Tylko jeszcze nie próbowałam go w ruchu, pod jeźdzcem. Może stać się tak, że jeśli jest za ciasne poleci wtedy do przodu i juz w równowadze nie będzie. Mogą go poszerzyć o 3 rozmairy. Nie wiem tylko ( po tym jak dziewczyny narzekaja na prestiga w innym wątku) to coś da.
Też tak mi się wydaje. Ale mimo tego, że wygląda na za ciasne z przodu, to siedzisko leży chyba w równowadze, co nie?
Może tak być. Ja mam konia-taboret na którym każde siodło leży niby w równowadze, ale mało które ma na tyle szeroki przedni łęk, żeby objęło cały kłąb 😉
Mam na myśli również to, że jeśli poszerzymy przedni łęk, to siedzisko nie będzie chyba leżało w równowadze, prawda? Bo przedni łęk się obniży do dołu, a w przypadku tego akurat siodła wydaje się to niepożądane. tak to widzę jako laik
Heej 🙂 Mam pytanie 🙂 Jeżeli mój koń chodzi w niebieskim wintecowym łęku(31) to łęk do daslo jest albo 30 albo 32. Czy będzie dobrze jak kupię 32 i założę futrzaną mattesową bez korekty, ale grubą podkładkę?
No właśnie dopiero jak zdjęcia zgrałam na komputer to zobaczyłam, że jest za wysoko. Żeby nie było, że jeżdżę na tak osiodłanym koniu- zdjęcia poglądowe tylko i to na szybko robione, bo wsiadać nie mogę a dość mało czasu było.
bez padu, ale tutaj też jest jakoś dziwnie za wysoko. Jutro zrobię nowe.
anaa no właśnie wiem, już nawet napisałam o tym jak wstawiłam zdjęcie. W ogóle nie wiem jak ja go osiodłałam 🤔wirek: jutro zrobię nowe. Na szczęście nie mam problemu, że na nerki siodło wejdzie bo jest dłuuuugi jak tramwaj
ok 3-4 jazd mój koń odsednia się po prawej stronie grzbietu, zaraz obok wyrostka kolczastego, w odległości około dłoni od kłębu.
Sprawdzałam siodło - ławki równe, bez zgrubień (jest to bates z cairem, więc.. no nie wiem akurat jak tam miało by się coś odkształcić w tych poduchach z powietrzem)
Czapraki zmieniam, i pod każdym tak samo
No i siodło przecież nie leży przy wyrostkach 🤔 więc jak to..
Moim pierwszym krokiem jest wymienienie puślisk na nowe, równe (tamte były trochę nierówne, minimalnie - skapnęłam się, jak zaczęłam myśleć o całej tej sytuacji) bo w sumie to to odsednienie jest jakby w okolicach zamka..
Co dalej robić, jak sprawdzać czy siodło leży jak należy? Robić test z kredą? Koń wypaca czaprak równo, mam między siodłem i czaprakiem cieniutki żel CSO.
Vetka sugeruje że coś go tam mogło użreć i po jeździe puchnie mu to miejsce.. ale.. po tyg czasu powinno zejść, no nie? Zrobiłam koniowi 3 dni lonży, żeby dać odpocząć grzbietowi.
junona, słyszałam, że z Batesa/Winteca powietrze może zejść + kiedyś rozmawiałam z kimś od pleców i od siodeł, że jeśli siodło nie leży idealnie to jak wsiądzie się to powietrze się przesuwa i w jednym miejscu jest go np dużo, a w innym jest go nie wiele.
tak też myślałam... może kiedyś będzie mnie stać 😉 na mojego paskuda nawet bezterlicówka nie pasuje tak do końca, trzeba zacząć odkładać pieniążki na szyte na miare
tylko, że siodło było kupione z zapasem, niewielkim co prawda; nigdy nie podkładałam futerek ani innych grubszych podkładek, tylko żel acavallo i teraz cieńszy jeszcze CSO.
Koń się rozbudowuje - to fakt. Zaczął chodzić pod tym siodłem jako prawie 6-cio latek (bez 4 miesięcy), teraz ma 7lat + 2 miechy.. Zakładam, że jest możliwość za ciasnego siodła, ponieważ koń nabudował sobie łopatki, wzmocnił grzbiet..
ALE
oglądałam siodło - poduchy równe; patrzyłam jak przylega do grzbietu - wygląda dobrze, jednak mój koń jest po bardzo złych doświadczeniach z grzbietem; pisałam już kiedyś, że pierwsze 2 miesiące posiadania go to tylko lonża (w tym rehabilitacyjna) i masaże; do dziś bujam się z wzmacnianiem jego grzbietu; dodatkową trudnością jest lekkie przebudowanie zadem 🙁
Teraz podejmuje następujące kroki:
1. zmieniłam puśliska na idealnie równe (z wszytą taśmą, więc teoretycznie nie powinno się nic za mocno powyciągać przy regularnie zmienianym puśliskom - z prawa na lewo i na odwrót; wsiadam też raz z lewej, raz z prawej strony)
przy równych puśliskach mam większą gwarancję równo rozłożonego mojego ciężaru - pod warunkiem że nie popełniam błędów dosiadu
2. zamówię szerszy łęk - teraz mam niebieski 31 cali
i moje pytanie
chcę podłożyć mattesa z systemem correction, planuję zakup takiego z krótszym futrem niż standardowe (standard 3cm, ja wzięłabym najchętniej 2cm, ewentualnie 2,5 🤔 jeszcze sama nie wiem..) czy ten jeden rozmiar wystarczy, czy trzeba brać szerszy łęk?
wiem, że niektóre z was zamawiają / kupują siodła nówki z zapasem na mattesa. Zapas czyli ile rozmiarów?
Poszerza grzbiet o jeden rozmiar więc potrzebujesz siodła szerszego o jeden rozmiar. Zwęża siodło o jeden rozmiar, więc aby pasowało potrzebujesz siodła szerszego.
junona, ja od siebie dodam tylko, żebyś najlepiej w ogóle przestała wsiadać na konia po strzemieniu - i koniowi i Tobie wyjdzie to tylko na zdrowie. Jeśli bym miała strzelać w ciemno, nie widząc siodła, to powiedziałabym, że mogło się gdzieś naciągnąć/odkształcić od jednostronnego przeciążenia które występuje w trakcie wsiadania z ziemi. Pisałam już kiedyś, że widziałam ujeżdżeniówkę odkształconą od wsiadania z lewej strony tak bardzo, że nawet na wieszaku nie chciała wisieć prosto. Sądzę że z syntetycznym siodłem tez się może tak stać.
hugolina009, wiesz co... moim zdaniem - po dużych przejściach z tematem siodło+grzbiet mojego konia to: mierzyć WSZYSTKIE siodła, ja i moja znajoma w ten sposób trafiłyśmy na siodła które w końcu leżą. Dodam, ze obie miałyśmy siodła robione na miarę dla konia - jej od początku nie leżało kompletnie, u mnie to były mało rzucające się rzeczy, ale bardzo ważne... A miało być siodło idealne 😉
Nirv miałam już 4 siodła, żadne nie leżało, a nie mam za bardzo od kogo pożyczyć do przymiarki... bo płacić ciągle za wysyłki w tą i z powrotem to mnie nie stać :/ ale też już o tym myślałam... dzięki, że piszesz, jak było u Ciebie, dobrze wiedzieć, że siodło na miarę nie jest lekarstwem na całe zło 😉
hugolina009, siodeł miałam myślę, że z 25? 😉 generalnie część była na zasadzie - dziś pasuje, a jak koń popracuje to zaraz wyrośnie, część była okazyjnie kupiona i jak będzie ok to super, a jak nie to pójdzie dalej 😉 a skąd jesteś? podzwoń po różnych handlarzach sprzętem, często mają sporo siodeł i zawsze można coś przymierzyć.
Mogę poprosić o ocenienie mojego siodła? :kwiatek: Na pierwszym zdjęciu koń stoi na nieco pochyłym terenie i niestety podkładka nam się skurczyła. Na kolejnych zdjęciach koń nie ma podpiętego popręgu.
Rozglądam się za siodłem i znalazłam Pleszewskie, tylko mam problem bo zupełnie nie wiem jaki to rozstaw łęku jest 🤔 Daw - Magowy M jest nam przymały a tego nie umiem określić... 👀
Chingis Chan- mi się podoba jak leży. Zerknęłabym jeszcze na to, czy grzbiet się poci pod ławkami równomiernie. Euphorycznie- zgadzam się z Sisisą. To siodło jest BARDZO wąskie. Jeśli Daw Magowska M jest przymała, to daruj sobie to siodło od razu.
Chingis Chan a czy to siodło nie leży na łopatakch? Bo jakoś tak strasznie mocno z przodu mam wrażenie,nawet pomimo wysuniętej tybinki (domyślam się ze to chyba skokówka i tybinki moga leżeć bardziej z przodu).