madmaddie, też mam tę suszarkę - przy moich gęstych, grubych włosach jest rewelacyjna 😍 Bardzo mi się spodobała jedna recenzja, apropo prędkości suszenia
O ile temperatura jest ok - mamy zimny nawiew, ciepły i gorący (choć wolałabym zimny, letni i ciepły), tak w kwestii prędkości mamy moc odrzutową i moc super-kosmiczną. I znowu - dla grubych, gęstych włosów oki, ale dla moich cienkich to raczej klops, bo zamiast się układać, plączą się i szaleją jak podczas wichury.
Mimo, że ocena przy tej recenzji to było 3.3/5 to właśnie to zdanie mnie przekonało 🤣
I totalnie nie żałuję 😀
Był temat suszenia, podrzucicie proszę jakieś polecajki z kategorii suszarko-lokówka? Zaczynam się zastanawiać bo męczą mnie już próby dodania sobie objętości przy suszeniu przy użyciu się okrągłej szczotki i suszarki i zawijanie końcówek "na dwa sprzęty".
Od jakiegoś czasu mam problem z włosami, generalnie mam wysokopory, kręcą i falują - niezależnie od tego jak je układam, to się puszą. Najgorzej jest zaraz po umyciu, w pierwszym dniu wyglądają źle, jakbym w ogóle ich nie czesała :/ prostownica daje radę, ale szkoda mi ich prostować co drugi dzień.
Dopiero na drugi dzień jest znośnie.
Stosowałam różne szampony, mocniejsze i łagodniejsze, różne maski i odżywki, serumy wygładzające i inne cuda - pracuję w firmie kosmetycznej, więc mam dostęp do różnych produktów. Te włosy zdecydowanie potrzebują odżywienia od wewnątrz, coś suplementować ? Mam niską ferrytynę (dieta wege), wiec pewnie to też ma wpływ; tarczyca w porządku, wit.D w normie.
kolebka, Z suplementacją niestety nie pomogę.
Spróbuj postawić na pielęgnację wydobywającą skręt, nie na wygładzającą 🙂 Rozczesany skręt będzie wyglądał na spuszony.
kolebka, - działać z tą ferrytyną na ile możesz, jak trzeba to wlewy, leki. Jak u Ciebie poziom witaminy B12? Przy wege to też częsty problem i wpływa na przyswajanie żelaza. W tym temacie MetyloB12 z Naturella polecam, jest wegańska, dobrze przebadana i to jedna z najwyższych dawek na rynku, ewentualnie ich B-complex jak chcesz wszystkimi z grupy B polecieć. Pracowałam z nimi przez kilka lat i to jest serio dobry produkt 🙂
Usagi najgorzej bo ja kocham proste włosy 😁 dużo lepiej się czuję w prostych, w kręconych czuję się jak pudelek, ale fakt ze potrafią się ładnie skręcić - aktywator i ugniatanie dały fajny efekt, tyle że musiałabym codziennie je myć i stylizować...
keirashara dzięki za podpowiedź o tej witaminie B12, sprawdzę jej poziom razem z ferrytyną przy okazji kontroli.
kolebka, "słaby włos" zanadto pusty w środku nie "od urodzenia" tylko, że nagle się zrobiło i się puszą i są za lekkie i się "tapirza" to za mało aminowkasów, z których włos się buduje...Na weganie/wegetarianie niestety nie uzupełnisz. Wege dieta jest niedoborowa w te aminokwasy - w roślinach ich nie ma a przetwarzanie przez nasze organizmy roślinne w te "ludzkie- zwierzęce" jest niewystarczające (promil nie procent realnie).
Więc imho jednak suple kolagenowe niewegańskie.
Samo B12 czy inne B kompletnie nie pomogą jeśli nie będzie przy nich odpowiednich aminokwasów. B głównie do tego służą. Często niedobory B są efektem braku pełnego profilu aminokwasowego w diecie. Jak nie ma "pracy dla B" to organizm go nie wykorzystuje i "nie potrzebuje tyle". To dlatego najwięcej B naturalnie występuje w produktach mięsnych i osoby jedzące dużo mięsa nie mają zazwyczaj niedoborów tych witamin.
... been there. Moje "siwe i puszące się włosy" odzyskały swój dawny "ciężar" i gładkośc i elastyczność, a ostanio anwet zauważyłam, że mi babay hair odrastają ciemne, a tam już bylo tylko siwe - mam ciemne pasmka na siwych, które nie, ze się nie wysiwiały, tylko odrastają z powrotem z pigmentem.
Patrzę na suszarki z jonizacją i na allegro są od 20 zł. Czy one na pewno jonizują? Czy lepiej dołożyć do jakiejś firmowej? Moje włosy lubią się elektryzować. Fajnie też, żeby suszarka była lekka i mała (do walizki). Możecie coś polecić?
Mieszkam w Czechach. Czeska kumpela poprosila mnie, zebym sprobowala znalezc na polskim rynku anti-humidity spray, humidity blocker (czasami robimy wypady do Polski). Teraz uzywa cos od Lee Stafford, ale nie odpowiada jej zapach. Najlepiej cos, co jest do dostania w Rossmanie. Ktos, cos?
Bella04, - nie doradzę konkretnego sprayu, bo moje proste jak drut włosy nie potrzebują 😅 ale z dostępnych w rossmanie marek polecam only bio i anwen, bo ogólnie jestem zadowolona z ich kosmetyków 🙂
Polecicie mi proszę jakąś dobrą prostownicę? Ścielam włosy, które ogólnie z wiekiem zaczęly mi się bardziej "falować" i puszyć i po skróceniu widać to jeszcze bardziej :P Potrzebuje czegoś co pomoże mi je trochę wyprostować, zwłascza jak pójdę spać z lekko wilogtnymi końcówkami...
xxagaxx, moja mama ma super prostownicę z firmy Remington, ale nie pamiętam modelu (wiem, że jest czarna 😀). Za każdym razem, jak zdarza mi się jej używać jestem pod wrażeniem, jak dobrze prostuje (mam mega grube włosy, więc to wyczyn). Patrzę po fotkach w Google i to na pewno jakaś z serii Ceramic
xxagaxx, nie wiem jak bardzo masz puszące się i falowane włosy, ale może spróbuj szczotkę wygładzającą? Zawsze to trochę mniej "ryje" włosy niż ordynarna prostownica :P
Z samych prostownic i w ogóle suszarek też, to ja kocham Remingtona i nigdy się nie zawiodłam.
A co do szczotki wygładzającej to dostałam takową od siostry na urodziny rok temu i fajny daje efekt, a mam gęste i grube kłaki w opór. Jak będę w domu to spojrzę jakiej to firmy, bo nie pamiętam - od około pół roku, od kiedy fryzjerka mi dobrze ścięła kłaki, przeszłam z fazy prostowania do kręcenia włosów, także ten 🤣
Moon, posiadam taką z wet brush, ja jedynie mam problem jak nie wysuszę na wiór włosów przed pójsciem spać, nie myje głowy codzienie bo nie musze, takze potrzebuje przede wszystkim wyprostować trochę tył 😉 Sama szczotka wygładzająca nie daje rady juz po takiej nocy "na mokro" 😀
xxagaxx, tak + serum dedykowane pod Steam Pod'a https://www.notino.pl/loreal-professionnel/steampod-serum-termoochronne/
Włosy nie będą proste na ,,blachę'' jak po prostownicy, ale ładnie zamyka łuski, wygładza i tym samym prostuje. Nie pali włosów przy regularnych prostowaniu. Moja mama z ciotką używają już 2 lata bez zniszczeń. Ja osobiście przy włosach do tyłka, polecam całą serie Pro Longer.
Polecicie mi proszę jakąś dobrą prostownicę? Ścielam włosy, które ogólnie z wiekiem zaczęly mi się bardziej "falować" i puszyć i po skróceniu widać to jeszcze bardziej :P Potrzebuje czegoś co pomoże mi je trochę wyprostować, zwłascza jak pójdę spać z lekko wilogtnymi końcówkami... xxagaxx, jestem od lat wierna ghd. To brytyjska firma (najcześciej podrabiane prostownice na świecie heheh). Angielki mają fizia na punkcie prostych klaków. I te prostownie sa zajebiste. Ja mam jakaś bardzo, bardzo starą i nadal jest świetna. A najświetniejszy ma pokrowiec bo można rozgrzaną do niego wciepnąć i się nie zapali/ nie nadtopi i do torby. Uwielbiam!