Forum konie »

Badanie krwi - analiza wyników

espérer, Tak szczerze mówiąc, to jeśli koń czuje się ok, nic nie wskazuje na to że coś złego się dzieje, to ja bym powtórzyła badanie. Może coś się z próbką zadziało, albo z maszyną w labie. Dopiero co miałam taki przypadek u kota. Wynik z labu poza skalą, po 2 dniach powtórzone badanie, bo mój wet stwierdził że to aż niemożliwe i wynik na jego maszynie w normie. Po telefonie do labu się okazało, że ich błąd i kase zwrócą za to badanie. Także zdarzają się takie błędy.
espérer, może przeszedł wirusowke. Jak sie czuje dobrze to ja bym nie robiła nic i powtorzyla badanie za 2-3 tygodnie.
Właśnie to jest już badanie kontrolne pierwsze miał pod koniec maja wtedy wątrobowe „/nerkowe już były podwyższone po 15 dnia stosowania preparatu equimeb hepa i wyniki jeszcze gorsze …
espérer, wątroba lubi święty spokój!
ostropest jest wyjątkowow 'ciężkostrawny". NIe podaje się go konim, które mają problem z wątrobą, czynny!
napisz co ten koń dosatje do jedzenia- tak dokładnie.
Equimeb Hepa dostał jako zalecenie od wet nie jako mój wymysł
Do tego ma witaminy foran chevinal
Podstawa to nuba slimmer do tego garsta sieczki z esparcety, wymiennie zioła mięta melisa koper
espérer, ja dawalam to na watrobe, ale moj nagle zaczal miec ostre biegunki, dużo schudl, próby watrobowe w kosmosie. To byla akurat wczesna jesien, sezon grzybowy i podejrzewamy że zachcialo mu sie nagrody Darwina i zjadl jakis trujacy grzyb na łące. U Ciebie te wyniki wygladaja bardziej jak jakas wirusowka, dalabym mu jakies skoncentrowane witaminy i beta glukan i tyle.

https://eurowet.pl/produkt/hepachol-125ml/
espérer, imho odstaw wszystko na 2-3 tygodnie. Chevinal i zioła też.
Samo siano. Niech ta wątroba odpocznie. Co najwyżęj ta sieczka do łżobu jak inne jedza jeśli trzeba.
W Nubie jest łuska słonecznika na pierwszym miejsjcu. Znam konie z problemami gastro przy skarmianiu łuską słonecznika.
Potem sobie policz ile czego nasz z tej Nuby i czy wraz z witaminami czegos nie "przedobrzasz" (chociaz wątpię) ale warto sobie policzyć zawsze.

Kotbury gastryczne tz jakies z kupą przeboje czy np. Wdzęcia od ludki też mogą być ?
espérer, koń, którego znałam wiecznie miał wzdęcia, brak energii i skończył kolka oepracyjna.
esperer podwyższone LDH, CK - jak już drążysz to sprawdź może i test na PSSM. Ja tak właśnie po kilku badaniach i takich właśnie obu podwyższonych, sprawdziłam i wynik otrzymałam: heterozygotyczne PSSM
Gdzie robiłaś badanie na pssm?
espérer, laboklin robi na 100%
właśnie zerknęłam, krew pobierała wetka, wynik jest z Laboklinu
Właśnie odebrałam wyniki krwi mojego seniora. Wszystko w normie 🙂 poza mocznikiem. Norma do 40, a nam wyszło 55. Wetka sugeruje za dużo białka w diecie (średnio w posiłku mamy ok 12%). Macie może jakieś inne pomysły, co to może być?
RR4, moze byc odwodnienie, ale to byś miała i inne rzeczy w górnej granicy normy przynajmniej (hematokryt, chlorki, sod, itd). Jesli to standardowy panel vetlab to raczej vet by zauważył jakby wyniki wskazywaly na chore nerki, tam jest np stosunek albumin do globulin w standardzie. Ja bym posłuchała weta, zmniejszyla bialko I zobaczyla czy sie wynik poprawi 🙂
karolina_, tak. Standardowy panel, choć akurat labokinu. I cała reszta się pięknie w środeczku, lub trochę ponad średnia

Zastanawiam się natomiast. Skrupulatnie liczyłam i Senior dostaje w jedzeniu ok 11% białka. Czy to jest dużo? Ale ma wolny wybieg i nieograniczoną łąkę - więc zakładam że również i to może powodować, że tego białka robi się teraz w okresie pastwiskowym dużo.
RR4,
Wystarczy że jest gorąco a koń mało pił przed badaniem i już masz podwyższony
Hej, ostatnio robilam krew i jedyne co wyszło nie tak to praktycznie 6x wyższe y-GT niz byc powinno. Kon czuje sie i wyglada bardzo dobrze, karmiony sieczka i hoveler reformin w lekkiej pracy
Hej, mam kucyka szetlandzkiego 6lat, na początku sierpnia zrobił się osowiały, nie jadł, nie pił, podwyższona temperatura, dostał antybiotyk i przeciwzapalne, poprawa następnego dnia i przeszło. W sobotę dopadła go kolka, lekko przytkany po lekach puściło go, zrobiliśmy głodówkę do wieczora ale chodził sobie i skubał resztki trawy, przez noc nie zjadł siana, w niedzielę trochę skubał sianka ale głównie chował się po kątach i spał, osowiały. Lekko podwyższona temperatura, pobraliśmy krew do badania, problemu brzuszkowe wykluczone, dostał przeciwzapalne i antybiotyk. Następnego dnia przeszło, nabrał energii i apetytu. Dzisiaj dostałam wyniki krwi i weterynarz stwierdził infekcje, niepokoi mnie fakty że w ciągu nie całych dwóch miesięcy dwa razy taka reakcja. Niepokoją mnie te wyniki, czy ktoś ma pomysły co to może byc albo miał podobne sytuacje?
1000009327.jpg 1000009327.jpg
Nerki, albo wątroba (albo skopana próbka🙂, albo robaczyca spora.
Obstawiałabym pierwsze- ale wetem nie jestem - więc ciągnij veta za rekaw.
Te wyniki to bardziej problem systemowy a nie jednorazowy fuckup.
Siwa98_0, a sika normalnie? W normalnym kolorze, częstotliwości i bez napinania się?
karolina_, tak, ostatnio nawet obserwowałam czy sika to nie ma nic podejrzanego, kolor moczu prawidłowy
Siwa98_0, to moze tylko infekcja byla, powtorz te wyniki za jakis czas i zobacz czy dalej masz brzydkie parametry wskazujace na nerki/watrobe.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się