Według mnie dobra, jeżeli koń nie ma jakiś specjalnych problemów z pleckami a podkładka tylko zapobiegawczo (jak w np. w moi, przypadku) nie ma sensu "cudować". Poza tym gruba podkładka plus siodło nawet dobrze dopasowane to jak gruba skarpeta w ciasnym bucie.
tajnaa, ja miałam taki żel jak ten kieffer. Tzn to na 90% nie był kieffer tylko usg, ale nie jestem pewna, kupowałam używany. Fajnie to było, amortyzowało i odczuwało się różnicę w siodle, koń na duże wstrząsy nie narzekał😉, ale.... dla mnie był za gruby ten żel. Dopasowane siodło trochę "podnosił", wolę cieńsze. antypoślizgowa+ acavallo nie będzie po prostu... za gruba?
tajnaa - tego Kieffera miałam i spoko, ale te nowsze egzemplarze lubią szybko pękać pośrodku 🙁 acavallo - jest cieniutki moim zdaniem nie grubszy niż 5mm
A jeżeli tylni łęk siodła podczas jazdy kłusem anglezowanym unosi się trochę od grzbietu konia to jaką podkładkę zastosować? Podnoszącą przód czy podnoszącą tył?
A jeżeli tylni łęk siodła podczas jazdy kłusem anglezowanym unosi się trochę od grzbietu konia to jaką podkładkę zastosować? Podnoszącą przód czy podnoszącą tył?
żadną, bo masz 90% szans na to, że każdą z nich tylko pogorszysz sytuację (zwłaszcza z perspektywy konia i jego komfortu). zmień siodło na dopasowane/dopasuj posiadane siodło (poszerzenie/wymiana wypełnienia/zwężenie - cokolwiek co uczyni je PASUJĄCYM)
Jestem ciekawa opinii o nim. Niby nagroda za innowacje w dziedzinie jeździectwa ale jakoś nie jestem przekonana co do tych "magicznych" właściwości owej szmatki...
Ma ktoś pomysł na jakiś fajny, gruby żel np. w neoprenie lub piankę, czy coś innego - ale w kształcie samych paneli nie połączonych na grzbiecie, albo połączonych dużo cieńszą warstwą (np. samym materiałem), tak by zostawał większy tunel na kręgosłupie ?
Pamiętam, że eskadron miał kiedyś jakąś piankę w postaci samych paneli połączonych tylko 3-4 paseczkami jakby na rzep. Chodziło, by mi np. o coś w takim stylu tylko chyba grubsze (choć tak do końca nie wiem jakiej grubości jest ten eskadron i na jakiej jest zasadzie) Pomożecie ?
Dzięki śliczne ! Własnie coś w tym stylu chodzi mi po głowie.
Miał ktoś/dotykał tę podkładkę eskadrona ? Jaka jest gęstość tej - pianki? ) po ściśnięciu np. w dłoni ?
Kurcze z opisu wynika, że ta podkładka jest bardziej do korekcji - po jednej stronie 2,5 cm, na drugiej tylko 0,5 cm. 🤔 Chodziłoby mi o podkładkę mającą np. po zgnieceniu ze 2 cm - tak by tunel na kręgosłupie zostawał także po dociążeniu siodłem. Ideałem dla mnie chyba byłaby żel na kształt tej podkładki Eskadrona , tyle,że tak samo gruby na całej powierzchni (2 -2,5 cm). Szukam, szukam, szukam...
Dorotheah ja proponuje podkładkę mattesa single pocket, korekcyjną. Może być opcja bez futra albo z futrem. na całej długości można włożyć wkładki korekcyjne.
hmm chyba stanę sie w koncu szczęśliwą posiadaczką naturalnego futerka MediLamb .Teraz mi tylko doradźcie czy brac calą czarna czy tez z elementami naturalnymi. Chyba podoba mi sie bardziej ta druga ale boje sie ze te jasne elementy będą się szybciej brudzić 🙄
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Zgłoszone jako kryptoreklama. I faktycznie... proszę zostać przy wątku ogłoszeniowym.
Argento jeżeli nie zarzywasz ciągłych obfitych kąpieli błotnych ani nie jeździsz w baaardzo zakurzonej hali to białe futro naprawdę się tak łatwo nie brudzi 🙂
zdecydowanie polecam EA MATTES STANDARD PLUS jest niezniszczalna mam ją ponad rok i przy codziennych jazdach wogole się nie brudzi,nie niszczy ..... swietne są te podkladki 😍 😍
czy Mattes Podkładka z korektą przodu rzeczywiscie spelnia swoje zadanie? wg producenta podnosi przedni lek o 2 cm. ewentualnie czy ktos moglby z wlasnego doswiadczenia polecic jakas inna podkladke korekcyjna przodu. ?