Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Bomba! Dajesz więcej  😎
wątek zamknięty
może i tak, ja się tylko czepiam, to nie znaczy że sie nie podoba 🏇
wątek zamknięty
U mnie widać idealnie - wszystko, od pierwszej góry do ostatniej  😜
wątek zamknięty
Jak obrobię, to jeszcze powrzucam, ale chyba już nie tak urokliwe.
wątek zamknięty
u mnie tez, ale brakowało mi tego zameczku ginacego we mgle. choc im wiecej patrze tym bardziej sie przekonuje. a widok cały czas zwala z nóg!
wątek zamknięty
Taki tam eksperyment 😉
wątek zamknięty

moze i nic specjalnego, ale tego typu czegos jeszcze nie robilam 🙂
wątek zamknięty
U mnie na monitorze wygląda to bardzo ok, ale nie wiem jak u was 😉
wątek zamknięty
a co powiecie o tym? ;>
wątek zamknięty
olciik ostatnie byloby super gdyby było trochę więcej dołu i lewej strony, w która patrzy koń, tzn przyciełabym prawą a dodała lewej 😉
wątek zamknięty
Laski, pamiętacie jeszcze moje pytanie? Mam 3 typy Nikona: D90, D300 (nie 3000 gdyby ktoś pomyślał, że może jednak 0 zjadłam ; ) ) i D700. I za cholerę nie wiem, co wybrać. Jakaś mała pomoc? :kwiatek:

Przypominam kawałek mojej poprzedniej paplaniny:
Jestem amatorem, ale za rok do x czasu będę się uczyć, coby w zawodzie fotograf pracować. Więc potrzebuję czegoś dobrego. Zdjęcia póki co głównie tak - ludzie/modele, konie - pastwisko, plac (czyli na zewnątrz) i różne typy hali + stajnia (czyli wewnątrz) i miasto + jego życie. + obiektywy.
wątek zamknięty
In. oczywiście, że D700 bym brała z tych 3, pełna klatka. Ja będę kupowała D300 w niedalekiej przyszłości 😉
wątek zamknięty
Ja juz podjelam decyzję. Zbieram na Sigmę 70-300mm 🙂
wątek zamknięty
Niewidzialna, z tym że z body chciałam się zamknąć w 5tys a z d700 nie sądzę, zebym znalazła gdzieś za 6k nawet, chyba, że chińska podróbka z kradzieży ; )
Najbardziej mi się właśnie ten d300 podoba... Ale ciężko mi z d90 porównac mimow wszystko. A, jeszcze nie lubię aparatów z funkcją nagrywania, więc tu d90 gorzej wypada ; )
wątek zamknięty
A, jeszcze nie lubię aparatów z funkcją nagrywania, więc tu d90 gorzej wypada ; )

O właśnie, mam tak samo. To w takim razie bierz 3setkę, ja też się zastanawiałam d90/d300 -padło na to drugie😉
wątek zamknięty
Laski, pamiętacie jeszcze moje pytanie? Mam 3 typy Nikona: D90, D300 (nie 3000 gdyby ktoś pomyślał, że może jednak 0 zjadłam ; ) ) i D700. I za cholerę nie wiem, co wybrać. Jakaś mała pomoc? :kwiatek:

Przypominam kawałek mojej poprzedniej paplaniny:
Jestem amatorem, ale za rok do x czasu będę się uczyć, coby w zawodzie fotograf pracować. Więc potrzebuję czegoś dobrego. Zdjęcia póki co głównie tak - ludzie/modele, konie - pastwisko, plac (czyli na zewnątrz) i różne typy hali + stajnia (czyli wewnątrz) i miasto + jego życie. + obiektywy.

Dlatego zanim zaczniesz pytać - określ sumę jaką możesz przeznaczyć na aparat,
Wśród wymienionych aparatów wymieniasz D700 a jak ktoś wskazuje paluchem to piszesz, że za drogo.

Czasem rączki opadają i nie chce się nic pisać.
wątek zamknięty
In., rok w fotografii cyfrowej to bardzo dużo czasu. Zanim zaczniesz się poważnie przyuczać do zawodu to taki Nikon zdąży wydać ze 2 albo i 3 puszki pro. Kup D300 jeśli Cię na niego w tym momencie stać i dobre szkła. Jak Cię nie stać na D300 to kup D90 i rób zdjęcia.

A tak z ciekawości  😎 Co Ci się nie podoba w puszkach z możliwością robienia filmów. Myślisz, że aparaty od tego przestają robić zdjęcia czy że wyglądają za mało pro? 🤣

Szemrana, to taka tendencja ogólna - pokażcie mi, w którym siodle lepiej się jeździ, którym aparatem robi się lepsze zdjęcia itp. Zamiast samemu poszukać, pouczyć się, siąść przysłowiowym zadem i samodzielnie spróbować.
wątek zamknięty
Sluchajcie, mam pytanie.
Jaki obiektyw do Cannona do zdjec w slabo oswietlonej hali?
W jakiejs rozsadnej cenie.
??
Mam jakis Kit-owy zwykly ( EFS 18-135 mm) i prawie sobie radzi.
wątek zamknięty
Odpowiedź jest jedna - jasny.
Do jasnych zalicza się obiektywy ze stałym światłem 1.2, 1.4, 1.8, 2.0 lub 2.8
wątek zamknięty
A jakis przykladowy? Tak jak co do parametrow body to cos tam wiem i rozrozniam, tak obiektywy to czarna magia. Wydaja mi sie zblizone a cena bardzo rozna.
Moglabys jakis podpowiedziec w dobrym stosunku jakosci/parametrow do ceny?
wątek zamknięty
Nie, ponieważ nie znam się na systemie Canona. Przejrzyj strony z samplami i wybierz coś dla siebie. Poszukaj na forum canonowym. Jeśli chcesz robić zdjęcia na słabo oświetlonej hali to potrzebujesz, niestety, bardzo dobrego szkła. Z dobrym autofokusem, ostrego, dającego dobry kontrast i jasnego.
wątek zamknięty
Czyli juz sobie porobilam zdjecia w tym sezonie .... :/
Ech. dzieki.
wątek zamknięty
szemrana, z poprzedniej strony całość:
Dziewczyny, potrzebuję rady, bo się KOMPLETNIE nie znam. Powiedzmy, że mam ograniczony budżet na body, ale zamknijmy się w 5tys. Jestem amatorem, ale za rok do x czasu będę się uczyć, coby w zawodzie fotograf pracować. Więc potrzebuję czegoś dobrego. Zdjęcia póki co głównie tak - ludzie/modele, konie - pastwisko, plac (czyli na zewnątrz) i różne typy hali + stajnia (czyli wewnątrz) i miasto + jego życie. + obiektywy. Mam to cholerne szczęście, że co niecałe 2m-ce będę sobie mogła kupić obiektyw(y) do 2tys. (bla bla bla, wycięte). Jakbyście miały taki budżet i takie zapędy - co byście kupiły? Skłaniam się ku Nikonom. Wiem, że mogłabym w sumie wejść na forum Nikona i tam popytać/poczytać, ale ja się pogubię. Jestem totalnie głupia i mi trzeba jak krowie na rowie, a nawet bardziej.
Proszę, pomóżcie :kwiatek:

coś jeszcze?

abre, bo wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jak będę chciała kręcić filmy to sobie kupię kamerę. A póki co mam telefon.
wątek zamknięty
To za chwilę nie będziesz miała co kupić. Chyba wszystkie nowe Nikony mają już tę opcję. Rzecz w tym, że to nie jest jakiś tam dodatkowy gadżet - po prostu aparaty mające możliwość podglądu LV mogą rejestrować też obraz w sposób ciągły. I tyle.
wątek zamknięty
abre, aa, to nie wiedziałam. Pół nocy się przekopywałam przez Nikonowe forum, ale jako, że właśnie - nocy, kiedy powinnam spać, to wiele rzeczy mi umknęło jednak.
Zmykam przekopywać dalej...
wątek zamknięty
http://www.digart.pl/tekst/digilia
Idzie ktos? Ja idę prawdopodobnie na łódzką digilie, połączoną z koncertem punkowym 😉
Aczkolwiek pewno czeka mnie lincz ze strony ekipy, z którą mia lam iść do lizard Kingu na Karuzellę...
wątek zamknięty
Klami
jasny obiektyw (f 1,4  1,8  2) = drogi obiektyw
ciemny obietyw = tu mozna hasać do woli - są całkiem tanie, ciut droższe i całkiem drogie.

Robienie zdjęć w hali  (takiej jak większość z nas jeździ czyli dość ciemnej i ze zwykłym oświetleniem) wymaga dobrego, jasnego obiektywu.
A one są drogie a nawet bardzo drogie.
Tym ciemniejszym zrobisz jeszcze jakoś zdjęcia ustawiając wysokie ISO i o ile koń nie będzie zbyt dynamicznie kłusował czy galopował.
Wyjdą Ci z pewnością te w stępie i w stój  😉
Praw fizyki nie oszukasz i dlatego  fotoreporterzy, ludzie fotografujący śluby, wnętrza mają jasne i zarąbiście drogie obiektywy.
Nie dla szpanu ......  taki obiektyw jest warunkiem zrobienia udanych zdjęć.

Moja  ciemna Sigma nie wyrabiała na zawodach na Torwarze przy karych koniach, w kątach gdzie było ciemniej.
A przecież hala Torwaru była zalana światłem (jakby się zdawało). Było ono o wiele intensywniejsze niż w halach w których jeździmy na codzień.
Dlatego też wielu zdjęć na Torwarze po prostu nie zrobiłam. Ustawienia wskazywały, że zdjęcie zwyczajnie nie wyjdzie i wtedy rezygnowałam.

Nie da się tego przeskoczyć.
wątek zamknięty
szemrana, dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. A jak sadzisz, tak za powiedzmy 3 tys. dalo by sie juz jakis sensowny jasny obiektyw dostac, czy to za malo??
Tak widze, ze chyba zrobilam maly blad. Trzeba bylo slabsze body kupic a zostawic sobie na szklo. Mialam nadzieje, ze jakos przetrzymam na tym co mam a na dobre dozbieram. Ale chyba nie da rady wytrwac z tym co mam.
wątek zamknięty
szemrana, To powiedz mi jeszcze jedno...

Czy wybór Sigmy 70-300mm jest dobrym pomysłem? Coraz bardziej się do tego obiektywu przekonuję
wątek zamknięty
Hehe mnie jutro czeka nie lada wyzwanie - zostalam poproszona o zrobienie zdjec na Slubie Cydiwlnym moich znajomych  😵 Nie wiem jak sobie poradze, nie wiem co wyjdzie z tych zdjec ze szklami, ktorymi dysponuje, ale... do odwaznych swiat podobno nalezy. W kazdym badz razie, para mloda uprzedzona o tym, by jednak cudow sie nie spodziewali - stad tez moja odmowa o przyjeciu jakichkolwiek pieniedzy za te zdjecia.

Uprasza sie Re-Voltowiczow/Voltopiry o trzymanie za mnie i za Nikona i spole jutro kciukow!  😁
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.