Forum towarzyskie »

Sushi domowej roboty - przepisy, porady

powerpuff, mój poziom zazdrości dosięga zenitu. Pięknie to wszystko wygląda! Smaka mi zrobiłyście strasznego, chyba z wami zbankrutuję 😀

Tylko szkoda, że mąż nienawidzi ryb :/ Cóż, będzie więcej dla mnie 😀
rob bez ryb, albo czesc dla siebie z a dla niego bez 🙂
No, jestem ciekawa, jak mu takie coś zasmakuje. Bo sos sojowy to on uwielbia 😉
U mnie dzisiaj krewetka i łosoś w tempurze (po raz pierwszy), łosoś wędzony, łosoś smażony, makrela wędzona, z dodatków: serek, szczypiorek, ogórek, papryka. Spróbowaliśmy też zrobić całą rolkę w tempurze - efekt całkiem niezły. Kupiliśmy za dużo ryby (zostało na jutro, żeby usmażyć na obiad) więc zrobiłam zupę w stylu gulaszu z łososia 🙂.
Chyba trochę mi się przejadło... dzięki Bogu. Wyszła nam porcja dla 6 osób a jest nas dwoje  🙄 Będzie na śniadanie... i obiad.
Dziewczyny, wkrótce idę na moje pierwsze sushi-zakupy 😅
Co powinno się znaleźc na mojej liście zakupów?
Z rzeczy podstawowych: Ryż, nori, wasabi (jeśli lubisz), sos do ryżu jeśli nie chcesz robić go sama, sos sojowy (polecam ten: ), składniki bazowe, czyli najczęściej rybne (łosoś surowy albo wędzony, krewetki, paluszek krabowy itp.), ewentualnie kurczak, też dobrze smakuje, dodatki: sałata lodowa, ogórek, avocado, szczypiorek, papryka, serek (na przykład twój smak śmietankowy), ogólnie to co lubisz.
A jaki ma byc ten ryż? Bo pisałyście, że normalny się nie nadaje
Ryż do sushi, na opakowaniu jest napisane i dostaniesz go w prawie każdym markecie w dziale z rzeczami do sushi albo przy ryżach(z tym, że w marketach jest dość drogi, polecam makro albo kuchnie świata).

Kojarzę, że ten jest dość tani
Hmmm, będę robic zakupy w chińskim sklepie, więc się rozejrzę  👀
Jest duża szansa, że coś tam znajdziesz 😉
Chess, dzięki wielkie 😀
Do usług 😉
Zapomniałam, że zwykle używa się też maty do zwijania. Możesz kupić najzwyklejszą bambusową, taką jak się na stół kładzie.
O macie to spokojnie będę pamiętac 😉
Ach, przypomniało mi się jeszcze - jak nazywa się ten taki imbir, co się go podaje w plasterkach do sushi? Strasznie go lubię 😉
Po prostu Imbir (marynowany), znajdziesz go przy rzeczach do sushi
Amazu Shoga -dobra, zapiszę sobie. W tym chińskim sklepie nie ma w ogóle europejskich nazw, wszystko napisane w oryginalnym języku, więc staram się byc jak najbardziej przygotowana 😉
Imbir poznasz po wyglądzie, niekoniecznie musi być ta firma, wrzuciłam poglądowo. Ciężko pomylić go z czymś innym 🙂
Ja do sushi wolę marynowany młody imbir - zazwyczaj jest biały a nie różowy jak ten powyżej.
A oto moje drugie sushi w życiu z okazji Dnia Kobiet  😍 Oczywiście chłop dzielnie mi pomagał  😉 Wyszło fenomenalnie, nawet mój ojciec, który nienawidzi sushi... zakochał się! Widać nie lubuje się w surowej rybie, a nasze było 100% vegan. Dopytywał się tylko, co to za pyszna ryba w środku. Więc mu powiedziałam, że to ryba FUTO i miałam spokój  😀 Generalnie wprawiam się i tym razem wyszły dużo kształtniejsze (no i mój chłop też lepiej kroił)!
Foty:

Meise, super 😅 z czym zawijaliście?
Meise, piękne!

My w piątek też sushowaliśmy 😀
Tym razem na tapecie były krewetki w tempurze 😀 oraz tradycyjnie już wędzony łosoś, no i oczywiście zapychacz surimi. No i klasycznie Awokado, ogórek, marchewka, sałata, szczypiorek, serek philadelphia.
Wpadłam też na pomysł, żeby - z braku marynowanej tykwy & w celu dodania trochę słodkiego smaku - dorzucić mango i był to strzał w dziesiątkę 🙂
My sushowaliśmy w sobotę i też mieliśmy mango 🙂
nie moge wchodzic do tego watku bo mnie az sciska z zazdrosci  😵

Meise, pieknie wyszlo  🙂
Dziewczyny, a jaka jest różnica między sushi a kimbapem? W mięsie, czy jeszcze w czymś?

Meise, super!
zen, Hiacynta, Gienia-Pigwa, ikarina, dziękuję  :kwiatek:
zen, zawijaliśmy: podsmażone na oleju sezamowym tofu i boczniaki, dalej: awokado, różowy imbir, cukinia, ogórek, papryka, marchew, sałata i na pewno czegoś zapomniałam :P

BTW dziś też robię, bo... moi rodzice zakochali się w naszym sushi i mnie przycisnęli, żebym im znowu zrobiła, hahaha  😍 Pobiegli właśnie po tofu do tesco, a ja kończę gotować ryż  😀
Meise, miazdzysz system! To wyglada cudownie!! Jutro zdecydowanie robie sobie sushi day! Zastanawiam sie nad pieczona dynia do srodka.. 😎 Co ja bym dala za boczniaki teraz...!
Pandurska, dziękuuuuję  :kwiatek: Rób koniecznie, pieczona dynia brzmi rewelacyjnie!

A oto moje 3-cie w życiu sushi, robiło mi się je bardzo szybko i sprawnie (nie planowałam go robić, aż mnie po 14 podkusiło...), normalnie jakbym całe życie to robiła  😀 Z okazji Dnia Mężczyzny - dla mojego chłopa i mojego padre (oczywiście ja z mamą też skorzystałam  😀 ):

Moi rodzice zrobili zapas fajnych rzeczy, m.in. kupili czarny sezam i tą wielką rzodkiew, co nieraz się daje do sushi. Ale ja póki co mam dość, wychodzi mi już uszami  😉
Dziewczyny, a jaka jest różnica między sushi a kimbapem? W mięsie, czy jeszcze w czymś?

Kimbap jest koreański.  Zawija się je z mięsem np. smażoną wołowiną (widziałam też wersję z szynką) lub tuńczykiem, omletem, surimi, warzywami marynowanymi - rzodkiew lub świeżymi.  Smarowane na zewnątrz odrobiną oleju sezamowego.

Istnieje też wersja z kimchi (koreańska kiszona kapusta na ostro - pychota  💘 ).

cudowne sushi, aż ślinka cieknie  💘 💘 💘 💘
przypomniała mi się rzecz, która sprawia, że życie staje się piekniejsze a kręcenie sushi łatwiejsze!

są to[glow=red,2,300] FOLIOWE RĘKAWICZKI![/glow]  🏇

bo mnie tam cholera bierze jak ryz klei mi sie do łap😉

a mango jest kozackie! ja często uzywam. melon tez sie nadaje😉
Moje pierwsze w życiu sushi, całkowicie samodzielne! 😀 Na zdjęciu to, co zostało mi do zdjęcia, bo jeszcze chwila, a bym nie miała czego fotografować 😉

Widzę dużo błędów i następnym razem bardziej je urozmaicę, ale nie sądziłam, że mi wyjdzie takie dobre za pierwszym razem 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się