Forum konie »

Dopasowanie siodła

* sorki za literówkę.

Jutro postaram sie dodać zdjecia jak to wygląda, a złe siodło już sprzedane i barefoot zamówiony ;p

ja z kolei spotkale, sie z konmi obtartym ( nidedopasowanym siodlem) na klebie, a nizeli w innym miejscu, a przeszedlem przez szkolke jezdziecka

edit. zgubilem sens postu - naprawione
Czy ktoś wie jaki łęk Prestige odpowiada 32 Stubbena? Dosyć pilna sprawa :kwiatek:
A ja tak się zastanawiam.. Mnóstwo siodeł na początku, przy przednim łęku ma kanał szeroki, powiedzmy na 4 palce, nieleżący na kręgosłupie. W kierunku tylnego łęku kanał mocno się zwęża, tak, że na końcu na bank zachodzi na kręgosłup. Takich siodeł jest bardzo dużo, wychodzi na to że one wszystkie są nieodpowiednie. Kręgosłup żadnego konia nie zwęża się.
Po drugie- wszystkie eleganckie podkładki, futra, a nawet żele nie są "wciśnięte" w kanał- przenoszą ciężar na kręgosłup, tak jakby siodło było bez kanału.
I co o tym wszystkim myśleć?  😉  😉
dobre podkładki mają wzdłuż kręgosłupa np brak futra, żeby nie rozprowadzać tam ciężaru.
Prestige 31 to jest dosc waskie siodlo.
Stubben 29 z tego co wiem standard ze wzgedu na rozmiarowke stubbena, o ile sie nie myle.

Dzięki 🙂
Prosze o pomoc. Jak lezy siodlo? Bo mam wrazenie ,ze jest za waskie  🤔
Pierwsze zdjecie bez podpietego popregu i w przod leku wchodza mi 4 palce w tylni rowniez 4, kolejne z podpietym z przodu i z tylu 3 palce .Natomiast po jezdzie wchodza 2  🙄.

ciut za waskie, popreg zbyt blisko lokcia. ( moge sie mylic, jestem na kom)

btw. super siodlo ! jaka marka ?
Nie widać za dokładnie. Po tym co widać moja opinia jest taka, że jest dobrze - tak dokładnie na styk, na cienkie czapraki. To siodło ma chyba tak ukształtowany wysoki łęk. Może ktoś będzie miał inną opinię.
Obawiam się, ze w stosunku do budowy konia przystuły są trochę w złym miejscu i popręg może ściągać siodło do przodu. Możliwe, że da się pomanewrować rodzajem popręgu, żeby to się nie zdarzało. Bo gdy to siodło przesunie się do przodu - to będzie za wąskie.
To Ratomka , ale wlasnie tez wydaje mi sie ,ze na styk wiec sprzedaję ale jest rewelacyjne!

Halo - Dziękuje za opinie ,bo waham sie ze sprzedażą. Jaki wiec można popręg? Profilowany?  👀
hej, chciałabym Was prosić o radę. otóż mam winteca 2000 i związany z nim pewien problem. siodło które na koniu niepodpięte leży teoretycznie dobrze (teoretycznie, bo na moje laickie oko) przy podpięciu popręgu i opuszczeniu głowy przez konia (najbardziej w ruchu, w stój dużo mniej) podchodzi tyłem do góry. łęk mamy czarny, standardowy (30), jeździłam też z niebieskim, czerwonym i białym (kolejno 31, 32, 33, założone na parę minut z jazdy, byle sprawdzić skoro i tak były pod ręką). przy czarnym "kłapanie" jest najmniejsze, jednocześnie wydaje mi się, że na szerokość leży na styk, chociaż mogę się mylić.
załączam zdjęcia i filmy, obrazujące o co mi chodzi (przepraszam za jakość - mój telefon aspiruje do bycia kalkulatorem, a i koń do filmów zdecydowanie nie współpracował, no bo jak to, zabrali od trawy, założyli siodło i każą biegać po małym kółku?). zwracam się do Was z pytaniem, co byście poradzili w tej sprawie? inny łęk, podkładka jakaś, nowe siodło może?

filmy: stęp1, stęp2, kłus1, kłus2
mam nadzieję, ze mimo wszystko coś tam widać.

zdjęcia: 1 - podpisane, 2 - sam tył po podpięciu popręgu, 3 - koń odciążył jedną tylną nogę i stanął powyginany, no ale myślę, że tak się podnieść nie powinno.. 4 - odcisk na mamuciej sierści po zdjęciu

edit: zapomnialam dodac ze ma tendencje do lecenia na przod i przesuwania sie w tymze kierunku
EL, Twoje siodlo jest za waskie, ale na konia pasowaloby IDEALNIE, wiec sens sprzedazy jest ?  na twoim miejscu bym to poszerzyl i mialbym pewnosc, ze bedzie dobre.

jesli wlozysz cienki czprak bedzie jeszcze bardziej za waskie, ono ' gole' jest przyciasnawe, a wiadomo ( przynajmniej dla mnie) pod siodlem czaprak, jakis zel, podkladka musi byc. nie wiem dlaczego, ale na konia bez podkladki czy zelu nie wejde 🙂 🙂 - taka mala moja obsesja.

reasumujac:

siodlo bym poszerzyl, a co z wiazku z tym - mialbym pewnosc, ze bedzie pasowac 🙂  dla przykladu : kupisz siodlo inne, nie masz gwarancji, ze bedzie dobre 🙂

halo, a czy te przedni lek nie jest czasem na wiekszy klab ? pytam z ciekawosci, bo szukam siodla ujezdzeniowego, ale dla mojej klaczy musze i tak kupic szersze i wspomagac sie z podkladkami, a to byloby moim zdaniem idealne 🙂

tyle że ta ratomka zdaje się leżeć w równowadze, więc jak poszerzy przedni łęk to równowaga siodła prawdopodobnie zaburzy się, siodło może opaść przodem i być może unieść tyłem czy po prostu stracić stabilność tam gdzie kończą się panele. Poszerzenie łęku to jedno, ale za nim zawsze powinno przyjść sprawdzenie i korekta wypełnienia.
Racja. Szkoda, że to tak nie działa, że konia można odchudzić, żeby siodło pasowało/czaprak się zmieścił 😁

EL, z popręgami, niestety, kwestia prób.
korysindex4, zmieści się tam wyższy kłąb, miły dodatek - bo myślę, że ten łęk nie jest tak ukształtowany ze względu na kłąb jako priorytet, ale żeby stworzyć wygodną "kołysko-kulbakę" dla jeźdźca.
No i wydaje mi się, że poszerzenie (i obniżenie łęku) zmniejszy tę wygodę, czy tam komfortowe "objęcie".

Gniadata- moim zdaniem szerokość łęku na zdjęciach jest ok. Ślady potu odciskają się z przodu i do połowy, nie? Zostaje nie odciśnięte na tyle, co by pasowało do tego za mocnego latania siodła tyłem w kłusie.
Na twoim miejscu doszyłabym na jakiegoś starego czapraka, w miejscu gdzie leżą tylne panele- tam, gdzie wypadałoby dopchać ten tył- jakąś szmatkę/gąbkę/cokolwiek. Tylko po to, by zobaczyć jak będzie leżało siodło po takim lekkim uniesieniu tyłu.Zrób tak, wsiądź i zobacz jak ci się siedzi, jak z równowagą. Polonżuj,zobacz czy lata tył. Sprawdź, czy lepiej się odciska na sierści z tyłu.

Jeśli wszystko będzie ok- rozkręć siodło, otwórz panele i dopchaj je mniej więcej tak i tyle- jak wysoko dałaś "podkładki" na czapraku.
Tak bym zrobiła.
tunrida dziekuje za odpowiedz  :kwiatek: problem lezy w tym ze to sidlo z cairem, i nie wiem czy w tej sytuacji da sie cokolwiek dopchnac? czy w zwiazku z tym oplaca sie inwestowac w jakas podkladke, czy lepiej szukac w ogole czegos nowego?

(przepraszam za brak polskich znakow, pisze z telefonu)
margaritka, nie to że się czepiam ale fotkę mogłabyś wrzucić bez podkładki 🙂
mógłby mi ktoś doradzić jaką dobrać szerokość łęku, czy ten ze zdjęcia jest za wąski ?
https://plus.google.com/photos/116115490699048428075/albums/5934305985912263249?banner=pwa&authkey=CP3s46myjd7fJg
suche plamy pod siodłem po spoceniu są, więc niedopasowane jest na pewno. Jestem w trakcie zmiany siodła, tylko teraz nie wiem jaki dobrać łęk, szerszy od tego ze zdjęcia/ taki sam ?
Chyba o numer szerszy. Temu siodłu brakuje wypełnienia poduch.
dziękuję za odpowiedź,  a ile to może być w przybliżeniu cm ? znalazłam fajne siodło 3-4 cm szersze, czy to już będzie za dużo ? W grę wchodzi też podkładka mattesa, albo coś cieńszego
Wróżąc z fusów 🙂 3-4 cm + podkładka powinno być ok. Ale to tylko jedna rzecz 🤔
gniadata- da się dopchać Winteca cair air. Albo kupujesz oryginalne podkładki które się wkłada w panele
http://arcus-konie.pl/wintec-easychange-zestaw-wkladek-p-7327.html
albo produkujesz je sobie sama z czegoś. Ja robiłam z piankowej karimaty. I udało mi się dopasować mojego Winteca całkiem fajnie. I gdyby nie to, że kupiłam siodło od HB Contact ( bo ŚWIETNE jest, a nie tylko dlatego, że dopasowane do konia) to zostałabym z tym swoim Winteciem.
tunrida tylko że ja mam z tych starszych modeli, ponoć bez tych kieszeni (chociaż jeśli są gdzieś od wewnątrz to być może ich po prostu nie zauważyłam). czy w takim wypadku da się to dopchać, czy może każdy model ma taką opcję a ja po prostu jestem ślepa?
Żeby się dowiedzieć musisz rozkręcić siodło- tak jak do wymiany łęku. Do wnętrza paneli powinnaś się dostać odklejając spodnią część. Wszystko to, co się tam otwiera jest na rzepy, więc nie ma możliwości popsucia. Poprzyglądaj się siodłu od wewnątrz, czy można je odkleić.
Tu na fotce masz rozkręcone siodło jak do wymiany łęku. Łęku nie ruszałam, za to dobrałam się do paneli- otworzone i widać kawałek czegoś niebiesko- białego- to moje wkładki, które wsadzałam w przód paneli.

poodkręcam jutro, jak będę w stajni, jednak tak pamięciowo to wydaje mi się, że właśnie nie mam już tam nic za bardzo do odklejenia, jak już rozkręcę do wymiany łęku. dzięki za pomoc  :kwiatek:
halo niestety wiem, że to wróżenie z fusów a odpowiedni łęk to dopiero początek w dopasowaniu siodła,  ale mam nadzieję, że w końcu znajdziemy to odpowiednie 🙂
gniadata- jeśli nie masz możliwości odkręcenia paneli i nie masz na razie możliwości wymiany siodła, to nie. Wsadź jakąś podkładkę podnoszącą tył.
Jaką?
Ano właśnie taką, jaką sobie ustalisz, że potrzebujesz.
A jak to masz ustalić? No właśnie podnosząc te tylne panele sobie stopniowo "łatkami" na czapraku. Dlatego na czapraku, bo najprościej i najwygodniej.
Możesz też naszyć coś na podkładkę pod siodło-jeśli takiej używasz. Albo kupić podkładkę pod siodło z miśka, wypruć z przedniej części całego miśka i zostawić go tylko na tyle. I jeśli sam misiek będzie za mało, to naszyć coś na tę podkładkę, by było wyżej, tam gdzie potrzebujesz wyżej.

Jeśli koń jest dobrze jeżdżony, to się jego grzbiet będzie zmieniał. I siodło co jakiś czas będzie przestawało pasować ! Najlepiej dopychać panele, uszczuplać wypełnienie paneli przez siodlarza. Pytanie- kogo na to stać? Łatwiej nam samym przy pomocy podkładek poprawiać sobie co i rusz dopasowanie siodła. Zwłaszcza kiedy mamy system wymiennych łęków.

I tak bym robiła, gdybym została przy swoim Wintecu. Nie musisz wpychać niczego w panele od wewnątrz. Możesz podobną rzecz zrobić na zewnątrz tych paneli. Mają być po prostu na tyle wysokie, na ile w danej chwili potrzebuje tego koński grzbiet i kształt siodła.
będę coś kombinować, jak się nie uda rozłożyć siodła na czynniki pierwsze, to zrobię jak mówisz, już dzisiaj wypróbowałam pożyczony żel, ale jednak to nie to. 
na razie zmiana siodła jest kwestią mocno wątpliwą, nie jestem jedyną osobą podejmującą w jego kwestii (jak i w kwestii konia) decyzji. może bardziej przekonującym argumentem w tej sprawie będzie fakt, że siodło jest dla mnie nieco po chamsku za duże (17,5), i potrzebowałabym czegoś co najmniej o pół rozmiaru mniejszego, a do pełni szczęścia - pełnego rozmiaru mniej, nie wiem, może uda się sprzedać to i za podobną sumę kupić ten sam model ale mniejszy i nowszy, bo przyznam się że bardzo lubię łatwość dokonywania zmian w wintecach, w każdym razie latającego tyłu samego sobie nie zostawię, pomyślęna wszystkie sposoby a jak już wszystko zawiedzie, wtedy zgłoszę się do Was ponownie 🙂
Ważne, żeby widzieć, że coś jest nie tak. Ty widzisz.  :kwiatek: Łęk masz raczej dobry. Przód siodła i środek, patrząc na plamy potu, które przyłożyłaś się i obejrzałaś  :kwiatek:, wydają się leżeć w miarę przylegająco.
Szwankuje ci ten tył, co też sama widzisz. Myślisz!  :kwiatek: Masz szansę dopasować sama. Jeśli nie będzie idealnie, to na pewno będzie lepiej niż jest.
Nie jesteśmy fachowcami, więc zostaje nam metoda prób i błędów. Ale uważam, że jesteś na tyle rozgarnięta, że poradzisz sobie. I dlatego postanowiłam napisać posta.  🙂
tunrida dziękuję  :kwiatek: bardzo mnie podbudowałaś tym postem i zmotywowałaś do tych przyszłych prób i błędów  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się