Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

oldschool bo Wojsławki do debeściary są 😀iabeł:
laseczki, a macie jakis czarodziejski sposób na 3 lata nie myty ogon, który po 5 myciach w róznych specyfikach osiągnął AŻ kolor ombry..... ale nie siwy..... a widac ze moze byc biale, bo za dlugie koncówki ktore sie moczą w blocie non stop sa.... bardzo jasne  🙇 nie mogę doprac ogona temu mojemu dziadowi  👀
OBIBOK nie chce robic reklamy ale polecam szampon dla koni siwych od LaQuiba. Niska cena a efekt bombowy!
Jedyne co mi domywa ogon u mojego Siwego, po dłuższym nie myciu, to NorPlus z Cavalora. Drogie, ale działa. Haflingerki ogon, która grzeje się wiecznie i wiecznie ogon ma żółty i posklejany, to tylko to tak na prawdę domywa. Rozpuszczasz w wodzie trochę i wtedy myjesz 😉 jeszcze co mi puszczało to szampon dla siwych z C&D&M 😉
:kwiatek:
hmmm.... ale namaczacie w pianie? czy po prostu na mokro szorowanko, płukanko i od nowa?
szampon dla koni siwych.... co on ma w skladzie ze dedykowany "do bialego" ? 😉
A ja pochwale się pierwszym Hubertusem na mojej młodej.Wspaniałe przeżycie pojechać na koniu własnej hodowli z córka u boku   🙂
Dwa ostatnie zdjęcia z serii kosmici:
Dominika wypatruje ufo i.....ups...porwali  😉
(na ostatnim zdjęciu córka nadal jest na koniu tylko tak fajnie ją zasłoniłam)
orjentica no to gratuluję  😅 Super. A brałyście udział w gonitwie ? I muszę przyznać że siwość koni jest oszałamiająca  😁 W bielince je pierzesz czy chodzą w derkach cały czas ?? Bo przecież mój kuc to w sezonie jesienno zimowym wygląda jak koń z bagien  🤣

Mi niestety w tym roku hubertus przepadł bo nie miałam z kim syna zostawić wiec na Rudym jeździła dzierżawczyni.
U nas z racji dużej grupy młodszej młodzieży biorącej udział w Hubertusie (ze stajni naszej forumowej TROL) oraz gości nie urządzamy gonitwy tylko poszukiwanie lisa na dość dużym terenie.Wcześniej jeździmy w fajny,grupowy teren.
A konie na co dzień umorusane chodzą a przed samą imprezą tylko przetarłam zmoczona pieluchą.To słońce tak nas pięknie oświetla  🙂
orjentica, co Twoja córa ma na nogach/w strzemionach? Bo mi to spokoju nie daje? 😀
orjentica gratuluje! Młoda jaka jasna, pięknie siwieje  🙂
Dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę hubertusów na swoich arabkach 🙂 ja w tym roku ze względu na przeprowadzkę z koniem w okresie hubertusowym nie zaliczyłam żadnego na swojej kobyle :P, pojechałam tylko jednego w swojej rodzimej stajni na innym arabku- w tym roku ze względu na dużą ilość dzieciaczków zorganizowaliśmy gry i zabawy na koniach 🙂. A oto mój hubertusowy partner 🙂
Gratuluję Hubertusa!
I po cichu zazdroszczę.
orjentica, ale siwe te Twoje dziewczyny. W słońcu biel daje po oczach-wyzwanie dla fotografa  😁

A jeżeli chodzi o szampony dla koni siwych to zwykle mają dodatek środków wybielających.
Bronze, dzięki, nie wiedziałam, że coś takiego istnieje 😀 Swoją drogą czy to faktycznie poprawia komfort jazdy? Bo rozumiem, że wtedy po prostu stopa nie ma szans wpaść za głęboko w strzemię?
Bezpieczeństwo to jedno-możesz jeździć wtedy w jakich chcesz butach, adidasach, trampkach i nie wpadnie Ci noga w strzemię. Druga to wygoda. Na rajdy, długie trasy po prostu są wygodniejsze.
Ja tez sie chwale 🙂

Kon na lonzy ale poza lonzownikiem chodzi jak trzeba, leb nisko na wypieciu i do przodu.
Pod siodlem nie mamy problemow ze zlapaniem kontaktu, kon chetnie idzie do przodu, nie ma juz jakis dziwnych zatrzyman, rzucania lbem itp.

Praca na woltach, osemkach i w ciaglym zmianie tempa daje mu w zadek , bo meczy sie zwlaszcza na woltach, kiedy musi isc stalym tempem. ale mam nadzieje ze efekty tego beda 😀

EDIT: poprawka
My też dziś po treningu. Nie mam fotek, bo zapomniałam aparatu.
Idzie powoli ku dobremu, zostałyśmy pochwalone za coraz lepszy kłus, ruda wyraźnie już łapie, o co chodzi z tą jazdą cały czas na kontakcie, ale za to galop - MASAKRA.  😵
Nic, wypracuje się. Ogólnie ważne, że jest coraz lepiej na każdej jeździe.
Gratuluje postępów.

Lista miała być dzisiaj wklejona, ale jakieś problemy techniczne zechciały zabawę popsuć.
Zobaczymy jak to będzie dalej.
maluda dziękujemy  🙂
Zdecydowanie "przesiadka" na hackamore to był najlepszy krok, jaki w tym momencie można było zrobić. Zupełnie inaczej się jeździ i ruda w pełni takie kiełzno akceptuje.
Też z niego jestem zadowolona, a co najważniejsze to i koń nie zgłasza żadnych protestów.
U mnie byl dzis kryzys, sztywnosc i paskudnisc, na szczescie po 40min przerobiona🙂 dzieki ci boze za cierpliwosc😉 w srode lonza na wypieciu w ramach usystematyzowania pewnych rzeczy, a do konca tygodnia powinnam miec nowe czary mary kielzno:P
Jakie wybrałaś?
orjentica, co Twoja córa ma na nogach/w strzemionach? Bo mi to spokoju nie daje? 😀

Córka ma pełne koszyczki bez dziurek.Jedne kupiłam kilka lat temu a na drugie polowałam 4 lata 😜
I tak jak pisze Wojenka-można jeździć bezpiecznie w każdym obuwiu a Dominika ma problem z dobraniem butów z uwagi na nr 41 i bardzo wysokie podbicie.Nie możemy dobrać żadnych butów nawet do codziennego użytku(chodzi w glanach bo tylko one na nią pasują) a jeździ w trakingach.Dodatkowo jak córka była mniejsza to bałam się,że nie zapanuje nad koniem w lesie i się wyhaczy o gałąź a tak miałam spokojną głowę.
orjentica, w sumie jak ktoś dużo jeździ w tereny to całkiem fajna sprawa. Na pewno kiedyś spróbuję
O takie
Wyglądają jak kopyto  😁
maluda sprenger dynamic RS 🙂 z sensoganu, mocno profilowane i podobniez perfekcyjnie wywazone 🙂
Dzięki za info.
faith znalazłam 10 z taką nazwą 😉 a z ciekawości, jaką brałaś grubość ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się