kwagga7, dopasowują do potrzeb właściciela? Korzystałam z ich usług parę lat temu i nie chcieli oglądać siodła na koniu w ruchu, tym bardziej mnie w siodle. Wzięli miarę w stój i tyle. Może coś się zmieniło teraz w tej kwestii ? Jestem ciekawa, bo wtedy otrzymałam na nich namiar z polecenia i w ogóle nie wiedziałam jak wygląda profesjonalne dopasowanie siodeł, więc przystalam na takie warunki.
Na pewno mnie pamiętacie, dobre kilka stron zajęłam w tym wątku ze swoim problematycznym ciężarnym wałachem 😅
Wróciłam z raportem i pocieszającą wiadomością dla tych, którzy tak jak ja jeszcze niedawno, są bliscy utraty nadziei, że kiedykolwiek będą mieli pasujące siodło.
Po wielu wielu perypetiach pasowaczce siodeł numer 3 udało się parę dni temu dopasować moje 4 siodło 😂
Koń rusza się lepiej, chętniej i jak ruszył kłusem to aż mnie kilka razy prawie wyrzuciło z siodła takie ma ruchy 😂😎
Nie porzucajcie nadziei, wszyscy którzy mają problemy z dopasowaniem siodeł, wszystko jest możliwe! 😁
Jeszcze raz bardzo wszystkim którzy mi pomagali serdecznie dziękuję, to była bardzo długa przygoda ale udało nam się 💪 Teraz tylko będę się modlić żeby ZA SZYBKO z niego nie wyrósł 🤣🙏
Naszym finalnym siodłem jest ujeżdzeniówka Kent&Masters, profil High Wither.
Ma ona wszystko co potrzebujemy czyli
1. Dużo miejsca na potężny, umięśniony, długi kłąb (kształt terlicy "U" )
2. Wełniane wypełnienie paneli (możliwość dopasowania)
3. Odpowiedni kształt paneli (bardziej płaskie niż zakrzywione)
4. System wymiennych łęków (koń zaczyna porządną robotę więc na pewno umięśnienie się zmieni)
i najważniejsze
5. punktowe przystuły (które pomagają ograniczyć przesuwanie się siodła i zapobiegają bujaniu)
Jeśli ktoś ma konia podobnego w budowie do mojego (kilka stron wcześniej jest duużo jego fotek) to zdecydowanie polecam siodła tej marki.
Teraz tylko zostaje mi szukać siodła skokowo-wszechstronnego które spełni wszystkie te wymagania 😂
Dziewierz,
Niestety ale z tym akurat nie pomogę bo ja mieszkam w USA, na Florydzie i tu mam lokalnych saddle fitterów 🙁
Roobina, I co ? Dopasowali Ci dobrze siodło? Czy zrobił to ktoś inny?
Byłam w ich pracowni niedawno. Na własne oczy widziałam sprzęt do zmiany rozstawu łęku i cały system pomiarowy. miara jest brana z minimum 10 punktów (rozstaw). Do tego mierzona jest odległość kręgosłupa w tych punktach do poziomu. Dopasowują terlicę w razie potrzeb, dopychają panele. Potem to idzie na prasę żeby wypełnienie się ubiło. Gdybym miała komukolwiek powierzyć siodło to ludziom z odpowiednim sprzętem i kwalifikacjami, a nie komuś po łykendowym kursie, kto być może ma tylko piękną gadkę. No ale to już kwestia wyboru.
kwagga7, mogą nawet w 30 punktach sprawdzać. Niestety są chyba jedyni, którzy uważają, że siodło wystarczy jak pasuje w stój. Niestety nie trenujemy koni w stój i siodło ma działać w ruchu. Na 3 siodła u nas w stajni żadne po ich pasowaniu nie działało w ruchu i musieli to poprawiać ludzie, którzy z jazda konna i tym jak porusza się koń maja do czynienia praktycznie. Taki sposób pasowania w stój działa na cześć koni ale tylko na cześć - głównie tych, które za mocno grzbietem nie pracują.
kwagga7, no dopasowali, w stój leżało na oko dobrze :-) Ale jeździło się gorzej niż przed, przesuwało się w ruchu i klapało tylnym łękiem. Ratowałam się podkładkami, a potem poszło na poprawki szybko.
kwagga7, była zgłaszana reklamacja, przyjechał pan, powiedział, że jest ok, siodło pasuje - w stój oczywiście - i nie ma nic do poprawiania. Nie było pola do rozmowy ponieważ Pan powiedział, że jest siodło spasowane w xxxx punktach i musi działać. No nie działało - więc w trosce o grzbiety koni właściciele poradzili sobie inaczej. Ile można czekać i nie wsiadać na konia?
kwagga7, jedno na bank Piotr Ząbczyk (on już w ogóle się chyba tym nie zajmuje), drugie o ile pamiętam (choć tu się mogę mylić) Dorota Jerczyńska (forumowa Bombal). Trzecie poszło na sprzedaż.
Balanga1988, nie masz kogoś ogarnietego w stajni żeby ci pomógł? Bo wydajesz sie być zielon (bez obrazy) a taką osobę najłatwiej oszukać. Są saddlefiterzy związani z marką, którzy to zwykle używek nie mają, jedynie nowe siodło.
Są tez tacy co i dopasują i mają jakies używki co jakiś czas na stanie. A są też tacy co nie mają swoich siodel wiec co jedynie to sprawdzą dane siodło jak leży.
xxagaxx, dlatego chciałabym kontakt do profesjonalnej osoby godnej zaufania, którą polecają jeźdźcy i ich konie, która dobierze siodło do mnie i do konia
Balanga1988, wejdź na stronę daw maga i tam masz listę ich przedstawicieli na dany region. Mnie dobierał siodło Pan Adrian Fabian, ale on jest spod Katowic, więc raczej wątpię żeby dojechał na Podlasie.
Balanga1988, Regularnie w "Stajni nad Wigrami" bywa Pan Piotr Wierzchowski, on jest saddlefitterem Prestiga. Mi i Małżowi siodła dopaswywał, my nowe braliśmy, ale jak miałam swoje poprzednie to też mi je ogarnął. Oboje, a w zasadzie wszyscy czworo 😉 jesteśmy zadowoleni. Może się z nim skontaktuj? On też często ma używane siodła, jak ktoś z jego klientów ma coś na zbyciu to też pośredniczy. Znajoma 2 używane siodła w dobrej cenie od niego kupiła, dopasował jej i też jest zadowolona.
Witam. Czy polecacie Klinikę Siodła jeśli chodzi o zebranie pomiarów i dopasowanie? Jest dużo negatywnych opinii, zastanawiam się czy coś się zmieni na lepsze ...