Kontynuująć wątek hodowlany 🥂 rozważam pokrycie mojej klaczy oo Prunelka po Plastyka x Canzon Psyche , klacz wpisana do PASB, 4-ro letnia, siwa Klacz jest raczej drobna, zalezałoby mi by źrebak był masywniejszy, mocniejszy od niej, ale nadal oo 😎, koń wytrzymały, dedykowany do rajdów, z załozenia źrebak zostałby u mnie Chetnie nie siwy 😉 Czy moglibycie polecic mi jakiegos sensownego ogiera ?
Z rajdowych jest też El-vis po Visbaden (http://www.bazakoni.pl/horse_3092.html). Ostatnio na rajdzie w Jurowcach zajął 2 miejsce na 85 km. Bardzo fajny, dzielny konik i przede wszystkim z bogatą karierą rajdową, w tym roku użyli go w hodowli w Jasiorówce. Jest jeszcze Sanago u p. Grochowskiego. Też dzielny rajdowy koń, potomstwo w Nedżdy Kuhailan.
Jaki grubszy 🤔 Wg. Instrukcji zajeżdżania koni kawaleryjskich koń młody w zajazdce powinien być okulany. Więc masz bardzo rozsądne uzasadnienie,żeby go nie odchudzać. Zreszta jest IDEALNY - :kwiatek: Widać,że kochany i wychuchany przez właścicielkę.
To czy jak na potężną zmianę( jedzeniowo - ruchową) nie powinien stawać się smuklejszy? W poprzedniej stajni 3 miarki owsa 3 razy dziennie. Siana do oporu. Na wybiegu 2 godziny ( tylko tyle mogłam załatwić bo rotacja koni duża). Czasem lonża. Jeszcze nie chodził pod siodłem.... Teraz po miarce owsa pół na pół z musli 3 razy dziennie. Siana garść rano i wieczorem. Do tego co drugi dzień jajko. Po względem ruchowym rano i wieczorem 1,20 h karuzeli. Pastwisko (5 h dziennie) i z wyjątkiem jednego dnia w tygodniu naprzemiennie ujeżdżalnia albo teren. A on nic. Szyja potężna ( totalne zaprzeczenie i szczupłej szyi konia orjentici) dupsko też. Takie mało to arabskie...Co dziwniejsze matka miała szyje szczupłą Murat średnią ale szefu to już perszeronik 🙂
Klacz i ogier na ogół różnią się budową,trudno wypracować taką rozbudowę szyi jaką ogier dostaje poniekąd z natury.dodatkowo moja z tych drobnych,tak drobnych że 4 lata skończyła w marcu a zaczynamy cokolwiek dopiero teraz.
Czesio - a napisz jak Ty to jajko dajesz i po co? 🙂 Bo ja amatorka jeszcze, a mnie zaciekawiło.... A ta fota mnie powaliła na kolana🙂 Super sobie pracujecie.
Jajko ma całą masę witamin które jako że żywe uważam za lepiej przyswajalne od prochów. Przyzwyczajałam do dawania jajka w meszu. Szybko polubił, więc teraz i w owsie zje. Wiele przedwojennych książek "pisze" o dawaniu młodym koniom i ogierom oraz źrebnym klaczom właśnie surowych jajek. Spotkałam się też z dawaniem jajek ze skorupką, ale odradzam. Może wbić się w podniebienie.
Czesio,że wycięty to akurat dokładnie wiem bo pamiętam go z fotek jak był jeszcze młodziutki i wątły,chodzi mi o to ze z natury w genach dostał taką super budowę,powszechnie wiadomo że ogier wycięty w wieku roku-półtora pozostanie watły i mało rozbudowany a jak mu damy dojrzeć do dwóch,2,5 lat to zostanie mu ogierzasta budowa,to tam swoimi słowami w skrócie.Dlatego martwiłam się że teraz będę miała ogierka bo przy moim jednym wybiegu i dwóch klaczach musiałabym go prędziutko wyciąć Zduśka,lonżujemy naprzemiennie e spacerkami,codziennie troszkę dalej oddalamy się od domu i z dnia na dzień spokojniej to znosi.Ona uwielbia spacerować ze mną po osiedlu,nakręca się jak idziemy na pola i do lasu
alice- w takim razie jak za 2 miesiące nie zacznie jeszcze widać efektów z odchudzania to wrócę do poprzedniego żarcia. Tak mi go szkoda z tym sianem... Taki szefu głodny.... Orjentica - Na najbardziej zwariowanego ogiera dobra bateria i gruby pastuch są wystarczająco przekonywujące. 🤣
Tak ale ja lubię spokój w obejściu,do pracy wyjeżdżam po 5,wracam o 14,jeszcze miałabym się martwić o to co się tutaj dzieje a i pastwisko mam daleko,dobrze że mam klaczkę bo kłopot by był ogromny. a propo spokoju,u mnie zwierzaki żyją w super relacjach,mamy kocice łowne i kury ,kury wyjadają owies który spadnie koniom na ziemię,kocice pokociły się w boksach i pod każdym żłobem zwinięty kłębek,w porodowym ciasno zrobiło się jak licho bo matka ze źrebięciem i jeszcze koty,w siodlarni małe kurczątka,wchodzę wczoraj po pracy,kratka zdjęta,kocica leży na dywaniku,kurczaczki po niej skaczą,sielsko i anielsko po prostu 😀
Kradzież konia WALOR 2004 czysta krew arabska ,znany koń z areny międzynarodowej i polskiej skradziony dziś w nocy po zawodach , woj. wielkopolskie miejscowości Szymanowo koło Śremu.
Kradzież konia WALOR 2004 czysta krew arabska ,znany koń z areny międzynarodowej i polskiej skradziony dziś w nocy po zawodach , woj. wielkopolskie miejscowości Szymanowo koło Śremu.
Magda jak to ? tak po prostu został wyprowadzony z boksu i nikt się nie zorientował ? o mamo... prześlę oczywiście informację wśród znajomych !