Forum konie »

pierwsza pomoc / sposoby leczenia ran / rana / rany / wypadek / leczenie

Post został usunięty przez autora
Przepraszam za zdublowanie, nie wiem czemu post dodaje się za każdym razem jak próbuje odświeżyć stronę 🙄

Jak myślicie, po jakim czasie klacz będzie mogła wrócić do pracy i dołączyć do stada? Klacz kupiłam 2 tygodnie temu, niedopilnowanie pensjonatu i stało się to…
Zmieniliśmy pensjonat, ale bidulka ogląda konie jedynie przez ogrodzenie.
Czy ktoś wie co to może być?
VideoCapture_20250704-111859.jpg VideoCapture_20250704-111859.jpg
Czy ktoś wie co to może być?
VideoCapture_20250704-111859.jpg VideoCapture_20250704-111859.jpg
Asia_D, - ugryzienie owada lub opryszczka.
Gajka6, ja jeszcze polecam opatrunki ze srebrem. Laser też robi robotę, ale niestety trzeba poświęcić na to sporo czasu. U nas gojenie takiej rany zajęło +/- 8-9 tygodni, ale noga wróciła do sprawności i rana się ładnie zabliźniła. Na późniejszy etap gojenia mogę jeszcze polecić Wonder dust.
U nas było szyte, ale niestety szwy się rozeszły i zostało to mniej więcej w takim stanie jak teraz u was. Futrem nie zarosło tylko tam, gdzie było szyte.
martrix, masz może zdjęcia rany i procesu gojenia? 🙁
Gajka6, na 13 stronie tego wątku jest zdjęcie jedno. Poszukam, może jeszcze coś znajdę w innych wątkach.
wrzucam zdjęcia w randomowej kolejności
IMG_5333.jpeg IMG_5333.jpeg
IMG_5424.jpeg IMG_5424.jpeg
IMG_5510.jpeg IMG_5510.jpeg
IMG_5594.jpeg IMG_5594.jpeg
IMG_5650.jpeg IMG_5650.jpeg
IMG_5749.jpeg IMG_5749.jpeg
IMG_5872.jpeg IMG_5872.jpeg
IMG_5946.jpeg IMG_5946.jpeg
IMG_6059.jpeg IMG_6059.jpeg
IMG_6174.jpeg IMG_6174.jpeg
IMG_6322.jpeg IMG_6322.jpeg
IMG_6874.jpeg IMG_6874.jpeg
IMG_7269.jpeg IMG_7269.jpeg
Ładnie się zagoiło 🙂 a co tam się stało, że tak się poharatał/poharatała?
W skrócie... wpadła w ścianę z ażurowych płyt.
Masakra, ale wygojone pięknie.

Mam pytanie odnośnie blizn, czym smarujecie żeby blizna się zmniejszyła, bardziej zeszła. Ma ktoś jakieś polecajki? Ja używam Contratubexa ale może jest jeszcze coś sensownego?
Poszukaj żeli silikonowych na blizny, teraz jest ich bardzo duży wybór i cenowo już tak bardzo nie zabijają.
adriena, Pana Vexyl
Goiliscie te rany w stajni czy w klinice? Jesli w klinice to ile stały?
Agu, Melechowicz dziękuję
martrix, wow, jak szybko zagojone! Nasze po 2,5 tygodnia wygląda już tak i nie wiem czy się martwić.
Zdjęcie rany u nas przed czyszczeniem
IMG_4307.jpeg IMG_4307.jpeg
Gajka6, Wygląda dobrze. Masz już ładną nową tkankę dookoła. Cierpliwości.
zembria, Weterynarz dziś wypalił górę vagotylem :/ mega mnie to martwi. Bo dużo osób mówi, że po wypaleniu bywa różnie i często to początek kłopotów.
Ale ja straszna panikarą jestem więc nie wiem co myslec.
U nas też przypalane było żeby nie narastało dzikie mięso. Ja stosowałam na te ranę opatrunki ze srebrem Atrauman AG.
Gajka6, Jak ziarnina za grubo wybujała, to albo trzeba ściąć, albo przypalić. Na pewno bardzo pomaga ciasno zawijać opatrunek. Nie narasta wtedy. Ja i przypalałam, i ścinałam, a pomogło i zatrzymało bujanie dopiero ciasne owijanie.
martrix, zamówiłam już te opatrunki Dziękuję ci mega za twoje doświadczenie. Uspokoilas mnie �
Czym traktowaliście rany w końcowej fazie gojenia? Rana praktycznie zasklepiona, przy czym po ściągnięciu opatrunku zrobił się strupek i gojenie trochę nam się przyblokowało. Weterynarz polecił pana vexal, ale mam wrażenie, że za bardzo już to nie działa
Pana vexyl działa na tzw dzikie mięso tzn kiedy na ranie mocno rozwija się nadprogramowa tkanka w efekcie blizna wystaje ponad gładź skóry - wtedy działa pana vexyl, tylko trzeba go odpowiednio wcześniej zastosować Jak jest strup to się cieszyć i go nie sciągać, smarować i cieszyć się że się zagoiło.Można stosować maść Kocha ale to na receptę w aptekach które robią maści u siebie.
Aniuszka może Horselinepro Hyaluron Heal - krem na rany, ja sobie bardzo chwalę 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się