Nasza walka o dodatkowe kilogramy trwała kilka lat...po drodze przerobiliśmy kilka wariantów: kukurydza, otręby czy jęczmień. Jednak taka dieta może prowadzić do przebiałkowania, nadmiernej potliwości i pobudliwości. Zwróciłam się do osoby zajmującej się przygotowywaniem diety na podstawie szczegółowej ankiety oraz przesłanych zdjęć. Od kilku miesięcy ściśle stosujemy się do zaleceń i widać ogromną poprawę. Mój koń nigdy wcześniej nie wyglądał tak dobrze, ma zdrowe kopyta (tylko werkujemy), lśniącą sierść i ładnie się zaokrąglił. Nie jest nadpobudliwy, ani zbyt leniwy. Wykonujemy lekką pracę, głównie jeździmy kilka razy w tygodniu w teren, troszkę ćwiczeń, od czasu do czasu lonża. Ogólnie praca 4 - 5 razy w tygodniu. Codziennie konik spędza kilka godzin na padoku. Na dzień dzisiejszy mamy problem z dostępem do pastwiska, więc zielonka nie jest uwzględniona w diecie (konik skubie sobie jedynie to, co gdzieniegdzie wyrośnie).
Nasza dieta wygląda tak:
śniadanie - 2 kg owsa
kolacja - 1 kg owsa, 0,5 kg otrąb, 0,5 kg wysłodków buraczanych niemelasowanych (0,5 kg to sucha masa przed zalaniem).
Zimą owies zwiększamy o 1 kg dziennie.
Trzy razy w tygodniu przygotowuję na kolację mesz z siemienia lnianego. Do tego podaję dodatki mineralne (np. ,,Podstawowa mieszanka suplementów wiosenno-letnia z tlenkiem magnezu na 100 dni'' ze strony podkowa-liny) oraz profilaktycznie preparat kolagenowy (Orling GelaPony Arthro), który oprócz dobroczynnego wpływu na stawy i ścięgna zawiera witaminy, cynk, miedź,biotynę oraz selen.
Siano do oporu, cały dzień koń ma do niego dostęp, ścielę owsianką i od czasu do czasu pupil skubnie troszkę słomy.
Mój koń to wałach, 3/4 xx, 15 lat. Oprócz żywienia zmieniliśmy stajnię, konio ma większy komfort psychiczny i spokój.
Dawkę żywieniową przygotowała mi firma Avena. Dla zainteresowanych stronka
http://www.avena_dawki.republika.pl/, znajdziecie tak cennik i kontakt.
Poniżej zdjęcia: pierwsze niedługo po zakupie, drugie to etap przejściowy, kolejne aktualnie.