Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

madmaddie, też mam tę suszarkę - przy moich gęstych, grubych włosach jest rewelacyjna 😍 Bardzo mi się spodobała jedna recenzja, apropo prędkości suszenia

O ile temperatura jest ok - mamy zimny nawiew, ciepły i gorący (choć wolałabym zimny, letni i ciepły), tak w kwestii prędkości mamy moc odrzutową i moc super-kosmiczną. I znowu - dla grubych, gęstych włosów oki, ale dla moich cienkich to raczej klops, bo zamiast się układać, plączą się i szaleją jak podczas wichury.

Mimo, że ocena przy tej recenzji to było 3.3/5 to właśnie to zdanie mnie przekonało 🤣
I totalnie nie żałuję 😀
Był temat suszenia, podrzucicie proszę jakieś polecajki z kategorii suszarko-lokówka? Zaczynam się zastanawiać bo męczą mnie już próby dodania sobie objętości przy suszeniu przy użyciu się okrągłej szczotki i suszarki i zawijanie końcówek "na dwa sprzęty".
Od jakiegoś czasu mam problem z włosami, generalnie mam wysokopory, kręcą i falują - niezależnie od tego jak je układam, to się puszą. Najgorzej jest zaraz po umyciu, w pierwszym dniu wyglądają źle, jakbym w ogóle ich nie czesała :/ prostownica daje radę, ale szkoda mi ich prostować co drugi dzień.
Dopiero na drugi dzień jest znośnie.

Stosowałam różne szampony, mocniejsze i łagodniejsze, różne maski i odżywki, serumy wygładzające i inne cuda - pracuję w firmie kosmetycznej, więc mam dostęp do różnych produktów. Te włosy zdecydowanie potrzebują odżywienia od wewnątrz, coś suplementować ? Mam niską ferrytynę (dieta wege), wiec pewnie to też ma wpływ; tarczyca w porządku, wit.D w normie.
kolebka, Z suplementacją niestety nie pomogę.
Spróbuj postawić na pielęgnację wydobywającą skręt, nie na wygładzającą 🙂 Rozczesany skręt będzie wyglądał na spuszony.
kolebka, - działać z tą ferrytyną na ile możesz, jak trzeba to wlewy, leki. Jak u Ciebie poziom witaminy B12? Przy wege to też częsty problem i wpływa na przyswajanie żelaza. W tym temacie MetyloB12 z Naturella polecam, jest wegańska, dobrze przebadana i to jedna z najwyższych dawek na rynku, ewentualnie ich B-complex jak chcesz wszystkimi z grupy B polecieć. Pracowałam z nimi przez kilka lat i to jest serio dobry produkt 🙂
Usagi najgorzej bo ja kocham proste włosy 😁 dużo lepiej się czuję w prostych, w kręconych czuję się jak pudelek, ale fakt ze potrafią się ładnie skręcić - aktywator i ugniatanie dały fajny efekt, tyle że musiałabym codziennie je myć i stylizować...

keirashara dzięki za podpowiedź o tej witaminie B12, sprawdzę jej poziom razem z ferrytyną przy okazji kontroli.
kolebka, kręcone włosy są super! 😀 Mocno się same kręcą? Bo jak nie jakoś bardzo, to może po prostu brakuje Ci teraz emolientów lub protein.
kolebka, "słaby włos" zanadto pusty w środku nie "od urodzenia" tylko, że nagle się zrobiło i się puszą i są za lekkie i się "tapirza" to za mało aminowkasów, z których włos się buduje...Na weganie/wegetarianie niestety nie uzupełnisz. Wege dieta jest niedoborowa w te aminokwasy - w roślinach ich nie ma a przetwarzanie przez nasze organizmy roślinne w te "ludzkie- zwierzęce" jest niewystarczające (promil nie procent realnie).
Więc imho jednak suple kolagenowe niewegańskie.
Samo B12 czy inne B kompletnie nie pomogą jeśli nie będzie przy nich odpowiednich aminokwasów. B głównie do tego służą. Często niedobory B są efektem braku pełnego profilu aminokwasowego w diecie. Jak nie ma "pracy dla B" to organizm go nie wykorzystuje i "nie potrzebuje tyle". To dlatego najwięcej B naturalnie występuje w produktach mięsnych i osoby jedzące dużo mięsa nie mają zazwyczaj niedoborów tych witamin.

... been there. Moje "siwe i puszące się włosy" odzyskały swój dawny "ciężar" i gładkośc i elastyczność, a ostanio anwet zauważyłam, że mi babay hair odrastają ciemne, a tam już bylo tylko siwe - mam ciemne pasmka na siwych, które nie, ze się nie wysiwiały, tylko odrastają z powrotem z pigmentem.

kotbury, z suplami niewegańskimi nie mam problemu, bo ja nie jem tylko mięsa - a inne produkty odzwierzęce jem.

Czyli mówisz, że warto kolagen spróbować ? Może jest taki aminoral dla ludzi 😀 ?
Do jedzenia mięsa na pewno nie wrócę.
Patrzę na suszarki z jonizacją i na allegro są od 20 zł. Czy one na pewno jonizują? Czy lepiej dołożyć do jakiejś firmowej? Moje włosy lubią się elektryzować. Fajnie też, żeby suszarka była lekka i mała (do walizki). Możecie coś polecić?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się