Dokladnie. Wiekszosc euroridingow (mozna sobie na ich stronie obejrzec) jest krotka, a maja jeszcze siodla dedykowane na krotkie plecy. Super krotkie siodla to Massimo - ale w PL raczej ciezko wyhaczyc. Na FB jest grupa z uzywanymi (chyba niemiecka).
marysia550 Tylko niestety wszystko co widzę w ogłoszeniach małego to jest albo wąskie albo ujeżdżeniówką płaską jak naleśnik jeśli chodzi o poduchy kolanowe no i niemalże wszystkie mają klinowe panele a Oberek "płaski jak stół" już nie jest 😵
vissenna Ja właściwie mogę przeznaczyć nawet troszkę większy budżet niż te 2-3tys,tyle tylko,że na siodło...pasujące. I dlatego boję się brania czegokolwiek z takiego chociażby ebay-kleinanzeigen.de (kiedyś brałam ale przy siodłach za jednak mniejsze pieniądze). Potrzebuję siodła małego siedziskiem dla siebie 16,5 a nawet w niektórych modelach 16 i szerokiego na konia. Problem się pojawia tylko z tym kształtem terlicy i panelami, tak aby siodło nie mostkowało ani nie lewitowało na grzbiecie. Ja tego na sucho nie widzę, tzn.widzę jak już poduchy są wielkim klinem, to wiem,że na taki grzbit odpada,ale generalnie prawdę mówiąc ciężko mi wyłapać jakieś subtelniejsze różnice w panelach widząc siodło w ogłoszeniach, sporo więcej widzę mając już siodło na koniu (pewnie jak większość osób) ale no właśnie,najpierw trzeba te siodło móc na konia "zarzucić"...
vissenna Myślałam nad jakimś wszechstronnym wintecem ale one właśnie mają klinowe panele i boję się, że nacisk siodła pójdzie na tył i przód... Ujeżdżeniówkę biorę pod uwagę (miałam chwilę winteca pro kiedyś, isabelka ponoć ma mega szeroki twist,czego chciałabym uniknąć), aczkolwiek prawdę mówiąc wolałabym po prostu siodło wszechstronne, nawet bardziej w kierunku skokowego. Zbyt grząska ujeżdżalnia wyłączyła mnie z pracy na placu i zostały mi tereny,przemycam sobie elementy pracy z ujeżdżalni, ale zwyczajnie chociażby półsiad jest na dłuższą metę bardziej komfortowy w siodle wszechstronnym czy skokowym. Ja chyba mam jakieś kosmiczne wymagania 😁 Swoją drogą, wrzucałam to w innym wątku,ale może ktoś tutaj skojarz. Takie coś pleszewskie wygrzebałam na olx https://www.olx.pl/oferta/siodlo-skokowe-CID767-IDyKHag.html#110dcd8dab i dostałam odp. na wstępne pytanie przez olx, że "powinni rozwiązać nasz problem" i prośbę o kontakt telefoniczny. Hm... Tylko wciąż nie wiem kto to,co to 🙄
A no mają, można by spróbować. Albo zamiast dopychać siodło (osobiście nigdy nie dopychałam,ale ponoć to powoduje,że panele są twarde?) to wsadzić winderena z korekcją i po prostu dać korekcję na środek? Dodatkowo jakaś ochrona grzbietu też by była...
Tak, te wkłady na pewno wkłada się jakby od wewnętrznej strony paneli, więc też wydaje mi się to trochę mało logiczne bo jak siodło ma cair to będzie on działał jak przed wsadzeniem wkładów (tak na logikę przynejmniej). To info z cyklu "przeczytanych gdzieś" więc nie mam pojęcia jak jest naprawdę w praktyce. Podkładkę i tak będę chciała raczej,więc ewentualnie z korektą też wchodzi w grę.
Mialam przepychanego daw- maga i podkladke z korekta miejscowa w wintecu (przepchanym z cair w welne) i do bani. Moim zdaniem probpem jest w tym, że te konie są krotkie, siodlo daleko siega i wspiera sie na wysokich punktach i zawsze bedzie mostkowac. Dlatego ultra krotkie panele są najwazniejsze.
marysia550 Tyle tylko,że ja szukam siedziska 16/16,5 więc z automatu panele jednak będą krótsze niż w siodłach 17,5 (pomijam jakieś naprawdę sporadyczne sytuacje). Myślę,że jeśli już to musiałabym znaleźć jakiegoś euroridinga,który w ogóle mnie interesuje bo właściwie w ogłoszeniach nie ma nic co bym mogła chcieć (profilem,rozmiarem).
W ogłoszeniach mamy też teknę skokową 16,5 i ikonica skokowego 16. Tyle,że z ikonicem w ogóle nie miiałam do czynienia a teknę jedynie ujeżdżeniową dawno miałam w łapkach...
Euroriding Achat- zaprojektowane specjalnie dla koni z krótkim grzbietem, panele bananowe, jest ujeżdżeniowe i skokowe na pewno. Fajne siodło, miałam do przymiarki dla mojego krótkogrzbieta
Dziewierz Achat faktycznie ma super panele,zwrócił moją uwagę w ogłoszeniach olx, tyle,że to akurat rozmiar to 18 czy nawet 18,5 😵. Z małych siedziskiem euroridingów to właściwie jest luxor (tyle,żepo zdjęciach panele to totalne kliny)i jakiś taki naleśnik https://www.olx.pl/oferta/siodlo-euroriding-ujezdzeniowe-dla-dziecka-CID767-IDvAp7F.html#d2bdfc9cb9
Obiś Achat ma rozmiarówkę od 15", tylko u nas to ze świecą szukać 🙁 Trzeba by niemieckie ogłoszenia poprzeglądać... Chyba, że nowe... Wszechstronne czy skokowe - około 1 500 EUR Nie wiem czy jest przedstawiciel w PL
Dziewierz, kiedyś chyba Pasi-konik sprzedawał euroridingi. Obiś, achat może być fajny na krótkie plecy. Natomiast ostatnio w ogóle jest mało euroridingów w ogłoszeniach. Nie wiem czemu, bardzo fajne siodła, w dobrej cenie. Używkę w małym rozmiarze łatwiej znajdziesz na ebayu 😉
Dziewierz , kittajka A co myślicie o tym ujeżdżeniowym euroridingu,którego wrzuciłam wcześniej? Widać,że już wiekowe siodło,ale wydaje się też krótkie no i jest opcja przymiarki... Achat w niemieckich ogłoszeniach jest jeden w rozmiarze 16,ale za nieco ponad tysiaka ojro,no i zaczyna się tu wcześniej wspomniany problem,czyli mogłabym tyle dać za siodło,ale tylko z opcją przymiarki... W PL małych euroridingów niemalże nie ma,nowy już jednak trochę ponad budżet a dystrybutora chyba tej marki nie mamy (w pasi-koniku jest jedno siodło w dość sporej zresztą przecenie...).
Ja jestem zmuszona używać tego,od czego koń się nie obetrze 😵. Takiego mattesa też miałam,obtarł się po stępie w ręce,zanim wsiadłam. Obecnie mam zwykły prosty neopren i jako jedyny z tego co miałam daje radę 😁. Pan Kucynek ma własne pomysły na jego sprzęt,dobrze,że choć kantar mogę mu kupić jaki ładny i jest ok 😁 Z siodłem też czuję,że wyląduje z jakimś właśnie naleśnikiem,ale niech już tam będzie,byleby na konia pasowało 😉
Obiś, co do poprzedniego euroridinga, to jeśli masz możliwość przymiarki, to bym spróbowała. Podpytaj właściciela o model i wiek siodła, to na pewno będzie na tybince, bo głowy nie dam, że to luxor. Spytaj też, czy były w nim robione jakieś przeróbki. Natomiast jeśli siodło ma więcej jak dziesięć lat, to bym się solidnie zastanowiła, bo mogą dojść koszty odświeżenia/ naprawy.
kittajka Nie, ten z linku to nie luxor. Właśnie nie wiadomo co to,prosiłam o podanie tego co jest na tybince i dodatkowe zdjęcia i na razie czekam na to. Luxor jest taki https://m.olx.pl/oferta/siodlo-skokowe-euroriding-luxor-CID767-IDmxO9c.html#position=1&page=1 i jego panele już wyglądają zupełnie inaczej i nie wiem jaki to rozstaw,może ktoś rozszyfruje numery z tybinki 🙂
Obiś, luxory są też ujeżdżeniowe, choć ten z linku bardziej mi wygląda na diamanta, może ewentualnie achata. Ciężko stwierdzić, bo fotki zrobione pod dziwnymi kątami. Ten skokowy luxor ma siedzisko 16,5 i został wyprodukowany w 2014 roku. Tyle mi się udało odczytać.
Słuchajcie, a co rozumiecie w ogóle przez pojęcie "krótkie panele"? Ile to dla Was cm? Mam aktualnie Batesa dresażowego w wersji pony, siedzisko 16" i długość paneli to około 43cm, chyba najkrótsze jakie udało mi się znaleźć. Podobnie krótki był jakiś inny wintec, niestety nie pamiętam, który konkretnie model. Z tym, że niestety te małe siodełka są niestety przeważnie dość płaskie, a mi to nie przeszkadza (albo inaczej - jak się nie ma co się lubi... :hihi🙂. Mój ma dodatkowo klocki kolanowe na rzepy - do zestawu miałam nie za duże, ale jakbym się uparła to mogę wymienić na większe.
P.S. Bo chyba pisałaś, że planujesz dokupić do zestawu podkładkę winderena? Też ostatnio zdecydowałam się sobie taką sprawić na urodziny.. i ich podkładka dedykowana dla siodeł w rozmiarze 16" ma... 55cm długości 🙁 szerokość paneli, jaką założyli to 17cm, a moje siodło ma - 11-12... A podkładek korekcyjnych w ogóle nie ma dla 16"... </3
kattajka Ujeżdżeniówka z linku to opal,tyle się domyśliłam ze zdjęcia, które dostałam. Niestety numery są totalnie powycierane i nieczytelne. Zapytałam jeszcze,czy wiadomo ile siodło ma lat i czekam na odpowiedź.
freya 43cm to dla mnie nawet bardzo krótkie,takie byłoby idealnie wręcz. A co do winderena to niestety wiem,że korekcyjnych 16nie ma 🙁. A długość 55cm wydaje mi się chyba ok dla siodła o przeciętnie długości paneli powiedzmy 45cm. Wtedy po 5cm wystaje,oni chyba ogólnie zakładają, że te podkładki trochę wystają? W sumie na żywo jej nie widziałam,nie przymierzałam,więc bazuje na zdjęciach jedynie...
freya Ja mam Winderena pod 16' siodło, panele mam 46cm i wygląda to jak na fotce. Przodu nie wdać, ale wystaje mniej więcej tyle samo co z tyłu. Nie powinno być tragedii przy tych 43cm długości moim zdaniem.
Obiś ja bym brała do przymiarki wszystko, co na oko mogłoby pasować... To podlinkowane całkiem niegłupio wygląda. Ja przetestowałam na moim paniczu chyba 8 różnych siodeł, w tym Achat i Amerigo, zanim znalazłam coś, co względnie pasowało- a był to 12letni Prestige Top Dressage, wyjątkowo krótki, nawet jak na ten model... Koniu pasowało, mi mniej. Jak się plecki nabudowały, to się zdecydowałam na nowego Equipe 👀 18" na panelu 17,5, bo na mojego kucyka 175 w kłębie 17,5 się mieści na styk... A moje grube d... raczej 18" potrzebuje 😵
Ten opal wygląda tak jeśli chodzi o szerokość (nic innego nie mam,co obrazowałoby jak szeroki jest). I czy ja wiem,czy on taki szeroki 🙄
marysia550 Wizualnie jak Ci się wydaje ten opal w porównaniu do Twojego euroridinga? Dziewierz To jest chyba właśnie jedyna opcja, przymierzać to co ma jakąkolwiek szansę dobrze leżeć. Początkowo wyobrażałam sobie jakieś piękne siodełko, a teraz to już wezmę na klatę niemalże wszystko w rozmiarze na mój tyłek, byleby mi to na koniu dobrze leżało 🙂
Dziewczyny, ale wy troszkę niedokladnie mierzycie te szerokości. w tym mijscu to można mierzyć dwa identyczne siodła (marka, model). Każde inne, różne od siebie to rezba mierzyć po wnętrzu poduszek - czyli tam gdzie siodło się o konia opiera. I to do tego na tej samej wyskości od góry (przy koniach wykłębionych). Do tego wstawiane przez was siodła mają inne skątowanie poduszek - czyli każde na inny kształt grzbietu konia (mówię o boku, czyli i kształcie linii od mijsca, które pokazujecie w dół). Nie da się ich tak porównać na centymetry bo to jak jabłka do gruszek dodawać.