I to jest bardzo fajny pomysł, ale nie przejdzie w dużej bazie. Nawet gdyby nie było problemu z ochroną danych, to monitorowanie na bieżąco kto konia sprzedał/kupił i wprowadzanie tego do bazy jest nierealne.
jak masz swojego to klikasz "zgłoś aktualizację" i w rubryce "info dla admina" wpisujesz: matka: XX po YY od ZZ modek to zatwierdza i voila!
No właśnie, że nie voila.
Gdy chciałam dodać informacje dotyczącą matki Cyrona, ale nie taką, która jest uwzględniona w osobnych rubrykach, tylko wpisałam ją słownie w ostatnim okienku edycji to po wyślij wyskoczyła mi informacja, że serwer jej nie przyjął, bo nic nie zostało zedytowane.
Czyli jeśli nic się nie zmieni w np hodowcy, dacie urodzenia, bonitacji itd itp to nawet jak się w ostatnim okienku wpisze np informacje na temat osiągnięć sportowych potomka to serwer tego nawet do admina nie wysyła, bo się pojawia info, że nic nie zostało aktualizowane
Postanowilam zrobic aktualizacje w danych kobyly i nie bylo zadnych klopotow (dodalam zdjecie i info). Choc dalej nie ciesze sie ze ktos bez mojej wiedzy czy zgody zglosil mojego konia to musze przyznac ze milo bylo zobazczyc i poczytac o jej przodkach z 1702 roku 🤣
tu nie chodzi o obruszanie się na fakt dodania konia, a o:
próbę zrozumienia zasad funkcjonowania bazy poprawność zamieszczonych danych.
Akurat w moim przypadku drobny błąd w jednej cyferce mógł spowodować wyciągnięcie zupełnie błędnych wniosków przez osoby czytające. A tego bym sobie akurat nie życzyła.
Trzeba wpisywać w uwagi, wtedy przechodzi. Sprawdzone 😉
Lena - słusznie. Niestety błędy zdarzają się nawet w oficjalnych dokumentach. Chociaż oczywiście rozumiem, że są błędy różnego kalibru i niektóre mogą wprowadzić dużo zamieszania. Z drugiej strony jakoś nie wyobrażam sobie, że w bazie są tylko konie zgłoszone przez właścicieli. Już widzę jak np. stadniny zgłaszają setki koni. Dla mnie taka baza to okazja, żeby wreszcie podszkolić się w osiągnięciach koni innych ras niż araby - bo nie jestem w stanie śledzić wyników wszystkich zawodów, a tutaj pod konia są podpięte przynajmniej najważniejsze. Albo nie są, ale jest szansa, że będą.
sluchajcie, a mozna sie dowiedziec, kto konia wpisal?? i kiedy?? znalazlam kobyle, ktorej szukam od lat, skoro baza jest stosunkowo nowa, to musial dodac ja ktos niedawno, a ja mam informacje, ze zostala ubita w 2006. dalo by sie jakos tego dowiedziec????
A mnie bardzo ciekawi jak to jest, ze czesc koni forumowiczow znalazla sie tam bez wiedzy wlascicieli. Ot tak, ktos dopisal. Po co? Dlaczego? Jeszcze zdjecia pododawali?
Mojego też ktoś dodał. Wszystko się zgadza. Stwierdziłam, że puki tam nie ma mojego nazwiska i jakichś pomyłek oraz niestworzonych bzdet rodem z wirtualnych stajni - to czemu by tam ten mój koń sobie nie siedział? Zaktualizowałam, ba, uzupełniłam rodowód.... ba, dowiedziałam się paru fajnych rzeczy - że młodemu kilka pokoleń wstecz przewijają się.... angliki, araby i.... koniki polskie. 😉
no i mi sie sprawa wyjasnila. kobyla jest w bazie na stronie pzhk i prawdopodobnie stad wziala sie w bazakoni.pl . kon ten jednak zostal ubity w 2006, a figuruje w bazie, ze wzgledu na potomstwo...
mnie sie baza koni bardzo podoba, dla mnie ma mnóstwo zalet i działa bez zarzutów Moge sobie obejrzec rodzeństwo moich koni, ich potomstwo, moge poznać wyniki hodowlane i sportowe potomstwa ogiera, który mnie interesuje pod kątem stanówki, wyniki koni danego hodowcy, którego oferta mnie zainteresowała, wyniki czempionatów, wystaw, zawodów....... Ja trzymam kciuki za baze, zeby sie rozwijała i skupiała jak największą ilość koni i użytkowników.
I o to chodzi, by przepływ informacji był jak największy, inaczej nie będzie postępu hodowlanego, itp. 🙂, a błędy zawsze można poprawić, z podaniem przyczyn aktualizacji, lub bez. 😎
Ostatnio zauważyłam, że aktualizowane przeze mnie czas jakiś temu pochodzenie pewnego folgluta zniknęło. Zaktualizowałam ponownie i teraz jest ok. W ogóle mało jest wprowadzonych folblutów w bazie, od 2-go pokolenia praktycznie klacze trzeba wprowadzać jako NN. Może z czasem baza się poszerzy.
No, zgadzam się, mało folblutów. Sama dodałam kilka, jak będę mieć czas to się w to pobawię jeszcze. Powtórzę się, baza mi się bardzo podoba, wszystko w jednym miejscu, dopracowane, miodzio! 🙂
A zna ktoś podobną bazę po rosyjsku? Chodzi mi głównie o araby i żeby były zdjęcia. Nawet nie musi to być baza, ale porządna strona z historią hodowli, wybitnymi końmi itd. Cokolwiek. Z linkami sobie jakoś poradzę, ale sama znaleźć nie umiem, bo po rosyjsku ani jednego wyrazu nie potrafię napisać i wyszukiwarki odpadają.
Słuchajcie co zrobić - szukałam rodziców mojej klaczy i w paszporcie mam, że jej babcią jest klacz Baletnica xx po Conor Pass xx od Brzyduli xx. Tymczasem w bazie koni widnieje, że matką ów Baletnicy jest klacz Balanga xx i jej matką jest Brzydula. Nie wiem teraz czy w moim paszporcie jest błąd czy w tej bazie? Jak moge to sprawdzić? W PZHK? Nie znam się na tym...
Już wyjasniłam z ta Bazą Koni, to oni mieli błąd, Balanga była półsiostrą Baletnicy(czyli jednej z babć mojej kobyłki). W ogóle sa duże dziury jeśli chodzi o przdków mojej klaczy w Bazie, muszę ich powprowadzać i dodać też ją 🙂
Powiem, że sama zgłosiłam bardzo dużo koni. Zgłosiłam praktycznie wszystkie konie, które w życiu bliżej znałam (z przestrzeni 20 lat). Zdjęcia wstawiała tylko zrobione przez siebie lub znajomych, którzy się na to zgodzili. W przypadku wielu tych koni nie wiem, czyje teraz są, ani nawet czy jeszcze żyją. Dziwi mnie, że niektórym osobą się nie podoba, że ich konie znalazły się w bazie. Zgłaszając konie do bazy wydawało mi się, że robię coś dobrego. Te konie z ich danymi stanowią część (nawet jeśli bardzo malutką) polskiej historii hodowli i jeździectwa, a wpis każdego z nich, to malutka pamiątka po nim.