Forum towarzyskie »

Szybkie gotowanie dla niecierpliwych i zabieganych

Blyskawiczne i bardzo pozywne jest jajko sadzone z kasza gryczana. Gotujemy kasze dodajemy jajko....  😁
Do kaszy mozna zrobic sos grzybowy z kostki grzybowej i odrobiny maki. Calosc wykonania max 15 min (bo tyle sie kasza gotuje).
Moje bardzo czeste danie  😁

Baardzo kaloryczne, baaardzo pyszne i baaaaardzo szybkie 🙂

Potrzebne 2 spore piersi z kurczaka, 4 duze pory, kwasna smietana, 2-3 cytryny, maslo, pieprz, sól.
Na patelni rozpuszcza sie 2-3 lyzki masla, wrzuca pokrojonego kuraka i pory, lekko podsmaza a nastepnie dusi pod przykryciem dopoki pory nie zmiekna. Potem dodaje sie cale opakowanie smietany (200g), wyciska cytryny (tyle, ile kto lubi), przyprawia pieprzem i sola. Ja podaje/zajadam w formie zupy - w miseczce.

też się skusze 😜

http://www.quorn.com/ subsytut miesa dla wegetarian 😉

no to teraz już wiem 😉

hmmm musze naprawdę urozmaicić swój jadłospis bo 7 tabliczek czekolady dziennie to chyba nie jest do końca normalne 😵
Wiecie co ja to chyba mam już za bardzo wydelikacone podniebienie - większość podawanych tu paciaji typu ryż czy kasza, makaron z serem, jajem itp bym nie zjadła. Na studiach jadłam i owszem nawet gorzej.

Jak mam zrobić coś prostego to jem fasolkę szparagową, kalafiora, spaghetti albo o zgrozo parówki 😉 jajecznicę, gotową rybę w panierce.
gwash doskonale Cie rozumiem 🙂 We mnie np skrajne obrzydzenie budzi flagowa "imprezowa" salatka - czyli ryz, tunczyk, jajko i tak dalej. No i tez nigdy nie wpadlabym na to, zeby zabic glod ryzowo-kaszowym eintopfem. Bleh! Jak juz nie mam zupelnie co zjesc, to robie sobie makaron z pesto, zgrabna kanapeczke albo tosta 🙂
Podsmażamy pierś z kurczaka, z cebulka, potem dodajemy śmietanę i gorgonzolę, podajemy z makaronem. Jak ktos nie lubi gorgonzoli to druga wersja jest taka że do kurczaka i śmietany dodajemy curry. Podajemy również z makaronem. Dla mnie pycha 🙂 Generalnie dania z piersi kurczaka są bardzo szybkie, można jeszcze wrzucić jakieś mrożone warzywka i tez do tego kurczaka. Podać z makaronem albo z ziemniaczkami pieczonymi(takimi co się zamrożone na blachę wrzuca jak frytki)
Tak poza tym to faktycznie tosty, jak mam chwilę to na patelni z chleba moczonego w jajku, jak nie to z mikrofalówki.

Przypomniało mi się jeszcze: placuszki chińskie.
-pierś podwójna, albo jedna pojedyncza
-papryka czerwona
-puszka kukurydzy
-dwa jajka
-ja daje jeszcze pieczarki, ale trzeba je wcześniej podsmażyć, bo później za dużo wody puszczają
-cebula
-natka pietruszki

wszystko kroimy w kostkę,wrzucamy do garnka, dodajemy dwa jajka, łyżkę maggi, dwie łyżki oleju, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę wegety, mieszamy odstawiamy na dwie godziny do lodówki (jak nie mam czasu to nie dostawiam i tez jest ok). Smażymy na rozgrzanej oliwie placuszki. Można podawać z chlebem, zmieniakami, jak kto lubi. Dobre na zimno i na gorąco.

nie wiem czy dobrze trafiłam ale chyba  o parowar mogę tu zapytać?
jaki parowar możecie polecić?
Euforia, wszystko zależy jak często chcesz go używać i co będziesz w nim przyrządzać. Teraz np. tefal ma takie specjalne pojemniki, w których podobno zupę można zrobić 😉 Właśnie tefal ma dobre parowary, cenowo też w miarę przystępne.
potrzebuję go teraz na okres karmienia piersią ( no i może jak polubię to na dłużej). Mama z moim mężem jedzą normalnie, a ja muszę trzymać dietę więc zastanawiam sie na ile taki parowar ułatwi mi życie bo gotowanie dla jednej osoby jest dosyć kłopotliwe, a tutaj mozna wszystko w jednym czasie upichcić z tego co wyczytałam i to w dosyć krótkim czasie.
wpadł mi w oko taki właśnie Tefal
http://allegro.pl/parowar-tefal-vn4000-profesjonalny-nowe-i1435925695.html

a co do zupek to moje teściowa zaopatruje mnie w nie praktycznie codziennie wiec bardziej zależy mi na drugim daniu  🤣 no bo ileż można jeść zupy  😉
Nie wiem czy będzie ci się chciało gotować dwa obiady? Teoretycznie tak jest z parowarem, wrzucasz i jest, a praktycznie wszystko ma inny czas przygotowania, więc też trochę trzeba pilnować. Ale się nie spali przynajmniej ani nic nie wykipi 😉 Niektóre mięsa wymagają minimum 45 min gotowania na parze, więc ja akurat w oszczędność czasową nie wierzę. A fasolka szparagowa mi np. w parowarze w ogóle nie smakuje 🤔 Mimo wszytsko jestem wielką fanką parowarów (na równi chyba z zupą miso 😁 ) i nic mnie nie odstrasza od nich, nawet kombinatoryka jak w małej zmywarce upchnąć części od pojemników parowara 🙂
a jak z przyprawianiem wszystkiego? Przyprawy dodaje sie przed, w trakcie czy po ugotowaniu?
Co do gotowaniu dwóch obiadów to ten pierwszy gotuje moja mama  🤣 , a ja musze zadbać o siebie bo raczej mama z mężem nie przestawią się na zdrową żywność matki karmiącej  😁 .
Ja doprawiam generalnie i tak tylko ziołami i sypię od razu na mięcho, chociaż w zaleceniach i instrukcji wyraźnie napisali, żeby tego nie robić 😉
Ja uwilbiam kotlety z żółtego sera. Ser w jajko w panierkę. Smażyć 3 min. Pycha .
Tak na szybko to u mnie królują makarony...
Ulubiony to papardelle (każdy inny makaron też będzie ok, ale ten akurat lubię najbardziej) ze szpinakiem i cycem kury.
Cyca przyprawiam ziołami, smażę. Na tą sama patelnię wrzucam mrożony szpinak. Jak się odmrozi dorzucam śmietanę, jakiś ser pleśniowy i mieszam z wcześniej usmażonym cycem.
Na talerz wrzucam coś zielonego co akurat mam: roszponkę/rukolę/bazylię. Na to makaron, na makaron szpinak z kurą.
Szybko, prosto i smacznie🙂
                      Makaron alfredo
Składniki:
-pesto w słoiczku
-makaron
-śmietana homogenizowana(czy jakoś tak 😁 zawsze jak mama kupuje to tak pisze)
-bazylia
-cebula
-parmezan
-sól pieprz
-boczek

Przygotowanie:
-kroimy boczek i cebulkę i smażymy na oliwie
-dodajemy  śmietanę (pół kubeczka) i pesto
-dodajemy parmezan (starty) i czekamy aż się rozpuści
-ugotowany makaron mieszamy z sosem i doprawiamy 😀

Czas:ok. 15 min.
tak na szybko filet z ryby pieczony ze startą marchewką, miodzio  😉 + makaron kokardki
Makaron z pomidorami i serkiem mascarpone-dla tych, którym przejadł się już szybki makaron ze szpinakiem czy sosem pomidorowym  😁
Tortelini z biedronki 😉 z sosem serowym. Banalnie proste że nawet ja dałam rade 😉
gotujemy tortelini
sos: masło, mąka, mleko no i ser 😉
Makaron z pomidorami i serkiem mascarpone-dla tych, którym przejadł się już szybki makaron ze szpinakiem czy sosem pomidorowym  😁

A na serku mascarpone jest podany przepis na pyszne kluchy z serkiem, kurczakiem, pomidorami, cebula i sosem słodkim chilli😉 Też bardo dobre i dość szybko się robi.
Mój najszybszy makaron ma dwa oblicza:

1. makaron plus pesto ze słoika (gotowe w 8 minut)
2. makaron plus oliwa plus rozkruszony ser plesniowy (np. lazur)

Dzisiaj w ramach protestu na dietę pochłonęłam makaron nr 2 😉
cóż zrobić jak chłop zapewnia, że są jajka, a sie okazuje, że jajek nie ma?

Kaloryczne, sycące, tłuste.

Kiełbasa/szynka w kostkę, podsmażyć na patelni.
Cebula w drobną kostkę, dorzucić do mięsa, przyprawić papryką ostrą, słodką, pieprzem, zeszklić.

i tu powinno się wbić jajka do "męskiej" jajecznicy, ale...

pokroić w kostkę żółty ser, zmniejszyć płomien, ciapać wszystko, aż ser się rozpuści i połączy z mięsiwem i cebulą. jeść jak jajecznicę 😉

smaczne, ale bardzo ciężkostrawne. idealne, żeby męski apetyt zaspokoić 😉

a i edit:

nie wiem, czy znane, czy nieznane. Łazanki. zawsze robię jak zostaną mielone na drugi dzień.

małą cebulę posiekać i zeszklić na głębokiej patelni. Kotlety mielone pociapać (można się też poratować kiełbasą), wrzucić do głębokiej patelni, podsmażyć. dorzucić kapustę kiszoną. całość poddusić, aż kapusta mocniej zmięknie. przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą. dorzucić ugotowany makaron (najlepiej łazanki, ale równie dobrze mogą to być swiderki czy muszelki). wymemłać. dusić, aż wszystko ładnie przejdzie smakiem. na drugi dzień najlepsze 😉
W garnku smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka posypaną przyprawą z kurczaka i chili. Po minucie dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę. I albo kupujemy fix do meksykańskiego dania, rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do garnka z kukurydzą i czerwoną fasolą z puszki  lub kombinujemy sami czyli jogurt nat/śmietana i przyprawa meksykańska. Zdąrzymy zrobić w 15 min kiedy gotuje się ryż 🙂 i gotowe😉
A ja dziś postanowiłam jeść rybę. Bo wszędzie czytam, że ryby są zdrowe.
No i w, dawno nie odwiedzanym, sklepie rybnym przeżyłam lekki SZOK.  👀
Halibut filet 76 zł/kg ! Łosoś 54 zł/kg. Były jeszcze jakieś zamrożone na kość dorady i zmętniały na ciele pstrąg.
Kurczę ! Jakie ryby są DROGIE . Buuuu.........
No, ale na temat. Filet z łososia gotowany na parze i brokuły. Też na parze. O!
Szybko, ale koszmarnie drogo.
Strasznie drogi sklep... U mnie filet po 25-40zł (łosoś najdrożej), flądra poniżej 10zł (ale w całości, nie patroszona), podobnie okonie itp w całości. Gorzej ze świeżością. Niestety ciężko kupić coś naprawdę świeżego.
Natomiast wielbię w rybach to, jak szybko się je przyrządza. Kus kus, ryba i sałatka - 10-15minut roboty.
Mam od dłuższego czasu napad na ryby. Głównie łosoś, pstrąg itp. Mąż już na mnie krzywo patrzy, że największa ilość kasy to na ryby idzie. Na szczęście mam lidla, w którym te ryby bywają i nawet nie tak masakrycznie drogo.
magda, Tobie akurat nie powinno być ciężko 😀 Idziesz na plażę w sopocie/orłowie i voila!
Kiedy konkretnie? Bo słyszałam, że można, ale nie byłam nigdy. Za to w sklepach osiedlowych kupuję i się nacinam co jakiś czas.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się