Forum konie »

Pierwszy od 33 lat medal polskiego jeździectwa i sukces hodowli

Mamy pierwszy medal od 33 lat na zawodach międzynarodowych rangi mistrzowskiej seniorów, kiedy to Jan Kowalczyk na IO w Moskiwe zdobył złoty medal na polskiej hodowli Artemorze. Mówię o dyscyplinach FEI, w których bierze udział para jeździec i koń. Pozdrawiam odnoszących sukcesy w woltyżerce i w szczególności w powożeniu. Te ostatnie do nie dawna były jedyną dumą polskiego środowiska. Teraz mamy nowy powód.
W sobotę na ME w rajdach długodystansowych w czeskim mieście Most Kamila Kart zdobyła brązowy medal!!!
Również wielki sukces w konkursie "Open", gdzie Farak hodowli Krzysztofa Grudziąża, a dosiadany przez Al Jahouri Ali Khalfan zajął drugie miejsce.
Jest to epokowy dzień w polskim jeździectwie i sukces polskiego konia.
Gratulacje!!!
taa, nu super porównanie. Rajdy rangi ME i to jeszcze kat. open podkategoria senior pow. 33 lat ( 😲) do skoków na  IO
angeldust, polecam zainteresować się powożeniem, a potem zrobić korektę tego tematu.
Odpiszę tylko raz. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Kategoria Open nie ma nic do ME. A jeśli mielibyśmy się czepiać wartości medali to myślę, że z IO w Moskwie dało by radę coś zrobić. Proponuję najpierw pomyśleć, a potem pisać. Zamiast tego można pogratulować. Oczywiście brak precyzji co do dyscypliny jest moim uchybieniem. Emocje!!!
Druga sprawa. Znam sukcesu w powożeniu i masz rację. Źle się wyraziłem pisząc o pierwszym medalu w jeździectwie (do którego zalicza się i powożenie i woltyżerkę) za co osoby zainteresowane i ewentualnie urażone przepraszam. Nie jest to niewiedza, albo pominięcie, ale tylko niedoprezycowanie. Miałem na myśli wszystkie dyscypliny FEI, w których bierze udział para jeździec i koń.
Pozdrawiam
jeszcze fajnie by było jakbyś napisała w jakiej dyscyplinie to wielkie osiągnięcie miało miejsce - w sumie chyba dość ważna informacja
Elu to rajdy długodystansowe i uważam, że to naprawdę duży sukces  🙂
To ja pięknie pogratuluję. BRAVO!  😅 😅 😅
Rajdom kibicuję z całego serca i puchnę z dumy.  :kwiatek:
[quote author=zduśka link=topic=92343.msg1876460#msg1876460 date=1379343355]
Elu to rajdy długodystansowe i uważam, że to naprawdę duży sukces  🙂
[/quote]

zdążyłam się zorientować. Chodziło mi o pierwszy post - pozbawiony tej tak ważnej informacji
ElaPe, czy Ty umiesz czytać?
Oczywiście, że padła ta informacja, co więcej, sama w odpowiedzi użyłaś magicznych słów "rajdy" i "ME"
  🙄

A medalu ogromnie gratuluję!!!  🏇

dziękuję za troskę - umiem czytać. Teraz ta informacja jest tam zawarta.
Fantastyczne zawody 🙂 Świetne wyniki Kamili i Oli. Myślę, że zawody można uznać zdecydowanie za udane dla Polaków. Zwycięstwo Jumy i trzecie miejsce Kamili w ME to również ogromny sukces Juma's Teamu. Gratulacje!
Film ze startu (dokładniej chwilę po):

Trochę zdjęć z zawodów:

Gandawa podczas przeglądu weterynaryjnego w piątek

Gardu Pintu, Stefano i Ola

Błyskawiczny serwis Kamili Kart

Polskiej hodowli Farak i Ali Khalfan Al Jahouri przed wyjazdem na ostatnią pętlę (2. m-ce w klasyfikacji OPEN)

Dhab - czeski shagya kupiony w zeszłym roku na zawodach w Zakrzowie przez Bahrain Royal Team i szejk Nasser bin Hamad Al Khalifa (3. m-ce w klasyfikacji OPEN)

Raila des Sables podczas ostatniej bramki weterynaryjnej
he he 🙂 najlepszy jest komantarz na końcu filmu  😁
Iza rozumiem, że tam byłaś ?
Rajdy i zaprzęgi to obecnie nasz wielki powód do dumy. Szkoda, że jest o nich tak cicho i nie ma pieniędzy na rozwój sportu...
Iza
Super relacja ! 🙂
Sukces ogromny ja się cieszę bardzo, ale trzeba przypomnieć, że mielismy medale w ostatnich latach zaprzegowe - ostatni w 2010 - srebro MŚ Bartłomieja Kwiatka, a i w 2012 niewiele brakło (prowadzenie przez dwa dni, a ostatecznie 4 miejsce).
💃

Gratulacje dla naszej zawodniczki! Nie tak dawno sukces  Ewy Marciniak i Pauli Siekańskiej na Americanie 2013, a teraz rajdy długodystansowe. To na pewno dobry początek po tak długiej przerwie!

Gratuluję  😅

Rajdy i zaprzęgi to obecnie nasz wielki powód do dumy. Szkoda, że jest o nich tak cicho i nie ma pieniędzy na rozwój sportu...

Ot Polska właśnie... na piłkę nożną pieniądze są, na sporty w których Polacy mają osiągnięcia już niezbyt ... i cisza o tym w sportowych wiadomościach.

Może dlatego, że w piłkę nożną można teoretycznie grać nawet na betonowym podwórku a konno jeździć to już nie zupełnie.
Nie dziwi mnie niska popularność takiej dyscypliny, czy powożenia- po prostu mało kto ma nawet szansę liznąć temat. Z tej samej przyczyny, nie dziwi mnie największa popularność skoków. Nawet tłusty Kowlaski na kanapie jak ogląda relacje to wie o co chodzi - zrzucił, nie zrzucił.

A dla polskiej drużyny oczywiście gratulacje.
Ze strony PZJ info odnośnie ME w Most: LINK

skracaj linki!  🤬
Bardzo fajna wiadomość. Aż się wzruszyłam. To była trudna trasa podobno? Tym bardziej cieszy sukces.  😅
taa, nu super porównanie. Rajdy rangi ME i to jeszcze kat. open podkategoria senior pow. 33 lat ( 😲) do skoków na  IO

Chcę przypomnieć, że IO w 1980 roku  w Moskwie były bojkotowane. Nie uczestniczyły w nich USA, Niemcy Zachodnie, Kanada  i kilkadziesiąt innych krajów. W klasyfikacji medalowej Polska była druga, za ZSRR. Medale zdobyły też reprezentacje Włoch, Austrii, Bułgarii, Meksyku i Rumuni. Żaden z tych krajów nie zdobył medalu w olimpiadach poprzedniej i następnej (w Montrealu 1976, w Los Angeles 1984).
Każdy sukces cieszy. Moze to juz jest ten kamyk który poruszy lawinę
Moze to juz jest ten kamyk który poruszy lawinę

Jakby to niby miało wyglądać? Ta lawina?

Rajdy nie są widowiskowe i nie są medialne i wątpię, że kiedykolwiek ktokolwiek się nimi zainteresuje biznesowo. Przynajmniej, jeśli dalej będą rozgrywane w takiej formule.
zduśka, no tak jakoś wyszło, że byłam 🙂 szkoda, że nie jako zawodnik, ale może kiedyś, hehe  🏇
Rajdy nie są tak skomplikowane dla przeciętnego widza tak jak np. ujeżdżenie. Najgorsze jest to, że rozciągają się bardzo w czasie, zawodnicy są właściwie cały czas na trasie, na bramkach pojawiają się na chwilę, a oglądanie odpoczynków koni nie jest też szczególnie emocjonujące. Inaczej sprawa wygląda jak ktoś się już w rajdy "wkręci" 🙂
Strzyga, o ile mi wiadomo, w rajdach są pieniądze pochodzące z Bliskiego Wschodu. Są w Europie ludzie, którzy zajmują się profesjonalnie rajdami i żyją z tego. Nie można powiedzieć, że nikt się nie interesuje rajdami od strony biznesowej 🙂

Jeszcze jeden film z Mostu, tym razem w wykonaniu francuskiej ekipy:

A już w ten weekend w KJ Champion w Ciosnach (łódzkie) odbędą się MPMK w rajdach.
Natomiast w pierwszy weekend października w KJ Lewada w Zakrzowie rozegrane zostaną zawody międzynarodowe i Mistrzostwa Polski Seniorów na dystansie 120 km.
[quote="endurance.pl"]Jak dotąd federacje m.in. Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Czech, Litwy, Estoni oraz Niemiec zapowiedziały przyjazd swoich reprezentantów.[/quote]
Zapowiada się ciekawie 🙂 Zapraszam na obie imprezy.
iza90, ależ ja wiem o Bliskim Wschodzi. Chodzi mi o to, że rajdy miałby być nagle dofinansowywane i miały by mieć rzesze sponsorów.
Fajny ten filmik.  😍
Ja lubię to rajdowe zamieszanie. Wzruszyłam się. W tej dyscyplinie, da mnie, każdy startujący jest zwycięzcą.
Dofinansowanie i sponsorzy się nie pojawią, bo to mało telewizyjna impreza. Jedyna szansa dla rajdów to uznanie ich jako głównej próby selekcyjnej dla konie arabskich i w Polsce rodzimych małopolaków. Mówię o uznaniu przez hodowców, jako cenionej formie podnoszenia jakości a nie przymusach wynikających z przepisów. Inaczej mówiąc marzenia, marzenia i jeszcze raz marzenia.
Co do zaprzęgów: toż one bardzo medialne są! I próba ujeżdżeniowa, i "bramki" że o crosie nie wspomnę. Więc ludzie by się pewnie zainteresowali gdyby media się zainteresowały. Co do moźliwości uprawiania - ta, a skoki narciarskie to każdy i wszędzie może :/. Żal że media nie promują dyscyplin w których odnosimy sukcesy a gruba kasa idzie na reprezentację która z łaski wygrywa z San Marino :/. Wszystkich medali oczywiście gratuluję 🙂😉.
Piłka nożna to jedno, wiadomo, na całym świecie, wszędzie pokazywana i grube pieniądze się przewijają. Ale już np. biegi narciarskie, w sumie też mało ciekawa dyscyplina, wyścig jak każdy inny. Do niedawna mało kto wiedział na czym polega. Ale jak już Justyna kowalczyk wygrywa, to się media zainteresowały i sporo ludzi siedzi przed ekranami śledząc wyniki Justyny na żywo. Tylko trzeba, żeby się media zainteresowały.
Tak to można wymieniać sporo dyscyplin np. kolarstwo szosowe, F1 (dla mnie nudy 😉 jeżdżą w kółko i zatruwają powietrze). Ja bym chciała chociaż w wiadomościach sportowych usłyszeć zdanie, że Polska wygrała coś tam na takich i takich zawodach. Nawet bez reportażu.
Dokładnie - szkoda, że taki sukces został przemilczany. Dyscyplina mało medialna, to fakt, ale ja ją uwielbiam  😍
Brawo Kamila!
mało medialna i mało popularna a w sumie w wydaniu amatorskim mozna ją uprawiać w każdym wieku i na każdym koniu, to dyscyplina która moze połączyć i klasyków i "kowbojów" i "przebierańców", bo na powożenie nawet amatorskie trzeba mieć wiecej funduszy. Może sukcesy naszych rajdowców spowoduja większą popularność tej dyscypliny
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się