Forum konie »

Dopasowanie siodła

Sierra, łopatka u wszystkich jest w tym samym miejscu ale raczej nie znajdziesz dwóch koni o idealnie takiej samej długości łopatki oraz jej skątowaniu 😉 juz omijając konie asymetryczne u których kazda łopatka żyje własnym życiem, to dopiero wyzwanie 😉
Sierra oki moze faktycznie pospieszyłam sie z oceną, chociaz ja bym siodło troche cofnęła bo sama mowisz zebysmy spojrzeli na popręg a on jest u Czardasza mocno pod "pachą"

Mam prośbe z innej beczki
Potrzebuję zdjęc konskich grzbietów po jezdzie z odbitym "rysunkiem" siodła. Oczywiscie chodzi mi o dobrze dopasowane siodła  🙇

Swoją drogą to jakas paranoja jest.
Saddlefitterów w Pl 3 na krzyz - z czego:
Kostrzewa - jakims "cudem" wiekszosc dopasowuje tylko na podkładki...
equi shop - dopasuje tylko nowki sztuki prestige, z fochem
lamri - zawalone terminami...

Nie ma u nas nikogo kto przyjedzie popatrzy na konia, siodło i powie cos o dopasowaniu? Kogos nie powiązanego z zadną firmą, żeby jego wizyta nie obligowała nas do zakupu siodła własnie u niego? 🙄
Nie ma u nas nikogo kto przyjedzie popatrzy na konia, siodło i powie cos o dopasowaniu? Kogos nie powiązanego z zadną firmą, żeby jego wizyta nie obligowała nas do zakupu siodła własnie u niego? 🙄

ekhm... http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,95.msg207939.html#msg207939
😉
[quote author=k_cian link=topic=95.msg215929#msg215929 date=1238406211]
Sierra, łopatka u wszystkich jest w tym samym miejscu ale raczej nie znajdziesz dwóch koni o idealnie takiej samej długości łopatki oraz jej skątowaniu 😉 juz omijając konie asymetryczne u których kazda łopatka żyje własnym życiem, to dopiero wyzwanie 😉
[/quote]

Dokładnie o tym samym piszę. 😉

Epikea Mi niejednokrotnie dziewczyny Sabatowe sugerowały, że może by Czardasza siodłać dalej... tylko, że po konsultacji z nimi w realu wyszło, że nie ma takiej potrzeby. Łopatka się kończy, mieści się cała moja dłoń, zaczyna się siodło...

Też nie można popaść w przesadę, tylko dlatego, że np. koń ma nienaturalnie długą kłodę i "na zdjęciu to wygląda jak (...wstaw co uważasz...)" 😉

Proszę, inne "czarne zdjęcie" ->

Naprawdę widzisz sens siodłać go jeszcze dalej? Pytam się serio i bez cienia podtekstu 🙂

---
Acha, warto zauważyć jaki kształt mają poduszki. Czy klinowy czy okrągły czy jeszcze inny. To a propos "tyłu siodła" 😉 Ja mam starsze siodło, z poduchami "na okrągło", podcięte górą, bo kiedyś był taki zwyczaj. Z tego co rymarz mi tłumaczył, miało to polepszyć jakość pracy konia w skokach, gdzie grzbiet się wygina i mięśnie mocniej się rozciągają i skracają. Że to w jakiś sposób odciąża... kiedy klinowe "dociążają".  🤔

Oczywiście do dziś nic z tego nie rozumiem. Zwłaszcza, że ja mam ujeżdżeniówkę z takimi poduszkami  🙄 🤣
[quote author=Epikea link=topic=95.msg215941#msg215941 date=1238407163]

ekhm... http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,95.msg207939.html#msg207939
😉
[/quote]

a dziękuję nie czytałam tych postów 🙂

Ale:
po pierwsze Pan nie jest z Pl - a ja mowiłam o takim "pasowaczu" u nas 😉
a po drugie - Pan mogłby przyjechac do Wawy a ja jestem z Krk

Ale i tak dziekuje za odp 🙂
Wstyd przyznać że ponieważ trzymam łapki za nisko, futerko z przodu chroni mnie przed uderzeniem o siodło.. 😁
ps. co to powiedzianego między wierszami "osiodłaj konia dalej" to pragnę zwrócić uwagę, gdzie leży popręg za nim się napisze coś takiego. Są konie długie jak tramwaje i krótkie jak kuleczki. łopatka niby zawsze w tym samym miejscu, ale widok zgoła inny...

Jeśli chodzi o moje wcale nie międzywierszowe radzenie osiodłania konia dalej... To bardzo uważnie przyjrzałam się, gdzie leż popręg na koniu Pasteli i wydaje mi się, że jest zdecydowanie za blisko łokcia i całe siodło wręcz wjeżdża na kłąb. Jest masa osób, które mimo dopasowanego siodła kładą je zbyt blisko kłębu i robi z nich krugom niedopasowane, poza równowagą.
Ale może to tylko MOJE wrażenie. Ja proponuję Pasteli takie rozwiązanie i odradzam jazdę, jeśli taki sposób jak na zdjęciach to jedyny, w jaki da się tego konia osiodłać.

Mogę też się mylić, bo na siodłach uj znam się nienajlepiej 😉 Choć patrząc tu:

myślę, że da się sprawić, żeby siodło leżało idealnie i było dostosowane do długości nogi jeźdźca. To też jest problem całej rzeszy ludzi. Długa tybinka, a noga krótka jak w przypadku Sierry, noga dość długa a tybinka krótka w przypadku aurelii, której noga z siodła wyłazi.
Już się nie mogę doczekać wizyty pana Sebastiana w tym tygodniu 😅
Acha, warto zauważyć jaki kształt mają poduszki. Czy klinowy czy okrągły czy jeszcze inny. To a propos "tyłu siodła" 😉 Ja mam starsze siodło, z poduchami "na okrągło", podcięte górą, bo kiedyś był taki zwyczaj. Z tego co rymarz mi tłumaczył, miało to polepszyć jakość pracy konia w skokach, gdzie grzbiet się wygina i mięśnie mocniej się rozciągają i skracają. Że to w jakiś sposób odciąża... kiedy klinowe "dociążają".  🤔

tak samo byłam informowana (chociaz z innego źródła) - takie jak twoje "banany" nie przenoszą tak mocno cięzaru na tył siodła, przez co pozwalają na nieco wiekszą swobode pracy pleców konia niz poduszki trójkatne (jak np. w moim siodle). Te niestety ze wzgledu na swój kształt (duza powierzchnia przylegania do pleców) przenosza większe obciązenia na odcinek lędźwiowy kregosłupa.
Z tego co pamiętam za ideą ich powstania stała idea odciązania przodu konia.
W kazdym razie - ani jedne ani drugie poduszki nie są z gruntu złe. Jedynie warto pamiętać, ze te nie-bananowe absolutnie muszą przylegac do pleców konia, a nie po nich bebnic, natomiast banany - moga sprawiac w porównaniu do nich wrazenie, ze wiszą w powietrzu. co nie zawsze jest prawdą - bo trzeba w ich przypadku sprawdzić czy siodlo sie nie "buja" a nie tylko to czy one nie sa w powietrzu 😉

Ale:
po pierwsze Pan nie jest z Pl - a ja mowiłam o takim "pasowaczu" u nas 😉
a po drugie - Pan mogłby przyjechac do Wawy a ja jestem z Krk

po pierwsze - wlasnie dlatego zastanawiam się nad ściągnięciem kogoś
po drugie - nic nie jest postanowione, na razie próbuje ustalić czy i jakie jest zainteresowanie. no i GDZIE. 😉
Sierra Mnie faktycznie chodziło o siodło na łopatce (w kontekście poprzedniego postu aurelii)  😉. Bo o ile na czarnym może być to w limonce wygląda to nieciekawie.
Całe lata jeździłam na siodle blisko przodu, rezultat taki, że zdjęć prawie nie mam - bo mi teraz wstyd, gdy na to patrzę. Zadziwiające, ile problemów magicznie znika, jeśli siodło założy się dostatecznie daleko. Aktualnie na pewno przeczulona na tym punkcie jestem, ale to płynie z doświadczeń własnego tyłka (niezależnie od indywidualnej budowy konia). Problem z miejscem z tyłu występuje czasem przy siodle 18 i 18+ (kucy nie licząc).
Swoją drogą...:
Epikea, przetrzepałaś pół re-volty, żeby znaleźć zdjęcia Sierry i wstawić jej zdjęcia w wątku o siodłaniu? 😉

Nie wiem jak, ale jakoś u Sierry widać, że to czaprak wlazł gdzie nie musiał, u Deborah na jednym zdjęciu było wrażenie, jakby to siodło na serio "wisiało", ale okazało się, że to tylko jakieś dziwne złudzenie optyczne i wszystko ok.

Czary mary?
czarodziejski pad anky.😉
Sankarita, może taki urok czapraków drobnopikowanych że dają takie wrażenie 🙂
znalazłam jeszcze taka fotę

Epikea, przetrzepałaś pół re-volty, żeby znaleźć zdjęcia Sierry i wstawić jej zdjęcia w wątku o siodłaniu? 😉

skoro juz sie czepiasz to zobacz sobie dokładnie ze cytowałam post Sierry z 28 marca. Jeden z ostatnich albo z ZNK albo KR
niczego nie szukałam przez poł re volty  🙄

Zobaczyłam pytanie do Deborah a zaraz dalej widze foty Sierry - gdzie wydawało mi sie ze widze analoginczy problem.

Z innej beczki
mozecie wytłumaczyc roznice w poduszkach o których mowa wyzej? banany klinowe etc
chetnie z fota do przykładu 🙂
Bede wdziecza
W opisach siodeł własnie masa okreslen typu poduszki klinowe
ale co to dokładnie znaczy, jakie ma przełozenie na prace konia
Z innej beczki
mozecie wytłumaczyc roznice w poduszkach o których mowa wyzej? banany klinowe etc
chetnie z fota do przykładu 🙂
Bede wdziecza
W opisach siodeł własnie masa okreslen typu poduszki klinowe
ale co to dokładnie znaczy, jakie ma przełozenie na prace konia

różnice już opisałam w poście poniżej. różnice wygladu - chociazby siodło Sierry versus moje siodło - dwóch typowych przedstawicieli "gatunku"

tylko tutaj warto o jednej drobnostce napomknąć - że poduszki klinowe, banany - mówi się przede wszystkim na poduszki KOLANOWE w siodle 😉 (czy inaczej - najczęściej słyszy się dyskusje o nich własnie, a nie o typach poduszek/ławek siodła)
tak tak jasne 🙂
o poduchach kolanowych jest duzo chocby na volcie
a ja pytam o poduchy - ławki o ktorych jest w opisach siodeł 🙂
a ja pytam o poduchy - ławki o ktorych jest w opisach siodeł 🙂

no i wlasnie o nich pisałam już dzisiaj.

edit
jako ciekawostka 😉

...zareczam, ze siodło spoczywało cały czas na konskich plecach - pod czaprakiem jest owcze futerko, które daje wrazenie "uniesienia" czapraka 😉
a czaprak całkowicie celowo "wbity" w przestrzeń między ławkami 😉
jasne 🙂

A czy poza klinowymi i bananami są jeszcze jakies??
Które z nich Waszym zdaniem lepsze dla konia o wrazliwych plecach
Epikea, podobno klinowe, bo rozprowadzają ciężar z dala od kręgosłupa... przynajmniej taka podobno jest główna zaleta siodła Prestige Arezzo.
Koszt poszerzenia Kieffera 95 EURO. 😵
Epikea Moje podcięte górą "bananowe" poduszki ->

Tak jak napisała Caroline, sprawiają wrażenie źle przylegających (nie na całej powierzchni) ale zwyczajnie nie mają prawa przylegać 😉 Za to tam gdzie ma przylegać, przylega bardzo dobrze.
Pastela, Ludziczki kochan, kiedy Wy się siodłać nauczycie? Jak można konia tak na łopatce siodłać? Naprawdę im bliżej kłębu to wcale nie tym lepiej.

Przede wszystkim odsuń siodło za łopatkę, czyli do tyłu i dopiero zrób zdjęcia.

Jeśli chodzi o Twoje obserwacje, to jesteś odrobinę w błędzie. Nie zmienia się rozstawu ławek, tylko łęku. I to tylko przedniego. Siodło, które obfociłaś, jest za wąskie przodem i nie leci wcale do przodu, tylko właśnie do tyłu. Dokładnie jak siodło Zuziastej.

Jeśli po osiodłaniu we właściwym miejscu siodło nadal będzie wyglądać tak jak obecnie, absolutnie w nim nie jeździj, bo zrobisz konisku krzywdę....

Aurelia - osiodlalam dalej, ale siodło podjechało do przodu, bo koń zdążył sie pokręcic trochę. Dla porządku jutro znowu osiodlam, ale bez przekonania w to siodło i wstawię foty. I właśnie w tym sensie pisałam, że leci do przodu.
Nie miałam na myśli zmiany rozstawu ławek, może że się wyraziłam - martwi mnie to, że tylne poduszki siodła są za blisko siebie położone a ja nie chcę uciskac konikowi kręgosłupa.

Jeździc w nim tj. pisałam nie planuję, ale dziękuję za uwagi, bo chciałam poznac Waszą opinię, z której nie raz jeszcze będę zasięgac.
dzięki

Sierra fakt wyglądają jakby odstawały 😉
Aurelia hmm mowisz klinowe dla młodziała a wyzej Caroline pisała ze klinowe  bardziej odciązają przód i dociązają lędźwia...
mętlik mam
To ja mam w swoim siodle chyba klinowe... ma ktoś Winteca 2000 żeby potwierdzić, że to takie ławki jak w nim to klinowe?
Powoli, powoli, prosze nie panikowac, że ławki sa klinowe (bądz nie) - mój koń o wybitnie wrażliwych plecach raczył sobie wybrać siodło z klinowymi ławkami, bo mu w nim bylo wygodnie. a to, że przenoszą większe obciążenia na odcinek lędźwiowy kręgosłupa, było moim i trenerki zmartwieniem na początku, później okazało się to nawet korzystne - skoro udało się w okolicach tego odcinka jednak odbudować muskulaturę 😉

Epikea, odpowiadając na twoje pytanie - dla konia o wrazliwych plecach najlepsze jest po prostu dopasowane siodło, regularnie sprawdzane jak lezy. dodatkowo można pod czaprak (bezpośrednio na plecy) położyc owcze futerko - wiele koni bardzo to lubi i lepiej sie rozluźnia z nim.
A przede wszystkim - ustalic dlaczego plecy sa wrazliwe!!! i wziąć się za bary z przyczyną problemu.
polecam wątek "końskie plecy" - pare ciekawych informacji się tam pojawiło.
to ja mam takie pytanie ze nie wiedzialam czy je do zółtodziobow czy tu...

czy wszytskie siodla są teoretycznie produkowane tak by leżały w równowadze na konia prawidłowo zbudowanych?

dąże do pytania czy mozliwe ze kupując drugie siodło(do czego powoli zmierzam) znajdę takie ktore bedzie bedzie w równowadze na kucyku przebudowanym zadem bez koniecznosci uzywania podkladek podnoszących przod?

moj euroriding diamant bez podkladki leci mocno na przod z podkladka jest w równowadze.
czy wszytskie siodla są teoretycznie produkowane tak by leżały w równowadze na konia prawidłowo zbudowanych?
z tego co wiem - tak.
caroline tak sie domyslam z tym że jakbys umiała odpowiedziec na moje docelowe pytanie to bylabym wdzieczna  😉

"dąże do pytania czy mozliwe ze kupując drugie siodło(do czego powoli zmierzam) znajdę takie ktore bedzie bedzie w równowadze na kucyku przebudowanym zadem bez koniecznosci uzywania podkladek podnoszących przod?"
Brzask, mimo najszczerszych chęci, niestety nie umiem jeszcze czytać z fusów ani zrozumieć mowy mojej szklanej kuli 😉 z tego powodu nie wiem również, czy znajdziesz takie siodło 😉

zapewne - z powodów, o których sama pisałaś - będzie to utrudnione zadanie. nie wiem czy możliwe do wykonania.

jesli szukasz wsród nowych - szukaj takich, które mozna będzie dopasować, ale licz sie z kosztami takiej imprezy.
jesli szukasz wsród uzywanych - jakas szansa istnieje na to, ze trafisz na siodlo, ktore ktos wczesniej dopasowywal na konia podobnego budową do twojego.

reasumując,  odpowiedź brzmi: nie wiem.
chyba troche zle sie wyraziłam
to nie jest typowy kon o wrazliwych plecach - reagujący np na szczotke czy dotyk reką
to młody 5cio letni kon u którego miesnie jeszcze nie są takie jakbym chciała zeby byly 😉
a skąd moj pomysł ze jest wrazliwy - kazda zmiana siodła jest przez niego zauwazona, musi sie wczuc 😉 pewnie duża rolę odgrywa tez to ze to arab 🙂

stąd moje drązenia czy klinowe czy banany, czy takie czy siakie

Caroline mowisz dobrze dopasowane siodło - jasne zgoda
tylko z tego co widac dobry pasowacz w Pl to na wage  złota
Czekam na opinie Aureli o Sebastianie z Lamri. Oni z krk są 🙂

do tej pory najlepiej Rudemu było w euroridingu - nie ukrywam ze mnie tez było b. wygodnie
tyle ze to skokówka byla
a własnie - wiecie jakie poduchy sa w diamancie skokowym, tylko tym starym??
wyraznie pasowała mu "plastycznosc" tego siodła
Brzask - a nie chcesz spróbowac z Winteciem? Co prawda to siodło syntetyczne i ma swoje wady, ale wbrew pozorom to bardzo porządne siodła, nie jest to taki chłam jak Beauty. Model taki jak mój - 2000, z systemem cair jest pożądny i wygodny dla konia(przynajmniej z założenia) i jeżdzca i można je dopasować o tyle, że jest system wymiennych łęków - kupujesz lub pożyczasz miarke, mierzysz kłąb, bierzesz na próbę siodło  z takim łękiem jak ci wyszedł z miarki i wiesz czy lezy dobrze czy nie. No ale jak pisałam, nie każdy lubi syntetyki, ja sama mam zakorzeniony pogląd, że skóra lepsza, no ale względy finansow ei łatwość dopasowania siodła do konia mnie przekonały do Winteca.
to młody 5cio letni kon u którego miesnie jeszcze nie są takie jakbym chciała zeby byly 😉

...lonża i praca do dołu żeby wzmocnić te mięśnie?

euroridingi wszystkie mają elastyczne plastikowe terlice - jesli ta informacja ci w czymś pomaga.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się