Forum konie »

kłus ?

Było było. Z WKKW 🙂
Ja miałam zalecenie pracy w stępie i galopie i unikanie kłusa. Wszystko ze względu na grzbiet (nie nogi). I zapytałam wetkę dlaczego.

Galop się zaleca a kłusa unika, ponieważ w kłusie koń stawia kończyny naprzemiennie i naprzemiennie pracują jego mięśnie - czyli na krzyż i w krzyżowy sposób oddziałowują na kręgosłup. W galopie jest to płynne połączenie tej pracy mięśni a w kłusie nie. To oczywiście skrót myślowy 😉 I nie, nie rozwinę go  😎

Co do obciążeń nóg - mnie zastanawia, że kulawizny widać zwykle w kłusie, a dopiero duże kulawizny w galopie - jeżeli galop byłby bardziej obciążający dla nóg to kulawizny powinny być bardziej widoczne w galopie. A zwykle nie są. Zaliczyliśmy kilka kulawizn i tylko raz koń krzyżował w galopie z tego powodu, a zwykle w galopie nie wykazywał nic.
orangebay, No właśnie, z tymi dużymi kulawiznami to bym się nie zgodziła. Mój koń znaczył na jeden tył jakiś czas temu i była to, powiedziałoby się, drobnostka, a jednak - w kłusie nie było widać nic, a w galopie wszystko. Dopiero w galopie, szczególnie na kole, widać było, że ta noga jest odciążana i koń niechętnie "na nią" idzie. Nie krzyżował, tylko tą nogę "zostawiał", robił krótszy wykrok i miał minę bardzo niezadowoloną z musu galopowania na tą nogę. Wyglądało to szpatowo, ale na szczęście było to "tylko" kopyto. W kłusie i stępie - żadnych problemów.
Pewnie tu problem polegał na tym, że w galopie w pewnym momencie jedna noga bierze cały ciężar konia na siebie.

Więc pewnie - co uraz, to inna historia.

Nalle Fakt, nie wzięłam pod uwagę właśnie różnorodności urazów, ale z drugiej strony.... ta dyskusja się toczy tak "w koło" czegoś i pytanie padło "których chód jest bardziej obciążąjący". Chyba trzeba byłoby to rozwinąć w "który chód jest bardziej obciążający w jakich sytuacjach i dlaczego". 🙂
[quote author=Nalle link=topic=67477.msg1139769#msg1139769 date=1316850739]
[quote author=kotbury link=topic=67477.msg1132432#msg1132432 date=1316175010]
Nalle - w przypadku tego konkretnego konia praca rozluźniająca w kłusie nie przynosiła żadnej poprawy jakości tego chodu, tak samo jak "rozluźnianie w kłusie i czekanie aż puści" - dawało to odwrotny skutek.
U nas skutek przynosi minimalizowanie jazdy w kłusie i bynajmniej nie gonienie konia ale b. mocne wyjeżdżanie do przodu - szczególnie w galopie.

Dla ścisłości - ja nie poddawałam w wątpliwość, że w przypadku Twojego konia to działa, działa również w przypadku wielu innych. Napisałam, że jest to ogólnie praca nad poprawą jakości chodów - WSZYSTKICH - a nie jedynie ukierunkowana na poprawę kłusa. I w tym przypadku myślę, że poprawa tego chodu odbywa się tym sposobem niejako "siłą rozpędu". Bo galop i stęp chyba też lepsze?
[/quote]

Nell chodizło mi o to, że wiele osob mając konie z niewydatnym kłusem piłują te konie głównie w kłusie. A często szczególnie na poczatku przydaje się odwrotna taktyka- zminimalizowanie ilości pracy w kłusie.
[/quote]
Nalle 😉
Jak najbardziej to rozumiem, wyjaśniłam także, co sama miałam na myśli.

Sankaritarina, gdzieś tam u zarania tego wątku była chyba mowa o stawach. Fakty są właśnie takie, że w różnych chodach poszczególne partie podlegają różnym obciążeniom, ale nie będąc w stanie dokładnie tego zmierzyć i porównać (bo jakie obciążenie to już zbyt wiele dla grzbietu, a jakie dla stawów czy ścięgien?), i tak brniemy do nikąd.
Warto poświęcić czas na swoje pasje jakimi są np. konie.Sami nie wiemy ile Nam jeszcze Naszego życia pozostało...Warto sprawdzić i się przekonać.Znalazłam fajną stronkę http://spam.pl Warto zaglądnąć.

jest jakis atak na nasze forum przepowiadaczy smierci.
anulka1010, ale o co ci chodzi w tym wątku???
Już pomijając to, że i tak zaraz dostaniesz bana, to nie pisze się "nam" i "naszego" z dużej litery, tylko ewentualnie "Ty" lub "Wam" jeśli chcemy podkreślić, że darzymy kogoś szczególnym szacunkiem. Podkreślanie szczególnego szacunku do własnej osoby jest bardzo nie na miejscu. I nie "zagladnąć", tylko "zajrzeć".
I spadaj na drzewo.
To pewnie jakiś spam. Na tej stronie może być wirus, keylogger, cokolwiek, a użytkowniczka anulka1010 ma za zadanie łazić po stronach i zostawiać podejrzane linki. Ja bym się nią nie przejmowała [z resztą, moderator za niedługo pewnie zrobi z tym porządek] ale kategorycznie nie właziła na tą stronę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się