Pewnie będzie ciut szybciej, ale tak czy inaczej producent ma do końca sierpnia urlop i nie wysyła żadnych dostaw. Ja też dla Rudzielca mam biotyny na styk, ale myślę, że w razie W parę dni przerwy mu nic nie zrobi 😉 Za to teraz obydwie biotyny (ta półlitrowa i ta litrowa też) będą z dodatkiem MSM.
czarna_kalina, nic mi o żadnym szybowaniu nie wiadomo 😉
Tak a propos - skończyłam na Karym miesięczną suplementację biotyną Hippovital Biotin w płynie. Zawartość biotyny nawet w miarę (2mg), brak cynku i miedzi, cena śmieszna, bo jakieś 45 zł za opakowanie. Efekty podawania żadne. Totalne, absolutne nic. Ani na kopycie, ani na przyroście włosa, ani chociażby na połysku sierści (na jakość i przyrost włosa znacznie lepiej zadziałał olej lniany!). Smaczna i koń chętnie wsuwał, ale fajnie by było zobaczyć chociaż cokolwiek...
No bo za "przyrost' kopytek i jakość tego przyrostu odpowiedzialany głównie jest cynk i miedź w odpowiednich formach wchłanialnych a nie biotyna🙂 Kupowanie preparatu składającego się z samej biotyny to wywalanie kasy.
Własnie wiele razy zastanawiałam sie nad tym Hippovitalem bo tani, dostepny u mnie na miejscu, opinie miał i złe i dobre, u mnie cała stajnia to daje.. Ale po co zmieniac dobre na niepewne? Fakt officinalis duzo drozszy ale jak patrze na efekty to nie zamierzam zmieniac 😜 Od połowy PIERWSZEGO małego opakowania kopyta ruszyły jak szalone, pierwszy raz od przekucia schowały nam sie dizury po podkowiakach, pierwszy raz sie nie rozkuł (choc to pewnie zbieg okolicznosci), siersc ruszyła pod koniec opakowania i jest taka ze po przejechaniu zwykła szczotka mam efekt jak po chusteczkach i sprayu na połysk siersci 😀 Super jak dla mnie. Ewidentnie dobrany skład, bo daje bardzo mało.
W preparatach tego typu ważny jest nie tylko czysty skład ale i nośniki, których to żadna firma nie napisze na opakowaniu bo to ich tajemnica handlowa.
Słuchajcie, jaki preparat kopytowy jest dobry i dostępny od tzw.ręki, bez czekania do września 🙇 ? Miałam plan na Officinalisa a tutaj taka nieprzyjemność 🙁 Może ma ktoś do odsprzedania albo w jakimś sklepie stacjonarnym jest ?
ladydill Wiem wiem, przewertowałam już cały wątek i w sumie mam jeszcze większy mętlik w głowie... Potrzebuję jakiegoś silniejszego preparatu, wróciły do nas problemy z białą linią 🙁 Także potrzebuję konkretnego wzmocnienia. Na Orlinga musiałabym czekać 12-16 dni, a wyjeżdżam na urlop i wolałabym już przed nim coś mieć i podawać.
W Makanie wygląda to tak: Biotyna 3.000.000mcg, Cynk 5.000mg, Miedź 1250mg, DL Metionina 5% Wystarcza na 142dni dawkowania.
Keraderm: na 100 dni dawkowania Biotyna 1.800 000 mcg Metionina 10.000 mg Cynk 10.000 mg Witamina E 10.000 mg Lecytyna 50.000 mg Mangan 3.000 mg Selen 25 mg B-karoten 2 mg
Eggersmann na 50 dni dawkowania Biotyna 2.500.000,00 mcg Witamina B6 1.200,00 mg Witamina E 6.250,00 mg Selen 15,00 mg Cynk 10.500,00 mg (z czego cynk w postaci chelatu cynku) 7.500,00 mg Miedź 1.000,00 mg
Mervue 100 dni Biotyna 1900mg Cynk (chelat cynku) - E6 38000 mg Miedź (chelat miedzi) E6 2000 mg plus aminokwasy
moja kobyla byla zadowolona i z biotyny sukcesu, nie zawsze najdrozsze znaczy najlepsze, czasami warto zrobic tescik , można mieć miłą niespodzianke i starczy dodatkowo na lizawke 😎
moja kobyla byla zadowolona i z biotyny sukcesu, nie zawsze najdrozsze znaczy najlepsze, czasami warto zrobic tescik , można mieć miłą niespodzianke i starczy dodatkowo na lizawke 😎
Ale że co - rozmawiałaś z nią? Aby Sukces miał działanie chociaż zbliżone do tzw czołowych suplementów (Orling czy Officinalis) trzeba by było nie tylko podawać po pół wiaderka dziennie, ale i zsyntetyzować biotynę w związek dobrze przyswajalny... Generalnie Sukces jest rzeczywiście tani i pomaga co najwyżej mieć dobre samopoczucie "bo się suplementuje"... koniowi nie pomaga, ale i nie szkodzi 🙂
Czy jest gdzieś jeszcze dostępna biotyna Officinalis bez dodatku MSM? Koń dostaje już preperat, w którego skład wchodzi MSM (wg producenta 1650 mg w dziennej dawce 30g), boję się dublowania 🤔
disco, raczej marne szanse, bo teraz już biotyna i duża (litrowa) i ta mniejsza mają MSM. Ja bym się jednak tym nie przejmowała, bo w dziennej dawce biotyny masz 100 mg MSM, czyli zwiększysz dzienną dawkę o jakieś 6%. Na granicy błędu statystycznego 😉 Tym bardziej, że dochodzi nam kwestia jak dany koń to stawi i przyswoi z układu pokarmowego - ja bym nie zwracała uwagi na te dodatkowe MSM.
Hej, podaje teraz biotyne z miedzia i cynkiem Podkowy z racji slabych kopyt i rdzewienia grzywy i ogona. Z czym moge im to podawac ? Nie dostaja tresciwego i mam teraz dylemat. Przez 2 dni dalam im troche owsa do tego, ale nie za bardzo chcialabym im go dawac na dluzsza mete. ( jeden to poochwatowiec ).
Hej, podaje teraz biotyne z miedzia i cynkiem Podkowy z racji slabych kopyt i rdzewienia grzywy i ogona. Z czym moge im to podawac ? Nie dostaja tresciwego i mam teraz dylemat. Przez 2 dni dalam im troche owsa do tego, ale nie za bardzo chcialabym im go dawac na dluzsza mete. ( jeden to poochwatowiec ).
Kup wysłodki niemelasowane , jest to bardzo fajna pasza dla koni szczególnie z problemami kopytowymi .
Kinia16322 ta biotyna od p. Podkowy jest w proszku, prawda?
Moja pierwsza myśl to j/w, żeby dać w czymś mokrym jak np. wysłodki czy na przykład 1/3 czy pół miarki trawokulek namoczonych w wodzie (zwykłych, nie witaminizowanych - to 'odpowiednik' sieczki właśnie)..
Mesz podchodzi pod treściwe, więc pewnie odpada no i biotyną suplementujesz codziennie, więc i nawet tą garstkę meszu też musiałyby dostawać codziennie - nawet jak nisko-energetyczny/białkowy (st hippolyt w granicach 9-10).