donkeyboy, To też polecam ten Hoofgold Contro, tylko uważaj na wrażliwej skórze u konia (puzdro, wymiona), bo mojemu koniowi skóra zlazła po tym cała 😖 Ale faktycznie odstrasza skutecznie.
zembria, to samo! Bolesna opuchlizna puzdra, pachwin, cała skóra zeszła, ale mojemu podobnie dzieje się i po Absorbinie i po Enduro, te miejsca paćkam olejem kokosowym, ewentualnie żelem na owady z Hippiki.
czy ktoś uzytkuje maske na owady z takim usztywnieniem nad oczami ? czy to sie sprawdza ? wymyśliłam zeby kupić kobyle bo idzie na ,,wolny wybieg,, a w tamtym roku jak jej zakładałam na padok taką zwykłą, dość sztywną, to jak otarła łeb, lub oko o np. drzewo to ta siatka pozostawała przy oku i widziałam ze rzęsy i powieka ociera o nią, tego chciałabym właśnie uniknąć, ktoś coś podpowie ?
Szukam jakiejś lekkiej ale trwałej derki przeciw owadom dla konia na wolnym wybiegu . Kobyłka zaczyna z wiekiem coraz dotkliwiej odczuwać owady . Mam fajną derkę z Decathlonu z kapturem ale jest okropnie ciężka i przy ruchu zjeżdża w tył przez co na szyji wbija się dość mocno. Podejrzewam że nie jest to przyjemne a co dopiero łazic tak 24h. Coś też odbijającego UV bo zaraz przyjdą upały . Macie coś do polecenia ?
keirashara, jakieś konkretne modele możesz polecić ? Zetknęłam na szybko to z hoswere jest krój xl na masywne. Mamy te same rozmiary ( ślązaczki 😉😉 to w to może celować ?
Akatash, - ja miałam na swoim horseware vamoose, horseware ogólnie są dość obszerne 🙂 Taką zieloną, zaczepianą na uszy, ale z tego co widziałam tego modelu już nie ma. Była anty UV i to działało. Nie bałabym się innego modelu, tylko raczej z serii Rambo, nie Amigo. Amigo są słabszą linią.
W wersji ekonomicznej mam też HKM z wzorem w krówkę i daje radę. Jest lekka, mi głównie zależało na ochronie przed bąkami i przy nich się sprawdza. Mimo dość niechlujnego zakładania i ściągania przez stajennych żyje, zmechacona przy rzepach, ale trzy sezony za nią i sprawna. Kluska śląska weszła bez problemu w nią, w 155.
edit: krówce uciachałam rzep do kantara, bo jak go ciągnął to się jaśnie książątko obcierało, ale bez nieco też układa się nie najgorzej.
Ja zamówiłam Horseware Amigo Bug Buster i jest bardzo fajnej jakości, rozmiar musiałam jednak domówić mniejszy, przed chwilą przyszedł i zobaczę czy będzie pasować. Co prawda zakładka na brzuch mogłaby być większa, bo przy szerokich plecach jej nie starcza na dole.
My mamy właśnie bebzol 😅 ale mam też krawcową pod ręką, która zajmuje się zawodowo naprawą derek,wiec myślę że jak się nie dopnie to coś wymyślimy . Dziękuję za rady szukam zatem kaj promocja 🤣
Akatash, mój się nie dopiął w mniejszy rozmiar. Wiec mam oba rozmiary do zwrotu, ehhh, a w promce wyrwane, miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze.. szukam dalej.
W końcu kupiłam busse paddock fly sheet superior. Generalnie super . Przedłużyłam pasy pod brzuch żeby klapa na brzuch się dopięła ( ślazaki 😉😉 jednak materiał jest dość gruby i dziś przy upale na Śląsku kobył się poci ( a jest 26, w słońcu pewnie milion) . Generalnie nie ma tragedii jeszcze ( nie kapie z niej ) ale czy któraś z derek gwarantuje super oddychalnosc odbijanie UV i cuda wianki ? Czy kiedy przyjdzie prawdziwe lato należy zrezygnować z derki ? To mój pierwszy sezon z kobyłem "jeszcze nie lipcowym ale super wrażliwym na ugryzienia" dodam że przyszło jej to z wiekiem ... (11 lat był spokój )
Może ktoś używał derki Presteq Smart Protection?
Hej, czy ktoś ma doświadczenia z jazdy konnej w lesie w derce przeciwowadowej ? Czy rzeczywiście pomaga i koń przestaje się denerwować muchami ? A może stwarza inne problemy ?Ja zastanawiam się nad taką https://pasi-konik.pl/waldhausen-derka-do-jazdy-zebra.
Będę wdzięczna za opinię i rady. I moja kobyłka też.🙂
Iza, Też mam takie, tylko Busse, albo Thermo master, nie pamiętam teraz, ale to wszystko jest "jeden pies". Sprawdzają się. Konie mniej się denerwują, nie są pogryzione. Fakt, że pocą się mocniej, bo to jest jednak "plastik", ale warto.