Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Caroline, wybacz myślałam, że chodzi o całą podkładkę, a nie o samą podnoszącą tył stąd moje wymiary  :kwiatek:
Potrzebuje fachowej rady...
Co sądzicie o stosowaniu takich    http://www.tundra.pl/catalog/images/mustang/duze/poduszkarz.jpg    podkładek pod siodło??
Moją kobyłę po jeździe boli grzbiet. Zastanawiam się czy zakup jakiejś lepszej podkładki by coś zmienił czy lepiej zmienić siodło korzystając z rady fachowca.
Bardzo proszę o pomoc, bo sama już nie wiem co robić 🙁
Ja bym upewniła się czy siodło pasuje na konia przed wszystkim.
caro, niestety nie mam od kogo pozyczyc akurat takiego. :/
No nic, pozostaje kupic i liczyc, ze nie bedzie za wysoko.
No nic, pozostaje kupic i liczyc, ze nie bedzie za wysoko.

pamiętasz o tym, ze towary zakupione w sklepach internetowych możesz zawsze zwrócić w ciągu 10 dni? 😉
a ze sklepem stacjonarnym można się przecież dogadać co do zwrotu po przymiarce, nieprawdaż? 🙂
caro, fakt.  😉
No to zobaczymy. Mam nadzieje, ze bedzie ok, bo jak nie, to nie wiem jak to rozwiazac.
caro, udalo sie. Glucik pasuje i podnosi ile trzeba.  😉 Juppi !!
Tajnaa, ja wlasnie kupilam nortona, bo tylko taki był w moim sklepie stacjonarnym, mam też acavallo, różnicy nie widzę 😀

czy to taki?

Norton
czy ktoś jeszcze może coś o nim napisać?
i jeszcze o takim:Active Soft Gel
Klami, no to super 🙂

RioBrawo, active soft gel to ten produkcji acavallo, tak? jesli tak, to wieeeele osób już o nim pisało - szukaj info o zelu acavallo oraz pod hasłem "glut" 😉
Wydaje mi się,że tak,ale w opisie nie podają że to marki Acavallo,dlatego nie jestem pewna....w opisie produktu jest:"Podkład pod siodło Activ Soft Gel wykonany z tworzywa przepuszczającego powietrze. Można myć pod bierzącą wodą lub prać w pralce w temperaturze 30 stopni C. Nietoksyczny, doskonale amortyzuje wstrząsy. Idealny dla konia i jeźdźca. Bardzo wytrzymały.Rozmiar: FULL.Kolor: przezroczysty"".Chyba wyślę zapytanie do sklepu czy to Acavallo.

O żelu Acavallo-przeczytałam cały wątek 😉

edit.: już dostałam odp.z GNL-ten żel (Activ Soft Gel) jest firmy Pfiff....cena 211....
caro, jeden problem rozwiazany.  Ufff.... 😉 Tymczasowo, bo tymczasowo, ale jest, bo nie mam teraz ani czasu ani glowy ani kasy na poprawke siodla.

RioBrawo, Pfiff?? Za tyle kasy. Nie warto. Kup gluta ACavallo.
Gluty niczym się nie różnią od siebie, mam nortona i oryginalny acavallo i to jest to samo, tylko napis inny...
Można znaleźć w necie gluta za ok 150 zł..
Likier, a to ciekawe. Znajoma kupila wlasnie innej firmy, bo to to samo i ten jej glut jedynie patrzac z daleka przypomina gluta ACavallo. Jak go wzielam do reki to jest cieniutki, generalnie zrobiony tak jakby mial sie zaraz porwac. Marny ogolnie.
Ja mam nortona i acavallo i dla mnie są podobne jakościowo, chodzi mi o grubość, dziurki i wykonanie, dlatego porównuje te dwa, może faktycznie jakieś inne firmy mają gorsze🙂

Ale norton jest bardzo fajny jakościowo i niedrogi, także polecam😉
Może jednak ktoś jeszcze może podzielić się opinią jak zakładać ten żel veredusa z kulkami?
ostatnio podpatrylam, ze forumowa sunny dress zaklada na czaprak, ale na zawodach bezposrednio na grzbiet. pomacalam sobie- ja bym sie bala odparzenia na dluzsza mete. wydaje mi sie, ze masuje pomimo czapraka.
RioBrawo, ja mam acavallo juz poltora roku regularnego uzytkowania. nic sie z nim nie dzieje. klade pod czaprak. jednak raz odparzyl mi konia.
Ja raz kupiłam żel Active Soft Gel z Konika i się nadziałam,spodziewałam się Acavallo a tu przysłali innej firmy,co do opisu żeli, to często są nieścisłości i wydaje mi się,że jakościowo różnią się tzn prawdziwy glut Acavallo i podróbki,oczywiście na korzyść Acavallo.
Ja mam już rok Acavallo (gluta) i nakładkę na przód do niego i sprawdza się rewelacyjnie.
Blondynka jest strasznie delikatna i kłąb sobie obcierała swego czasu a żadne podkładki nic nie dawały - odkąd jest glut problem rozwiązany.
W zeszły weekend testowałam go bezpośrednio na skórę bo nowy pad ją obtarł mimo, że glut był między siodłem a czaprakiem.
Podejrzewam, że zrobiło się za dużo warstw, bo gluta wsadziłam w poszewkę, do tego pad... no i niestety - nie przewidziałam tego.
Tak czy siak, glut na ciałko się spisał  😅
Czy mógłby mi ktoś zmierzyć (i podać 😉) długość jakiejkolwiek mattesowej podkładki w rozmiarze L? Bardzo ładnie proszę :kwiatek:
Moja miała 48 cm jak mierzyłam, sam materiał mierząc, bez futra;] Podkładka DL
Dziękuję Ci Likier :kwiatek:
ma ktoś może którąś z tych podkładek :

Mam siodło Wintec 500 i bardziej skłaniam się ku podkładce winteca (ta 2) a chodzi mi o podkładkę amortyzująca wstrząsy możecie mi doradzić?
raxa, mnie się wydaje, że żadna z tych podkładek nie amortyzuje jakoś specjalnie. To mi wygląda na gąbkę/kawałek filcu, które ma jakieś tam działanie "amortyzujące", ale na pewno nie równoznaczne z dobrym żelem. Widywałam w stosowaniu te winteckowe podkładki i były stosowane bardziej jako podkładki korygujące położenie siodła 🙂
no i zdecydowałam sie jednak na gluta acavallo 🙂
Odkąd używam gluta pojawiły się siwe włosy na grzbiecie  🤔
Dramka , czyżby odparzenie?
No ale przecież glut nie odparza..
Tak stwierdzą  🙄 Bede obserwować dalej.. 👀
dajesz glut na grzbiet, czy na czaprak? ja tak miałam przed zimą, teraz nie używam gluta i sierść odrosła normalna.
Ja dawałam przedtem pod siodło, teraz na skórę i nie ma różnicy... koń się nie odparza.
Tez klade gluta bezposrednio na konia i nic sie nie dzieje. Moze poza malowniczymi odbitymi kropkami na siersci, ktore po rozsiodlaniu calkiem dlugo sie utrzymuja.   😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się