ooo, Caroline, myślałam, że ja mam zwidy - mi się to siodło wcale nie wydaje za szerokie - do tego w przypadku zdjęć bez mattesa, cofnęłabym je trochę do tyłu i zobaczyła jak wtedy leży - pokombinowanie z wypełnieniem przodu też nie głupie - może pomóc.
korsik, ja mam mocno mieszane uczucia co do twojego siodła. dla mnie to siodło nie wygląda na zbyt szerokie... z matesem leży dla mnie niewiele lepiej, dla mnie nadal coś tam nie gra. jakbym mogła swobodnie "modelować" to siodło, to ujęłabym mu wypełnienia pod przodem i zobaczyła jak wtedy będzie leżeć.
może tak wygląda ale jest dość szerokie, na dopiętym popręgu na sucho (baz czapraka, podkładki) mieszczę ok 1 palec z podkładką po jeździe 2 ( sprawdzałam dzisiaj dokładniej) chociaż myślę ze 2 palce to nie tak źle
teraz to ono na pewno nie leży dobrze, a to zostawię już komuś bardziej kompetentnemu niż ja, po prostu chciałam sie zapytać czy jest możliwość je dopasować. Czyli sugerujecie pokombinować z przodem? zobaczymy do powie p. Sebastian jak przyjedzie
dziękuję za uwagi :kwiatek:
Dorcysia, czyli taka podkładka correction podnosi dużo więcej niż zwykła z korektą? możesz mi powiedzieć ile jest tych wkładek w komplecie?
epikea, tak, ale czy ja mogę chwilę pomyślec zanim odpiszę?
korsik, ja ci juz chyba kiedys pisałam - "odmierzanie" wyłącznie palcami czy siodło jest szerokie czy nie, jest niemiarodajne i jesteś najlepszym przykładem tego, że palce policzyc to sobie można, ale wnioski mają sie nijak do paluszków. więc skończ mi juz o tych palcach pisac, bo mnei coś bierze - co z tego ile tam ci palców wchodzi, jak to siodło po pierwsze i przede wszystkim: leży ŹLE??
kieffera na pewno poszerzają w Niemczech, poprawki wypełnienia można zrobić w Polsce - jak w prawie kazdym siodle.
nie no, wcale nie robi różnicy czy będzie wchodziło pod łek 0.5 palca czy 4 🤔
nie robi, kiedy to pojmiesz? są wazniejsze sprawy niz palce pod przednim łękiem. a ty patrzysz tylko na to, jakby nie było innych cech siodła, jego ułożenia... :/ ja wiem, ze to najŁATWIEJ zmierzyć, ale jak już wielokrotnie pisałam - nalezy do efektów takiego "mierzenia" podchodzić z wielką rezerwą i absolutnie nie wolno skupiać się wyłącznie na tym (tak jak ty to robisz).
a chcesz przykładu, to proszę bardzo: nie robi różnicy czy 1-2 palce czy 4 - zarówno twoje siodło jak i siodło RioBravo leżą źle. u RioBravo pewnie będa te 4 palce, bo siodło mocno przodem jest zadarte do góry. i co? jest super, ze AŻ 4 palce wejdą pod przedni łęk jej siodła? zgodnie z twoją teorią - tak, a zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - nie! bo siodło lezy źle. przykład odwrotny - jakiś rok temu po poprawkach moje siodło leżało z dobre 5-6 palców nad kłębem. źle? otóż nie - było specjalnie tak dopchane, leżało w bardzo dobrej równowadze, koń chodził rewelacyjnie w nim. aktualnie moje siodło ma zapas moze jednego palca - jest dobrze czy źle? proszę bardzo - oceń je na podstawie tej jednej informacji 😎
Czy siodło lecące w tył oznacza, że jest za szerokie? Od jakiegoś tygodnia/półtora borykam się z dopasowaniem Wide'a który zaczął fatalnie leżeć od kiedy Piorun schudł. Zmieniłam wypełnienie, delikatnie podniosłam tył, dorzuciłam mattesa, ale to w zasadzie prawie nic mi nie dało. Główny ślad po jeździe był przed dopchaniem na tyle, po zmianie wypełnienia dalej dużo na tyle, ale część na przodzie. Na większości pleców- suchy placek.
Piorun będzie miał nowe siodło ale musi skończyć chudnąć, myślałam, że wide plus mattes chociaż na jakiś czas rozwiążą sprawę ale wygląda na to że się tak przebudował, że nie jest w stanie chodzić w tym siodle. Do tego jest w kiepskim miejscu rozmiarówki- IW z białym łękiem ma za wąski rozstaw poduszek < łęk ok> a wide jest całościowo już za szeroki z tego co widzę, bądź po prostu nie leży i koniec. Pytam o radę bo całkiem zgłupiałam, na razie koń idzie na lonżę na odrobienie pleców na conajmniej tydzień a w tym czasie będę szukać, mierzyć.
korsik a oglądałaś 9 kroków na youtube? (linki wrzucała chyba tutaj Sierra) To może Ci dużo pomóc. Według mnie siodło wcale nie jest za szerokie, ale może to kwestia zdjęcia.
caroline, dla mnie robi co z tego że siodło będzie leżało w równowadze skoro równie dobrze może obcierać kłąb?
nigdzie nie napisałam, że ilość palców wchodzących pod łęk to jedyny wytycznik tego, czy siodło leży dobrze czy źle, nie jedyny ale jeden z kilku.
i wcale się nie skupiam tylko na szerokości łęku, bo jak już napisałam będzie przyjeżdżał ktoś. kto się na tym zna i będzie dopasowywał siodło. Ale skoro nie mam pewności czy jest możliwość zmiany łęku w tym siodle, to chciałam zapytać Was o zdanie czy kupić to siodło czy nie.
Blondek Przydałoby się zdjęcie trochę bardziej z daleka, by było widac więcej konia. Plus zdjęcie z tyłu znad zadu i zdjęcie z przodu jakieś.Ten koń jest strasznie krótki, gruby i bez kłębu, nie łatwo dopasowac coś sensownie na takiego konia, to siodło w sumie wygląda całkiem nieźle. A jak z łopatką, sprawdzałaś czy nie ma kontaktu z terlicą? Bo wydaje mi się, że można by je jeszcze troszkę cofnąć. Mogłabyś też zrobić test z białym prześcieradłem - połóż je pod czaprak, pojeździj tak by koń się spocił i zobacz czy brud się równomiernie odbija.
branka :kwiatek: no właśnie wydaje mi się, że w stój ono wygląda nie tak źle, natomiast na jeździe zaczyna lecieć na przód. Staram się cofać bardzo do tyłu ale ono i tak zjeżdża. Test z prześcieradłem wypróbuje 🙂
caroline, dla mnie robi co z tego że siodło będzie leżało w równowadze skoro równie dobrze może obcierać kłąb?
nigdzie nie napisałam, że ilość palców wchodzących pod łęk to jedyny wytycznik tego, czy siodło leży dobrze czy źle, nie jedyny ale jeden z kilku.
tak, tak samo jak nigdzie nie napisałas, ze odnosisz się do czegokolwiek innego niz paluszki 🤣
odpowiem ci wprost, g*** z tego, ze ci to robi różnicę, siodło, ktore lezy dobrze, nie obetrze kłębu. na tym polega sekret "lezenia dobrze". jeśli twoja wypowiedź jest sugestią odpowiedzi na moje pytanie dot. oceny siodła pod którego przedni łęk nie wejdzie pewnie twój paluszek, to wiedz, ze jesteś w błedzie.
a jesli chciałaś zapytać TYLKO o to jakie serwisowanie w Polsce można kiefferom zrobic, to można było się obyć bez wstawiania fotek i dywagacji o paluszkach.
Burza, byc może. ale to co opisujesz, to raczej efekt tego, że siodło inaczej leży, bo plecy koniowi się zmieniają. jednym z miejsc gdzie odkłada się tłuszcz u konia otyłego są plecy. skoro Piorek teraz chudnie, to i siłą rzeczy odchudzają ("odtłuszczają"😉 mu się i plecy - więc ich kształt będzie się zmieniać. zatem twoim problemem może nie byc sama szerokośc, a to co trudniejsze - równowaga siodła. zgaduję teraz - spróbuj podkładki podnoszacej przód i tył, bez środkowej wkładki. ewentualnie przód plus tył lekko mocniej. to może pomóc, ale nie zaręczam, ze pomoże.
Blondek, siodło lezy nieźle, ale mam wrazenie, ze albo jest za bardzo na przodzie założone, albo jest za wąskie. cos mi nie gra w nim niestety, ale nie do końca potrafię określić co 🙁
caroline, to prawda, kłąb mamy taki jak nigdy od kiedy go znam, całe plecy zreszą 'wychodzą' spod tłuszczu. Za kilka dni popróbuję opcji z ręcznikami dla równowagi, w różnych opcjach tak jak mówisz. Jeśli chcę plecy 'zresetować' lonżą na czamboni, to powinnam też pomóc mu wcierką czy to nadmiar dobra?
Blondek te zdjęcia trochę wyjaśniają. Mi się to siodło wydaje ciut wąskie, co widac na tym zdjęciu przedniego łęku z bliska. Ale minimalnie(chyba, bo na 100% przez internet się nigdy nie stwierdzi). I cofniecie go nie zaszkodzi. Zrób jutro porządne zdjęcie z boku, równe, nie przekrzywione z osiodłanym koniem z dociągniętym popręgiem tak jak zawsze siodłasz. I drugie zrób jak je trochę cofniesz, tak z parę cm.
Edit - a może ono jednak za wąskie nie jest... może to tylko kwestia cofnięcia go trochę. Nie bój się siodłać troszkę dalej.
caroline licząc na Ciebie jako największego znawcę/pasowacza siodeł, myślisz, że mogę sugerować się dobrym doborem siodła na podstawie tego daw maga, którego zdjęcia wrzuciłam na strone 48? myślisz, że jest zrównoważone? Jak dla mnie leży idealnie, ale wole podopytać jeszcze. 🤔
tajnaa, nie przypisuj mi zasług, których nie mam, nie jestem ani znawcą ani pasowaczem siodeł. ja jestem tylko prawnikiem (prawniczyną, jak kto woli 😉), a o siodłach wiem tyle ile się nauczyłam od osób, które dopasowywały siodło mojemu koniowi, tego co sobie doczytałam oraz z obserwacji mojego konia i zaprzyjaźnionych koni. szukałam fotki twojego siodłą, ale jakoś nie moge na nią trafić, podlinkuj mi ją na PW, jeśli będę umiała coś doradzić, to postaram się pomóc.
Burza, moim zdaniem wcierki nie są u was koniecznością, ale zdanie mam na podstawie "internetowej" - więc wiesz... rób jak uważasz za stosowne i najlepsze dla konia, ja niestety w tej sprawie za wiele nie doradzę wirtualnie 🙂
RioBrawo, brawo za super bezpieczne przywiązanie konia..
rewir tak jak mi zdarzyło się raz na milion przywiązać konia zawijając na pół minuty lonżę wokół słupka(przyznaję nieprawidłowo)tak Tobie pewnie zdarzyło się skakać na koniu bez ochraniaczy jak wynika z Twoich zdjęć w wątku o interpretacji zdjęć jeździec+koń. Osobom które wyraziły opinie o położeniu siodła,b.dziękuję.
Quartery są nie wiele większe od koników polskich a mają normalne siodła westernowe, tak samo haflingery itp. A co do 13" to nie ryzykowałabym bo to siodła dziecięce. Szczerze nie wyobrażam sobie dorosłego (średniego wzrostu) w 16" siodle a co dopiero 1 13" 😲
Ja się na weście nie znam, ale byłam w sportowej westowej stajni pod Łodzią, mają tam również haflingery a te są proporcjonalnie podobne do koników polskich, jeżdżą na nich dorośli mężczyźni w normalnych dużych siodłach. Te są inaczej skrojone jak siodła klasyczne.
Z reguły rozmiarówka siodeł westowych jest o 2 rozmiary niższa tzn. 15" odpowiada klasycznej 17tce. W przypadku konika 15" powinna być optymalna. Niemniej jednak nie ominie Cię mierzenie. Zasady dopasowania takie same jak w klasyce, tzn. równowaga, odpowiednio dobrany rozstaw terlicy = widelca itp. Nie daj sobie wmówić, że siodła westowe ze względu na inną budowę terlicy doskonale pasują na wszystkie konie. Tak samo jak siodła klasyczne, gdy są niedopasowane mogą bardzo poważnie zaszkodzić "plecom" konia.