Forum konie »

Dopasowanie siodła

Mam jeszcze takie zdjęcie:
za waskie
a po czym to poznajesz?
Po tym jak leży na koniu
Dziewczyny, kto mi dopcha winteca? Powie jak zmienić wkłady w panelach? Muszę podnieść siodło troszeszkę na tyle...
Możecie mi podpowiedzieć jakie siodła w niższych cenach (używane, nowe, wszystko jedno), wszechstronne lub ujeżdżeniowe, pasowałyby na szerokiego konia z brzuszkiem i krótkimi plecami ?  :kwiatek: Do tego ja potrzebuję 16" i mam krótkie nóżki więc i krótkiej tybinki..  🙄

A co powiecie o tych dwóch?
Pierwsze niestety do mnie jest kompletnie niedopasowane. Drugie całe mi jakoś nie pasuje do konia (dla mnie idealne), za duże, leci na przedni łęk i.. ?  🤔
Czytam wątek i zgłupiałam, może ktoś posiadający okrąglaczka mógłby się wypowiedzieć?

Po obrysowaniu konia wg nagrania nagany wychodzi na to, że pro light jest lepszy, ale niestety na zdjęciu, które po tym zrobiłam, nie było nic widać. Poza tym koń tak okrągły, że ciężko było wyczuć pewne miejsca  🙄
oba za wąskie.
Dziękuję! Koszmar mieć taką żadną wiedzę 😡 ponoć kto pyta nie błądzi, ale mimo wszystko.. 🙁
Ja byłam prawie pewna, że fp za duży 😡
Czyli tym szybciej muszę wymienić, bo mamy najszerszy łęk żółty, napisane jest, że to 32 (przy czym to pierwsze siodło to 32, a jest węższe).
Ponawiam pytanie, czy poleci ktoś siodło na takie szerokie plecory ? 😵
lussi,
tak skrajnie niedopasowanego siodła dawno nie widzieliśmy.
posłuchaj,zobacz...ten film pokazuje podstawę dopasowania siodła:
Ja dzisiaj dopycham Winteca... Zobaczymy co z tego wyjdzie, zrobie fotki na pewno  😉
Tutaj dla porównania to samo siodło z zimy...
http://re-volta.pl/galeria/album/4210
lussi, zebys czasem w tym siodle nie jezdzila - to byloby narzedzie tortur.

musisz kupic siodlo szersze, pro light lezy lepiej, ale to w dalszym ciagu nie jest nawet w ulamkach procent dopasowane siodlo. Konia masz szerokiego, bez jakiegos duzego klebu wiec problemow nie powinno byc 🙂

edit:

jesli masz zbyt waskie siodlo, nie zakladaj futerka, nawet sztucznego, musisz koniecznie wymienic siodlo lub je poszerzyc. futro powoduje, ze siodlo jest jeszcze bardziej wezsze i co za tym idzie - jest gorzej. ( w przypadku Twoich siodel)
lizzy - komu i gdzie oddajesz do dopchania?
Angeel to Wintec, żadna filozofia wsadzić do niego wkłady 🙂
Dzieki dziewczyny  :kwiatek:
Oczywiscie ze nie bede jezdzic w siodle, tym bardziej za waskim. Przed kupnem pro lighta w sumie jedynie pytalam kilku znajomych, popatrzyli na fot i niby dobre, ale wiedza na ten temat zdaje sie byc jednak przerazajaco niska 🙁. W szkolkach nie przypominam sobie zebym jezdzila w inaczej wygladajacych na koniu siodlach (byc moze nie pamietam, troche temu to bylo), eh. To zaczynam poszukiwania. Dzieki wielkie jeszcze raz! 🙂
Dziękuję! Koszmar mieć taką żadną wiedzę 😡 ponoć kto pyta nie błądzi, ale mimo wszystko.. 🙁
Ja byłam prawie pewna, że fp za duży 😡
Czyli tym szybciej muszę wymienić, bo mamy najszerszy łęk żółty, napisane jest, że to 32 (przy czym to pierwsze siodło to 32, a jest węższe).
Ponawiam pytanie, czy poleci ktoś siodło na takie szerokie plecory ? 😵

lussi jest napisane, że żółty to 34. Więc jeśli średnio- szeroki łęk (34 to nie jest znowu jakiś b szeroki) leży tak na Twoim koniu, a szukasz w miarę taniego siodła to może wśród Wintec Wide? Ja jakoś nie specjalnie lubię Wintecki ale jeśli nie ma Ci kto pomóc i musisz sama kombinować z łękami to może to być jakieś rozwiązanie- pamiętaj tylko, że łęk to nie wszystko i nawet jeśli dobierzesz dobry rozmiar łęku to nadal możesz mieć np tył nieprzylegający.
Możesz też pomyśleć o którymś z kucykowych siodeł, które można poszerzyć o siodlarza- polecam bardzo Passier Young Champ, można je też poszerzać. Widziałam nawet jedno w naszych ogłoszeniach, może można ponegocjować cenę.
Dzieki bede sie rozgladac 😉 siodla sa szerokie, gorzej tylko wtedy z rozmiarem 16.
te kucykowe to własnie 16tki (np Passier Young champ- miałam takiego, jest świetny, mogę Ci przesłać zdjęcia z jazdy)
edit: dodaję filmik- jak na razie najlepszy odnośnie dopasowania siodeł, wrzucany w tym wątku nie raz i nie dwa 😉 wiec polecam
Bogdan, dziewczyna pisala, ze wg filmiku linkowanego przez Was obrysowala. I pokazywala dwa siodla, a nie jedno. Może chociaż napisz, co jest tak skrajnie niedopasowane, bo z tego stwierdzenia nic konstruktywnego nie wynika .
Wiecie może, jakiemu rozstawowi łęku w calach odpowiada fit 3 euroridinga?
bardzo kreatywne siodłanie. Myslałam, że takie obrazki już coraz mniej spotykane..

http://o.wpimg.pl/?a=76023283&fid=153542297&fc=439501082&fe=.jpg
lussi jest napisane, że żółty to 34.

W daslo rimini jest napisane, że żółty to 34 (http://www.gnl.pl/dla-konia/sioda-a-i-dodatki/dodatki-do-siodea/lek-wymienny-do-siodla-daslo-rimini.html, a w moim fair play rimini wymienny łęk żółty to niby 32 (http://pasi-konik.pl/pl/p/FAIR-PLAY-Lek-do-siodel-Pro-Light/1988). Siodło zmierzyłam, łęk 16cm i strzelam, że to jednak 32. Dobrze strzelam ? Pytanie laickie, ale lepiej późno niż wcale chcieć wiedzieć wszystko 🤔 😡

+ tak, też uważam, że to straszne, taka niewiedza i skrajne niedopasowania. Idzie potem taka np. ja, patrzy, że koń ma siodło, mówią mi, że raczej dobre (sporo osób nawet jeździło), ja nie chcę pływać, to kupuję pod siebie z takim łękiem jak w starym siodle (bo ponoć dobre, stwierdził ktoś mądrzejszy)  i okazuje się potem jak z ciekawości wstawię na forum, że jest masakra. Głupio mi z tego powodu i żal konia, ale tak sobie myślę, że nawet jak czytałam o siodłach i dopasowaniach (bo czytałam, ale widać niedokładnie) to nie do końca dobrze zrozumiałam kwestię i się nie przyłożyłam. Koń na szczęście pod siodłem chodził rzadko i na pewno już w tych nie pochodzi, ale jednak jak sobie pomyślę jaka krzywda mogła jej się stać gdyby mnie nikt nie oświecił  🙇. Także re-volta się przydaje 😉 Dzięki jeszcze raz, naprawdę  😉
Proszę o pomoc.
Dzisiaj doszło mi siodło, mogę jeszcze je zwrócić ale muszę podjąć decyzję w ciągu 24 godzin.
Mam wrażenie, że jest lekko za wąskie, chociaż głowy urwać nie dam (trochę laik ze mnie w tej kwestii).
Będę miała możliwość aby wymienić je na siodło o szerszym łęku, choć z drugiej strony ono powinno być za szerokie.
Pomiędzy przednim łękiem a kłębem mieszczą się mniej więcej trzy palce, natomiast gdy siodło jest dociśnięte przez ciężar jeźdźca, dwa palce.
Jak jest taka potrzeba to mogę zrobić kilka dodatkowych zdjęć.
Prosiłabym o szybkie odpowiedzi, z góry dziękuję  :kwiatek:
Wydaje mi się, że koń jest osiodłany na łapatkach. Spróbuj wymacał łopatkę i zsuń siodło tuż za łopatkę. Chociaż patrząc na popręg i jego brzuch popręg pewnie i tak będzie ci ciągnął to siodło na szyję.

Tak czy siak zrób więcej zdjęć. Żeby ocenić szerokość zrób zdjęcia z przodu.
bardzo kreatywne siodłanie. Myslałam, że takie obrazki już coraz mniej spotykane..

http://o.wpimg.pl/?a=76023283&fid=153542297&fc=439501082&fe=.jpg
  🤔  🤔  🤔
Faktycznie, leci na łopatkę. Spróbujemy to zwalczyć podogoniem.
A tutaj zdjęcia siodła od przodu:
BandA, dla mnie te zdjęcia są za słabe. Zbyt duże zbliżenie. Ja na nich nic nie widzę.

Może wypowie się ktoś mądrzejszy, bo ja w sumie dopiero się uczę i po tych zdjęciach nie jestem w stanie nic powiedzieć.
nagana, świetne filmiki  :kwiatek:
Ja bym proponowała odcinek, w którym większa waga zostanie położona na sam proces siodłania konia - w jaki sposób nakładać siodło i czy miejsce, w którym je ostatecznie kładę już jest ok czy też może ten centymetr bardziej w przód/tył byłby lepszy?
Na gołym koniu siodłać łatwiej, na czapraku, który zasłania i utrudnia wyzuwanie końskich struktur już trudniej - jak sobie wtedy poradzić?
Angeel to Wintec, żadna filozofia wsadzić do niego wkłady 🙂

Sorry, nie znam sie na syntetycznych siodlach  😡
Kto oprocz HBC i Daw-Maga mi dopcha ławki?
UP!

Zrobilam dzisiaj zdjecia swojego siodla. Ostatnio wydawalo mi sie, ze przy klebie jest za malo miejsca, ale po bokach.
I tyl siodla nie przylega dobrze do grzbietu... Z zelem jest lepiej, ale wolalabym, zeby "samo z siebie" lezalo dobrze. I lawki moim zdaniem sa bardzo plaskie, stad moje pytanie gdzie mozna dopchac.
Mozecie rzucic okiem i sie wypowiedziec? Bo ja laik z dopasowaniem jestem, a chcialabym zeby bylo dobrze  🙄

[img]http://s250.photobucket.com/user/Formidable_Flyangel/media/Reszta/PA010792_zps79a80df3.jpg.html[/img]

Z popregiem

tu widac, jak siodlo sie "unosi"

🙄

i tu mi sie wlasnie wydaje wasko

http://s250.photobucket.com/user/Formidable_Flyangel/media/Reszta/PA010807_zps463ca6bd.jpg.html

i z zelem, czyli tak jak normalnie jest siodlany

Ja też bardzo ładnie proszę  o ocenę dopasowania siodła.  :kwiatek:

Siodło bez futra:

Po założeniu futra w odstęp między futrem a kłębem mieszczą się ze 3 palce, po dociążeniu przez jeźdźca 1.

Maks bez siodła wygląda tak

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się