Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Ja jestem totalnie zakochana w kantarach z Temu 😁 kupiłam dla swojej kobyły różowy, potem dla konia ziomeczki kolejny bo lubię go stroić 😅 satysfakcjonująca jakość, doskonale wykonane detale, przepiękny kolor a cena bardzo przystępna 😎 zdecydowanie nie jest to mój ostatni zakup 😜
Gillian, a są rozmiary na mastodonty?
To zależy jak duży jest mastodont. Mi na śląski łeb pięknie pasował full dość luźno 🙃
Gillian, jakiś konkretny, czy ogólnie z temu? Może podrzuć linka 😀
Chciałam zdjęcie wstawić ale cóż, forum mnie nie lubi xd
IMG_5027.jpeg IMG_5027.jpeg
Właśnie, podlinkuj, obczaimy. Mieścimy się w Eskadron X-full, pasek pod ganaszami w szczególności powinien być długi.
Teraz leci do mnie Horze KIEL.
Gillian, ale się mocno zainspirowali eskadronem ;p
U mnie są za 125zł, sporo jak na temu
Pati2012, - za tyle to oryginał w promce posezonowej na luzie idzie dostać 😅

Mi jeśli chodzi o kantary takie robocze i padokowe na prawdę top sprawdza się Felix Bulher. Raz - kształt, brak sprzączek przy kościach jarzmowych, nie obciera. Dwa - płaski karabińczyk, stajenny nie zapnie na odwrót, nie będzie cisnął, ma mniejsze szanse się zaczepić się o coś.
Biorę podszyte futrem, ale widziałam też takie bez futra, o takim kształcie mówię. Rozmiar wypada dość uczciwy, na swoim full mam w części nagłówka z zapasem dwóch dziurek, nachrapnik spięty prawie na maksa.
Jakościowo też póki co nie mam nic do zarzucenia 🙂
Screenshot_20250507_103253_Chrome.jpg Screenshot_20250507_103253_Chrome.jpg
Ja kupowałam jak były za 85 😱
https://share.temu.com/bWz5wO78tnA
Moje ulubione to Fouganza forever. Dobrze wspominam też Mustangi, no i mają piękne kolory. Eskadron robi też wersje ‚reklamową’ którą ma w ofercie sklep dobry-koń, a co za tym idzie mam kantar z manifestacją 😅
IMG_6807.jpeg IMG_6807.jpeg
Ja polecam na padok decathlonowe te z pseudoskory, cena może nie najniższa (kupowałam za kupony z pracy więc tak nie bolało). Nie wiem jak zniesie wałachowe zabawy, ale na kobyle był niezniszczalny, nieobcierający i nieodpażający (od eskadrona wytarła się do zera pod każdym paskiem w 1 cgorący dzień)
Super łatwo się go też trzyma w czystości i jest bardzo elegancki (miałam brązowy)
https://www.decathlon.pl/p/kantar-fouganza-500-dla-konia-i-kuca/_/R-p-300608?mc=8518221
U mnie właśnie ten Decathlon poległ kolega go za ten pasek łącznik targał i wiecznie to wyrywał
Szkoda 🙁 będę pewnie za niedługo wracać do jeździectwa i jest szansa, że tym razem będzie wałach, miałam nadzieję, że się sprawdzi bo szlag mnie trafia z doczyszczaniem tych parcianych z wtartego zaschniętego błota, ze skórzanymi za dużo zabawy, a te z tworzywa bio są strasznie brzydkie i bez podszycia - nie dogodzisz 😅

Aa I jeszcze korekta bo już nie mogę edytować- ten co mi obtarł konia to był szoko, nie eskadron
Ogólnie jestem coraz bliższa wypróbowania obroży…
Wypróbuję jeszcze tego mustanga może bo ceny na takie widzę znośne szkoda mi wydać 100 jak ma to iść potem do kosza za miesiąc
azzawa, a biothane?
Mnie uczono, że na padok to nie skórzany czy biothane, bo jak coś ma się rozerwać kantar, a nie uszkodzić koń 😉 także żeby nie był zbyt pancerny.

espérer, - mustangi są solidne, ja bardzo lubię te HIT, z takiego jakby plecionego sznurka w dwóch kolorach. O dziwno nie obcierały mi księciunia.
espérer, - nie, on jest właśnie bez podszycia, ale nie obciera - ten o, tylko nie wiem na ile to legitna strona klik
Fakt, że kupowałam jak zestaw z uwiązem był ponad połowę tańszy... eh inflacja 🙁

Koń mojej mamci używa do dziś, one wypadają na prawdę spore i dobrze się trzymają. Cena co prawda nie jest już aż tak atrakcyjna jak kiedyś.
keirashara, nie wiem jak skórzany bo nigdy nie miałam na padok, ale jak mi się kiedyś kobyla odsadzila w tym pseudoskórzanym z deka to się rozpruł na szwie elegancko (w sensie wystarczyło zszyć) I też nigdy nie widziałam żeby jaki kolwiek kantar parcianych rozdarł się na pasku- zawsze jak już idą na tych metalowych elementach/szwach
Zuzu., no właśnie te bio są szkaradne, ale jak nic innego nie znajdę to pewnie przetestuję
Ja polecam Yorka Kimi - wprawdzie moja nie jest przodownikiem zabaw ale ma bardzo zabawowe towarzystwo które notorycznie ściągało jej inny kantar (a poprzedni chyba rozwaliło). Kupiłam tanio bo myślałam że zaraz rozwali. Ale trzyma się. 45 zł, brzydko nie wygląda (widać na profilowym), ma podwójna regulację i ma podszycie przy którym się nie obciera.
Czy widział ktoś/miał styczność z tymi kantarami?

https://idoggos.com/collections/horse-halter/products/chevaux-licol

Jak z trwałością?
Odkopuję z pytaniem o bezpieczne kantary - czy ktoś miał doświadczenie z
https://www.horseway.pl/horseware-kantar-bezpieczny-field-safe-25 albo
https://www.horseway.pl/lemieux-kantar-bezpieczny-essential-z-odblaskiem-24h ?
Te które obiecują rozerwanie całego paska w przypadku zahaczenia jakoś mnie nie przekonują.
A kantar różniczki?
Kasix1997,
ja mam kantar z tego materiału, tylko nie z tej, a z polskiej firmy i jestem mega zadowolona!
super easy w utrzymaniu czystości, nie odparza konia, jest trwałe (mam z tego samego materiału uwiąz i lonżę, wszystko ma się świetnie).
Kasix1997,
sorry za post pod postem, ale dorzucę Ci jeszcze zdjęcie 🙂
IMG_0036.jpeg IMG_0036.jpeg
Woźniczki oczywiście miało być...
Tak.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się