Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Cześć, u mojego konia w ostatnich badaniach krwi wyszedł nadmiar selenu 😐 Norma do 200, a ten ma 245.
Czy istnieją na ryku jakieś witaminy, które tego selenu nie mają, lub mają go bardzo mało? Obecnie dostaje marstall force w dawce 100g bo wchodzi powoli w seniora, zmniejszam oczywiście narazie o połowę, jednak na przyszłość szukam czegoś z mniejszą ilością selenu.
Czy mogę coś jeszcze zrobić, aby pozbyć się nadmiaru selenu?
Treściwego dostaje mało bo jest mało pracujący, nie mam pojęcia skąd on ten selen czerpie... 🤔
Foran Kentucky Karron Oil powinien wyglądać jak żółty glutek trochę, nie? jakoś spodziewałam sie czystego, przezroczystego oleju jak naciskałam pompkę 😂
Scycia, odnośnie witamin dromy ma wersję bez selenu.
https://www.dromy.cz/vitaminy-a-mineraly-elektrolyty/dromy-minvin-bez-selenu/
Tulula, Super, dziękuję bardzo 😀
malinowaa, tak, to taka żółta emulsja.
malinowaa taak, ja też za pierwszym razem lekki szok przeżyłam.😅
pytanie mam : jak sobie radzicie z suplami Forana 2,5L, które nie mają pompki, tylko nieporęczną miarkę?
Muszę mieć coś dla stajennych z dozownikiem lub pompką.
Myślałam że tylko w 1L jest dozownik w zakrętce, a tu zonk.
Co robić? Można gdzieś kupić dozownik?
Perlica, miałam butelkę po MEBIO – Magnez+ 1l w płynie - przelewałam i z tego dawałam
trzeszczki, kurczaki no właśnie wywaliłam wszystkie wcześniej ....może na stajni ktoś ma, spytam
Nie wiem gdzie spytać więc pytam tutaj, od tygodnia dwa konie obgryzają drzewo czereśni, stoją i gryzą czy jest to związane z niedoborami? Dostają witaminy, nie było zmian w paszy, siano 24h na łące one też stoją na wolnym wybiegu. Z nudów obgryzają?
Siwa98_0, a inne drzewa olewają czy też podskubują?
patkahm, nie ruszają, tylko czereśnie obgryzają
Siwa98_0, może to być kwestia nudów, a może też być wpływ pogody. W innym wątku był poruszony temat, że w czasie przejściowym konie są szczególnie wrażliwe i mogą okazywać objawy wrzodowe. Czereśnie i wiśnie mają w korze garbniki, które mogą wspierać trawienie. Ponadto niewielkie ilości kwasu salicylowego - lekkie działanie przeciwzapalne. Poobserwuj konie - czy są bardziej nerwowe? Jak reagują na czyszczenie, siodłanie? Może faktycznie czują dyskomfort i znalazły sposób na lekkie załagodzenie bólu. A jeśli zachowują się normalnie i nic poza tym obgryzaniem czereśni Cię nie niepokoi to potraktuj to jako reakcje koni na nudę.

Moja w okresie przejściowym namiętnie wykopuje bliżej nieokreślone korzonki na jednym z padoków. Pojawia się u niej nerwowość, szczególnie przy czyszczeniu. Te dwie rzeczy nakładają się na siebie gdy przychodzi zmiana pogody jesienią i wiosną - właśnie na przełomie listopada i grudnia oraz marca i kwietnia. Nie wiem co to są za korzenie, ciężko mi określić co z nich wyrasta. Jednak konie już nie mają do nich dostępu, bo podejrzewamy że zjadane w większych ilościach powodowały objawy kolkowe.
Perlica, mam puste baniaki z pompkami po chevinalu, mogę wysłać, ale to 5l
elita17, dziękuję bardzo 🙏
już jakoś ogarnęłam
Foran Kentucky Karron Oil powinien wyglądać jak żółty glutek trochę, nie? jakoś spodziewałam sie czystego, przezroczystego oleju jak naciskałam pompkę 😂
malinowaa, jest "żółtym glutem", bo jest produktem, który ma działać jak olej ale "nadtrawiony przez żółc. To jego sekret!
Konie nie mają woreczka żółciowego i wiele z nich wacel dobrze nie znosi olei. one się realnie w przewodzie pokarmowym zmydlają i rozwalają florę jelitową. czyste oleje mają sporo benefitów ale i rykoszetów podawania.
Dlatego oni ten olej zemulgowali tak jakby był już "nadtrawiony"- dzięki temu wszystkie omego są realnie szybciutko biodostępne. sąd ten "rzygowy" kolor i konsystencja🙂
patkahm, dodaj, że przy takich dodatkach wjadą na doping. Może przy tych koniach to nieistotne ale przeczyta ktoś, kto startuje, zastosuje bo to tylko ziółka i może być klops🙂
Czy ktoś z Was używał Muscle Prep z Forana? Jak z dawkowaniem? Mam konia jakieś 500 kg, zastanawiam się czy rzucać maks dawkę 120 ml czy zostać np. przy 100 ml. Koń wraca do treningu i naszym priorytetem jest wzmocnienie i budowanie mięśni grzbietu (i na tym też treningi przez najbliższy miesiąc/dwa będą się koncentrować).
Ruda dostawała Prep, teraz Max i jedzie na dawce na 600 kg. Wgląda top jak na lekko pracującą 24-latkę. Dawałabym maksymalną dawkę. My to generalnie jesteśmy reklamą Forana, Spillersa i Hippovetu. 😂
Lanka_Cathar, dzięki wielkie! Mam nadzieję, że my będziemy kolejną 😂
Przyjmę polecajki na najsilniejsze preparaty na uspokojnie/wyciszenie. Sylwester się zbliża, coś bym już musiała zacząć podawać... Generalnie u nas sytuacja tego dnia jest na tyle dramatyczna, że nie działa nic, ale cały ten okres świąteczno-noworoczny to newrówka jest wiec chcę jakoś koniom pomóc, na ile to możliwe.
Naturalne ?to nie wiem czy znajdziesz coś co serio zadziała bo z tego co wiem preparat z cbd też stosowałaś
U nas nawet on w dużo wyższej dawce nie działa, ale my mamy dosłownie fajerwerki nad padokiem niestety…
melisowe tematy też mi nie dały żadnego efektu
W tym roku testuję wpływ lawendy zarówno jako dodatek do żarła jak i w formie olejków
Może zobacz sobie lawendę w formie olejku - jakoś przed sylwestrem tylko im spróbuj zasymulować jakąś sytuację stresową jeszcze przed końcem roku
espérer, Nie musi być naturalne, nie musi być bezdopingowe, bo mi to lotto. Ważnie, żeby jakoś działało. Symulować nie muszę, bo tu już lecą petardy i konie już podenerwowane często wieczorami są :/ Hempqualizer nie dawał efektu niestety, a do tego niedostępny aktualnie jest.
Relaxin z Over Horse? Fajerwerki to całkiem inna sprawa niż zawody, ale byłam i jestem w szoku, jak to zadziałało szybko i skutecznie. Podrzucam jako sugestię do przemyślenia, chociaż tak jak mówię, testowałam w zupełnie innych okolicznościach.
flygirl, Na samą noc Sylwestrową to wiem, że nie pomoże nic, ale chcę im pomóc przetrwać najbliższe 2-3 tygodnie.
No my to zaczynaliśmy dawać tak z 2-3 dni przed zawodami i całe zawody, także to nie jest tak, że się daje tylko raz i oczekuje efektu. I ogólnie można to dawać normalnie przez dłuższy czas, to nie jest jakiś booster ani nic w tym rodzaju.
Ruda dostawała Prep, teraz Max i jedzie na dawce na 600 kg. Wgląda top jak na lekko pracującą 24-latkę. Dawałabym maksymalną dawkę. My to generalnie jesteśmy reklamą Forana, Spillersa i Hippovetu. 😂
Lanka_Cathar, uważaj na selen. W maxie go jest troche i w paszy spillersa (niktorych) też. weź sobie zerknij w tabelki skłądowe, żeby ine przegiglac.
zembria to spróbuj też aromaterapii w formie wcierania w chrapy grosze kosztuje od biedy potem zużyjesz w domu do jakiś pachnideł
Koleżanka polecałam też to
https://canterequestrian.com/product/zenroll/
zembria, Domosedan.
espana, domosedan przeciez sie nie nada jak to ma być coś do podawania na stres przez dluzszy okres.

zembria IMHO tak naprawde trzeba znaleźć chyba co działa na danego konia, z dana dieta. I tak wiekszosc tych produktow opiera sie: albo na ziołach, albo na tryptofanie, albo magnezie, albo miks w/w. Np. taki https://sklep.hippovet.pl/produkty/anti-stress-3-kg/ masz ziola i magnez. Ten Relaxin polecany wyzej masz dodatkowo do ziol i magnezu tryptofan. Albo mozesz po prostu kupic sobie dany skladnik osobno i sprobować co faktycznie działa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się