Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Kontynuująć wątek hodowlany  🥂
rozważam pokrycie mojej klaczy oo
Prunelka po Plastyka x Canzon Psyche , klacz wpisana do PASB, 4-ro letnia, siwa
Klacz jest raczej drobna, zalezałoby mi by źrebak był masywniejszy, mocniejszy od niej, ale nadal oo  😎, koń wytrzymały, dedykowany do rajdów, z załozenia źrebak zostałby u mnie
Chetnie nie siwy 😉 Czy moglibycie polecic mi jakiegos sensownego ogiera ?
ogierow do wyboru do koloru

z rajdowych masz Mąciwode, Murat-Nura, Esturiona, z mocniejszych masz Wadi-Nura- naprawde jest wybor
ciekawe jak wygladaja zrebaki po Ali Gazalu...
Z rajdowych jest też El-vis po Visbaden (http://www.bazakoni.pl/horse_3092.html). Ostatnio na rajdzie w Jurowcach zajął 2 miejsce na 85 km. Bardzo fajny, dzielny konik i przede wszystkim z bogatą karierą rajdową, w tym roku użyli go w hodowli w Jasiorówce. Jest jeszcze Sanago u p. Grochowskiego. Też dzielny rajdowy koń, potomstwo w Nedżdy Kuhailan.
Przed burzą.
Czesio jak zwykle powala  😜
Bronze - w imieniu szefa  - dzięki.
Powala to mnie jego odchudzanie. Czym mniej papu i więcej ruchu to on grubszy.  Chyba baterie muszę mu wymienić...
Jaki grubszy  🤔 Wg. Instrukcji zajeżdżania koni kawaleryjskich koń młody w zajazdce powinien być okulany.
Więc masz bardzo rozsądne uzasadnienie,żeby go nie odchudzać. Zreszta jest IDEALNY - :kwiatek:
Widać,że kochany i wychuchany przez właścicielkę.
Boski jest.
a moja młoda zaczyna pracę na poważnie

To czy jak na potężną zmianę( jedzeniowo - ruchową) nie powinien stawać się smuklejszy? W poprzedniej stajni 3 miarki owsa 3 razy dziennie. Siana do oporu. Na wybiegu 2 godziny ( tylko tyle mogłam załatwić bo rotacja koni duża). Czasem lonża. Jeszcze nie chodził pod siodłem.... Teraz po miarce owsa pół na pół z musli  3 razy dziennie. Siana garść rano i wieczorem. Do tego co drugi dzień jajko. Po względem ruchowym rano i wieczorem 1,20 h karuzeli. Pastwisko (5 h dziennie) i z wyjątkiem jednego dnia w tygodniu naprzemiennie ujeżdżalnia albo teren. A on nic. Szyja potężna ( totalne zaprzeczenie i szczupłej szyi konia orjentici) dupsko  też.  Takie mało to arabskie...Co dziwniejsze matka miała szyje szczupłą Murat średnią ale szefu to już perszeronik 🙂
Klacz i ogier na ogół różnią się budową,trudno wypracować taką rozbudowę szyi jaką ogier dostaje poniekąd z natury.dodatkowo moja z tych drobnych,tak drobnych że 4 lata skończyła w marcu a zaczynamy cokolwiek dopiero teraz.
Orjentica  - tyle że, Czesio od ponad 1,5 roku ma pozamiatane po jajkach 🙄
Czesio - a napisz jak Ty to jajko dajesz i po co? 🙂 Bo ja amatorka jeszcze, a mnie zaciekawiło....
A ta fota mnie powaliła na kolana🙂 Super sobie pracujecie.
Czesio zakochałam się  😍
i ja też się przyłączam do pytania Matinki  😁
orjentica i jak Wam idzie współpraca ?  🙂
Jajko ma całą masę witamin które jako że żywe uważam za lepiej przyswajalne od prochów. Przyzwyczajałam do dawania jajka w meszu. Szybko polubił, więc teraz i w owsie zje. Wiele przedwojennych książek "pisze" o dawaniu młodym koniom i ogierom oraz źrebnym klaczom właśnie surowych jajek. Spotkałam się też z dawaniem jajek ze skorupką, ale odradzam. Może wbić się w podniebienie.
Aha - czyli zamiast witaminek / suplementów. Nie wiedziałam.
czesio, weź nie marudź, Twój koń wygląda idealnie "masowo"😉 Piękny jest😉
Czesio,że wycięty to akurat dokładnie wiem bo pamiętam go z fotek jak był jeszcze młodziutki i wątły,chodzi mi o to ze z natury w genach dostał taką super budowę,powszechnie wiadomo że ogier wycięty w wieku roku-półtora pozostanie watły i mało rozbudowany a jak mu damy dojrzeć do dwóch,2,5 lat to zostanie mu ogierzasta budowa,to tam swoimi słowami w skrócie.Dlatego martwiłam się że teraz będę miała ogierka bo przy moim jednym wybiegu i dwóch klaczach musiałabym go prędziutko wyciąć
Zduśka,lonżujemy naprzemiennie e spacerkami,codziennie troszkę dalej oddalamy się od domu i z dnia na dzień spokojniej to znosi.Ona uwielbia spacerować ze mną po osiedlu,nakręca się jak idziemy na pola i do lasu
alice- w takim razie jak za 2 miesiące nie zacznie jeszcze widać efektów z odchudzania to wrócę do poprzedniego żarcia. Tak mi  go szkoda z tym sianem... Taki szefu głodny....
  Orjentica - Na najbardziej zwariowanego ogiera dobra bateria i gruby pastuch są wystarczająco przekonywujące.  🤣
Może i ja wrzucę kilka wiosennych zdjęć.
Oto Wagant (o. Floret, m. Wiersza/Egon). Pozdrawiam wszystkich 🙂
Tak ale ja lubię spokój w obejściu,do pracy wyjeżdżam po 5,wracam o 14,jeszcze miałabym się martwić o to co się tutaj dzieje a i pastwisko mam daleko,dobrze że mam klaczkę bo kłopot by był ogromny.
a propo spokoju,u mnie zwierzaki żyją w super relacjach,mamy kocice łowne i kury ,kury wyjadają owies który spadnie koniom na ziemię,kocice pokociły się w boksach i pod każdym żłobem zwinięty kłębek,w porodowym ciasno zrobiło się jak licho bo matka ze źrebięciem i jeszcze koty,w siodlarni małe kurczątka,wchodzę wczoraj po pracy,kratka zdjęta,kocica leży na dywaniku,kurczaczki po niej skaczą,sielsko i anielsko po prostu 😀
ktokolwiek slyszal, ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...

Kradzież konia WALOR 2004 czysta krew arabska ,znany koń z areny międzynarodowej i polskiej skradziony dziś w nocy po zawodach , woj. wielkopolskie miejscowości Szymanowo koło Śremu.

p.s. Alice – wcierane raz w tygodniu mtg zapobiegnie wycieraniu grzywy na ogrodzeniu. Od dwóch lat tak robię i mam święty spokój.

jakiś link do tego specyfiku?
ktokolwiek slyszal, ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...

Kradzież konia WALOR 2004 czysta krew arabska ,znany koń z areny międzynarodowej i polskiej skradziony dziś w nocy po zawodach , woj. wielkopolskie miejscowości Szymanowo koło Śremu.

Magda  jak to ? tak po prostu został wyprowadzony z boksu i nikt się nie zorientował ? o mamo...
prześlę oczywiście informację wśród znajomych !
nie mam pojecia co i jak..
zobaczylam info u znajomej (wlascicielki) i przekazuje gdzie moge..

dodam ze Walor jest duzy (nie pamietam, ale pod 160cm chyba), ma dosc malo arabska budowe, wałach
Załączam zdjęcie Walora z II Sportowych Mistrzostw Polski Koni Arabskich.
Fot. Ewa Imielska-Hebda.
zdjecia i info do watku kradziez walora wrzucajcie jak cos..
Pisałam już w wątku z kantarami, ogłowiami i nikt mi nie udzielił odpowiedzi.Może tu się uda.Gdzie dziewczyny kupujecie prezenterki? 🙂
oj orjentica ta pierwsza jest wielka i nie pasuje na araba ... wiem, bo mam ją  🙄 a kupiłam właśnie na araba  😉

edit : tutaj mają cuda dla arabów  😀
http://www.sklepgidran.pl/DLA_KONI_ARABSKICH-k169-0--default.html
ja kupiłam w LKJ w Lublinie podobną,jakiś czas temu widziałam na allegro za 40zł bodajże
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się