Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Ile mg tryptofanu powinien dostać koń? Wykańczam wiaderko Sukcesu Magnez z tryptofanem i efekt jest z tych "meh", więc myślę o substytucie. Dawki w każdym suplu przeróżne, w jednym 5000mg tryptofanu (np. Super So Kalm https://www.animavet.pl/cortaflex-super-so-kalm-plus-powder-1-kg.html) w dziennej dawce a w innym nawet nie 1000 (Comfort Fit ENP https://equinenutriplan.com/pl/p/COMFORT-FIT-FORMULA-3KG/86) - o co chodzi?
z tryptofanem trzeba uwazac bo nigdzie o tym nie piszą a mozna przedawkowac. Ja mialam wyliczona dawke na mojego duzego konia bo dostawal z dwoch zrodel (nutri calm i aminiokwasy egzogenne) i objawami byly smierdzace kupy i ogolny dyskomfort jelitowy a skonczylo sie na lekkiej kolce.

Po odstawieniu jednego zrodla tryptofanu problemy sie skonczyly. takze tylko doradzam ostroznosc.
Remson, domyslam sie, nie planuje dawac więcej niz na opakowaniu - po prostu mnie dziwi ze oba produkty sa na uspokojenie i maja tak diametralnie inna zawartość. W Sukcesie jest chyba 1250mg na dawkę ale nie oczekiwalam cudow za taka cene. Zastanawiam sie czy moze jest cos unikalnego w tym ENP na przykład ze dają mniej ale wchlania sie lepiej niz ten Sukces i moze warto sprobowac. Nie szukam jakiegoś zarąbistego efektu, po prostu ciut wiecej skupienia by się przydało.
donkeyboy, ktoś tu pisał, że żeby sukces działał to trzeba x 2 dawkę
donkeyboy, dawałam TRM, nutri clam, NAF. A najlepszy efekt mam po sukcesie i to niepełnej dawce bo daję na 600kg. Chyba na każdego konia co innego 🤷
Naciau, o to tego nie slyszalam, dzieki

anetakajper, hmmm a dawałaś stricte dla uspokojenia czy też do podbicia magnezu w diecie? Bo moze to u mnie problem ze za malo magnezu jest ogółem, nie patrzac nawet na ten tryptofan
donkeyboy, w sumie na podbicie magnezu. Wcześniej skupiałam się na wyciszeniu, a bardziej skupieniu na mnie, ale doszłam do wniosku że ten koń będzie taki zawsze. A tu proszę po sukcesie widzę poprawę.
anetakajper, hmmm to ja tez wzielam na podbicie magnezu i "a moze akurat pomoze w skupieniu" (nie bylo jakiejs tragedii tez bez, raczej chcialam zobaczyc co sie stanie skoro juz kupuję ten magnez 🤣 im mniej rozproszenia tym przyjemniej). Daje maks dawkę z opakowania na konia z tych raczej ktore sa okolo tych 600kg. Moze to faktycznie kwestia osobnicza
donkeyboy, zobacz ile tego magnezu tam jest. Szkoda kasy na ten preparat. Lepszym rozwiązaniem będzie magnez w płynie Mebio albo w granulacie magnez + b12 z hippolyta.
Fokusowa, ale zaden z powyzszych ktore podalas nie ma tryptofanu. Sam magnez juz dawałam, chelat dokladniej, bez szalu - chyba ze ten Hippolyta jest jakis specjalny. Wiadomo nie mialam wielkich oczekiwań od Sukcesu bo cena jest jaka jest, no ale skoro u innych dziala to chcialam spróbować
donkeyboy, tryptofan można dorzucić ekstra, a dobrym magnezem będzie lepiej działał.
OMg- o tryptofanie to można napsiać elaborat.

Po pierwsze trzeba zrozumieć co on robi- czym jest- czyli jak działa. U koni cześc tryptofanu jest pobirana z paszą, część powstaje w jelitach.
Tryptofan, aby mógł zadzialć musi "trafić" do dwoch miejsc:
a) jelit
b) a potem jego cześć (już jako np. serotonina) prekroczyć bariere krew-mózg
Magnez w suplach jest tylko jednym z kofaktorów do przemian tryptofanu w to, co uspokaja.

Tryptofan, żeby mógł być skonwertoany do:
-serotoniny
-melatoniny
- niacyny
wymaga min:
-witamina B6 (pirydoksyna)
-magnezu
-żelaza
-miedzi
- i niby oczywiste ale wcale nie aż tak, bo to w komórkach- tlenu .
- również metionina, kwas foliowy i b12.

Tryptofan korzysta z tego samego transportera co inne duże aminokwasy obojętne
O ten transporter konkurują: leucyna, izoleucyna, walina (czyli razem: aminokwasy rozgałęzione – BCAA), fenyloalanina, tyrozyna, metionina.
To nie ilość absolutna tryptofanu, tylko stosunek tryptofanu do sumy LNAA decyduje, czy dostanie się do mózgu. Im wyższy ten stosunek -tym więcej serotoniny może powstać w OUN.
Dlatego:
- wysokobiałkowa pasza często zmniejsza efektywność tryptofanu,
- natomiast węglowodany powodują wyrzut insuliny -BCAA trafiają do mięśni -więcej tryptofanu dociera do mózgu.
To tłumaczy, czemu podanie tryptofanu z lekkim węglowodanowym posiłkiem daje lepszy efekt uspokajający.

Tak więc pytanie o to, "które suple z tryptofanem wam się sprawdzają"- jest bardzo głupie😉, bo dużo większ znaczenie będize miało to:
- co koń je (konkretnie) i kiedy i do jakiego posiłku dodawany jest tryptofan
- jak kon jest wysycony kofaktorami🙂

Więc Ramson efekt u twojego konia nie był efektem "przedakwania" tylko efektem kompletnie złego-szkodliwego dla koni podania.
Koń nie mógł ani skonwertowac i pszyswoić tyrptofanu ani nie mógł skorzystać z podanych amonokwasow. Zrobiłaś sraczkę w jelitach🙂 i bakterie jelitowe zdychały na potegę.
kotbury, juz chyba kiedys rozmawialysmy na ten temat - producent (i to dość szanowany) nie chce podać tak dokladnych szczegolow ile czego jest jesli chodzi o aminokwasy wiec nawet wiedząc to co mówisz nie mam za bardzo jak takie rzeczy liczyć. Moim zdaniem pasza nie jest stricte białkowa, bardziej wpisuje sie w profil weglowodanowej. Wlatuje pelnoporcjowo wiec oczekuje ze potrzeby witaminowo mineralne są zaspokojone, te akurat już mogę przeliczyć.

A magnez z tryptofanem daje w kazdym posilku bo nie sadze zeby ktos patrzył ktore pudełko sie nawinie pod rękę przy karmieniu.
Moim zdaniem pasza nie jest stricte białkowa, bardziej wpisuje sie w profil weglowodanowej. Wlatuje pelnoporcjowo wiec oczekuje ze potrzeby witaminowo mineralne są zaspokojone, te akurat już mogę przeliczyć.

A magnez z tryptofanem daje w kazdym posilku bo nie sadze zeby ktos patrzył ktore pudełko sie nawinie pod rękę przy karmieniu.

donkeyboy, to jest nie do końca dobre założenie🙂
1. 85-90% pożywienia ( w tym witamin, minerałów, aminokwasów ) koń bierze dobowo z siana. I w oparciu o takie założenie komponowane są pasze. Więc zwykła, ładna paszka, karmiona pełnoporcjowow da ci "pełne pokrycie" tej różnic do 100% jeżeli twoj kon:
a) ma w sezone dostęp do zielonki (pastwisko nie trawnik)
b) dostaje top siano w top ilości
c) nie ma specyficznych problemów trawiennych...
2. Trochę więcej da ci baancer... ale jeśli juz są jakies niedobory/nadmiary/zły bilans to nie każdy balancer to zbilansuje. Zazwyczaj balncery są do balansowania wapnia z fosforem i tylko kilka innych. Bo również są komponowae w oparciu o założenie dostępu do zielonki, siana i owsa jako paszy podstawowej.

Jeśli masz konia slabo na ten tryptofan reagującego to jednak to z czym on go dostaje i dobowo jaką masz podaż aminokwasow jakich to ma kluczowy wpływ na działane suplementu.
Żaden producent nie pisze ile jest leucyny itd. to sobie trzeba policzyć ze składu.
kotbury, nie neguję, bazuję to stwierdzenie na tym ze koń wyglada dobrze i badania krwi też jedzac to co je, daje żreć tak jak powiedział dietetyk ktory wie jak utrzymany jest koń bo taka jak tez mowisz nie chce przegiąć w inna stronę. Ani oni, ani ja, nie mam magicznej kuli zeby wziac sobie dane z partii siana, czy tego ile % w paszy jest którego skladnika zeby to wyliczyc dokładnie

Jak masz jakis wzór, tabelkę, stronke, a najlepiej prompt do chata to bylabym wdzieczna za podzielenie sie
donkeyboy, a nie myslalas o ziolowych preparatach? Albo domowe mieszanki (waleriana, szyszki chmielu, dziurawiec) albo cos gotowego, typu Anti-stress z hippolyta? Z dziurawcem trzeba uwazac, ale u konia, ktory nie dostaje zadnych leków i poza slonecznym sezonem bym spróbowała. Moze szybciej zadzialac niz kombinowanie z tryptofanem i Mg w diecie konia karmionego pelnoporcjowo. Tylko to niestety jest doping.
karolina_, wpadly mi w oko, nawet kombinowane wszystko na raz - i ziolka i magnez i tryptofan. Jako tymczasowe rozwiazanie moze byloby ok. Ciekawi mnie po prostu ten temat z tryptofanem bo to tez nie jest tak ze ten Sukces zrobił nic, a jesli cos bez dopingu dziala to ta wiedza sie na pewno przyda w przyszlosci 😅 chociaz z tym tryptofanem tez nie do konca temat jasny bo polowa supli ma napisane żeby przestać podawać 48h przed zawodami a inne ze są legalne.
A jak potrzebujesz czegoś np przed jazdą możesz spróbować jeszcze z aromaterapią
donkeyboy, na uspokojenie sprawdzały się u nas zioła z natura sanat i hempqualizer, jest w wersji bezdopingowej 🙂
karolina_, wpadly mi w oko, nawet kombinowane wszystko na raz - i ziolka i magnez i tryptofan. Jako tymczasowe rozwiazanie moze byloby ok. Ciekawi mnie po prostu ten temat z tryptofanem bo to tez nie jest tak ze ten Sukces zrobił nic, a jesli cos bez dopingu dziala to ta wiedza sie na pewno przyda w przyszlosci 😅 chociaz z tym tryptofanem tez nie do konca temat jasny bo polowa supli ma napisane żeby przestać podawać 48h przed zawodami a inne ze są legalne.
donkeyboy, tekst o 48h karencji nie znaczy, ze cos ma doping. Bo jak ma to 48h to za mało🙂
To jest "klapa na dupę producnetw", jak regułka przy reklamie leków otc, ze najpeirw się zapoznaj z ulotka i skonsultuj z lekarzem i farmaceutą.
Producent nie ma obowiązku pisać czy coś ma doping czy nie. zawodnik ma obowiązek sprawdzić skład i wykluczyć substancje znajdujące się na liście.
Zobaczice, że na paszach w ogóle się nie pisze o dopingu.. a jeśli w danym zkadzie jest np. trzymana kawa (kofeina) i mieszana w tych samych mieszlnikach albo przyjeżdza tymi samymi rynnami to w badaniu wyjdize doping.

weź sobie skład swojej paszy wrzuć w neta (nawet w czata gpt) i poproś o wskazanie ile tam jest jakich aminokwasów. jak za mało danych to dosaniesz taką odpowiedź.
ja ci to moge policzyć jak m napiszesz ale dopiero pod oniec miesiąca.... bo teraz to będe w rozjazdach cały czas.

kotbury, heh i dlatego w mojej bylej pracy zbieraliśmy etykiety z seriami pasz, prowadziliśmy dziennik podanych substancji (nawet jesli to nie lek), osobna paszarnie w zasadzie jak koń był na lekach, zarowno kawka jak i siku byla dozwolona tylko i wyłącznie w socjalu. O tym to nie musisz mi mówić. Natomiast tryptofan sam z siebie nielegalny nie jest, aczkolwiek gdzies kojarze ze FN uznaje go za nielegalny i być może dlatego jest taki zapisek. Nie wiem, nie startuje tam.

Wrzucałam, chat wyliczyć wyliczył ale wiesz to jest zgadywanka bo ani ja, ani chat nie wie ile faktycznie czego jest w tej paszy. Jaki ma być ten stosunek tryptofanu do aminokwasow, im wiecej tryptofanu tym lepiej, tak?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się