Potrzebuje fachowej rady... Co sądzicie o stosowaniu takich http://www.tundra.pl/catalog/images/mustang/duze/poduszkarz.jpg podkładek pod siodło?? Moją kobyłę po jeździe boli grzbiet. Zastanawiam się czy zakup jakiejś lepszej podkładki by coś zmienił czy lepiej zmienić siodło korzystając z rady fachowca. Bardzo proszę o pomoc, bo sama już nie wiem co robić 🙁
No nic, pozostaje kupic i liczyc, ze nie bedzie za wysoko.
pamiętasz o tym, ze towary zakupione w sklepach internetowych możesz zawsze zwrócić w ciągu 10 dni? 😉 a ze sklepem stacjonarnym można się przecież dogadać co do zwrotu po przymiarce, nieprawdaż? 🙂
RioBrawo, active soft gel to ten produkcji acavallo, tak? jesli tak, to wieeeele osób już o nim pisało - szukaj info o zelu acavallo oraz pod hasłem "glut" 😉
Wydaje mi się,że tak,ale w opisie nie podają że to marki Acavallo,dlatego nie jestem pewna....w opisie produktu jest:"Podkład pod siodło Activ Soft Gel wykonany z tworzywa przepuszczającego powietrze. Można myć pod bierzącą wodą lub prać w pralce w temperaturze 30 stopni C. Nietoksyczny, doskonale amortyzuje wstrząsy. Idealny dla konia i jeźdźca. Bardzo wytrzymały.Rozmiar: FULL.Kolor: przezroczysty"".Chyba wyślę zapytanie do sklepu czy to Acavallo.
O żelu Acavallo-przeczytałam cały wątek 😉
edit.: już dostałam odp.z GNL-ten żel (Activ Soft Gel) jest firmy Pfiff....cena 211....
Gluty niczym się nie różnią od siebie, mam nortona i oryginalny acavallo i to jest to samo, tylko napis inny... Można znaleźć w necie gluta za ok 150 zł..
Likier, a to ciekawe. Znajoma kupila wlasnie innej firmy, bo to to samo i ten jej glut jedynie patrzac z daleka przypomina gluta ACavallo. Jak go wzielam do reki to jest cieniutki, generalnie zrobiony tak jakby mial sie zaraz porwac. Marny ogolnie.
Ja mam nortona i acavallo i dla mnie są podobne jakościowo, chodzi mi o grubość, dziurki i wykonanie, dlatego porównuje te dwa, może faktycznie jakieś inne firmy mają gorsze🙂
Ale norton jest bardzo fajny jakościowo i niedrogi, także polecam😉
Może jednak ktoś jeszcze może podzielić się opinią jak zakładać ten żel veredusa z kulkami? ostatnio podpatrylam, ze forumowa sunny dress zaklada na czaprak, ale na zawodach bezposrednio na grzbiet. pomacalam sobie- ja bym sie bala odparzenia na dluzsza mete. wydaje mi sie, ze masuje pomimo czapraka. RioBrawo, ja mam acavallo juz poltora roku regularnego uzytkowania. nic sie z nim nie dzieje. klade pod czaprak. jednak raz odparzyl mi konia.
Ja raz kupiłam żel Active Soft Gel z Konika i się nadziałam,spodziewałam się Acavallo a tu przysłali innej firmy,co do opisu żeli, to często są nieścisłości i wydaje mi się,że jakościowo różnią się tzn prawdziwy glut Acavallo i podróbki,oczywiście na korzyść Acavallo.
Ja mam już rok Acavallo (gluta) i nakładkę na przód do niego i sprawdza się rewelacyjnie. Blondynka jest strasznie delikatna i kłąb sobie obcierała swego czasu a żadne podkładki nic nie dawały - odkąd jest glut problem rozwiązany. W zeszły weekend testowałam go bezpośrednio na skórę bo nowy pad ją obtarł mimo, że glut był między siodłem a czaprakiem. Podejrzewam, że zrobiło się za dużo warstw, bo gluta wsadziłam w poszewkę, do tego pad... no i niestety - nie przewidziałam tego. Tak czy siak, glut na ciałko się spisał 😅
raxa, mnie się wydaje, że żadna z tych podkładek nie amortyzuje jakoś specjalnie. To mi wygląda na gąbkę/kawałek filcu, które ma jakieś tam działanie "amortyzujące", ale na pewno nie równoznaczne z dobrym żelem. Widywałam w stosowaniu te winteckowe podkładki i były stosowane bardziej jako podkładki korygujące położenie siodła 🙂
Tez klade gluta bezposrednio na konia i nic sie nie dzieje. Moze poza malowniczymi odbitymi kropkami na siersci, ktore po rozsiodlaniu calkiem dlugo sie utrzymuja. 😉