Forum konie »

Paka :-)

Jeszcze polecam jedną szufladę zrobić wyższą niż 25cm na butelki z psikaczami
Czy ktoś montował w Alfako Midi od spodu jakieś zabezpieczenie przed myszami? Nie wiem co miałam za zaćmienie przy zamawianiu, że nie wzięłam z tą blachą antymyszową. 😐
Altiria, - tak, doznałam tego samego zaćmienia i "pfffy 800zł za kawałek blachy, oszaleli", a potem gorzko żałowałam cebulactwa 😅
U mnie jest od roku od dołu siatka ocynkowa na gryzonie, zamontował mi chłopak nie mając żadnych fancy narzędzi. Koszt siatki to poniżej 100zł na allegro. Trzyma się bardzo dobrze, myszy nie wchodzą 🙂
keirashara, hah wiedziałam, że poczujesz się wywołana do odpowiedzi :P
martrix, - odrobiłam tą lekcję bardzo boleśnie jak podgryzły mi kask. Drogi był cholera 😂

Próbowałam fotki z akcji odszukać, ale nie mogę ich znaleźć.
Ja w poprzedniej stajni nie miałam jakiegoś wielkiego problemu z myszami, a miałam otwartą szafkę, w obecnej poszatkowały mi nawet etykietki na butelkach. 🙄

Kupiłam siatkę na allegro https://allegro.pl/oferta/siatka-przeciw-gryzoniom-6x6x0-65-ocynk-hodowlana-na-woliery-zgrzewana-5m2-17805336745 ale jest strasznie sztywna, nie mam pomysłu jak ją zamontować samemu. No i najważniejsze, czy muszę pakę postawić do góry nogami, czy da radę po wyjęciu szuflad jakoś to podkleić? 😂
Altiria, - ja stawiałam do góry nogami 😅 znaczy mój P. z kumplem. Miałam okazję całą ją wyczyścić, szczególnie, że myszy ją zapaskudziły. U mnie poszło wiertarka+śrubki do metalu z szeroką główką. Nic nie wystaje do środka paki. Mieliśmy też nożyczki do metalu, żeby odpowiednio dociąć tą siatkę.
To złe wieści dla mnie, żeby ją odwrócić muszę wyjechać z siodlarni, a już wjazd przy mniejszej ilości pak tam stojących był wyzwaniem. 😑 W sumie już mi ciasno w tej pace, może po prostu kupię nową, już wtedy z blachą? 🤣
Altiria, Miałam dokładnie ten sam problem, wzięłam swoją pakę bez blachy antymyszowej - bo się zastanawiałam co to takiego jest, bezsensowna dopłata. Przy takiej cenie myślałam, że to standardowa procedura, że paka jest szczelna przed myszami...no jednak nie 😂
Ja mam pakę MIDI Comfort i samą blachę od alfako dokupiłam za 250 zł z wliczoną wysyłką.

Kawałek blachy, śrubki, wkrętarka, 10 minut i paka w końcu wolna od mysz 🙏
marianna152, ja chyba też tak myślałam, że ta blacha to dodatkowe zabezpieczenie… może to głupie pytanie, ale do wkrętów jeszcze trzeba było wywiercić dziury? Czy ona już fabrycznie ma otwory pozwalające na przykręcenie blachy?
Altiria, te paki nie mają fabrycznie otworów na to, dlatego wysyłają razem z blachą specjalne śruby/wkręty samowiercące, ale jest to mega proste do zamontowania - tylko trzeba mieć wkrętarkę 🦄

No głupio się przyznać, ale ja myślałam, że to rodzaj blachy i się śmiałam, że próbują naciągać ludzi…nie pomyślałam, że chodzi o kawałek blachy od spodu 🤣
Dzięki dziewczyny za wskazówki, siatkę odsyłam, blacha może już dziś dojedzie to w weekend będę działać. Zamierzam się cieszyć zimą bez myszy w pace. 😂
A co one mają na spodzie, jak nie ma tej blachy? Z czego to dno jest w takim wypadku?
Ja mam ten wariant z szufladą na dole, to pod szufladą nie ma dna.
Brak dna w standardzie to robienie dobie jaj z klienta szczerze mówiąc. Szczególnie przy pace za ponad 5k.
zembria, - między szufladą a blokiem zamka w słupku jest szpara - no i wędrują paskudy tamtędy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się