Forum konie »

Dopasowanie siodła

milusia- nie leipiej wysłać już to siodło do niemiec? chyba bardziej się opłaca niż kupować nowe.. zwłaszcza, że piszesz, że trudno dostać- ostatnio sprzedawałm swoje ale łęk to chyba też był standard
Ciekawe ile taka impreza poszerzajaca za granica kosztuje?nawet nie wiem jak i gzdzie uderzac z tym problemem?
Caroline wysyłała kiedyś swoje siodło Euroriding do Niemiec - może warto ją zapytać? 😉
Ciekawe ile taka impreza poszerzajaca za granica kosztuje?nawet nie wiem jak i gzdzie uderzac z tym problemem?

Miluisia ja też się przymierzam do tego 🙂 Mój Kieffer się uszkodził  i przy okazji naprwy chciałabym go zwężyć. Tylko KTOS musiałby mi dokładnie konia wymirzyć i powiedziec o ile powinnam siodło dokładnie pomniejszyć... I kogo ściągąc wtedy do Kiefferów??

fin pisałam do Caroline ale ona chyba nieczęsto tu zagląda ostatnio ;/
aga- może napisać do którejś voltoviczki która zna caroline czy ma do niej jakiś kontakt?
Lovely ale caroline i tak nie ma Kieffera, więc jej nękać nie będę... Tylko sama nie wiem kogo ściąnąć w tej sprawie... Ae chyba i tak stanie na p. Sebastianie.
xxagaxx, myślisz ze to dobry pomysł?
xxagaxx, ano.... a co w przypadku, kiedy koń spowrotem się "rozrośnie"? Chyba, że nie przewidujesz takiej akcji. W sumie, fakt, siodło powinno być dopasowane dla konia, ale... jest tyle różnych podkładek, które naprawdę działają o ile zbyt szerokie siodło można "dopełnić" jedną z nich, to zbyt wąskie siodło koniecznie trzeba poszerzać, bo obojętnie co się pod nie wsadzi i tak będzie uciskać. Myślę, że jeśli siodło jest trochę za szerokie, ale nie bujające się, nie uklepane i generalnie dobre to może jakiś mattes czy porządny żel "załatwiłby" sprawę? Szczerze powiedziawszy nie wiem na ile to półśrodek, a na ile "normalność" [nie mam na myśli skrajności. Na araba nie usiłowałabym dopasowywać siodła jakiegoś wyjątkowo szerokiego zimnioka  😉 ]
Sankrita ale siodło i tak chyba skońćzy w niemczech. "ktoś" nie wiem co zrobił z moim siodłem ale na poduszcze jest dziura wiekości dużego paznokcia. taka aż do gąbki  😵 😵 i teraz w związku z ten "ktoś" będzie musiał to naprawić. A ze tego chyba w Polsce nie da się zrobić wiec i tak czy siak trzeba będzie je wysłać, no i przy okazji można byłoby moje siodło trochę zwężyć 🙂

I chce je tak dopasować żeby gruba podkładka wchodziła (teraz mam zel plus podkładka) i ewentualnie gdy koniowaty się troche rozrośnie (ale wątpie, jak juz to bardzo mało) to wtedy zmienie na coś cieńszego 🙂

sznurka mówisz czy dobry pomysł z p. Sebastianem??

Ja jestem w kropce. NIE ZNAM SIĘ NA DOPASOWANIU siodła, sama sobie nie poradzę i nie wiem do kogo uderzać z tym problemem ;/
Słuchajcie, czy pan Kostrzewa naprawdę rzetelnie przymierza siodła, kiedy się chce coś od niego kupić? Przyjedzie do mnie niedługo z kilkoma siodłami. Ja, przyznaję, w ogóle się na tym nie znam i liczę tylko i wyłącznie na jego kompetencje - że tak powiem, nie wciska laikom byle wcisnąć?
sznurka mówisz czy dobry pomysł z p. Sebastianem??

tak, o to pytam
Słuchajcie, czy pan Kostrzewa naprawdę rzetelnie przymierza siodła, kiedy się chce coś od niego kupić? Przyjedzie do mnie niedługo z kilkoma siodłami. Ja, przyznaję, w ogóle się na tym nie znam i liczę tylko i wyłącznie na jego kompetencje - że tak powiem, nie wciska laikom byle wcisnąć?

Uwazam ze warto sie z nim spotkac chociaz po to zeby wiecej sie dowiedziec o budowie swojego konia, jakie siodla mu pasuja, jakie nie, opinie o dotychczasowym siodle.
Raczej nie odnioslam takiego wrarzenie ze cos tam na sile wciska, na pierwszym spotkaniu siodla nie dobral, najpierw przymierza na koniu, jak widzi ze w miare pasuje to prosi osiodlac i sie przejechac, obserwuje czy siodla sie rusza, nie podskakuje i czy dobrze sie w nim jezdzi. Niestety do nastepnego spotkania nie doszlo, chciaz wstepnie umowilismy ze sie odezwie, ale facet sie nie odezwal, moze to i dobrze bo za 2 miesięcy kon zostal sprzedany. Ale znam takich ktorzy sa zadowoleni z transakcji, chciac uwazam ze ceny siodeł ktore przymierzal moim zdaniem byle lekko zawyszone. Moja rada - niech ktos jeszcze z twoich znajomych bedzie pod czas tego spotkania, zobaczy pod czas jazdy oceni czy siodlo lezy ok, jak i gdzie leza twoje lydki itd. Zawsze nie zaszkodzi. I nie daj sie przekonac na kupno u niego podkladek korekcyjnych Mattesa, zawsze mozna kupic uzywane duzo taniej i w dobrym stanie🙂😉))     
Niestety moje siodło zrobiło się za ciasne.Tzn.jest dziwna sytuacja bo między łęk a siodło ledwo mogę palec włożyć a na bokach jest ciasne.Siodło z szerszym rozstawem łęku daje luz na bokach,ale leży na kłębie.Co zrobić w takim przypadku?

Czy to prawda,że w Prestige'u pierwsza zmiana łęku jest gratis?
D&A, to masz ten sam zonk co i ja. Na kłębie dobre, na bokach ciśnie, Rozmiar szerszy na bokach dobre a ciśnie w kłąb. Dośc kłopotliwa sytuacja. U mnie częsciowo dało się załatac problem przez użycie innego niż dotychczas żelku, ale wiem że to rozwiązanie tymczasowe tylko.
I nie mam pomysłów co dalej.
Ja mam w Prestige'u zmianę gratis.
Ja ostatnio kupiłam od Sierry podkładkę Mattesa z wkładkami korekcyjnymi. Jest boska. Można tak naprawdę skorygować wszystko. Może Gilian też coś takiego zakup? Pod tył nie podłożysz nic, a pod przód wsadzisz wkładkę. W ten sposób sam przód będzie podniesiony i nie będzie uciskał kłębu.
No właśnie muszę pokombinować z podkładkami.Teraz jeżdżę w innym siodle szerokim na na zimnoka,ale w najbliższym czasie muszę spróbować załatwić poszerzenie mojego Prestige'a
D&A ale bierzesz wcześniej kogos do sprawdzenia o ile poszerzać?? Czy od razu wysyłasz??
Jeszcze nie wiem.Spróbuję z kimś skonsultować,ale jak widać ciężko znaleźć kogoś komu można w tej kwestii zaufać:/Nie ukrywam,że wolałabym poszerzyć o trochę więcej niż trzeba i skorygować podkładką,żeby za chwilę znowu nie bulić kasy na poszerzanie.
xxagaxx, na razie daje radę glutek Acavallo, konina wyraźnie lepiej się w nim rusza, swobodniej. Z tym uciskaniem nie ma u nas dramatu, jesteśmy na etapie że możnaby poszerzyc troche. Od grudnia do lutego i tak Kudłaty bedzie miał przerwę, mięsnie pospadają więc od marca wrócimy do tematu i pewnie się skończy właśnie na korekcyjnej z wkładkami.
pomóżcie
czy to siodło nie jest za wąskie na tego konia?
Ja sie wiele na siodłach nie znam, ale tak na 1 rzut oka wydaje mi sie ze tylko czesc siodła bedzie bardziej uciskała pod jeźdźcem niz przednia. A po korekcji tyły, przód bedzie faktycznie za wąski.
Mog sie mylić 🙂 Takie moje 1 wrażenie.
Wygląda na za wąskie i przez co lecące na tył, ale zdjęcia mogą przekłamywać. Postaraj się po wypoziomowane zdjęcie, idealnie od boku i na równej nawierzchni 😉
chyba macie rację,  mnie tez się cały czas wydaje że jest za wąskie a już myślałam że znalazłam dla nas siodło  🤔
Jest za wąskie przodem, przez co się podnosi, podniesienie tyłu załatwi sprawę na chwilę ale to nie jest rozwiązanie na stałe w tym wypadku.
wystawiłam go do sprzedania, nie będę wciskać konia w niewygodne siodło, szkoda mi jej jest młoda i nie chcę mieć później problemów przy siodłaniu, wsiadaniu, jeżdżeniu , prawidłowym rozwoju mięśni i ruchu. Podejrzane było dla mnie przesuwanie się siodła na przód ale wolałam się upewnić  . Więc znowu jestem na etapie poszukiwań  😵
Dziewczyny, mam dylemat. Już, już miałam zapraszać do siebie któregoś Pana Pasowacza czy Panią Pasowacz, ale.... wydarzyła się dosłownie na dniach całkiem fajna okazja siodłowa, siodełko jest u mnie i dzisiaj zostało przypasowane do konia no i... zonk. Nie wiem co powiedzieć. Sprawa wygląda w następujący sposób:
siodło jest siodłem skokowym, wydaje mi się, że leży na koniu w równowadze. Wsadziłam je na kłąb, przesunęłam do momentu kiedy "samo osiadło", sprawdziłam położenie względem łopatki - sukces! Nie haczy! Pomiędzy przedni łęk mieści się 2,5-3 palce, poduszki po obu stronach przylegają swobodnie, "ciągnąc" ręką od brzucha w górę jestem w stanie delikatnie, bez napotkania oporów po drodze wsunąć rękę pod poduszki, siodło nie buja się -> naciskałam na przód - siedzi grzecznie w miejscu, naciskam na tył.... no i właśnie. Siodełko nie zrobiło takiego "ziuuu" do tyłu tak, że przedni łęk się podniósł, nie, ale.... niemniej jednak, poduszki przy tylnim łęku odstają i to dużo. Może to być po prostu kwestia wypełnienia? Czy jakaś cienka podkładka z korekcją tyłu może "wypełnić" to miejsce na tyle, by siodło nie narobiło szkód? Może ten "typ tak ma"? Mam aktualnie dwa kentaury w stajni - przy jednym w ten sposób poduszki nie odstają, ale podejrzewam je o bycie za ciasnym, a w tym kentaurze właśnie w ten sposób poduchy odstają.
Wklejam zdjęcia, może ktoś zauważy coś, czego ja nie widzę.
To jest koń i jego grzbiet:

Koń z siodłem:

Siodło:

Lewa strona:

Prawa strona:

No i nieszczęsne poduchy...

Po każdej stronie odstaje tyle samo, siodło wygląda mi na równe.
Sankaritarina, może taka podkładka by sprawę rozwiązała? http://www.okser.pl/sklep/wintec-210802-wintec-podkladka-pod-siodlo-comfort-tyl-p-3542.html

Ja mam do Was pytanie. Czy ktoś używał takiej podkładki podnoszącej przód?
http://www.okser.pl/sklep/wintec-210803-wintec-podkladka-pod-siolo-comfort-przod-p-3541.html
Siodło którego teraz używam jest nieco zbyt szerokie na konia, mam podkładkę tego typu: http://www.okser.pl/sklep/wintec-210800-wintec-podkladka-pod-siodlo-comfort-p-3540.html i na koniu leży wszystko super, ale siedzisko jest "z górki", tzn tylny łęk jest lekko za wysoko. Zastanawiam się czy samo podniesienie przodu by pomogło, chciałam zasięgnąć Waszej opinii - ktoś już testował taką podkładkę? A może znacie coś fajniejszego?
Lotnaa, my mamy pełno takich podkładek, tyle, że podnoszące tył albo równe na całej długości. Ja je osobiście bardzo lubię, spełniają swoje zadanie - siodła źle "wypoziomowane" leżą dużo lepiej na koniu i nie sprawiają wrażenia, jakby przeszkadzały koniowi.
A jeśli nie to, to co byś powiedziałam na Mattesa z wymiennymi wkładkami?
Mattes to niestety inna półka cenowa, a jedną podkładkę z wełny już mam  🤔
Chyba spróbuję z tą winteca, może przestanę zjeżdżać na przedni łęk.
Lotnaa, hmm. Z tym, że ja nie chcę tego siodła podnosić w żaden sposób, tylko jakoś spróbować to "wypełnić".... Spróbuję z rakietką, może coś da.🙂
A odnośnie tych podkładek winteca - widziałam w użytkowaniu kilka takich podkładek, ale z tą korekcją tyłu i sprawdzały się znakomicie. Faktycznie, lepiej siodła leżały z takimi podkładkami, podkładki miały za zadanie lekko podnieść tylni łęk by siodło było w równowadze no i się sprawdzało. Skoro chcesz podnieść przedni łęk to może warto spróbować z tą z korekcją przodu?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się