Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Informuję że żyjemy !! zarówno ja jak i Rudy  🤣
Mimo deszczu i zimna ( brrr ) chłopaczyna dał radę - jestem z Niego naprawdę dumna  😅 Mimo ( według mnie ) niesprawiedliwych ocen , uważam, że Callisto szedł naprawdę rewelacyjnie. Jedna pomyłka nam się trafiła - zagalopował ze złej nogi, ale zaraz błąd został naprawiony. Więc drogi kąciku mamy araba pingwina  😁 Rudzik na nic się nie gapił, totalny luz blues i orzeszki  😎

oczywiście wstawię kilka fotek  😀 Mąka spisała się na medal.
tutaj z rozprężalni - derka od ivett się przydała  🙂

kłusik z L2

początek żucia - tutaj już L4

i galopik - widać w budce jak było zimno...

według mnie Rudzik przeszedł L2 zdecydowanie lepiej niż L4 ( tutaj już miał focha "bo jak to drugi raz mnie osiodłały o co chodzi"  🤣 ? ) a miał z pierwszego przejazdu niższe noty niż z drugiego ... hmmm chyba nigdy tego nie zrozumie ...
dla mnie też dziwne było połączenie amatorów z zawodnikami - zrobili taki konkurs łączony i widać było różnicę w poziomie zaawansowania jeździeckiego - no ale nic tam  😀 Mi chodziło o sprawdzenie araba na tego typu zawodach i okazało się, że jedynie Pańcia była zestresowana  😂

Być. super wiadomość !
Twoja wiadomość też niczego sobie, również super! Gratuluję.  😅
Będziecie kontynuować dobrą passe?

W sprawie Eufony czekam jeszcze na info od jednej osoby, dokopałam się do jej przeszłości. Nareszcie.
Mam tylko nadzieję, że oprócz epizodu w tamtej stajni, reszta okaże się bardziej pozytywna.
No, ale klacz już podchodzi. Reaguje na obecność, zrobiła się kontaktowa. Zatem do przodu!
Ładnie Callisto w wersji ujeżdżeniowej! Ale myślałam, że Ty zduśka na nim pojedziesz  🙂.

A ja się pochwalę, że dzisiaj na MPMK w rajdach doprowadziłam Deksterna do 2 miejsca 🙂😉
Było hardkorowo, m.in. dlatego, że chłopak lubi sobie dęba stawać i to konkretnie... Ze 20 razy świecował napewno...
Ale dałam radę jako pierwszy leasingowy jeździec RP  😎 😉
Wojenka Gratuluję ! Widziałam właśnie Twój opis na fb .. miała skomentować i zapomniałam  😵 chyba jestem nie przytomna  😂
a ja to wiesz .. ewentualnie mogę pojechać  na zawody za stodołę hehe, nie jestem jeszcze gotowa ( fizycznie, psychicznie haha  🤣 )
No to gratulacje dziewczyny,
zduśka,chłopak ślicznie wygląda,widać że jest rozluźniony a oceny...no cóż 🙄zdarza się
Wojenko,nie strasz mnie ,że tatuś mojej małej takie rzeczy potrafi.Ale wyniku gratuluję,pnie się chłopak,i dobrze,lepsza reklama dla mnie 😉
W końcu to ogier! Znalazłam śliczne zdjęcie Wojenki na nim z rajdu Kuhailana, jak pomniejszę, to wrzucę.
Wojenka, gratulacje!!!
O, proszę, już mam:
Brawo Wojenka 😅,gratulacje
orjentica, no niestety może przez to jaja stracić  😁. Z Elą chciałyśmy już na miejscu tępym kozikiem odcinać chłopakom jajca  😀iabeł:
arabiansaneta, ale takie zachowanie jest niebezpieczne i niedopuszczalne...Jeżeli ogier nie radzi sobie ze swoimi hormonami, to rozwiązanie jest jedno  😉
Dzięki za gratulacje!
Wojenka, gatulacje, świetny wynik 🙂. Ensenator też był? Jak mu poszło?

Zduśka, Callisto super wygląda jako pingwin 🙂, szkoda że pogoda nie dopisała. Mam nadzieję, że dalej będziecie podążać w tym kierunku bo chyba mu się podoba.
Ensiu z Elą wygrał  🙂
O matko, aż się bałam pytać a tu taka wiadomość 🙂! Dzięki Zuza, porawiłaś mi nastrój na cały dzień 🙂.
zduśka ślicznie wygladacie 😍  mnie sie bardzo podoba ...a w ujezdzeniu niestety tak to juz jest z tymi ocenami,ze nie zawsze sa sprawiedliwe..
Wojenko równiez gratulacje 😍
zduśka, super😉 Jakie wyniki?
Być. kurde nie zauważyłam twojego pytania .. taka przytomna wczoraj byłam  😁
planujemy nadal się pingwinić, widzę, że Rudzik zaczyna fajnie pracować no i ja zdecydowanie wolę ugniatanie kapusty  😎 Zobaczymy co z tego wyjdzie , jak na razie jestem dobrej myśli  🙂
Kawusia  :kwiatek:
Alicja dzięki wielkie , no niestety lipa z tymi wynikami ale jak już wspomniałam wcześniej to zależało mi na sprawdzeniu Rudego pod względem zachowania i spisał się na medal  😀
Alice w L2 było ponad 55 % ale wszędzie było napisane, że jest schowany  🤔 a naprawdę szedł super i ja nie widziałam aby się chował za wędzidło - no ale cóż . a w L4 według mnie i z resztą Mąki Rudy szedł gorzej, miał moment takiego rozkojarzenia, rżał i ogólnie momentami się usztywniał a dostał oceny 58,8 coś % i tam już nie było nic o schowaniu  :???
wrzucam jeszcze dwie fotki  🙂
z rozprężalni gdzie widać jaka była super pogoda...

i wjazd na czworobok

no nic, pozostało nam teraz ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć  😁 ciekawe co Rudzik na to ... a dzisiaj dałam mu wolne, niech se chłopak wyluzuje na padoku i niech na mnie nie patrzy  😎
no tak jak nie  wedzidłem to schowany ...oczywiscie nie istotne,że w L kon wcale nie musi byc pozbierany...nie przejmuj sie ..zacznij trenowac i w sumie jak najwiecej wyjazdów da Ci jakies rozeznanie  co do ocen...a noi jeszcze wiadomo co sędzia to opinia itd...lekkoo nie jest jak ze wsyzstkim w tym kraju ..powyzej 50 % to jest oki  :kwiatek:
jutro jade do Mr.Er 😍 
Jak na pierwsze koty za płoty to super wynik😉 Ten drugi to już w ogóle 😉 No właśnie na zdjęciach jest nieco schowany, ale nie od razu Kraków zbudowano. Powodzenia zyczę  :kwiatek:
dzięki dziewczyny za miłe słowa.
jego odmiana na pysku + szczupaczy profil mogą dodatkowo potęgować wrażenie schowania .. ale to już mało istotne  😉
później z Mąką rozmawiałyśmy, że mogłyśmy Callistę wpisać na listę kucy  🤣 to byśmy wróciły z pucharem  😁

No a w tym roku już nigdzie nie pojedziemy bo i sezon się kończy, więc w przyszłym roku szykujcie się na wielki powrót Rudzika pingwina  😁 , teraz skupimy się na trenowaniu - mam nadzieję, że w tym roku zima będzie łaskawa...
zduśka nic nie szkodzi, ważne, że gdzieś tam odpowiedziałaś.  😉
Uprzejmie informuje, że mam informacje odnośnie przeszłości Eufony z tzw. pierwszej ręki.
Humoru mi one nie poprawiły, ale zawsze jakaś wiedza jest.
jaki był jej los?
Być , przepraszam za wścibstwo , ale od kogo ją kupiłaś ? Nie chodzi mi o personalia , tylko czy to jakiś handlarz , fundacja itp? Czemu jej pochodzenie i historia nie były znane poprzedniemu właścicielowi ?
Mój koń jest tez z trefnej hodowli , i pewne zaniedbania hodowlane są do tej pory widoczne , ale na szczęscie za młodu trafiła w dobre ręce i przynajmniej pod sufitem ma teraz dobrze poukładane ...
Zduśka, Mąka super się rudy prezentował 🙂 gratulacje  😀

pochwalę się swoim prawie-arabem z naszych pierwszych zawodów  😡
jeśli dobrze pamiętam, jeden z dwóch czy trzech czystych przejazdów na 22, gdybyśmy nie jechali towarzysko, byłoby 2 miejsce,
sekunda różnicy do pierwszego konia  😀 arab potrafi! (prawie-arab też😉 )

rozprężalnia

i parkur 🙂

pozdrawiamy  :kwiatek:
Zduśka

z doświadczenia 😉 wiem, że araba postawić lekko za pion nie jest trudno ale też niektórym pracuje się lepiej właśnie lekko za pionem
tu Ci się uczepili, że "schowany" a jakby był przed pionem to byś miała dopisek że koń "nie na pomocach" 😉 ot nasze ujeżdżenie

Ja mam często wrażenie, że sędziowie w L nie do końca wiedzą jaka ma być sylwetka konia. Bo w przepisach wyraźnie jest, że koń nie ma być zebrany. Ale jak L pogina koń, który na co dzień chodzi N i siłą rzeczy idzie zebrany to robi 69-70% i wszyscy się cieszą. Ale jak idzie 4ro latek  - na pomocach to dostaje 55😉
Aż poszukam ile myśmy z Rudym dostali w L.
Uff ja teraz sobie obejrzalam wszystkie foty Callisto i powiem tak -na oko z  70 % koni,  ktore ogladaliśmy tu w naszych okolicach  , a które zaczynaly od Lki , tak dobrze nie  wyglądało🙂 A ponadto , na ogół arabiszcza to sobie lubią na świat z góry popatrzec a tu taki ładnie skupiony rudzielec 🙂
Rewelacja , ze dał sobie rade psychicznie , i widać duzo pracy włożonej w zwierza . Jak długo się w sumie przygotowywaliście ?
Gratulacje 🙂 🙂
zduśka gratulacje! Pierwsze koty za płoty. Będzie lepiej.  :kwiatek:
ae jestem fanką Twojego "typa zimnokrwistego".  😂 Ale tak na serio- bardzo wszechstronny, dzielny zwierzak.  💘
Epikea, czyli sugerujesz, że araba nie da się ustawić na pomocach z nosem przed pionem? 😉 Przeciez poza tymi skrajnościami, o których napisałaś jest parę (prawidłowych) możliwości pomiędzy :] Ale to się oczywiście nie tyczy konia zduśki, bo to żadna skrajnośc nie była, tylko bardzo ładny obrazek - jeszcze nos do przodu i będzie git 🙂
Oczywiście, że się da ustawić 🙂

Ale wiem, że z racji budowy szyi granica między pionem a za/przed jest cieniutka. I należy dążyć oczywiście do tego żeby było dobrze.

I u zduśki jak mówisz nie ma "konia schowanego" - może jest lekko za pionem ale ja dramatu nie widzę.
Nie, ja tez zdecydowanie dramatu nie widzę, bo go nie ma 😉
orjentica  :kwiatek: ( haha , Ciebie tez teraz dopiero zauważyłam .. chyba coś z moim wzrokiem jest nie ten teges  😁 )
Być. napisz coś więcej, czego tam się dowiedziałaś !
ae dzięki ! a u Ciebie jakie podskoki ! haha ja bym tak nie dała rady  🙂 brawo !
Epikea mi trener wkłada do głowy na każdym treningu, aby jego głowę na razie zostawić w spokoju. Chłopak ma przede wszystkim iść równo i elastycznie z nosem w dole tak aby zaczął pracować grzbietem. Cały czas dążymy do pełnego rozluźnienia - a że ja jestem jeszcze laik jeździecki to napewno pewnych kwestii mu nie ułatwiam, no ale jeszcze wszytsko przed nami  😉 Ale masz dużo racji. Patrząc na przejazdy innych osób stwierdzam, że niektóre konie wyglądały jak maszyny a startowały do zwykłej L-ki.
I mam takie samo zdanie jak Ty, że na poziomie L sędziowie powinni skupić się na tym, czy koń wykonał poprawnie program i czy generalnie jest "jezdny" a nie szukają jakiś dziwactw. no ale cóż  😀
dominoxs  😡 oj miło Nam ! Powiem szczerze, że tutaj kupę roboty włożyła Mąka, która regularnie mi pomaga zarówno z ziemi jak i z siodła. Koń w takowym regularnym treningu jest mniej więcej od 4 miesięcy a od 2 mamy trenera  😉 , który przyjeżdża do Nas raz na 10 dni.
A do zawodów przygotowywałyśmy konia w sumie krótko, Mąka starała się przejechać kilka razy czworobok ale wstępnie był to program L1 i L3  😉 ale dwa dni przez zawodami okazało się, że sa odwołane i że jedziemy gdzie indziej a tam już były inne programy  😎 , więc Rudzina przejechał nowe programy może z dwa razy  🙂 , więc tym bardziej jestem z Niego dumna !
ashtray dzięki !
Alice dzięki za miłe słowa !

i uwierzcie mi, że chłopak nie jest łatwym koniem do jazdy... ma fazy odbijania się od wędzidła ( boże jak mnie to irytuje ! ) , wyrywania wodzy, focha na wszystko i na wszystkich, a czasami wychodzi z Niego taki cham koński, który wozi po całej ujeżdżalni  haha  😉 ale mimo to i tak go kocham  😍

haha, normalnie jak powtórzę rudzielcowi jak go wszyscy chwalą to chłopaczyna mi jeszcze w piórka obrośnie  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się