Forum konie »

Baza koni - jak to działa?

I to jest bardzo fajny pomysł, ale nie przejdzie w dużej bazie. Nawet gdyby nie było problemu z ochroną danych, to monitorowanie na bieżąco kto konia sprzedał/kupił i wprowadzanie tego do bazy jest nierealne.
jak masz swojego to klikasz "zgłoś aktualizację" i w rubryce "info dla admina" wpisujesz: matka: XX po YY od ZZ
modek to zatwierdza i voila!

No właśnie, że nie voila.

Gdy chciałam dodać informacje dotyczącą matki Cyrona, ale nie taką, która jest uwzględniona w osobnych rubrykach, tylko wpisałam ją słownie w ostatnim okienku edycji to po wyślij wyskoczyła mi informacja, że serwer jej nie przyjął, bo nic nie zostało zedytowane.

Czyli jeśli nic się nie zmieni w np hodowcy, dacie urodzenia, bonitacji itd itp to nawet jak się w ostatnim okienku wpisze np informacje na temat osiągnięć sportowych potomka to serwer tego nawet do admina nie wysyła, bo się pojawia info, że nic nie zostało aktualizowane
A wpisywałaś to w rubrykę "Uwagi" czy "Dodatkowe informacje, przyczyna aktualizacji"? Może spróbuj wersję A?
Można ,zeskanować rodowód, i przesłać do moderatora z bazy koni, nie trzeba wbijać wszystkich pokoleń.
Postanowilam zrobic aktualizacje w danych kobyly i nie bylo zadnych klopotow (dodalam zdjecie i info). Choc dalej nie ciesze sie ze ktos bez mojej wiedzy czy zgody zglosil mojego konia to musze przyznac ze milo bylo zobazczyc i poczytac o jej przodkach z 1702 roku  🤣
deidre, armara

tu nie chodzi o obruszanie się na fakt dodania konia, a o:

próbę zrozumienia zasad funkcjonowania bazy
poprawność zamieszczonych danych.

Akurat w moim przypadku drobny błąd w jednej cyferce mógł spowodować wyciągnięcie zupełnie błędnych wniosków przez osoby czytające. A tego bym sobie akurat nie życzyła.
A wpisywałaś to w rubrykę "Uwagi" czy "Dodatkowe informacje, przyczyna aktualizacji"? Może spróbuj wersję A?

W dodatkowe informacje
Trzeba wpisywać w uwagi, wtedy przechodzi. Sprawdzone 😉

Lena - słusznie. Niestety błędy zdarzają się nawet w oficjalnych dokumentach. Chociaż oczywiście rozumiem, że są błędy różnego kalibru i niektóre mogą wprowadzić dużo zamieszania.
Z drugiej strony jakoś nie wyobrażam sobie, że w bazie są tylko konie zgłoszone przez właścicieli. Już widzę jak np. stadniny zgłaszają setki koni. Dla mnie taka baza to okazja, żeby wreszcie podszkolić się w osiągnięciach koni innych ras niż araby - bo nie jestem w stanie śledzić wyników wszystkich zawodów, a tutaj pod konia są podpięte przynajmniej najważniejsze. Albo nie są, ale jest szansa, że będą.
uuu, i mój koń tu jest (nie wiem why?)
i oczywiście nie ma części rodowodu, nie ma bonitacji, itd.
jak bedę miała czas to zaktualizuje
sluchajcie, a mozna sie dowiedziec, kto konia wpisal?? i kiedy?? znalazlam kobyle, ktorej szukam od lat, skoro baza jest stosunkowo nowa, to musial dodac ja ktos niedawno, a ja mam informacje, ze zostala ubita w 2006. dalo by sie jakos tego dowiedziec????
kto konia wpisal?? i kiedy??

Również interesuje mnie taka informacja !
A mnie bardzo ciekawi jak to jest, ze czesc koni forumowiczow znalazla sie tam bez wiedzy wlascicieli. Ot tak, ktos dopisal. Po co? Dlaczego? Jeszcze zdjecia pododawali?

A mojego nie ma. 😉
Mojego też ktoś dodał. Wszystko się zgadza. Stwierdziłam, że puki tam nie ma mojego nazwiska i jakichś pomyłek oraz niestworzonych bzdet rodem z wirtualnych stajni - to czemu by tam ten mój koń sobie nie siedział? Zaktualizowałam, ba, uzupełniłam rodowód.... ba, dowiedziałam się paru fajnych rzeczy - że młodemu kilka pokoleń wstecz przewijają się.... angliki, araby i.... koniki polskie. 😉
W końcu ta baza jest także dla nas  😉
no i mi sie sprawa wyjasnila. kobyla jest w bazie na stronie pzhk i prawdopodobnie stad wziala sie w bazakoni.pl . kon ten jednak zostal ubity w 2006, a figuruje w bazie, ze wzgledu na potomstwo...
mnie sie baza koni bardzo podoba, dla mnie ma mnóstwo zalet i działa bez zarzutów
Moge sobie obejrzec rodzeństwo moich koni, ich potomstwo, moge poznać wyniki hodowlane i sportowe potomstwa ogiera, który mnie interesuje pod kątem stanówki, wyniki koni danego hodowcy, którego oferta mnie zainteresowała, wyniki czempionatów, wystaw, zawodów.......
Ja trzymam kciuki za baze, zeby sie rozwijała i skupiała jak największą ilość koni i użytkowników.
I o to chodzi, by przepływ informacji był jak największy, inaczej nie będzie postępu hodowlanego, itp.  🙂, a błędy zawsze można poprawić, z podaniem przyczyn aktualizacji, lub bez. 😎
Ostatnio zauważyłam, że aktualizowane przeze mnie czas jakiś temu pochodzenie pewnego folgluta zniknęło. Zaktualizowałam ponownie i teraz jest ok. W ogóle mało jest wprowadzonych folblutów w bazie, od 2-go pokolenia praktycznie klacze trzeba wprowadzać jako NN. Może z czasem baza się poszerzy.
Za to araby są opracowane całkiem nieźle.
No, zgadzam się, mało folblutów. Sama dodałam kilka, jak będę mieć czas to się w to pobawię jeszcze.
Powtórzę się, baza mi się bardzo podoba, wszystko w jednym miejscu, dopracowane, miodzio! 🙂
w Bazie konie dodano dział ogłoszeniowy, oferty sprzedazy i stanówki połączone z rodowodami
Mnie sie podoba 😀
W wyszukiwarce mogła by być opcja ,,Szukaj wgł. rasy., reszta jest ok. 😉
w szukaniu złożonym jest możliwość wyboru rasy
A zna ktoś podobną bazę po rosyjsku? Chodzi mi głównie o araby i żeby były zdjęcia. Nawet nie musi to być baza, ale porządna strona z historią hodowli, wybitnymi końmi itd. Cokolwiek. Z linkami sobie jakoś poradzę, ale sama znaleźć nie umiem, bo po rosyjsku ani jednego wyrazu nie potrafię napisać i wyszukiwarki odpadają.
Oooo Replay też się znalazł dziwnym trafem, zaktualizowałam  💃
Słuchajcie co zrobić - szukałam rodziców mojej klaczy i w paszporcie mam, że jej babcią jest klacz Baletnica xx po Conor Pass xx od Brzyduli xx. Tymczasem w bazie koni widnieje, że matką ów Baletnicy jest klacz Balanga xx i jej matką jest Brzydula. Nie wiem teraz czy w moim paszporcie jest błąd czy w tej bazie? Jak moge to sprawdzić? W PZHK? Nie znam się na tym...
Ja tylko znalazłam tyle, że istnieje Balanga xx, która jest od Brzyduli xx - > http://www.allbreedpedigree.com/balanga9
Już wyjasniłam z ta Bazą Koni, to oni mieli błąd, Balanga była półsiostrą Baletnicy(czyli jednej z babć mojej kobyłki). W ogóle sa duże dziury jeśli chodzi o przdków mojej klaczy w Bazie, muszę ich powprowadzać i dodać też ją 🙂
łaaa! I Rywal jest! A przy nim jego zdjecia, z okresu w ktorym napewno go NIE ZNAŁAM!  💃
Wcześniej nie widziałam tego wątku.

Powiem, że sama zgłosiłam bardzo dużo koni. Zgłosiłam praktycznie wszystkie konie, które w życiu bliżej znałam (z przestrzeni 20 lat). Zdjęcia wstawiała tylko zrobione przez siebie lub znajomych, którzy się na to zgodzili. W przypadku wielu tych koni nie wiem, czyje teraz są, ani nawet czy jeszcze żyją. Dziwi mnie, że niektórym osobą się nie podoba, że ich konie znalazły się w bazie. Zgłaszając konie do bazy wydawało mi się, że robię coś dobrego. Te konie z ich danymi stanowią część (nawet jeśli bardzo malutką) polskiej historii hodowli i jeździectwa, a wpis każdego z nich, to malutka pamiątka po nim.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się