Pandurska no właśnie mi mleko kokosowe nie smakuje, chyba że w czymś i go nie czuć. W tym koktajlu niestety było czuć bardzo, może za dużo go dałam 🤔wirek:
Pokemon ja też robię z tego przepisu i zawsze wychodzi mniam! Niedawno byłam zmuszona zrobić hummus z cieciorki z puszki. Fuj, nie spodziewałam się takiej różnicy w smaku 😲 Mocniej przyprawiłam i jakoś uratowałam ten hummus, ale szału nie było.
chcialam poprobowac na veganmanii, ale wszystkie albo z soi albo z orzechow 🙁 No i kupilam 2 mleka roslinne w proszku bez czytania skladu i co? W jednym gryczanym kazeina, w drugim kokosowym soja... nosz... 🙄
chcialam poprobowac na veganmanii, ale wszystkie albo z soi albo z orzechow 🙁
tak, część jest z soi a część z nerkowców. Naprawdę super, że doczekaliśmy się czasów, kiedy można jeść sery z wysokiej półki (nie jakieś plastikowe plastry z oleju palmowego) bez zabijania zwierząt. Warto spróbować dopóki działają dorywczo, bo pewnie jak rozkręcą biznes to ceny wzrosną dwukrotnie 😉
Chciałabym zrobić też na własnoręcznie zrobionym tahini. Znacie takie? CZy poszukać osobno przepisu na tahini? Robicie same tahini, czy kupujecie? 🙂
Dobry blender z pojemnikiem i nożem do siekania, prażony sezam (nie za mocno, żeby nie był gorzki) i miksujesz z przerwami, co jakiś czas ściągasz ze ścianek sezam i dalej cierpliwie miksujesz. Kiedyś dodawałam trochę oliwy, szybciej się pasta robiła. Teraz nie potrzebuję. Pasta jest pyszna i pięknie pachnie. Kupną pastę wyrzuciłam.
pokemon ja kupuję, ale nie jestem z tego dumna. Wolałabym zrobić po swojemu, te sklepowe są różne. Mam jakiś swój ulubiony, ale ostatnio kupiłam inny i był "taki se".
nerechta jak robisz? Może w przypływie chęci zrobię i ja 🤣
ja kupuje w badapaku, raz ze tez nie moge nigdzie kupic a dwa ze ilosc i cena online zdecydowanie lepsza (1kg 13zl)
ashtray tak jak napisala kokakola z tym, ze robie w speedcooku, ale maly blender tez spokojnie da rade 🙂 To jest chwila roboty a smak obledny, moglabym lyzkami wciagac 🙂 Sprobuj!
Będę organizować grilla i jedna z zaproszonych osób nie jada mięsa, czy możecie mi podesłać jakieś smaczne dania na grilla bez mięsa, tak samej z siebie to mi jedynie do głowy przychodzą pieczarki z solą, cukinia z sosem czosnkowym i sałatki.
Biczowa, bakłażan wcześniej dobrze przyprawiony to moja miłość 😍 szaszłyki-pieczarki, cebula, papryka, cukinia? Pieczone ziemniaki (wcześniej podgotowane, bo na grillu to długo by im zajęło żeby całkiem się upiec)? Ja uwielbiam ser halloumi z grilla, ale w Polsce on chyba średniawo dostępny? Siostra mnie właśnie dziś będzie próbowała przekonać do grillowanego selera, ponoć pycha, można dodać do szaszłyka 🙂
Czytam, czytam i coraz bardziej tracę wiarę w swoje "wegebycie" - wielokrotnie próbowałam przejść na dietę wegetariańską, ale idzie, nie oszukujmy się, ciężko.
Powyższych jeść ZUPEŁNIE NIE MOGĘ. Nawet malutkich ilości, bo spuchnie mi krtań i w przeciągu paru minut od spożycia mogę przestać oddychać 🤣 Na kilka innych rzeczy też jestem uczulona, ale nie na tyle, bym musiała je zupełnie wyeliminować z diety, muszę po prostu bardzo uważać i jeść ich mało i rzadko (cytrusy np.). Mleka też nie powinnam, ale małe ilości i rzadko toleruję - przy 2 dniach mleka pod rząd zaczyna mi się ostre zapalenie błony śluzowej żołądka, więc to opcja tylko "raz na kilka dni/tydzień". Groszek w małych ilościach zdzierżę.
Czy ma ktoś pomysł, czym jeszcze mogę zastąpić wymienione z "czerwonej listy"? 🙁
Nocte Przy az tak rozbudowanej liscie produktow zakazanych bardzo trudno byloby ci o rozsadnie skomponowana diete wegetarianska. Niemniej jednak edytka wrzucala tutaj w watku namiary na swoja weganska pania dietetyk i udalabym sie po porade do niej (robi tez przez skejpa). Mysle, ze warto sie skonsultowac!
co mi przychodzi do glowy - masz te uczulenia od zawsze? Wydaje mi sie, ze przy tak rozleglej alergii cos jest zdecydowanie nie tak z funkcjonowaniem organizmu...
Nocte, poczytaj sobie o oczyszczaniu wątroby metodą dr Huldy Clark. Ja własnie robiłam w ten pt-sob. Niezły czad. Bezbolesne, a po "zabiegu" samopoczucie wzrasta niesamowicie. Oczyszczanie wątroby jest b. ważne i podobno świetnie pomaga w zwalczaniu alergii! Ja dopiero pierwszy raz w życiu oczyszczałam, ale zamierzam to robić bardzo regularnie.
A z kulinarnych kwestii to zrobiłam wczoraj amerykańskie pancakes na mleku sojowym z Biedry (jakaś nowa marka - Vitanella czy cuś) i wyszły obłędne i puszyste jak gąbka - idealne!
Meise Czytam o tej metodzie teraz i bardzo mnie zaciekawila. Mozesz cos wiecej napisac? Po co stosujesz u siebie itp? W czym to ma pomoc na dluzsza mete?
Ner jak robię tylko dla siebie to daję 2-3 garści kaszy i 1-1,5 banana. Cynamon i proszek do pieczenia na oko. Wychodzi mi z tego 6 placków. Cukru nie dodaję w ogóle. Fajnie jest dodać banany, które już mocno zczerniały na skórce. Wtedy naleśniki są naprawdę słodkie. Kupiłam niedawno patelnię do pancake'ów, żeby mi wychodziły ładne, okrągłe i jest do dupy. Placki mi do niej przywierają. :<
Meise Czytam o tej metodzie teraz i bardzo mnie zaciekawila. Mozesz cos wiecej napisac? Po co stosujesz u siebie itp? W czym to ma pomoc na dluzsza mete?
KaNie, chętnie Ci jutro opiszę jak to u mnie wygląda. Chętnie na pw 😉
Szukam mleka, które nie ma gorzkiego posmaku. Sojowe piłam lata temu i nie pamiętam jakie było, słonecznikowe domowe średnie, kupne migdałowe gorzkawe. Jak z innymi? (i co najważniejsze w jakiej cenie 😁 )