Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. VII (2014)

Gryglodor dzięki  :kwiatek: gniada za miesiąc 10 lat  😀 fajnie pracujecie. A młody jak rośnie  😍
Hermes  :kwiatek: chodziła ostatnie 2 tygodnie w warkoczykach  😁 nieźle skaczecie. ile tam stoi?
baffinka, fajnie, jednym słowem intensywnie będziesz pracować nad jeździectwem 😀 Ja nawet nie będę nic szukać - na taki normalny układ raczej stać by mnie nie było, tutaj miałam mieć fajne, dogodne warunki, bo klacz właścicieli stajni. Stwierdziłam, że wolę przeznaczyć te pieniądze w moje jeździectwo na moim koniu (może w końcu nauczę się na nim jeździć 😁 ).

gryglodor, no jest, w końcu znaleźliśmy fajne miejsce, ze świetną atmosferą i aż chce się żyć! 🙂 Ale Siwka świetnie wygląda!!! Pamiętam jak wrzucałaś zdjęcia po chorobie, taki bidny przecineczek, a tu kawał dziewczynki się zrobił! Młody jest przepiękny i taki duży już!! Jeszcze trochę i zaraz na nim będziesz śmigać 😀
kujka Pewnie masz rację, ale smutne jest to, że dobrzy trenerzy na ogół sobie liczą (i słusznie), a na moim kochanym za..lesiu 😉 dochodzą jeszcze koszty transportu, więc muszę żyć jakimiś pojedynczymi konsultacjami.

baffinka No zobaczymy, zobaczymy czy podołasz takiemu ciężkiemu przypadkowi 😉

Ogarnę jeszcze domek i lecę. Dzisiaj zaczynam od Czarodziejki.
Nirv dziękuję, staramy się właśnie by było równo 🙂
Czasami się tylko zastanawiam czy to jest dobre tempo na jazdę parkuru czy lepiej trochę ambitniej  👀

Hermes brawo! ile tam stało na filmiku?
gryglodor pięknie siwkom pasuje czerwony ;] świetnie wyglądacie!
baffinka, Piaffallo, stało ponad 140 cm 🙂
To może ja najpierw odpowiem zbiorowo, w związku z licznymi pytaniami o zawody 🙂 Pojedziemy skoki, ze względu na to, że chwilowo w ujeżdżeniu cisza. Dzisiaj ten plan potwierdził się na treningu, więc właściwie na 99,9% jedziemy (nie wiem, co musiałoby się stać, żebym teraz zrezygnowała... tfu tfu!).

baffinka świetnie Cię rozumiem, bo wiosna zawsze daje finansowego kopa... Pomijając weta i inwestycje sprzętowe, pomyśl, jaka zabawa będzie z wykupowaniem licencji...  😁
wymodelowana załatw mi fotografa, to zobaczysz kilka razy wersję fit  😁 Na pewno napiszę, jak poszło 🙂
faith z tym dopingiem to spokojnie, bo zawody dopiero 22.03 😀 Daj znać, jak siodło!
Atea czy ja wiem? Trenując z J. też zawsze myślałam, że to mój własny prywatny niedosyt, a teraz wiem, że po prostu nie miałam punktu odniesienia i rzeczywiście da się zrobić więcej mniejszym kosztem - czasu, wysiłku itd... Tak, jak napisała kujka - po prostu przychodzi moment, gdy wiesz, ze trafiłaś na "swojego" trenera.
gryglodor dzięki  :kwiatek: Jest bardzo pojętna, ale wciąż trochę trudna, bo ma charakter i nie da się jej "oszukać" w żaden sposób  😁 Bardzo ładnie wszyscy troje wyglądacie. Siwa robi super wrażenie!
Hermes bardzo ładny skok 🙂

Ja jestem dzisiaj po najwspanialszym treningu świata  😅 i pluję sobie w brodę, że nikt mi tego nie nagrał 😀
Skakałam dziś na Rudej pod kątem zawodów już powoli, miało być "asekuracyjnie" po tak długiej przerwie od porządnych skoków, a było tak:  😍 Poskakaliśmy pojedyncze wyższe przeszkódki, potrójną linię, a nawet... rów z wodą. Dojeżdżając do rowu to ja zrobiłam większe oczy niż mój koń  🤣 , na którym nic absolutnie nie robiło dziś wrażenia - nawet nie spojrzała na ten rowek. Skakała bardzo płynnie, super się prowadziła, mogłam sobie pozwolić na posłanie ją na przeszkodę z daleka i z bliska, i co najważniejsze - sama trzymała tempo i rytm. Super! Byłam bardzo zadowolona, Trener także, a więc potwierdziło się, że zawody jedziemy.

Muszę przyznać, że w stosunku do skoków bodajże ze stycznia (?) super się ujeździła, zupełnie inaczej teraz galopuje w dystansie, zupełnie inaczej się wybija. Urosła w siłę, mięśnie, a jednocześnie przestała się napalać na skoki i lecieć do przodu. Policzyłam sobie dzisiaj, ile w nią wkładam: czasu, pieniędzy, wysiłku - i jest to cholernie dużo - ale nie żałuję. Gdy jechałam w sierpniu tamtego roku z koleżanką, by obejrzeć kilka koni - w tym ją - naprawdę nie sądziłam, że znajdę tak wszechstronnego i elastycznego konia, który mimo gorszych momentów staje się stale coraz piękniejszy i lepszy, i coraz mi bliższy.

Jedna fotka z wybiegu:
xxmalinaxx, napawasz optymizmem!  Powodzenia na zawodach,  gdzie jedziesz?
Hermes, nieźle 🙂
gryglodor,  siwa wygląda świetnie! 

Jedna fotka z rozprostowywania kości na lonży:
anai poszło PW do Ciebie  :kwiatek:
monsun, rany, Twój konik jest uroczy 🙂 Powodzenia w trenowaniu do odznaki!
gryglodor, bardzo ładnie wyglądacie :kwiatek:
Hermes, woow, ale ciśniecie!
xxmalinaxx, żebyś gdzieś w kuj-pom albo w pomorskim była, to sama bym wpadła, a tak to kiszka 😁 Bardzo fajnie czytać takie pozytywne posty!
anai, a gdzie jakieś fajne filmiki ze skoków? 😉
wymodelowana, jak pogoda dopisze, może jutro 😉

Edit. filmik z pierwszych skoków na dworze https://db.tt/8m9CL4d5
xxmalinaxx, emanuje od Ciebie tyle szczęścia, że prawie mnie skusiłaś aby wsiąść  😁
baffinka dlaczego nie jezdzisz na swojej kasztance?
Hermes Ty szalona! gratuluję odwagi  😀
Ja tak tylko na chwilke wpadam, bo u mnie przez uczelnie ostatnio też się dzieje i życie mam porozpisywane co do godziny w kalendarzu  😵 Jak to napisała Quanta, jak znaleźć jeszcze czas na obejrzenie filmu z facetem  🤔  Moje plany na porządne treningi i starty chyba nigdy nie zostaną zrealizowane🙁
U nas po zimowym maraźmie maluchy wracają do regularnych jazd. Kucka ma humorki i nadmiar energii ale Julia dzielnie to znosi i jakoś sobie radzi. 😀  Ostatnio ma jakiś większy zapał do jazd. Nawet zadania domowe odrabia na świetlicy, żeby potem mieć więcej wolnego czasu.  😀

brzezinka , twoja córa wymiata ! 🙂
xxmalinaxx, dziękuję :kwiatek:
anai, :kwiatek:
wymodelowana, no ostatnio coś się szalona zrobiłam, początek sezonu dobrze na mnie wpływa 🙂
Dżastin, dzięki 😁
brzezinka, Twoja córa jest fenomenalna! Jest z Kucynką moją ulubioną parą na rv! 😍

Mam Maluszka z poniedziałku przed treningiem, pozdrawiamy!
brzezinka, dzielna mała! Jak zwykle zachwycająca 😀

Udało mi się dziś złapać fotografa (i ostrzegam, będę zaśmiecać kilka wątków😉):

anai, no i super! Lubię patrzeć na Wasze skoki, jesteście baaaardzo zgrani!
brzezinka, uwielbiam tę parę 😜
Hermes, oby tak dalej 😉

A my dziś pojeździliśmy na dworze. Moja pierwsza w tym roku (nie licząc jednego terenu) i... rany, jak super jest na placu! Tyle miejsca, słoneczko - tak to można rzeźbić 🤣 Galopowało mi się suuuper!
Nirv mam nadzieję, że nic nie zepsuje tych planów  😀
Atea wątpisz w moje umiejętności?!  😀 w swoje możesz wątpić, ale w moje nigdy!!!  😜
xxMalinaxx o tym nie chce myśleć...  😵 licencje, ubezpieczenie, lekarz... na szczęście podziele to na dwie raty chyba i w kwietniu pojade towarzyskie. Licki wykupie w maju  🤣  Na woli te zawody? Zakupiłaś hak czy na wędzidle skaczesz jednak?
Armaquesse kasztana jest po kontuzji ( w młodości ). Nie ma do końca sprawnej tej nogi. Czasami wsiadam na bardzo lekką i krótką jazdę, albo w teren. Gdyby nie gniada, to pewnie by kasztana chodziła troche częściej, a tak to wsiadam średnio co 3-4 miesiące na stępika  😉
Anai super  😀 mam nadzieję, że częściej się będziesz załapywać na fotografa. Uwielbiam Was oglądać w akcji
wymodelowana, wiesz co, kiedyś Mietek Zagor powiedział mi po treningu, że jesteśmy z Dinem po prostu zgraną PARĄ,to był chyba najważniejszy komplement ever 🙂 Dzięki!

baffinka, oj, chyba niewiele będzie naszych wspólnych zdjęć, bo Dino przechodzi powoli na "przedemeryturę" (będzie dzierżawiony przez dwie rozsądne panie o rekreacyjnym podejściu do jeździectwa, ofc pod moim czujnym okiem), a ja szukam z trudem  jego następcy. Ciężka decyzja, ale czuję, że skakanie wymaga od niego coraz więcej nakładów sił.

filmik
Amabilis, Bardzo przykra sytuacja 🙁 Kobyłka piękna była. Trzymaj się dzielnie!
anai  😍 ja nie moge na was patrzec bo mis sie skoki marza, a nie mam siodla!😉 tylko ujezdzeniowke posiadam na razie cholerka, zreszta taki ze mnei skoczek jak z kozien dupy traba 😉)) boscy jestescie, fantastycznie sie koniuch sklada nad przeszkoda!🙂

brzezinka ty wiesz co  :kwiatek: cud miod i orzeszki twoja mlodziez 🙂😉)) ja sie powtorze: wstyd by mi bylo jezdzic kolo twojej malej 😀 jest fenomenalna!

A ja raportuje z frontu - kon w szerszym siodle super 🙂 pierwszy raz od dawna na rozprezeniu szorowala nosem przy ziemi 😉 tylko galopy do roboty od zera... ale tak sobie mysle, ze musze jej tresciwego zarcia dorzucic, no i pootwierac troche w terenach, takze plan na najblizszy miesiac - przynajmniej 2 razy w tygodniu do lasu na gorki i galopczymy prosto przed siebie 🙂
A! poza tym kupilam malej nowe oglowie, tak troche na pale wzielam szweda i strzal w 10 chyba 😉 bardzo fajnie go przyjela wczoraj 🙂

.
Muchozol no wlasnie wczoraj nie trzasnelam zdjecia na modelu, a teraz sie moczy w oleju😉 nic exclusive, York Danika 🙂 na zywo wyglada jakis miliard razy lepiej niz na zdjeciu katalogowym 🙂 macalam wszystkie w sklepie i generalnie bylo jakosciowo najlepsze w tej polce cenowej, fajniejsze niz tansze modele Busse, nortony, stary i takie tam 🙂 no i naczolek bardzo ladny, opadajacy 😉
.
Ono na zywo jest takie..hmm..wyrazniejsze😉 wyjatkowo slabe porobili tez djecia katalogowe a oglowa sa naprawde ladne 🙂
martkagd, Hermes, anai, wymodelowana, faith..... Julia dziękuje i pozdrawia cały kącik. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Wczoraj próbowałyśmy jazdy w nowym siodle ale okazuje się być jeszcze za duże. Kilka fot z wczorajszych galopów. Julka twierdzi, że galopuje się jej coraz przyjemniej bo kucka nie pędzi tak strasznie do przodu tylko daje się ją choć trochę skrócić. 😀

brzezinka, Ależ ona ma dosiad! 😍 Oparcie w strzemieniu super, to się tak rzadko zdarza u dzieci.
Tym bardziej, że to mniejsze siodło, to piankowy Norton (?) gdzie nie ma prawie wcale bloczka kolanowego, więc niewiele poza własną równowagą i stabilnym dosiadem ją przy brykach ratuje. Pełen szacun!  👍
anai, Bomba 😍 btw, wy na haku? Kojarzyłam, że jakiś czas na wędzidle (ale może źle kojarzyłam). Skąd zmiana? 🙂
brzezinka, Super 😍

xxmalinaxx, No to powodzenia na zawodach 😀

Wrrrrr, zazdroszczę, bo pewnie znowu mi przepadnie sezon. No ale trudno - mus to mus, trzeba się porządnie zająć zarabianiem i kończeniem studiów.
Moje oczko w głowie chodzi regularnie, a Młodą wzięłam w obroty i póki co - stępować na lonży umie. Obyło się bez strat w ludziach 😂 Nie no, tak serio, to kumata jest. Aż za bardzo.

Sankaritarina, 😀 na jednego konia mam jakieś naście wędzideł. On najlepiej skacze na haku, za to źle się prowadzi. Dobrze się prowadzi na bardzo ostrym jak dla mnie stubbenie, ale trochę się boję na tym wędzidle skakać. Najbardziej wypośrodkowany jest pusty wielokrążek pinchless 😉 Dlatego jeździmy sobie na różnych kiełznach 🙂

faith, dzięki! Ja przez krótki okres życia udawałam dresiaża, ale to nie moja i Dina bajka 😉 Skoki są the best!

Muchozol, ja niebieski uwielbiam. Dino za tydzień kończy 18, jest naprawdę w dobrej formie, ale ponieważ w życiu się naprawdę dużo naskakał, jego "przedemerytura" polegać będzie na ograniczeniu podskoków do malutkich przeszkódek tylko dla zabawy.
anai, Wow, no to konkret 😀 jak w ogóle wygląda ten pinchless? bo ja niedoedukowana :P
Swoją drogą, nawet nie wiedziałam, że on ma 18 lat. Dobrze się trzyma 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się