Zapraszam do dzielenia się swoimi życiowymi i ulubionymi końskimi cytatami. Czasami coś tagiego jest porzebne i wtedy się szuka - a tak wspólnie zrobimy małe zestawienie.
Zaczynam: Młody koń w pieniądze idzie, a stary z pieniędzmi. 😕
Darowanemy koniowi nie zagląda się w zęby! 😁 i to prawda - mial byc kasztan 175, mocno malowany, a dostałam od rodziców malutkiego gniadoszka, z łysiną i 2 białymi pęcinkami, 'troszeczke' odbiega od wymarzonego kasztana, ale jest lepszy! bo mój ukochany 😀
tez znam i lubie, tyle, ze zamiast "az" bylo "ino" 😉 co kon wyskoczy dobry kon nie ma masci kto nie mial siwego, ten nie mial dobrego konia z rzedem znac sie jak lyse konie co kon wyskoczy zjesc konia z kopytami czarny kon
edit: i jeszcze takie Konia bez odmiany oddać, z jedną sobie schować, z dwiema przyjacielowi, z trzema wrogowi, a z czterema na jarmark
"W samej budowie oka końskiego tkwi wyraz jakiejś wyższej mądrości i przezorności."
"Chleb może nakarmić moje ciało, ale mój koń karmi moja duszę."
"Niebo nie może być niebem, jeśli nie ma tam konia, który by mnie przywitał."
"Nikt nie uczy jazdy lepiej od konia" C.S. Lewis
"Ktokolwiek powiedział, że nie można kupić szczęścia za pieniądze, nie wiedział że można kupić konia. "
Rzekłbyś iż koń ów ma duszę w sobie, duszę która czuje swą dzielność i wspaniałość, i która się smuci że ją stwórca w zwierzęcym ciele uwięził.
"Gdy zajrzymy w głąb wspaniałego, dzikiego serca konia, musimy żywić nadzieje, że znajdziemy tam nasze własne serce... "
.. Poprosiłam Boga o kwiat, dostałam ogród. Poprosiłam o drzewo, dostałam las. Poprosiłam o rzekę, dostałam ocean. Poprosiłam o przyjaciela, dostałam Ciebie... - mój ulubiony
A ja mam takie całkiem swoje motto: Z pewnością potrafię zmusić konia do przyjęcia odpowiedniej pozycji siłą i narzędziami, ale to potrafi każdy, byle prostak i głupiec. Sztuką jest skłonić konia, by zrobił to sam, z własnej woli i w zgodzie ze swoją naturą. Gdzie kończy się przemoc, tam zaczyna się współpraca.
Myślałam, że będą tu jakieś głupie powiedzonka, a tu tyle mądrości. Piękne motta i cytaty. Moje ulubione (od Cierp1enie) "Ktokolwiek powiedział, że nie można kupić szczęścia za pieniądze, nie wiedział że można kupić konia. "
„Jeśli twój koń mówi „nie", to albo zadałeś złe pytanie, albo źle je zadałeś " [Pat Parelli]
"Konie wymagają cierpliwości. Jeżeli będziesz działał tak, jakby zostało Ci tylko 15 minut, stracisz cały dzień. Jeżeli natomiast będziesz działał tak, jakbyś miał cały dzień, osiągniesz cel po 15 minutach"
Najtwardszą rzeczą w nauce jazdy konnej jest ziemia !
Każdy koń zasługuje, by chociaż raz w życiu być kochane przez małą dziewczynkę.
Nigdy nie jedź szybciej, niż potrafi latać twój anioł stróż !
Po co skakać nad przeszkoda, skoro jest idealna droga obok ?
"Szkoda, że niektórzy próbują zapanować nad 600 kg końskich mięśni, zamiast nad kilkoma dekagramami jego mózgu"
A ja znam wersję: "Rzuć serce za przeszkodę, a na pewno tam je znajdziesz". Chyba nie było: "Największe szczęście w świecie na końskim leży grzbiecie." "Kuta na cztery nogi" "Kombinuje jak koń pod górę"
Jak wierność w psie, jak fałsz w kocie, tak piękno w koniu i kobiecie 😉
Idę poszukać szczęścia na koniec stajni, bo warto... (przerobiłam na stajnie z końca świata 😀 ) Serce jeźdźca na błoniu w połowie bije w koniu ,Koń- stworzony z wiatru, ma w sobie moc wszystkich żywiołów..." ,Mądrość konia jest wielka, głupcami są Ci którzy nazywają konie głupimi" ,Życie jest rumakiem, który nie znosi tchórzliwego jeźdźca" Bywa, że marzenia o rycerzu na białym koniu przekreśla romans ze stajennym Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo kolanami. Na koniu trzyma cię grawitacja. No i cóż, ta sama grawitacja cię z tego konia zdejmuje! "Non faciunt equem meliorem aurei freni - złote wędzidła nie czynią konia lepszym. " "Im więcej używasz wodzy, tym mniej koń używa swojego mózgu" "Najpierw konia zrozumieć, potem na nim siedzieć." "Jeśli zawsze skaczesz niskie przeszkody, tak jakby były wysokie, to nie będziesz musiał nic zmieniać, kiedy zostaną podwyższone." „'Społeczność' koniarzy to wspaniała rzecz-ludzie, którzy się nie znając mogą ze sobą rozmawiać na wiele tematów i się nie nudzić. Nawet jak kogoś nie znasz to go znasz.”
edit: Bóg zabronił mi iść do nieba w którym nie będzie koni!