siodła, nie pozapadane miejsca przy kłębie. Tyle, że nawet bezterlicówka by z niej zjeżdżała.
Może zakupić podkładke typu rakieta która podnosi tył mojego siodła?

Wpadłam na taką podkładke typu mattes która podnosi tył ale jednocześnie pasuje pod siodło które jest wąskie i nie potrzebuje futerka z przodu

[[a]]http://animalia.pl/produkt,10944,GP_Terapeutyczny_%C5%BCel_w_kszta%C5%82cie_rakiety.html?noscript=1[[a]]

tylko cena  😵
fajny tylko nie podnosi tyłu siodła, no może o 1 mm.
Którą masz na mysli?
tą droższą
Zamówiłam sobie w końcu rakiete Eskadrona.. 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się