Forum konie »

żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Ja używam swojego Matessa codziennie. Jest jak nowy. Bo futerko jest czarne - zero widocznego brudu  😁
ja używałam swojego wczoraj, Mój koniowaty zachwycony.

Swoją drogą myślałam, ze sie posikam, jak zobaczyłam ulotkę, w której na obrazku jest koń oparty o barierkę z bólem pleców, a potem gdy dostaje mattesa jest mega szczęśliwy 😀

edit: a co podczas deszczy? czy jeździcie wtedy z futrem czy odkładacie na półkę? Chyba nie powinno się z nim nic dziac, prawda?
Ja od dwóch lat, codziennie molestuję moje futerko z hippiki i ma się bardzo dobrze.
Porównywałam je na zywo z Mattesem i generalnie jedno i to samo, cenowo też zresztą.
Moje o tyle mi się lepiej podoba, ze w miejscu gdzie nie ma futra tylko materiał (tam na gorze  :hihi🙂 to moje ma czarny zamsz.
Jesli chodzi o deszcz, snieg i inne rozmaite opady to przezyło bez problemu. Zaznaczam, ze cały grudzien i polowę stycznia byliśmy bez hali  🙂
edit: a co podczas deszczy? czy jeździcie wtedy z futrem czy odkładacie na półkę? Chyba nie powinno się z nim nic dziac, prawda?

Spokojnie kobito.
Nic się z nim nie stanie. Ja dzisja jeździłam w deszczu a jakoś futro żyje.
U mnie pełni funkcję niezbędną, dzięki niemu siodło leży poprawnie.
Więc jest używane zawsze, zawsze.
Najważniejsze żeby spełniało swoją funkcję a to czy się zmoczyło czy przybrudziło jest znacznie mniej ważne 😉
nie no racja, ze ma spełniać funkcję i spełnia rewelacyjnie 🙂
No ale jak bedzie ładnie wygladać to też dobrze, nie? 😉
Dzieki
opolanka, jaki kolorek sobie strzeliłaś?
Opolanka i dlaczego jeszcze nie widzimy fotki  🤬

Patataj możesz wyrwiesz dla mnie czaprak z futerkiem który jest na wyprzedaży.. :kwiatek:  🙇
fotki zrobie w poniedziales jak sie domagacie bo dzis po pracy wyjeżdżam i wracam w niedziele 😉
A kolorek wymarzony z czasów nastolatki - z białym futrem 😀
Ja z takim pytaniem już ostatetecznym.....Którą podkładke baran/ żel/ inne cuda polecacie jako najlepsza biorąc pod uwage amortyzację i złagodzenie wstrząsów z jazdy dla kręgosłupa jeźdzca?

Napiszcie najlepej co brac i będzie po problemie dla mnie 🙂
Jeżeli konkretnie dla pleców jedźca to żel na siodło. Zimą futerko na siodlo  💃
Dramka mozesz poelcic jakies futro/ żel na siodło? albo żel obszyty futrem 🙂
ja uzywam mojego z york`a od 2 lat - bialy, prałam moze 4 razy a wyglada jak nowy. jezdze w deszczu, kurzu i... po wodzie  😁 wystarczy rozczesac i jest okej. Teraz mysle nad drugim i chyba kupie czarne...  👀
asds,

Po co żel obszyty futerkiem?

Mattes robi futerka na siodła.

Żel na siodło: http://www.konik.com.pl/sklep,1321,,,03,webkupiec,pl-pln,294613,0.html
galopada_, masz na myśli tego yorka?
http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=2&products_id=2707
sprawdza się to to?
Szukam czegoś po przystępnej cenie [wiadomo 😁] pod siodło w celu amortyzacji grzbietu konia, z tym, że mattesy wydają mi się za grube... jak nie znajdę, to wykombinuję żel. Używał ktoś tego?:
http://allegro.pl/item687431371_active_soft_gel_terapeutyczny_zel_pod_siodlo.html
Mattesy mogą mieć różną grubość futra, Dorcysia już to tłumaczyła. Poradziła mi, żebym zamówiła to nieco krótsze i jest rewelacyjne.
wiem , że jest to podkładka korygująca

ale jakie dokładnie pełni zadanie, co koryguje?
a co moze KORYGOWAC podkładka pod siodło?
a) dosiad jezdzca
b) ulozenie siodla
c) kształt grzbietu konia
d) poglądy wlasciciela konia
e) krzywizny ujezdzalni/horyzontu

Sankarita nie, nie o to chodzi.  😉 poszukam na allegro...

edit. taka

http://www.allegro.pl/item717786362_podkladka_z_naturalnego_futra_owczego_york.html
LoveHorses Podkładka unosi przód siodła. Potrzebna jeżeli siodło jest za szerokie i za blisko leży kłębu konia.
albo jak kon ma kasztalt ogorka szklaniowego i klebu nie posiada wcale...
Dzięki wam za odp. dostałam taką podkładkę jako gratis do kupionego siodła i zastanawiałam się nad jej przeznaczeniem, ale dobrze wiedzieć może okazać się przydatna przy przymiarce siodła.
Jaki rozmiar mattesa jest dobry pod ujeżdżeniówkę Prestige'a 17"?
Brałabym M, ale boję się, że bęzie za małe 😡
Azhael a jaki masz model? Ja mam To Dressage i mam M (co prawda trochę skurczony :marze🙂 i jest za mały 😕
Właśnie mam Top Dressage'a i wydaje mi się, że M będzie za małe 😤
Niby mierzyłam tak jak kiedyś pisała Dorcysia i mi wyszło, że M za małe, a L za duże 🤔wirek:
mam topa i L-kę używałam
Asds jeśli chodzi o amortyzację te zele Veredusa są chyba jednymi z najlepszych. W sumie zawsze mozesz jeździc w zestawie zel+czaprak+podkładka wtedy chyba jeszcze lepsza ochrona:P
Ale jak dla mnie to za grubo na mojego.

dla zainteresowanych zakupem żelu YORK tego czarnego

ostatnio macałam ten żel i stwierdzam ze jest on moim zdaniem jeżeli chodzi o grubość to cienki. Pierwsze co mi się nasunęło to, że ma mało żelu w żelu 😁
skuszona cena zastanawiałam się nad kupnem, ale po oględzinach zrezygnowałam.

jeżeli ktoś szuka cieńszego żelu to będzie ok- sama jakość wykonania jest dobra🙂
obiecalam kiedys, ze zdam relacje z aktona- otoz sprawuje sie bardzo dobrze! kon sie pod nim nie poci, nie odparza. nic nie peklo- jeszcze 😉 a uzywany jest codziennie, od miesiaca tylko na jednym koniu.
Mam w sumie pytanie- czy zwyczajny żel active soft  taki jak ten, o:

sprawdziłby się tylko i wyłącznie jako "amortyzator wstrząsów" w celu ochrony kręgosłupa konia?
Wymieniłam siodło, na koniu leży dobrze, ale ma o centymetr węższy przedni łęk niż moje poprzednie siodło i kiedy wsadziłam pod spód grubszy żel USG, którego używałam pod poprzednie siodło, to obecne... po prostu zrobiło się za ciasne. Bez żelu, tylko w zestawie nowe siodło + czaprak wszystko leży w porządku, normalnie, mnie się dobrze siedzi, siodło się nie buja i nie jest za ciasne jak na razie [chyba, że w przyszłości mój koń się jeszcze bardziej rozbuduje, wtedy siodło pójdzie do poszerzenia]. Próbować active soft czy jeździć po prostu bez żelu? Koń prawie 4 lata, na bóle kręgosłupa się nie uskarża.
Ja mam taki żel - mialam active soft, ale mi jakieś cholery ukradły i teraz mam taki sam nortona i obydwa darzę bezgraniczną miłością (właściwie jeden to darzyłam : P) i na inny nie zamienię nigdy. A kupiłam właśnie w celu amortyzacji wstrząsów i sprawdza się super : )
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się