A ja mam gluta acavallo od kilkunastu lat i poza pożółknięciem nadal wygląda i sprawuje się jak nowy 👀 Kładę zawsze bezpośrednio na grzbiet i myję tak często żeby zawsze był klejący co stabilizuje go na grzbiecie. Wprawdzie od kilku lat rzadko go używam bo potrzebuję korekty a on jest bez, ale przez dobre 10 lat używałam codziennie. Teraz używam czarnego acavallo z korektą i z nim jest dokładnie tak samo. Nie wiem co musiałabym robić z tymi żelami żeby sflaczały, rozpadły się czy zagluciły - może je myjecie w za gorącej wodzie, zbyt mocnym detergentem, albo źle przechowujecie? Może też złą robotę robi słońce bo żel leżący na czapraku na pewno jest wystawiony na działanie promieni słonecznych? 🙄
[quote author=_Gaga link=topic=77.msg2815908#msg2815908 date=1539336820] kotbury, jak załatwiłaś siodło glutem? [/quote]
Czasami glut się aż "wtapia" w panele. Widziałam dwa takie przypadki, jedno się doczyściło, ale zostały plamy, z drugiego resztki zeszły już z warstwami skóry. Na szczęście siodło było już wiekowe, to nie aż tak żal, ale i tak. Nie wiem, od czego to zależy, temperatury? Może nierównomiernego nacisku siodła w jednym miejscu, w którym żel się stapia ze skórą? Nie wiem, niby zdarza się rzadko, ale jak już się zdarzy, to kicha pełną parą.
Ja również kładę prosto na plecy. No brudzi się, ale właśnie nie cierpię mieć wprasowanego żelu w panele, nawet jak się doczyści, to po co w ogóle czyścić... Efekt dodatkowej stabilizacji siodła i czapraka poprzez klejenie też mile widziany z mojej strony. Tyle tylko, że koń po rozsiodłaniu jest we wzorek. 😀
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 13 października 2018 12:28
Pytanie o rozmiar futrzanych podkładek Mattes. Mam siodło 16,5 cała i według ichniejszej rozmiarówki powinnam zamówić podkładkę w rozmiarze M, ale podkładka którą pożyczyłam także w rozmiarze M tylko innego producenta (Horze) pod moje siodło jest za mała. Czy ktoś z użytkujących Matters-a M/VS lub L/VS mógłby mi go zmierzyć ? :kwiatek:
Drugi pytanie do osób użytkujących podkładki Winderen Comfort także o rozmiarówkę. Planuje jej używać dla dwóch koni, jeden chodzi w siodle 16,5, a drugi w 17,5. Jaki rozmiar brać? Wypadamy między proponowanymi rozmiarami.
Będę wdzięczna za informacje :kwiatek: Najchętniej wzięłabym dwa Windereny, ale ... wiadomo ... Natomiast pojeździłam trochę w tej pożyczonej futrzanej i jest różnica na plus w zestawieniu z żelem.
Aleks L Mattes jest naprawdę długa szczególnie jak sie kupuje opcje bez futra nie polecam kupować Lki gdy ma się siodła mniejsze typu np. stare 17 Prestige (u nas taki chodzi pod korekcyjna Mattesa i wystaje z dwóch stron dość sporo). Podkładki z futrem maskują długość i tam jak się Lkową pod mniejsze siodło założy to tak nie widać tego wystawania ale nie wiem czy sama mimo wszystko bym do 16,5 nie zakupiła jednak Mattesa rozmiar M. A i tak warto po prostu pomierzyć dotychczasowe podkładki jakie masz/miałaś i porównać do rozmiarów, które podaje producent czy Dorcysia powyżej 🙂
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 13 października 2018 17:19
Dorcysia dzięki piękne za wymiary :kwiatek: łożesz to mi by wypadało kupić jednak L. 44cm i 54 cm ma ta pożyczona podkładka Horze M, która jest za mała dla nas. Siodło mi wypada z tyłu już na tych rantach ( tak w połowie rantu ) i tył siodła jest przez to uniesiony i ja to czuje, że na przód nieco przewala mnie. Mam siodło Wintec Lite, ono ma nieduże siedzisko, jest raczej krótkie, tzn takie mam wrażenie jak patrzę i porównuję z innymi siodłami.
BlueHorse Na pewno chciałabym podkładkę z futrem i z rantami, więc teoretycznie pod mniejszym siodłem by to futro maskowało większy rozmiar. Jednak skoro ta za mała podkładka Horze (M) ma rozmiar Mattes-owej M to panele w Wintec Lite są dłuższe niż się wydaje optycznie.
Dzięki dziewczyny :kwiatek: mimo, że jestem nieco zaskoczona, że Mattes M wypada dla nas za mały to e-L-kę ewentualnie będę mogła użytkować pod większym siodłem. Wsiądę jutro jeszcze raz i zmierzę panele w siodle i jak to się by miało do L Mattes. Mam nadzieję, że on nie będzie znowu bardzo za duży ...
[quote author=_Gaga link=topic=77.msg2815908#msg2815908 date=1539336820] kotbury, jak załatwiłaś siodło glutem? [/quote] Tak się wżarł w siodlo- wkleił, ze niczym się nie dało skory na panelach doczyścić. Musiałam panele wymienić🙁
kotbury, dzięki Właśnie zamierzam kupić nowy żel i w takim razie przemyślę dobrze, czy to będzie glut z Acavallo (myślałam o tym najnowszym modelu), czy jednak coś innego Hm...
larabarson Dopiero co pytałam o to i czekam też na jakieś relacje więc się podpinam pod Twoje pytanie :kwiatek: Głównie mnie zastanawia różnica w odczuciach miedzy obiema grubościami.
Pytałam już w końskiej modzie ale odesłano mnie do tego wątku. 🙂 Chciałabym na święta kupić naszym konikom rekreacyjnym prezent w postaci podkładki dobrej, mam już podkładkę żelową i ostatnio kupiłam dla siebie i koni czaprak. W poprzednim wątku zwrócono uwagę że nie powinno się używać i żelu i podkładki równocześnie? Ktoś powie dlaczego? Czy nawet na starsze konie i na konie wykłebione też nie używamy 2 rodzajów podkładek (zależy mi na poprawie komfortu jazdy konia i swojego). I drugie pytanie czy lepiej kupić podkładkę z naturalnym futrem, czy lepiej za tę samą cenę kupić z syntetycznym ale bardziej high-techową?
Czym odsunę siodło od kłębu ok 1 cm, bez zmiany położenia siodła (leży w równowadze) i bez uczucia "poduszki powietrznej" pod tyłkiem? Starszego typu glut Acavallo jest za cienki. Żel Vererus Top Three jest za plastyczny (on pod wpływem ciepła się trochę rozklapuje) i też nie odsuwa siodła. Żel Kieffer - ten taki prostokątny - "odpasował" siodło jakoś i podniósł chyba za dużo. W ogóle na nim siodło jakoś dziwnie leżało... Pomysły w ramach zdrowego rozsądku? (Winderen dla mnie do klepania tyłka poki co bez sensu).
UnicornWitch podkladki i żele dopasowuje się pod konkretnego konia i konkretne siodło. Jedne wymagają korekty przodu, inne tyłu , lub na środku, jeszcze inne nie wymagają korekty, ale potrzebują odsunąć siodło od kłębu. Kolejne znów po wsadzeniu pod siodło i podkładki i żelu i grubego czapraka mogą mieć problemy z plecami, bo w ten sposób można zawęzić dopasowane siodło do poziomu nieakceptowalnego. Proponuję podpytać instruktora o sens i rodzaj podkładki, czy żelu któwy przyda się w stajni.
Ok, dzięki rozumiem już o co chodzi. W takim razie popytam w stajni, na które konie lepszy zestaw to żel + czaprak, a na które podkładka + czaprak. 🙂 Mamy 4 główne konie rekracyjne więc może się uda zrobić odpowiednie zestawy. 🙂 A co do futerka do podkładki to jakie lepsze?
W sprawie żelu i futra poza zawężeniem kanału siodła (w starych siodłach ten kanał jest już na dzień dobry za wąski...) możesz uzyskać również efekt trampoliny - podkładki zamiast pochłaniać wstrząsy będą Cię mocniej odbijać od siodła.
kotbury, nie chcę Mattesa Zimą, jak ogolę - zwierz chodzi w czaprakach z futrem (i rantami). Tam się Mattes nie zmieści :/ Mam plan zmierzyć Acavallo z wyciętym kłębem. Z obrazka wygląda na najbliższą moim potrzebom a i mam opcję pożyczenia (bo podkładka za droga aby kupować w ciemno). Wczoraj jeździłamw zwykłym żelu z wycięciem i było ok.
_Gaga - ja mam Acavallo z wyciętym kłębem. Siodła raczej nie odsunie od kłębu 1 cm 😉. To jest fajna podkładka do dopasowanego siodła, żeby "zmiękczyć" panele.
Wczoraj dotarł mój Winderen i a propos wcześniejszej dyskusji nt. opakowania, to się wkurzyłam na tą drewnianą trumienkę. Owszem pięknie wygląda, eksklusiv i w ogóle ale kompletnie nie mam co z tym zrobić. W domu nie chce sobie zagracać takim czymś i tak już upycham różne rzeczy po kątach, w solidarni totalnie nie mam miejsca, bo u nas maluteńka jest i nic już się nie wciśnie. Z trudem wepchnelam to do i tak już przeładowanego bagażnika i teraz będę to wozić 🤔wirek: Zdecydowanie wolałabym dostać podkladke w jakimś pięknym ozdobnym pokrowcu, który spełnił by dodatkowo funkcje ochronną dla podkładki podczas jej przechowywania.