Forum towarzyskie »

Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze

mundialowa ja Ci polecam wizytę u okulisty, bo słuchając internetowych porad, możesz więcej problemu sobie narobić, niż pożytku.
xxmalinaxx, nie wiedziałam, czy z suchością warto od razu iść do okulisty, bo pytając kilku osób dowiedziałam się, że lepiej zacząć od kropli - sztucznych łez  🤔
Chyba rzeczywiście zarejestruję się do okulisty, bo w sumie dawno nie miałam badanego wzroku 😉
Ja także mam suche oczy, ale mnie nie to głównie w Twoim poście zainteresowało - piszesz o rozmywaniu się wzroku, niemożności skupienia go na obrazie itd. To jest niekoniecznie wywołane suchością oka - lepiej, żebyś skonsultowała to z okulistą i zapytała, co się dzieje. O ile dobrze pamiętam moją wadę zaczęłam zauważać właśnie w takich sytuacjach, kiedy obraz mi się rozmywał. Naprawdę, warto to sprawdzić.

EDIT:
Piszesz o problemach przy komputerze. Ja na początku miałam okulary na komputer i do książek. Lekarz Ci je dobierze. 🙂
[quote author=ozzy_bb link=topic=766.msg1987612#msg1987612 date=1390394598]
[quote author=Być. link=topic=766.msg1969069#msg1969069 date=1388854319]
Nadszedł czas, aby poważnie pomyśleć nad sprawą laserowego zabiegu zatem...
W styczniu umawiam się ma wizytę u okulisty, a następnie pod koniec roku. Wiem, że wada nie może się pogłębiać w przeciągu dwunastu miesięcy. Czy oprócz tego jakieś wcześniejsze kroku muszą być podjęte?
[/quote]
2 tygodnie przed zabiegiem nie wolno zakładać soczewek, kilka dni przed zabiegiem zalecają rezygnację z makijażu. Oprócz tego musisz przejść badania (łącznie z badaniami krwi, dentystą itd). No i trzeba bardzo dokładnie wysprzątać mieszkanie żeby zminimalizować ryzyko zakażenia po operacji :-) a gdzie chcesz zrobić zabieg?
[/quote]
Soczewek nie noszę zatem problem rozwiązał się sam. Makijażu nie nakładam to widzę, że również nie będzie komplikacji. Dentystę? Tego nie wiedziałam to trzeba będzie się zapisać w takim układzie.
Zabieg będzie w Wielkopolsce, ale gdzie to jeszcze nie wiem. Mam sporo czasu, aby się zorganizować.
Ja także mam suche oczy, ale mnie nie to głównie w Twoim poście zainteresowało - piszesz o rozmywaniu się wzroku, niemożności skupienia go na obrazie itd. To jest niekoniecznie wywołane suchością oka - lepiej, żebyś skonsultowała to z okulistą i zapytała, co się dzieje. O ile dobrze pamiętam moją wadę zaczęłam zauważać właśnie w takich sytuacjach, kiedy obraz mi się rozmywał. Naprawdę, warto to sprawdzić.

EDIT:
Piszesz o problemach przy komputerze. Ja na początku miałam okulary na komputer i do książek. Lekarz Ci je dobierze. 🙂

Dziękuję bardzo :kwiatek:
Być kliniki mają pewnie różne wymagania. W klinice w której ja pytałam o zabieg, trzeba przejść badanie wstępne, po którym lekarz może sobie zażyczyć różnych dodatkowych opinii, m.in. Od dentysty. Ale tak jak napisałam, myślę ze to zależy od miejsca.
Zastanawiam się nad okularami słonecznymi z korekcją.
Moje oczy są wrażliwe i kochają okulary przeciwsłoneczne, no ale wtedy musiałabym nosić soczewki. Na co dzień w nich nie wysiedzę (praca przy kompie), więc  soczewki mam na weekend, do sportu, na imprezy. Ale w lecie, takie okularki słoneczne, z korektą byłyby idealne. Ma ktoś? Jakie koszty?
[quote author=ozzy_bb link=topic=766.msg1987960#msg1987960 date=1390417695]
Być kliniki mają pewnie różne wymagania. W klinice w której ja pytałam o zabieg, trzeba przejść badanie wstępne, po którym lekarz może sobie zażyczyć różnych dodatkowych opinii, m.in. Od dentysty. Ale tak jak napisałam, myślę ze to zależy od miejsca.
[/quote]
Znajomy po zabiegu zatem wypytałam o wszystko. Dziękuję za odpowiedź.
Wiem ile potrzebuję pieniędzy i kwota przeraża.
szepcik, ja mam zwykłe szkła korekcyjne z fotochromem, od samego początku jak noszę okulary (ponad 10 lat już...). Obecnie jedne mam z brązowym fotochromem, drugie z szarym, +oba z powłoką antyrefleksyjną. Chwalę, nie wyobrażam sobie teraz z moją wadą w lato nie mieć fotochromu, kiedy nie założę zwykłych przeciwsłonecznych. No ale rozumiem, że Tobie nie chodzi o fotochrom, tylko o zwyczajnie zabarwione na stałe? Dużą masz wadę? Może warto przemyśleć właśnie kwestię fotochromu.
O fotochromie słyszę tylko same złe rzeczy od użytkowników 😉
No ja mam 10 lat i nie narzekam, wręcz przeciwnie. Co innego, jak ktoś może sobie pozwolić na soczewki+okulary przeciwsłoneczne albo na zdjęcie swoich okularów i założenie przeciwsłonecznych. Ja przy swojej wadzie takiej możliwości nie mam i nie wyobrażam sobie teraz latać z 3 parami okularów, bo mam jedne "do życia", drugie mocniejsze do patrzenia z daleka, np. do szkoły. Jakbym miała mieć jeszcze trzecie przeciwsłoneczne z korekcją do chodzenia po dworze, to bym zwariowała, a wcześniej zbankrutowała 😉
Potrzebuję pomocy. Znacie jakiś godny polecenia płyn do soczewek, dobry dla wrażliwych oczu? Taki, który by ich nie podrażniał? Aktualnie mam Iwear All In 1 i przy nakładaniu soczewki jest chwilowy dyskomfort, delikatnie szczypie, potem mija i jest ok. Dwutygodniowe mam od niedawna, więc jestem zielona w kwestii płynów. 😡
szepcik, mam dwie pary przyciemnianych korekcyjnych po ok. 80 pln z Fielmana. Bardzo sobie chwalę. Jedne w beżu, drugie w szarości. Jedne ciut przyciemniane, drugie mocniej.
2 pary okularów w torebce mi nie robią. Zwykłych też mam dwie pary - bardziej wyjściową i do auta (droższe) i "zwykłą" roboczą. W tych przyciemnianych jeżdżę i skaczę. U mnie soczewki odpadają  - jeszcze takich jak potrzebowałabym nie wyprodukowali 🙁 Fotochromy mi wyperswadowali (i faktycznie, jak sobie przypominam to oczy się męczyły).
Może i też by mi nie robiły 3 pary okularów, gdyby nie to, że przy każdej zmianie szkieł (średnio co 10 miesięcy niestety) płaciłabym 3 razy więcej, co jest poza moim zasięgiem niestety... 😉 Fotochromy miałam zalecone przez neurologa ze względu na zaburzenia padaczkowe z reakcją na światło. Z początku jeszcze jak miałam mniejszą wadę używałam też szkieł bez fotochromu i nie przypominam sobie, żebym odczuła różnicę w zmęczeniu oka. Nikogo nie namawiam, to indywidualne kwestie przecież. 😉 Soczewki też bym wolała w pewnych sytuacjach, liczę, że kiedyś będzie można coś z tymi moimi oczami zrobić...

edit: poza tym, nie wiem ile lat temu Halo miałaś te szkła z fotochromami. ale teraz ponoć są już jakieś nowsze technologie. Sama widzę różnicę jeśli chodzi o kolor nieprzyciemnionych. Te sprzed 5 lat, które jeszcze gdzieś leżą, na stałe były ni to jasne, ni to ciemne 😉 Teraz robiłam okulary w styczniu i są całkowicie przezroczyste.
Dziewczyny, jakie soczewki polecacie przy pracy z komputerem?
maiiaF, fakt, ja mam wadę stałą.
Potrzebuję pomocy. Znacie jakiś godny polecenia płyn do soczewek, dobry dla wrażliwych oczu? Taki, który by ich nie podrażniał? Aktualnie mam Iwear All In 1 i przy nakładaniu soczewki jest chwilowy dyskomfort, delikatnie szczypie, potem mija i jest ok. Dwutygodniowe mam od niedawna, więc jestem zielona w kwestii płynów. 😡

Mils - ja wiernie używam See L'Eau żółtego jako najdelikatniejszego, może spróbuj?

Mam taki problem, że po jakimś czasie noszenia soczewki zaczyna mi się strasznie rozmazywać obraz. I to zazwyczaj dotyczy tylko jednego oka, prawego lub lewego(choć częściej prawego). Czyszczenie i wkraplanie kropli nic nie daje, obraz poprawia się na parę minut i znów psuje :/ Teraz np. już od ponad 2 tygodni mam to z prawym okiem. Wnerwiające, bo widzę wszystko niewyraźnie. Czy to może być efekt zbyt długiego noszenia soczewki?
A jakie nosisz soczewki? Ja nosze miesięczne i czasem mi się tak robi już pod koniec miesiąca, kiedy stają się suche. To wtedy dla mnie taki znak, żeby zacząć nowe, bo jakoś nigdy nie zwracam uwagi na datę kiedy zaczynam kolejne opakowanie.
Aaga tez noszę miesięczne i zapominam o zmianie 😡 Ale dziwi mnie, że robi się tak tylko z jedną, a nie z dwiema.
szepcik, mam dwie pary przyciemnianych korekcyjnych po ok. 80 pln z Fielmana. Bardzo sobie chwalę. Jedne w beżu, drugie w szarości. Jedne ciut przyciemniane, drugie mocniej.
2 pary okularów w torebce mi nie robią. Zwykłych też mam dwie pary - bardziej wyjściową i do auta (droższe) i "zwykłą" roboczą. W tych przyciemnianych jeżdżę i skaczę. U mnie soczewki odpadają  - jeszcze takich jak potrzebowałabym nie wyprodukowali 🙁 Fotochromy mi wyperswadowali (i faktycznie, jak sobie przypominam to oczy się męczyły).

Super, zapytam w Fielmanie 🙂
Czyli widze że robisz jak ja 😀 Dopóki dobrze widze to noszę, a jak sie zaczyna rozmazywać biorę kolejne opakowanie. Ale nie zastanawiałam sie nigdy czy mam tak na jedym czy na obu oczach.
Mam pytanie: od września noszę okulary korekcyjne, a chciałabym spróbować też soczewek. Czy muszę iść z tym do okulisty, czy mogę je dobrać u optyka, np. w Vision Express. I w ogóle, jak wygląda takie dobieranie soczewek?
Achaja, idziesz do optyka, pytasz czy robią też dobieranie. Chyba w każdym salonie Vision Express można dobrać (przy czym w Szkiełku i Oku badanie to jest tańsze, dostajesz też 5-dniową próbkę, kontrola w cenie badania). Jak już się umówisz na badanie, to przychodzisz normalnie w okularach, każą Ci je zdjąć i wykonują badania jak u okulisty, czytanie z tablicy bez i w okularach z korektą itd., na tej podstawie dobiera się moc soczewek. Potem pokazują Ci, jak się zakłada soczewki, jak się zdejmuje, dostajesz od nich soczewki i to robisz. Z salonu wychodzisz już w soczewkach.
Facella, dziękuję  :kwiatek:
Jak myślicie, nie będzie problemu wymienić zauszników u optyka? Znalazłam w Reserved idealne okulary przeciwsłoneczne (co jest dosyć trudne, bo mam bardzo wąski rozstaw między zawiasami i większość okularów z sieciówek jest na mnie za szeroka, o kupowaniu w necie bez przymierzenia nie ma mowy). Jedynym mankamentem jest to, że mają jasne zauszniki, a chciałabym je wymienić na czarne.
Uzywal moze ktos z was kropli: HYABAK, HYAL-DROP albo BEPANTHEN EYE.
Ktore polecacie? 🙂
Dopiero mam zamiar zacząć przygodę z soczewkami, czy pierwsze nałożenie boli?
pirat30 piąteczka.

Można nosić soczewki tylko raz na jakiś czas? Np te jednodniowe? Potrzebuję tylko na zawody, czyli kilka dni w miesiącu, ponieważ okulary bardzo mi wtedy przeszkadzają.

Okulista w przyszłym tygodniu - czuję, że strasznie mi wzrok poleciał ostatnio  🙁 Jak się okaże, że faktycznie wada mocno się powiększyła to chyba będę konsultować się w sprawie operacji.
smarcik, a jaką masz wadę bo ja mam -1,5. Mam za duże oczy i dlatego mam wadę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się