Forum konie »

Kącik WKKW

Perlica, pamiętam że z tych miejsc w których byłam to Nowielice, Baborówko i Sopot były bardzo przyjaźnie postawione.
ło matko jak daleko 🙂

A co powiecie o Facimiechu i Jaroszówce?
Myślę że to bardzo subiektywne odczucie co jest łatwe a co nie.

Jak ocenić np. kros gdzie 6 koni kończy na zero bez problemów i nie są to konie z "górnej półki", 1 ma 1 zatrzymanie a 5 eliminacje ?

Perlica - masz możliwość przepisania się klasę niżej zaraz po obejrzeniu krosu (dzień przed ujeżdżeniem) a w niedzielę po zawodach skocz sobie kilka przeszkód z wyższego konkursu  treningowo. Ja tak robiłam na początku nie mając krosu w domu.

Perlica, czasami w L w Jaroszówce pomija się kompleks wodny, jak to chyba było niedawno, zazwyczaj dwa razy przejeżdża się przez rzeczkę. I na ostatniej L-ce jaką widziałam i przechodziłam (a było to z rok, może dwa lata temu) był wskok i zeskok z bankietu, reszta prawie płasko. Przeszkody niewysokie, głównie w prostej linii. Po łuku pamiętam że stała kombinacja dwóch czerwonych beczek w dość dużej odległości. Niektóre konie bały się takiej bramy z brzózek, drzewa z prawej i lewej strony. Nie mnie oceniać czy to trudne, piszę, co widziałam.
dziewczyny, dzięki za informację 🙂 i info na pw 🙂
Perlica ja może nie mam porównania do zbyt wielu innych krosów, ale widziałam i ten w Bolęcinie jak jeszcze był i w Facimiechu i teraz jechałam w Jaroszówce Lkę. Też ciężko mi ocenić bo jeśli dobrze pamiętam ok 10-11 koni przejechało ją na czysto, ale zaś kolejne 6 miało eliminacje, a kilka po 1-2 błędy.

Nie wiem jak wyglądają Lki gdzie indziej, ale te które widziałam były zawsze przyjaźnie ustawiane, raczej szerokie fronty, a tam gdzie węższe to zaś przeszkoda niższa.
W Jaroszówce tym roku rzeczywiście był przejazd przez rzeczkę za jednym razem z kłodą ale już 2-3 fule po wyjechaniu z niej tak wiec bez problemów. Był jeden zeskok z bankietu, gdzie faktycznie niektóre konie mogły mieć wątpliwości bo zeskok był do zacienionego miejsca, podłoze też ciemne. Hyrdy były większe tzn. pełnowymiarowe ale z łatwymi najazdami i szerokimi frontami.
To co dla mnie podczas oglądania wydało się trudniejsze i gdzie wiedziałam, że muszę się pilnować to była tegoroczna kombinacja 4, 5, 6. Wejście hyrdą 4 potem kilka fuli i 5 zeskok klodą - co prawda nieduży ale zaraz po lądowaniu był wyjazd pod gorkę 2-3 fule i wąski front (hyrda).
Poniżej niewyraźnie ale widać tą hyrde nr 6:

Pozostałe kilka przeszkód:

Jeśli chodzi o jakieś atrakcje z nierównościami terenu to była pod koniec jeszcze kombinacja kłoda na górce później 2-3 fule i na dole kolejna kłoda, ale to przyjazne raczej🙂
A mnie dorwała dziś grypa żołądkowa i leżę w łóżku =(
A ja jutro wybieram się do Sopotu.Kogoś spotkam,oprócz tych startujących?? 😀
O, zapomniałam jeszcze o tej kłodzie na górce.
NatLat, kurcze, zapomniałam! Miałam jechać ze znajomą i z aparatem, ale jak dopiero teraz sobie przypomniałam to już raczej nie dam rady, z dojazdem będzie ciężko :/
Czy jakas dobra dusza z aparatem moglaby jutro w Sopocie upolowac konia o imieniu Grandial i pstryknac mu chociaz 1 zdjecie ? :kwiatek:
NatLat, do zobaczenia  😎 😎 😎
Magdzior, bardzo dziękuję za fotorelację i objaśnienia 🙂
Przyda mi się na pewno.
Nic tylko trzeba jeździć i naskakiwać 🙂

Byłam w Jaroszówce, ale w sumie stałam ciągle w jednym miejscu.
Trochę koni nie pokończyło rzeczywiście.
Kross CIC*** będzie można oglądać od 11.30 na żywo na światkoni.pl
edit, z Sopotu

Czarnolas crazy  wywrócił się na kornerze, zabierają ją karetką, fatalnie to wygląda 🙁
anai wielkie dizęki za informacje o relacji, widziałam upadek crazy, bardzo nieciekawie wyglądał  🙁
O mój boże, mam nadzieję że z Crazy będzie wszystko ok. Czarnolas się przewrócił po przeszkodzie? Spadł na nią?
Koko trzymaj się dzielnie! Mam nadzieję, że wszystko będzie ok 🙁
xxagaxx, wyglądało, jakby nie był pewien,  skakać czy wyłamać, przerzucił się bokiem, zahaczył o chorągiewkę i przewrócił się na bok, nie upadł na nią centralnie, wydaje mi się, że ewentualnie mógł nogę przygnieść. Ale siła uderzenia crazy o ziemię była duża.
anai, o matko. Miejmy nadzieję że to jednak nic poważnego..
O kurde, masakra  😲 Crazy, trzymam kciuki, mam nadzieję, że to nic poważnego. Czarek się uszkodził?
xxagaxx, aż krzyknęłam przed monitorem. Możliwe, że  straciła przytomność. Pokazywali ją długo, nie ruszała się 🙁  Mam nadzieję, że będzie wszystko ok...

Czarek po pierwszym koślawym kroku wyglądał ok.
Kurcze, Crazy, trzymaj się!
o kurcze! Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku... Crazy trzymaj się! Wiadomo już coś?...
xxagaxx z tego co ja widziałam to Czarnolas przychaczył jedną nogę o przeszkodę (czy chorągiewkę) i to go 'przytrzymało' z jednej strony przez co w locie stracił równowagę i skoczył bokiem przez co crazy dość mocno uderzyła o ziemię 😕 wydaje mi się, że Czarek przewrócił się obok niej, ale nie było widać dokładnie...
Crazy cała,  podejrzenie wstrząsnienia mózgu.
Szybkiego powrotu do zdrowia Crazy  :kwiatek:
Koko, zdrowia! Niefajnie to wyglądało, więc to bardzo dobre wieści, że jest w miarę ok.
Crazy cała,  podejrzenie wstrząsnienia mózgu.

Dzięki za info, całe szczęście, że tylko tak.
ufff... to dobrze🙂
crazy, szybkiego powrotu do siebie!  😉

Z pełnym szacunkiem, ale z tym kaskiem to jakiś żart? :
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się