Forum konie »

Dopasowanie siodła

NIEAKTUALNE
[s]Tu znowu ja , a więc tak wygląda siodło 18" bez jeźdzca na mojej klaczy ;

[/s]

NIEAKTUALNE
prezeskoniu, czytałaś w ogóle choć trochę z tego wątku? Bo już ręce i nogi opadają  🙇
Szczerze, zaprzestałam po 10 stronach. Z resztą już nieaktualne 🙂
Pozdrawiam i przepraszam za kłopot  :kwiatek:
a szczególnie za opadające nogi i ręce  😁
Mam prośbę: czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć tak pi razy drzwi cokolwiek o tym siodle? Czy rzuca się coś na pierwszy rzut oka?
Bogdana chcę ściągnąć, bo daleko do nas nie ma, ale chwilowo finanse nie pozwalają.
będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Czy taka podkładka nie pomoże żeby uzupełnić te miejsca gdzie za szerokie siodło nie dotyka?
Wioletka ale lepiej skonsultuj się z jakimś ekspertem, bo mozesz miec faktycznie tak jak ja ale moze tez byc cos innego.
Ja narazie za rada Bogdana dopycham konia  🤣. Póżniej bede dopychać siodło. Mój koń ma prostą linie grzbietową i każde siodło które przymierzałam leci na tył.

Dramka teoretycznie taka podkładka była by dla mnie idealna. A w praktyce rozwiązałaby tylko problem braku mięsni za łopatkami, natomiast nie rozwiązałaby problemu lecenia siodła do tyłu. Podobnie jak zel podnoszący tył, bo podnosi siodło za wczesnie. Potrzebuje podnieść ostatnie 8-10cm ławki.
A mozesz zalinkować skąd te podkładki?
Właśnie mój ma też prostą linię grzbietową więc mamy pewnie taki sam przypadek.
baffinka, przód wygląda nieźle, balans przód - tył - też. Problemem są poduchy z tyłu - ich typ jakby kłóci się z grzbietem konia, nie rozkładają ciężaru na większej płaszczyźnie, dotykają prawie punktowo, choć możliwe, że pod obciążeniem ułożą się lepiej. jednak wątpię, po płaty tybinek mocno z tyłu odstają od boku konia - jeśli przyjdzie obciążenie będą odstawać bardziej.
Warto sprawdzić, jakie to siodło daje plamy potu/talku, jeśli na grzbiecie będą małe - trzeba by zmienić typ siodła/poduch 🙁
DaliaSoto z tyłu też unosi bo ma te wypustki. Niestety nie podlinkuje.
Poszperałam i znalazłam w wątku podkładkowym  🚫
Halo dziękuję bardzo za wyrażenie opinii :kwiatek: Postaram się zwrócić uwagę jakie są plamy potu, ewentualnie spróbować z talkiem i wrzuce fotke. No i zaczynam odkładać powoli na wizyte Bogdana i ewentualne poprawki siodła (bo nie oddam mojego ukochanego  😁 )
Co Wy tam wiecie o dopasowaniu siodła ...
[img]http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/16/04/35/02/1604350229[/img]
😵 😵 😵
2w1 dopasowane do konia i jedzca  😵
wrzucam foty mojego po pasowaniu (tył  + przód + tunel). W założeniu do futra, jak się rozrośniemy to będziemy wyjmować.

na goło:
(to pośrodku na 1 zdjęciu to kreda wyznaczająca środek "ciężkości" siodła)

na średnio-grubym padzie anky

i na mattesie 🙂

A kto Ci pasował to siodło?
Hm...uważasz, że bez futra siodło jest za szerokie?
Bez futra siodło jest za szerokie bo leży na kłębie - ciężko 1 palec wsadzić. Posadzenie na to jeźdźca aczej gwarantuje urlop od jeździectwa z powodu odbitego kłębu 😉
A nie sądzicie, że rozstaw paneli od kłębu jest akurat, a po prostu panele są za niskie?
Bo pisząc, że siodło jest za szerokie, to ja rozumiem, że najchętniej byście widziały na tym koniu siodło węższe. A węższe, to ja rozumiem, że panele byście zbliżyły do kłębu jeszcze bardziej.
U mnie w siodle było tak jak pisze tunrida, ja szeroki łęk zostawiłam, tylko prosiłam o wymienienie waty ze środka bo była uklepana, a poduszki z tyłu były twarde jak kamienie, bywa tak w przypadku starszych siodeł.
Anaa - jedynie czego bym się czepiła - sprawdź rozstaw paneli z tyłu po zmierzeniu szerokości mięśni przykręgosłupowych. Sprawdź dokładnie bo od tego bardzo plecy bolą, szczególnie jak koń wchodzi w łuk a jedna poduszka włazi na kręgosłup.

To też będę miała zmienione bo moja kobyła powinna mieć przerwe między panelami na 4 palce a miała na 2  😡
tajnaa, z tyłu jest luz na 4 palce, powinny być minimum 3, więc ok 🙂
A no to super 🙂
ze strony magazynu "siodła prestige"

Mi zawsze pomagają obrazki  😁
Fajny obrazek 🙂 Ciekawe dlaczego Przykładowy Koń [TM] stoi podsiebnie  😎
Halo jesteś teraz w stanie coś więcej wywnioskować? Ja niestety w dopasowaniu siodeł jestem zielona  🤣
Może jestem dziwna ale bardziej pasuje mi koń osiodłany z czerwonym siodłem niż z zielonym. Rozumiem że siodło na nerkach jest poprawnie? A to które zachodzi delikatnie na łopatkę już nie? A może jeździec powinien wybrać sobie co woli żeby siodło koniowi uciskało, łopatki czy nerki? W ogóle jak można dać taki beznadziejny podgląd gdzie grzbiet jest zdecydowanie za krótki i jest zdecydowanie za mało miejsca na siodło?
baffinka, nie za dobrze 🙁 Plamy z potu z tyłu są malutkie - siodło musi tam uciskać prawie punktowo. Bez porady profesjonalnej się nie obejdzie, imo.
baffinka- moim zdaniem siodło mogłoby być ciuteńkę szersze z przodu, ale chyba w sumie od biedy może być. Za to panele jak widać nie przylegają do konia jak należy i należałoby je w takim razie lekko dopchać. W tych miejscach gdzie jest sucho. Bo tak jak jest teraz, to największy ciężar koń dźwiga na tylnej części grzbietu, nie?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale chciałaś żeby mówić "cokolwiek tu widzimy".  😉
Siss Wiesz gzie koń ma nerki?
Tak, w miejscu, gdzie leży zielone siodło
obrazek jest nieco niefortunny, gdyby popręg w zielonym leżał równo prostopadle do ziemi wypadałby w połowie brzucha...
Poza tym zawsze mówiło się o tym, że to punkty terlicy mają być za łopatką - żeby miała miejsce na pełny ruch. Nie widzę sensu cofania siodła tak mocno, że CAŁA tybinka jest za łopatką w przypadku np. siodeł skokowych z mocno wysuniętą tybinką. W naszych klasycznych filmikach o dopasowaniu siodła do konia w 9 krokach mówią nie tylko o tym, gdzie siodło ma leżeć za łopatką, ale także o tym jak daleko może sięgać w tył. Kwestia ważna u bardzo krótkich koni.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się