Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Nie skomentuje fragmentu odnośnie "agresywnej" wypowiedzi z mojej strony.
Rozmowę mam, wkleić mogę. Wszystko się może zmienić.  😉

Ach i ten kosz złośliwości z mojej strony.  🤣
TheWunia ale się nafukał, szkoda,że kozy jeszcze z nim tak nie biegają  😁
Widia ale wyrosła i wypiękniała! Ma w sobie to coś  🙂
gajara18 czy z jej zdrowiem wszystko jest ok?
Wygląda na chorą i niedożywioną
dobrze, że dziewczyny poruszyły kwestię wyglądu klaczy gajary dla mnie ona wygląda źle ! I to na serio ... jest tak jak napisałaś mega drobna i nie proporcjonalna ( chociaż to jest standard przy rosnących koniach ) ale u niej to wyjątkowo dziwnie wygląda,
gajara cz oglądał ją wet ? robiłaś jej może badania krwi ?
Wygląda na chorą i niedożywioną

Nie chciałam tego pisać bo myślałam, że tylko ja mam takie wrażenie.
A ja nie widziałam wcześniej zdjęć, chyba niezalogowana byłam albo ślepa, nie wiem.  🤔
No tak, faktycznie wygląda na nie za dobrą formę.
drobna jest i malutka ale może tak się rowija? Trzeba by badania zrobić...
iwona9208 dziękuję bardzo 🙂 dużo je,a ja dużo daję... może to błąd ale wygląda na zdrową, kopytka ok...
ja bym zaczęła od badania krwi. Od razu było by widać w jakiej jest mniej więcej kondycji.
Gajara dziewczyny mają racje.... tez nie chciałam pisać, ale myślałam, że mi się może wydawać.
Zrób podstawowe badania dla czystości sumienia chociażby...

TheWunia jak on się fajnie rusza;d
iwona kozy to stoją przerażone, bo to jest łobuz i jak sie nakręci to je gania, więc się odrazu chowają  😉
derby dziękujemy  :kwiatek:

a co do tej maleńkiej to młodziaków dużo nie widziałam, ale u nas są trzy arabki w wieku rok i cztery-pięć miesięcy i wyglądają na sporo większe od klaczki gajary

O, nawet mam zdjecie sprzed kilku tygodni :
iwona9208 dziękuję bardzo 🙂 dużo je,a ja dużo daję... może to błąd ale wygląda na zdrową, kopytka ok...

To bardzo dobrze 🙂. Ona teraz potrzebuje dużo żarcia, bo przecież jest w okresie  rozwoju i wyrośnie na silną, piękną klacz 🙂

Gajara Twój koń wygląda na chorego, niedożywionego, zarobaczonego konia, który ma za mało ruchu. Radzę porządnie przebadać ją, bo wyrośnie na karykaturę konia arabskiego, albo po prostu padnie :-(
I jeszcze bym sprawdziła stan kopyt i poprawność roboty kowala. Strasznie podsiebnie stoi przodami.
wstawiałam już  w innym wątku

Mój Ciastek w maju skończył rok... jest wysoki jak na swój wiek więc nawet nie wygląda na miniaturkę araba

klaczka gajary wygląda bardzo źrebięco, aż niewiarygodnie na prawie dwulatkę. Też bym przebadała 🤔 ....

Ciastka widziałam i potwierdzam, że kawał konia z niego  🙂
Złota, a mi sie po Janowie aparat popsuł! Cały czas w serwisie.... 😵
Wojenka, spoko, kiedyś naprawią🙂 Ciastek na każdej focie taki nieuczesany, ale kiedyś bedzie przystojniacha🙂

Gajara- a skąd masz kobyłkę? Jaki ma papier? Jakoś mi umknęło rok temu...
Złota jaki nieuczesany, wygląda cudnie 😀 i super się prezentuje  🙂 ile ma wzrostu ? Bo wygląda na wysokiego
Gajara, czy ona nie chorowała na coś we wczesnej młodości albo była niedożywiona? Bo tak rozwija się koń, który miał w pewnym okresie zahamowanie wzrostu. Dysproporcie roczniakowe polegają na przebudowaniu albo nadmiernie długich nogach, a ona ma nieproporcjonalnie dużą, długa głowę, a resztę jak z innego osobnika. Araby, jako późno dojrzewające, mają zdolność kompensacji, więc gdyby ją jeszcze teraz dobrze przebadać i wyleczyć, a przy tym odpowiednio karmić, miałaby szanse na nadrobienie strat.
Wygląda jak te 3 latki od Waliszewskiego
Wygląda jak te 3 latki od Waliszewskiego

Eee bez przesady  😉 lekko przesadziłaś  🤣 Ale przyznam, że brak odpowiedniego żywienia może doprowadzić do wielu anomalii i min. do zahamowania wzrostu - jak było u Waliszewskiego.... I tutaj jego konie to kurduple - teraz zapasione kurduple  😉

Ale tylko lekko :P
Tak poza bieżącą dyskusją chciałbym zapytać osoby piszące o późnym dojrzewaniu arabów, które konkretnie organy czy układy o koni arabskich wolniej dojrzewają, rosną niż u innych ras?
Złota  😍
iwona9208 ale troszkę się zmartwiłam,że za dużo daję bo tak mi zasugerowana... no może przy dużo bo łącznie 3,5kg+ witaminy+wapno i marchew/ latem zmniejszę może bo na zimę chyba bez sensu zmniejszać jak trawy nie ma 🙂
[quote author=Murat-Gazon link=topic=752.msg2188926#msg2188926 date=1411586967]
I jeszcze bym sprawdziła stan kopyt i poprawność roboty kowala. Strasznie podsiebnie stoi przodami.
[/quote]

zadami też
Epikea też, ale te przody najbardziej się rzucają w oczy.

Widia no mi się też wydaje, że 3,5 kg owsa dla roczniaka to jest sporo za dużo. Niejeden dorosły koń w stałej pracy tyle nie dostaje. Wiadomo, że rosnącego źrebaka trzeba sensownie karmić, ale na pewno są rozwiązania bardziej wartościowe niż sypanie samego owsa.
Na pewno są, pasza np. Mysle o tym... No duzo ale jak by było tak sporo za dużo to gdzieś by to było widać...
Widia tyle że nie zawsze efekty dawania za dużych ilości nieodpowiednich w danym momencie/wieku/pracy pasz widać od razu. A i to, że koń tyle zjada, jak mu dajesz, to wcale nie znaczy, że mu tyle jest potrzebne.  😉
Pasze dla źrebiąt zapewne będą lepszym i bardziej wartościowym rozwiązaniem.
Pisałam z dietetykiem Pavo o paszy i mówił,że czy pasza, czy witaminy+owies to na to samo wychodzi. Ile Wy dajecie takim źrebakom? Ona dostaje tyle od 2miesięcy. Zmartwiłam się, chciałam dobrze i wyszło jak zwykle :p Zaraz zamówię paszę ale pavo podo grow też 2kg dziennie w okresie zimy, a latem tylko 1,20kg.
Absolutnie jeśli nie jest za mocno otłuszczona to dostaje tyle ile trzeba. Mój ponad 6 miesięcy - ma siano lub trawę do woli, ssie matkę, witaminy, wapno i dostaje od tygodnia na chwile przed odsadzeniem 2 kg owsa i około 0,5 kg otrąb pszennych i 0,5 kg sieczki z lucerny (czasem nie dojada do końca). Wg tabel Pruskiego średnio źrebak odsadek gorącokrwisty powinien dostawać: siano 3kg, siano z lucerny 3kg, owies 3kg, otręby 1kg, siemię lniane 0,1. U mnie ze względu na brak siana z lucerny odsadek dostanie: witaminy i wapno, siano do woli, 0,5 sieczki z lucerny, trochę wysłodków buraczanych oraz około  2,5-3 kg owsa z domieszką jęczmienia i od 0,5-1kg otrąb pszennych. Dawka dobierana w zależności od wyglądu. Nie możę być też za bardzo otłuszczony, bo za duża waga u źrebaka wpływa na rozwój stawów oraz podobno na mniejszą suchość tkanki (to opinia paru hodowców, nie znam badań na ten temat).
angeldust brzuszka ma ale nie wydaje mi się aby była strasznie zapasiona, może Wy oceńcie bardziej obiektywnie bo ja to sama nie wiem 🙁
A tak jak jesteśmy przy żywieniu to jak zmieniacie końskie jadłospisy na zimę ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się