Forum konie »

Konie dońskie i budionnowskie

Są w Polsce takie konie? Ktoś miał z takimi do czynienia? Jakie one są? 🙂

Jakiś czas temu trafiłam na stronkę ze zdjęciami m.in. donów i jestem zachwycona.

ogier Set
Daj linka do stronki  😍
Figaro, a to czasem nie będzie ten link który jest na zdjęciu 😉?
raczej nie 😉 link na zdjęciu to equine-photo.net 😉

w konie dońskie zawsze maślanym wzrokiem wpatrywałam się, gdy czytałam książki o rasach. chętnie się dowiem czegoś więcej 🙂
To nie jedno zdjęcie konia tej rasy, które znajdziecie w maści kasztanowej. Oni kochają się w tym kolorze :-) Bardzo sporadycznie zdarzają się konie innej maści. Mi to nie przeszkadza, bo kasztany kocham miłością wielką, a czasami "doniaki" są CUDNIE malowane. Chwytają za oko, pojętne konie. Sporo informacji można znaleźć na ukraińskich stronach hodowców lub też handlarzy. Jednak tak jak i u nas.. dość sporo odpadu hodowlanego wystawianego na sprzedaż. Ceny zaczynają się od około 30 tys rubli a sięgają do ho ho ho tys rubli  😉
to ile to jest w PLN?

Wpisz sobie do przelicznika walut. 😎

Adresu strony nie pamiętam, mam tylko zapisane trochę zdjęć. 😉 Link na pierwszym zdjęciu to różno-rasowa galeria. 😉

Amarotsa, pracowałaś z donami?
To  pokaż nam te parę zdjęć ,a nie nas tutaj szczujesz  🤬.

piękne, nic dodać nic ująć. i ta maść  😜
O rety, jakie cudeńka!!
Czy koń Doński to po angielsku Don?
Jeśli tak miałam gdzieś opracowanie o tej rasie. Jak odszperam to wrzucę.
nie wiem czy dońskie są w Polsce, ale są  za to budiony - rasa powstała na ich podłożu. tutaj sporo informacji i jednych i drugich:

http://www.budionny.boo.pl/historia.php

z tego co piszą to charakterne są 😉. znam parę dzieciaków po ukraińskim ogierze - prawdopodobnie żaden z powyższych ras, bo był kary lub skarogniady - niestety pamiętam go słabo, bo to dawno było a ja smarkata wtedy jeszcze. Jego córka charakterem wypisz wymaluj jak z opisu na tej stronie.
kotbury , dokładnie, po-angielsku Don Horse.

Jak by ktoś chciał kupić to proszę: [[a]]http://www.equestrian.ru/market/horses/breed/Don%20Horse[[a]]

Edit: 1 zł to 10 rubli 🙂
Jednego budiona znam dość dobrze osobiście, syn znanej Zagrady. 🙂

edit: o budionach też można tu pogadać. 😉
Spotkałam w życiu dwa budiony i żaden nie przypomina nawet z daleka tych cudów natury, które znam zdjęć ale myślę że to kwestia osobników które trafiają do Polski. Zachwycają mnie wyglądem ale są dość niskie z tego co wiem.
to napisz coś więcej o tym 'Twoim'  😀

swoją droga nie wiedziałam, że rubel jest droższy niż euro, dolar i frank  🤔

W zaokrągleniu 1 rosyjski rubl to 10zł. 🙂

Aż takie drogie te konie nie są🙂 1 rubel= 10gr.
Średni wzrost budionów i donskich to ok. 160-162 cm, ale ostatnio coraz więcej jest wyższych osobników.

Dorcysia, faktycznie, pomyliło mi się  😡 przepraszam, za 1 rubla trzeba zapłacić 10 gr średnio 🙂

Jeszcze kilka zdjęć donskich:
Piękne  😍
edit. Bo rude

Dorcysia Drogie nie  😉 ale weź teraz przywieź do Polski  🙄 To są koszty
Ahhh, mi się marzy bardzo przywieźć do Polski zza wschodniej granicy, tylko w praktyce bez duuuużej ilości pieniędzy jest to niewykonalne...
A teraz jeszcze paliwo drożeje  🙄
na allegro sprzedawano kiedys dosc dlugo sliczna kobylke, opisywana jako donska. ale ona byla dosc orientalna. patrze na te zdjecia prusat i w sumie by pasowalo.
Saturn urodził się w Polsce, jest po xx, z matki właśnie budionowskiej. Charakter miał zawsze dość specyficzny, a wszystko pogorszyło się, gdy trafił do rekreacji, w której pracuje do dziś - uwielbia straszyć w boksie, zawsze próbuje podgryzać przy czyszczeniu i podciąganiu popręgu. Ale wystarczy słowna, zdecydowana reprymenda i uspokaja się okazując swoje niezadowolenie położonymi do tyłu uszami. 😎 Jeżeli mam dobre informacje, to ma teraz 17 lat (znam go od czterolatka), ale wieku po nim absolutnie nie widać. Jako młodszy koń coś tam nawet startował (skoki), bardzo lubi skakać. Zdawałam na nim brązową odznakę (ujeżdżenie) - nowe miejsce, konie, sytuacja - nic nie robiło na nim wrażenia. Koń zdecydowanie dla jednego jeźdźca, wtedy zupełnie inaczej pracuje. Rekreacja niestety go zeszmaciła psychicznie...

Burzowa Pabieda to chyba budion, a drugi to kon revoltowej eee.... Teli?😀 Zgidnyj sie nazywa,cos mi sie po lbie kolacze, ze on budion
w PL  kiedys sporo bylo mixow budion/hol ,pewnie i teraz gdzies sie znajdzie  polkrewki budionow
koni budionowskich mieliśmy trochę w Polsce w roku 20, ale udało się ich wtedy pozbyć 😉
Karla🙂, chyba ty 😉 Biedka jest trk/han 🙂
http://www.allbreedpedigree.com/pobieda2
popatrz a caly wf na wolicy mowili nam, ze ona budion jest😀sorki za wprowadzenie w blad
Dzionek Dzionki ma coś z budionnami wspólnego  😉
Matka?
ogurek  🏇

Znałam kiedyś kobyłę, która podobno była rasy donieckiej. Sucha, szlachetna kasztanka, nie ruda tylko własnie taka piaskowo złotawa. Nigdy na niej nie jeździłam, ale wydawała się temperamentna i do przodu, ale miła.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się