Przepraszam za zdublowanie, nie wiem czemu post dodaje się za każdym razem jak próbuje odświeżyć stronę 🙄
Jak myślicie, po jakim czasie klacz będzie mogła wrócić do pracy i dołączyć do stada? Klacz kupiłam 2 tygodnie temu, niedopilnowanie pensjonatu i stało się to…
Zmieniliśmy pensjonat, ale bidulka ogląda konie jedynie przez ogrodzenie.
Gajka6, ja jeszcze polecam opatrunki ze srebrem. Laser też robi robotę, ale niestety trzeba poświęcić na to sporo czasu. U nas gojenie takiej rany zajęło +/- 8-9 tygodni, ale noga wróciła do sprawności i rana się ładnie zabliźniła. Na późniejszy etap gojenia mogę jeszcze polecić Wonder dust.
U nas było szyte, ale niestety szwy się rozeszły i zostało to mniej więcej w takim stanie jak teraz u was. Futrem nie zarosło tylko tam, gdzie było szyte.
Mam pytanie odnośnie blizn, czym smarujecie żeby blizna się zmniejszyła, bardziej zeszła. Ma ktoś jakieś polecajki? Ja używam Contratubexa ale może jest jeszcze coś sensownego?
zembria, Weterynarz dziś wypalił górę vagotylem :/ mega mnie to martwi. Bo dużo osób mówi, że po wypaleniu bywa różnie i często to początek kłopotów.
Ale ja straszna panikarą jestem więc nie wiem co myslec.
Gajka6, Jak ziarnina za grubo wybujała, to albo trzeba ściąć, albo przypalić. Na pewno bardzo pomaga ciasno zawijać opatrunek. Nie narasta wtedy. Ja i przypalałam, i ścinałam, a pomogło i zatrzymało bujanie dopiero ciasne owijanie.
Czym traktowaliście rany w końcowej fazie gojenia? Rana praktycznie zasklepiona, przy czym po ściągnięciu opatrunku zrobił się strupek i gojenie trochę nam się przyblokowało. Weterynarz polecił pana vexal, ale mam wrażenie, że za bardzo już to nie działa
Pana vexyl działa na tzw dzikie mięso tzn kiedy na ranie mocno rozwija się nadprogramowa tkanka w efekcie blizna wystaje ponad gładź skóry - wtedy działa pana vexyl, tylko trzeba go odpowiednio wcześniej zastosować Jak jest strup to się cieszyć i go nie sciągać, smarować i cieszyć się że się zagoiło.Można stosować maść Kocha ale to na receptę w aptekach które robią maści u siebie.