Forum konie »

Co mnie wkurza w jeździectwie?

Sivrite, W układzie prowadzący pensjonat - właściciel konia słabsza stroną jest prowadzący pensjonat. Ponosi niemal pełną odpowiedzialność za konia nawet po wypowiedzeniu lub zerwaniu umowy do momentu odebrania konia przez właściciela. W zasadzie zapisy umowy zmierzają do wyrównania praw i obowiązków w stosunku umowy pensjonatu. Konia nie można przestać karmić i otaczać opieką, nie można go wystawić za bramę niezależnie od tego czy właściciel płaci czy nie. Wszystkie takie pomysły kończą się odpowiedzialnością finansowa a nawet karną osoby prowadzącej pensjonat. Dla wyrównania szans trzeba stosować dość wszechstronne i szczegółowe zapisy.
Haru99, nie masz umowy więc o jakim okresie wypowiedzenia mowa? Koń w przyczepę i cię nie ma.
Facella, czekam tylko na miejsce i tak właśnie zrobię � Tak z uczciwości stwierdziłam, że warto się upewnić, ale takie rzeczy powinny działać z dwóch stron.
Haru99, Przy zmianie regulaminu nie obowiązuje okres wypowiedzenia.
Emerytka1, dziękuję za odpowiedź 🙂
Melehowicz, piszesz o przypadku posiadania umowy. Tu jej nie ma. Właściciel pensjonatu nie ma obowiązku utrzymywać konia, nikt mu nie udowodni, że ten koń u niego był i że się do czegokolwiek zobowiązał, a koń może na tym grubo ucierpieć.
Przy umowie usługi - tak, właściciel pensjonatu ma obowiązki, chociaż dostawałam i takie umowy, w których to ja miałam 10 różnych obowiązków, a właściciel "zobowiązywał się do utrzymania konia w ogólnoprzyjętych normach dobrostanu" i tyle. Nie zgodzę się, że właściciel konia jest jakkolwiek chroniony, bo jeszcze nie spotkałam umowy, w której dobro konia byłoby chronione.
obie strony zapominają o jednym od 2lat ważnym - ARIMR i przypisanie konia do stada, i jedna i druga strona potrzebuje nr stada w ktorym koń był ( i tutaj łatwo udowodnic ze był pod czyjąś opieką 🙂 ) oraz nr do którego jedzie, gdzie bez poprzedniego nr ciężko będzie dopisać
myślę ze takie sprawy teraz lepiej załatwiać polubownie niz iść na udry
Blucha, od groma koni w mojej okolicy nie jest pozgłaszanych i jeszcze nie słyszałam o żadnej aferze z tej okazji. Nie tylko w jakichś mikro stajniach na 3-5 koni, ale też w pensjonatach po 20-30. Właściciele stajni najczęściej zgłaszają tylko swoje, a pensjonatowych, na które nie mają umów, nie. Jak się pojawi jakieś info o fest aferze i karach, to może zgłoszą.
Kurde, nawet w stajni na ponad 40, gdzie tylko z 10 jest właściciela, konie nie są pozgłaszane i nikt tego nie skontrolował. Jak mu zapowiedziano kontrolę, jeszcze przed ARiMR-em, to pensjonariusze pisali mu umowy darowizny, że to jego konia. 🤣 A kto nie chciał, to wyleciał ze stajni.
Sivrite nie wiem z jakich okolic jesteś ale tu gdzie ja sie ,,poruszam,, południowa część lubuskiego i dolnoślaskie to nie słyszałam żeby ktoś nie miał pozgłaszane, czy ma 2 swoje czy 20 obcych, szczególnie ze u nas IW prężnie,, działa od ok roku i kontrole latają non stop
co da umowa darowizny jak przy kontroli wyjdzie że na stanie jest ileś koni niezgłoszonych ? u mnie ,problemem, był brak jednego, padnięcie zgłoszone ale jakoś IW tego niezauważyło w bazie ARIMR
bardzo często też spotykam sie z tym ze nie masz nr stada to ci konia nie sprzedam, sama zreszta o tym od razu uprzedzam potencjalnych kupujących
ja na przestrzeni roku miałam dwie kontrole pod kątem zgłoszonych koni , jedna z ARIMR druga z IW , wiec jestem bardzo ciekawa gdzie to tak niekontrolują ?
Blucha, napisałam, że wspomniana kontrola była przed ARiMR-em. 2021. Była pod kątem podatkowo-pensjonatowym, a nie rejestrowania koni.
Łódzkie. Nie słyszałam o żadnej kontroli z ARiMR w żadnej z kilkunastu stajni, które znam. Moja ma konie zgłoszone, ale regularnie przyjeżdżają do nas konie niezgłoszone.
a co robią gdy np padnie u nich koń który nie jest zgłoszony ? bo nie wierze że w kilkunastu stajniach, od 2 lat nie było takiego przypadku ?
wyciągają przed brame i - to nie od nas, ktoś podrzucił ?
blucha, Problem ma właściciel konia. Dziś jeszcze IRZ ma dziury i przesłanie z góry by nie utrudniać na razie. pół biedy gdy gdzies figuruje w bazie , gorzej gdy go nie ma.

Sivrite, u mnie ARiMR tez nie kontroluje, ale PIW sprawdzal stan z listą zgłoszona w ARiMR.
karolina_, PIW się bierze bo sytuacja sanitarna jest niepokojąca, dostałem na biurko oficjalne statystyki co do niebieskiego języka i zachodniego nilu. U nas nie jest źle , ale w skali Europy nie jest liczny - kilkaset przypadków - ale wszędzie (GZN) .
melehowicz, klimat się ociepla, więc docierają do nas choroby przenoszone przez robactwo. Oby tylko tyle do nas przylazlo, bo sa gorsze choroby "tropikalne". Co do WNV, w wiekszosci jest bez lub malo objawowa, stad faktycznych zakażeń jest na pewno sporo wiecej niż mówią oficjalne statystyki. Ja zacznę szczepić konie a w domu zamontuje moskitiery w oknach (nie ma szczepionki dla ludzi) jesli pojawia sie potwierdzone przypadki w okolicy, bo akurat komarów u nas dostatek. Narazie nic nie slychac czyli nie ma albo jest za malo zeby sie statystycznie trafily jakies serio objawowe.
melehowicz ale jak problem ma właściciel konia ? zwłoki leżą na terenie stajni i coś z nimi zrobić trzeba ja jako właściciel( potencjalnie) mówie właścicielowi stajni - to nie mój problem , jestem na urlopie, a tu np 30 stopni, lipiec i co ??? napewno właściciel konia ma problem? problem ma osoba dzwoniąca do utylizacji
blucha, Scenariusz jest taki, koń trafiają do utylizacji a ełaśvicirl konia dostaje fakturę, zazwyczaj jikt nie wnika czy na zspłacoć 57 xł czy ponad 3 tys. Bo wiadomo że druga opcja. Chyva że pendkobat mue ma paszportu konia, ale wtedy okzuje się frajerem, bo vędxie odzyskiwał kasę na drodze cywilnoprawnej.
melehowicz, ludzie włączcie sobie autokorekte w telefonie jak wam się nie chce błędów poprawiać, nie idzie tego zrozumieć...
Facella, Przepraszam, nie zwróciłem uwagi

blucha, Problem może wystąpić choć nie musi, np w zakresie ceny utylizacji. Częściej pojawiają się problemy w przypadku epizoocji lub kontroli prewencyjnej PIW. W przypadku rozliczeń cywilnoprawnych słabsza strona jest pensjonat. Powinien się zabezpieczać stosownym zapisami w umowie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się