Myślę, że wicherki mogą mieć coś w spólnego z charakterem. Może nawet nie same wicherki, ale ogólny, całościowy wygląd. Temat bardzo ciekawy, a moim zdaniem grunt to patrzeć na sprawę przez pryzmat "wicherek w tym miejscu może wskazywać na..." a nie "oznacza że Koń jest taki a taki". W sumie całkiem możliwe, że ciało poniekąd odzwierciedla duszę 😉
Trzeba brać pod uwagę, że koń może być zamulony lub szalony z powodu nadmiaru/niedoboru paszy energetycznej, czasu spędzanego na padoku, rodzaju treningu i ogólnego traktowania.
O, rety, rety 😲 Pierwszy raz o czyms takim slysze. Czyli jak? Jestescie w stanie po zdjeciu glowy konia zgadnac jego charakter? Naprawde sie da? Strasznie mnie zaciekawiliscie 🙂
Czy z takiego zdjecia jestescie w stanie powiedziec, jaki jest kon? (Z czystej ciekawosci - bylibyscie w stanie wymienic kilka jego cech?)
Mój ma taki - nad linią oczu - i jest krejzol 🙂 ma swój świat do którego trzeba przywyknąć , żeby się z nim dogadać 🙂 zabeczka17 - możesz podać nazwę pliku ? bo jestem zmęczona i ślepa i nie mogę znaleźć - wyślij mi pliss na priva :kwiatek:
Mój pradziadek ułan, zawsze mówił, że jak koń ma kłos na szyi (wicherek w kształcie kłosa, na przełyku) to będzie odważny, ale bardzo charakterny i mówił, że nie kupować takiego konia.. byłam mała jak pradziadek to opowiadał. Traktowałam opowieści jako takie tam legendy starszego Pana, puki nie kupiłam mojego konia, który ma właśnie taki kłos...
Ja tam mimo wszystko sceptycznie podchodzę do tematu - jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, że zawirowanie sierści może mówić o psychice... Ale pamiętam, jak wiele lat temu ktoś mówił, że wicherek powyżej linii oczu = koń bystry, poniżej = głupek 😉 Mój łoś ma dwa - i powyżej, i poniżej.
A o czym mówią wicherki poniżej łokcia? pan opisujący Łosia do paszportu twierdził, że są relatywnie rzadko spotykane.
Ruda ma na czole dwa nachodzące na siebie, jeden w prawo, drugi w lewo, na szyji kłos i przy grzebieniu szyji kolejne. Charakterku też jej nie brakuje, oj nie... Przez trenera została określona, jako najtrudniejszy koń w jego karierze.
Moja ma dwa nad linią oczu. Pamiętam jak zaraz po kupnie jeden ze znajomych weterynarzy powiedział, że "chłop" by takiego konia nie kupił bo twierdzą, że trudne i charakterne 😉. Po pewnym czasie potwierdziło się w 100% 😀iabeł:. Może zbieg okoliczności ale wg mnie coś w tym jest 😉 I muszę sprawdzić bo ten "kłos" na szyi chyba tez ma 🤣
ikarina, Ja też pierwsze słyszę o czymkolwiek poza tym, że wicherek powyżej linii oczu mają konie temperamentne, a poniżej konie spokojne. Tak jak pisałam, jakimś cudem się sprawdza, ale po pierwsze i tak to traktuję z przymrużeniem oka, a po drugie wiele innych czynników poza wrodzonymi ma wpływ na charakter konia.
Moja Pamela 1997 miała dwa wicherki obok siebie nad linia oczu i kiedyś chłop, który do nas przyszedł, orzekł, że "do ciągu" by się nie nadawała z tego powodu. W zaprzęgu jej nie próbowałam, ale była najsłodszym kotem świata, przylatywała do mnie na wołanie jak piesek, kiedy czegoś się przestraszyła - chowała mi głowę pod pachę, a zajazdka jej poszła szybko i bez problemu.
To nie jest tak, że na podstawie wicherków mozna poznać charakter konia. I przede wszystkim - nawet jeśli ktoś próbuje na podstawie wyglądu konia ocenić jego charakter to na pewno nie jest w stanie tego zrobić patrząc tylko na same wicherki. Tym bardziej wstawienie skanu z paszportu (tak jak wstawiła Muchozol) na pewno nie będzie żadną podpowiedzią nawet dla semej p.Lindy bo tam nic nie widać, po za graficznym opisem konia wykonanym przez inspektora z PZHK 😉 Rozmieszczenie wicherków, wielkość ganaszy, szerokość czoła, kształt chrap, oczu czy nozdrzy itp może podpowiedzieć czego MOŻEMY się spodziewać po danym osobniku a nie jaki on NAPRAWDĘ jest. Dziewczyny kilkakrotnie wstawiły link do istniejącego już wątku, który jest bardziej trafny jeśli ktoś ma w ogóle chęć pobawić się w takie odgadywanie.
witam, widzę że temat umarł, więc postanowiłam go odkopać z racji tego,iż piszę pracę inżynierską na temat wicherków 😜 Stąd też mam ogromną prośbę:
Czy znacie jeszcze jakieś inne książki , w których są wspominane wicherki? lub ogolnie wpływ wyglądu konia na jego charakter? Lub spotkałyście się z jakimś ciekawym artykułem w czasopismach, może być nawet po angielsku lub o wicherkach u innych gatunków zwierząt, wszystko co jest z tym powiązane.. Ciągle coś szukam, ale niestety jest bardzo mało informacji na ten temat 👿
Może ktoś coś może polecić? A ja postaram się odwdzięczyć a taki sposób, iż podzielę się moimi spostrzeżeniami po przeprowadzeniu badań do inżynierki 🏇