Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Myślicie że Mattes DL do używania pod siodła DM Sylwester i Grand prix wypali?  🤔
spokojnie
To super  😉
sorry ze tak ciagle pytam ale wolę się upewnić
Czy się różni zwykły glut od takiego:
ten jest pokryty bodajże 'drilexem'
I jaka funkce spełnia ten drilex?

Ja mam wrażenie ze zwykły glut lepiej się układa, ten jest bardziej sztywny.. 🤔
Czy któraś z Was używała takiej podkładki? [[a]]http://animalia.pl/produkt,19584,549,Horze_Podk%C5%82adka_antypo%C5%9Blizgowa.html[[a]]
do gluta pewnie się nie umywa ale zastanawiam się czy nie spróbować bo cena o wieeele niższa 😉
Mam pytanie  🙄

czy ktoś was spotkał się z tym, że glut acavallo jest taki jakby rozłażący się? Nie rozłazi się, ale w rękach wydaje się jakby miał się zaraz rozejść/skruszyć (pomimo tego, że jest mięciutki i rozciągliwy... Poza tym ma dziwny zapach! Czy wasze gluty maja jakiś zapach? Zastanawiam, czy coś mu "dolega", czy po prostu wydaje się być taki niehigeniczny:P

Zaznaczam, że nie mam go od nowości, więc nie wiem jaki był wcześniej. W każdym razie póki co boję się go włożyć na konia - że jakiś syf powstanie, czy coś...
Oczywiście mówię o czystym żelu, umytym mydłem i woda - niestety nie wygląda on na czysty, ale czytałam, że te żele żółkną i tyle, czyli ten typ tak ma😉
Wstaw fotke.  😉
Alinka., sądząc po opisie to masz stary i zaniedbany żel- ktoś przed Tobą np go nie mył w ogóle.
czy ktoś może mi doradzić w sprawie żelu pod siodło? głównie chodzi mi o wygodę konia, poza tym nie chciałabym, żeby żel były zbyt gruby. czy grubość wpływa na działanie, np. te grubsze działają lepiej, czy chodzi o wykonanie? siodło lezy idealnie, nie chcę wciskać tam za dużo, coby nie było za ciasno.
czym się różnią te "anatomiczne" żele od tych zwykłych "placków"?  😁
Jaki żel masz gruby?
Ankers, ja mam podobne wymagania i w 100% spełnia je Veredus Top Three:
1.Bardzo dobrze amortyzuje
2.Nie jest przy tym za gruby (nie wpływa na ułożnie siodła itp.)
3.Jakość pierwsza klasay
4.Można go włożyć pod czaprak i wogóle go nie widać
5.Łatwy w utrzymaniu
6.Kosztuje chyba coś koło 300zł więc jak na dobry żel to tez nie jest jakaś niemożliwa kwota
Ja mój kupiłam z drugiej ręki, już używany, sama jeżdżę na nim już pewnie 2 czy 3 lata i nic nie wskazuje na to zebym miała przestać.
W sumie ostatnio zastanawiałam się czy by znowu nie spróbować z Mattesami, ale jakoś na razie jest ok.
Dramka, przyznam się, że nigdy nie jeździłam na żelu, nawet nie dotykałam... i tak mi sie wydawało  😡 .
wielki dzięki, Kucunio,  właśnie czegoś takiego poszukuję  :kwiatek:
Z tych dobrych cieńszych żeli jeszcze jest Akton, ale one nie wytrzymują tak długo jak Veredus, często pękają i sie rozlewają.
Nowy żel kosztuje 440zł 😉
a ja w dalszym ciągu obstaję przy tej podkładce: http://www.okser.pl/lamicell-zel-pod-siodlo-memory-form-p-5163.html
należy ona do podkładek tańszych, ale baaardzo sobie ją chwalę  🤣
W zeszłym tygodniu kupiłam Mattesa z korekcją tyłu w Equishopie ale niestety (albo i stety) okazał się zbędny.
Zdziwiła mnie trochę cena, bo na stronie jest 355zł a zapłaciłam 405zł (+ przesyłka) więc jak ktoś zamawia przez net to lepiej pytać o cene.
Użyłam go 4 razy no i okazało się , że moich problemów nie rozwiązuje. Postanowiłam wypruć z niego wkładki i przerobić na normalną podkładkę.
Trochę się zdziwiłam jak odprułam futro od spodu, że w środku są przymocowane 2 płaty zwykłej gąbki.
Jak by ktoś chciał zobaczyć zdjęcia z sekcji zwłok Mattesa podnoszącego tył siodła to wstawiam foty
Heheh sekcja zwłok - trafne określenie  😁
Ja mam mattesa correction system i tez tam te wkładki to nie jest jakies cudo. Po prostu gabeczki i nic wiecej. Ale sama korekcja w naszym przypadku zdaje egzamin, siodło lezy lepiej.
Ale czego wy się spodziewałyście? Małych jagniątek, atłasu? 😉 gąbka/karimata wystarczy.
Z tego co pamiętam w correction system jest zestaw takich filcowych wkładów, a właśnie w tych regulujacych na stałe są gąbki. Ale w sumie to nie bardzo wiem, czego się spodziewałaś?
Burza
Ja sie nie spodziewalam niczego innego niz dostałam 😉 Pisze tylko o tym co jest.

epk
Tak sa filcowe. Ja sie nieczgeo nie spodziewalam :P wiudziałam juz wczesniej to co chciałam kupic i gdybym byla rozczarowana to bym nie dała tyle pieniedzy za ta podkładke 😉
Hypnotize, źle napisałam w liczbie mnogiej, chodziło o autorkę 'sekcji' 🙂
Hihi, ja też w sumie nie do Hipnotize 😉 tylko do DaliaSoto 😉
Mam mega durne pytanie.. 🤬

Glut z drilexem..żel od strony konia czy materiał?
materiał od strony konia.
Ja oczywiście kłade żel od strony konia  🙄
a ja w ogóle nie kładę bezpośrednio na konia, tylko między czaprak a siodło.
Którą stroną na czaprak?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się