Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Wened po Espadero od Włócznia po Borek  😉

edit:
Ta kobyła Krzyśka po Perseuszu też od matki po Borku...
Że ma 160 w kłebie i 20 w nadpęciu jeszcze o niczym nie świadczy-poczekamy na wyniki.
wiesz jak mówia
ze ojciec matki się nie liczy
i tez go nie liczysz patrzac na rodzinę żeńską konia 😉
Dla mnie wszystko ma znaczenie.
dla mnie tez
ale to znawcy tak mówią
Ja tam cenie ojca matki u mojego
  😀
Przynależnośc rodowa ojca matki nie ma wpływu na przynależność rodową potomstwa tylko wg "prawa plazmy" cytowanego chętnie przez Skorkowskiego i Braura, ale dotyczy to wyłącznie przynależności konia to typu kuhailan lub saklawi w zależności od tego, czy należy do rodu męskiego i rodziny żeńskiej przyporządkowanych do jednego z tych typów. Natomiast nawet ci autorzy nie negowali wpływu ojca matki na inne cechy.
Co do kuhailanów w sporcie:
W stajni gdzie trzymam swojego konia stoją araby
jeden z nich, ogier po Murat -Nur zdobył w tym roku Mistrzostwo Polski Barrel Racing i Mistrzostwo Niemiec Barrel Racing
drugi z rody krzyżyka Mistrzostwo Europy Centralnej Pole Bending
W Klasyfikacji generalnej Adrenalina Cup po 3 edycjach :1 miejsce (finały na wiosne)
dużo by wymieniać ile tytułów mają ich wszystkie konie

http://www.emirat-arabians.com/ tu możecie zobaczyć i poczytać  tych koniach..
i nie rozumiem tej waszej złości w moim kierunku...
ja poprostu wolę ten typ araba i tyle  🙂
i nie rozumiem tej waszej złości w moim kierunku...] to ja w imieniu arabiarzy piszących w tym wątku przepraszam za czyjeś tam złości :kwiatek: bo tu do tej pory się tak nie zdarzało  😉
meegi
to nie atakuj złośliwie jakie to wszystko co nie jest Krzyżykiem jest be...
wykrzywione pyszczki przez które konie mają problem z oddychaniem staje się kanonem piękna, cieniutkie nóżki i drobna budowa nie pozwalające w wielu przypadkach na jazdę pod siodłem - typowe koniki do ogródka dla bogatych...

Widziałaś kiedyś takiego konia?
Nikomu nic do twojego gustu, więc po co ty bzdury piszesz?
meegi
gwarantuję Ci ze moja Gaiya MIMO szczupaczego pyszczka nie ma zadnych problemow z oddychaniem 😁

i nawet jesli kiedykolwiek wezmie udzial w jakims pokazie, to i tak nie przeszkodzi by w była przyszlosci  jak najbardziej klaczą pod siodło... ma sliczne proste normalne nogi....
i jest dosc wyrosnieta jak na swoj wiek...

Złota ale śliczny pyszczek !
meegi generalnie każdy pewnie z nas ma swój typ konia i staramy się nie krytykować siebie na wzajem. I chyba nigdy nie widziałam konia opisanego przez Ciebie w powyższym poście  .. ale za to dzisiaj w ogródku spotkałam kucyka  😁

pozdrawiamy wszystkich arabiarzy !  😎

a o to mój koń o chudym pysku i cienkich nóżkach i drobnej budowie ...  🥂

Wojenka jak tam w nowej stajni ?
🤔
ja mówię o ekstremalnie szczupaczym pysku,
widzę że większość, a może wszyscy macie tu konie arabskie o takim profilu głowy, więc pewnie was uraziłam,
nie to miałam na celu! no bo po co?!
przepraszam jeśli ktoś tak się poczuł...

zduśka, bardzo dobrze. Pełen relax  🙂. Ostatnio miękko, oby jak nadłużej- to można coś pojeździć.
meegi,nie wszyscy,mój osobisty nie ma,ale to synalek Murata akurat
Czanka jak widać na załączonym obrazku też mega szczupaczkiem nie jest 😉
Złota jaka śliczna pluszaczka przytulanka 😍
meegi spokojnie, każdy ma prawo do własnego zdania ale wiesz troszkę czasami trzeba przystopować  😉 bo możesz kogoś np. urazić.
Wojenka no to wspaniale, my wczoraj też byliśmy chwilkę pod siodłem, na Rudym jeździł kolega ze stajni bo Pańcia ma coś ostatnio lenia  😉 Trzeba korzystać faktycznie dopóki ładna pogoda , bo z tego co widziałam w tv to idą już mrozy i śnieg  🤣
zduśka bardzo mi się podoba twój arabiszon 🙂 szczególnie jego odmiana na pyszczaku  🤣

A to humorzasta Frania, która chodzi wiecznie z głową w chmurach, ale ciągle z tym walczymy:

Moje serce skradła i uwielbiam ją 😉
Frania chwyta za oko i serce. 😍 Urodna z niej dziewczynka :kwiatek:
Frania   przesympatyczne stworzonko, spokojnie sporo czasu i cierpliwości i zrezygnuje z tej swojej głowy na poziomie chmur;-))
Hamer, derby dzięki  😀 urodna jest i ma bardzo miękkie chody 🙂 Pracujemy na wypięciu, aby zaczęła ładnie nosić głowę i walczymy z jej podbrykiwaniem podczas zagalopowania. Robi to tak uroczo że spokojnie można wysiedzieć, ale niestety utrudnia to pracę.
To jak się podoba to jeszcze takie:
Jesienno - zimowe

Letnie:

POzdrawiamy  😀

A po Frani rośnie nam śliczna (już 3 latka) klaczka z cudownym ruchem 🙂
[quote author=Alicja_8 link=topic=752.msg1228555#msg1228555 date=1324299993]
Pracujemy na wypięciu, aby zaczęła ładnie nosić głowę [/quote]

Alicja_8 , przepraszam, ale nie moge nie zareagowąc na takiego posta... Czy Ty wiesz w ogóle jaki jest sens stosowania jakichkolwiek patentów?  :emot4:
Frania słonko , na tym zdjęciu zza płotu ma mój ulubiony wyraz arabskiego pysia  , unikalny i koniec : )
Alice po pierwsze nie wiesz na jakim wypięciu i to trenerka nad tym czuwa więc proszę bez bulwersacji.
Aha, aha, aha - no i rozumiem, że trenerka twierdzi, że stosujecie patenty, żeby ładnie zaczęła nosić głowę??
epk tutaj połowa koni na tym forum chodzi na patentach wiec o co wam chodzi?  Klacz chodzi sporadycznie na gumowym czambonie i krzywda jej się nie dzieje więc nie róbcie z tego wielkiego "halo" bo dla wielu forumowiczów, którzy sami stosują jakieś ostre kiełzna i czarne wodze zastosowanie jakiegokolwiek wypięcia powoduje jakąś nerwówkę. Może macie lepszy pomysł jak tacy jesteście "mądrzy"?No proszę.
Właśnie tak jak epk mówi - nie chodzi o samo wypięcie, tylko o jego cel😉 Patenty stosuje się zazwyczaj żeby rozbudować jakąś partię mięśni, uruchomić zad - generalnie zachęcić konia do poprawnego ruchu. Założenie "ładne noszenie głowy" pozostawiam bez komentarza.
I nie bulwersuję się, tylko apeluje o zastanowienie się nad tym 2 razy, bo na pewno chcesz dobrze dla swojego knoia, więc może warto pomyśleć jak powinna wyglądac prawidłowa praca z nim (a może jest prawidłowa, tylko nie zrozumiałas założenia trenerki?)
🏇  W ostatni weekend w aromerze zaroiło się od arabków 😀
Sławomir Przybysz startował na Galahadzie i Echo Apollo (podczas parkurów szkoleniowych w sobotę, jak i niedzielnych zawodów regionalnych). My z Wagancikiem byliśmy tylko w sobotę. Arabki mogą pochwalić się czystymi przejazdami 🙂 Bardzo miło było spotkać na parkurze arabskie nosy. Mam nadzieję- do zobaczenia następnym razem... 🙂

jeden z naszych przejazdów, a raczej jego fragment (od 3ciej przeszkody)
Alice gdzie Wy się z Chonsiakiem podziewacie? Opowiadaj co u mojego ulubionego Siwka  😍
U nas nic... Niestety. Nie chce robić  🚫
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się