Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Bay - drugie mi się bardzo podoba 🙂
ninevet - świetna kolorystyka 🙂

A to jeszcze jedno z ostatniej sesji 🙂

Zjarałam trochę, ale nie mogłam się zgrać z nowym sprzętem ^^.
To pierwsze próby 🙂
wątek zamknięty
Mam jeszcze dwa szatańskie spojrzenia 😉
Pies ma bursztynowe oczy, jak dla mnie dość niesamowite.

wątek zamknięty
Pomocy !
Dzisiejsze i wczorajsze zdjęcia to mega porażka  😵
Ja nie mam zielonego pojęcia co zrobić.
Otóż jestem posiadaczką Nikona D80 + Sigma 70 - 200 i może pomyślicie sobie, że po co mi to skoro nie umiem ustawić, ale po prostu nie umiem...  😡
Zdjęcia w ruchu to kompletna klapa - niby ostre jak się patrzy, a w przybliżeniu całe rozmazane jakby nie mógł złapac ostrości .
Wie ktoś może jak mi pomóc ?
Dla porównania:

oczywiście fot. pierwsza jest cała rozmazana - nie wiem już co począć, bo ze zwykłej cyfrówki foty wyszły lepsze :/
wątek zamknięty
Blondyna, następnym razem zostaw Exif albo podaj parametry, tak żeby nie trzeba było wróżyć z fusów.
wątek zamknięty
abre Twój pies powinien zostać hipnotyzerem
wątek zamknięty
abre zmęczenie robi swoje  😉 a oczy Twojego psa są zniewalające

1. f/ 2.8
  1/2000 s
    ISO 900
2. f/ 2.8
  1/1500 s
  ISO 100

ponieważ fotografia nie zajmuje się zawodowo,a "od czasu do czasu"  to nie mam pojęcia co robię źle (zmieniałam wszystkie ustawienia [oprócz przesłony] i nadal nie widziałam żadnego efektu na +
nawet zwykłym kitowym obiektywem foty wychodziły mi o niebo lepsze, więc jeśli się da ocenić co jest źle to błagam proszę mi pomóc  🙇
wątek zamknięty
Blondyna, obiektyw na pewno dobrze podpięty? masz jakieś filtry na nim? Na pewno na AF? Spróbuj z innymi przesłonami, zrób test z bateryjkami na BF/FF
wątek zamknięty
przymykaj przesłonę, sprawdzaj, czy jedziesz na MF czy AF. ew. posłuchaj, czy coś ci nie lata w puszce/szkle. jak lata i brzęczy (nie chodzi mi o ostrzenie!) - do serwisu.
wątek zamknięty
podpięty dobrze - nawet to dzisiaj sprawdzałam.
filtr polaryzacyjny
zastanawiam się też - może to wina lustra czy coś, bo ostatnio były usuwane pruszki z niego i może to to

edit: obiektyw kupiony coś w połowie sierpnia i od tego czasu kilka razy używany dopiero - tak dzisiaj dopiero wyszło, ze cos nie gra
wątek zamknięty
polara masz kołowego czy liniowego? liniowe mogą zaburzać pracę AF.
hmm w lustro wątpię, hałasowało ostatnio jakoś nadzwyczajnie?
wątek zamknięty
Blondyna, zdejmij polara i popstrykaj bez niego, jak się boisz, że to puszka, sprawdź z innym obiektywem. Czy obiektyw na pewno jest czysty, może zaparował gdzieś, może tylna soczewka brudna. Sprawdź generalnie wszystko, każdy szczególik.
wątek zamknięty
kołowego
gdzieś pod koniec sierpnia robiłam foty i miałam podpięty kitowy obiektyw, po naciśnięciu przycisku nagle cały aparat sie wyłączył i nic sie nie dało zrobić.W domu okazało się, że lustro sie nie przekręciło do końca i po doładowaniu baterii w końcu sie dokręciło i wszystko grało.
Jedynie to, nic poza tym.Chyba się jednak przejde do serwisu i sprawdzę.
wątek zamknięty
a filtru pl używasz czy tak tylko podpiełaś?
wątek zamknięty
cieciorka używam używam  😀
dzisiaj to właściwie wszystkiego użyłam (poza opcją fotografowania w nocy  😁 )
wątek zamknięty
1. Porównaj zdjęcie nieruchomego obiektu sfotografowanego na niskim ISO:
a) z polarem i bez polara
b) na kilku różnych przysłonach: f/2.8 f/4 f/5.6 f/8

2. Sprawdź czy używasz AF-S czy AF-C w przypadku zdjęć w ruchu.

3. Sprawdź, którym polem ostrzysz, czy jednym z krzyżowych, czy skrajnym.

4. Sprawdź, czy szkło ma luzy na bagnecie, czy zrywa kontakt, wyskakują błędy na puszce.

5. Na koniec, jak dziewczyny radzą, zrób test na BF i FF - najszybciej i najłatwiej robi się bateryjkowy (opisywałam w tym wątku).

Drugie zdjęcie jest nieostre bo zrobiłaś je na przysłonie f/2.8. Poczytaj o fotografowaniu krajobrazu i hiperfokalnej.
W pierwszym widać, że ostrzyłaś na konia po lewej (ten po prawej wychodzi z głębi ostrości). Sprawdź w Exifie czy miałaś ustawione AF-S czy AF-C oraz czy masz w aparacie wyzwalanie migawki ustawione na priorytet ostrości. Do czytania danych dobra jest Opanda.

Jeszcze jedno obrobiłam. Jak się Wam znudzą to dajcie znać, poszukam czegoś innego 😉
Jak się słoneczko jakieś pokaże pokombinuję z głębią w myśl uwagi Strzygi.
Najbardziej irytujące jest to, że wiem jak uzyskać ten efekt, wiem czym go uzyskać... i brakuje mi małe 8 tys. zł. Pozdrawiam w tym miejscu pewną forumowiczkę, która wie, jakie szkło sobie upatrzyłam 😉

wątek zamknięty
abre, spoko, spoko. ja nawet nie myślę o szkłach. Ja nawet bym oddała ucho za to, którym fociłaś ;D
wątek zamknięty
abre mi tam się nie znudzisz. Twojego hipnotyzera mogę oglądać na okrągło.
wątek zamknięty
Ludzie jest ktoś kto mi zdjęcie obrobi, bo pilnie mi potrzeba dla znajomej a siedzę w pracy. Zdjęcie jest marnej jakości, ale może da się coś z niego zrobić, nie jestem autorem tylko prosiła mnie żebym coś z nim zrobiła a ja aktualnie nie mogę. Proszę pisać na PW  :kwiatek:
wątek zamknięty
Mam prośbę. Zerknijcie proszę do moich zdjęć:
http://picasaweb.google.com/dushka17/Warszawa2010?authkey=Gv1sRgCOjizuyn1IyiXg&feat=directlink
to nic specjalnego, a pewnie wręcz przeciwnie. Robione zwykłym kompaktem.
Co jest bardzo rażące w oczy? jakieś wskazówki?
wątek zamknięty
ja ostatnio obrabiałam foty robione na pożyczonym Canonie 5DMark2+ moje szkiełko Canonowskie 70-200 2.8 - mówię Wam - poezja... A jeszcze pogoda była super pod zdjęcia... uh...
wątek zamknięty
Anaa,  o zestawie takiej jakości nawet nie chcę marzyć.

Szuflandia głęboka.

wątek zamknięty
Anaa a tak z ciekawości to 2.8 było z IS?
wątek zamknięty
Mam prośbę. Zerknijcie proszę do moich zdjęć:
http://picasaweb.google.com/dushka17/Warszawa2010?authkey=Gv1sRgCOjizuyn1IyiXg&feat=directlink
to nic specjalnego, a pewnie wręcz przeciwnie. Robione zwykłym kompaktem.
Co jest bardzo rażące w oczy? jakieś wskazówki?

parę dobrych znalazłam. jednak większość nie powala, takie oklepane... i uważaj na kadr, za dużo centralnego. poczytaj sobie: http://www.samowyzwalacz.pl/index.php/2010/03/03/zasady-kompozycji-przekatne-spirala-fibonacciego-i-inne/  + trójpodział.
wątek zamknięty
dzięki Facella  :kwiatek:
To była moja pierwsza próba zrobienia czegokolwiek z aparatem, więc efekty są jakie są  😉
Możesz jeszcze powiedzieć, które z moim zdjęć są zupełnie do d..., a które są w miarę ?
wątek zamknięty

może ogółem zwykłe, ale mnie ujmują oczy  😍

/trochę mi zjechało jakość przy zmniejszaniu/
wątek zamknięty
Blondyna prooooszę utnij na drugim ten brązowy pasek tła co się zaczyna jak się kończy trawa, no no, wiesz o co mi chodzi  😉
wątek zamknięty
Strzyga, nie masz wrazenia ze ta glowa jest zupelnie oddzielnym tworem od reszty ciala? jakby nie bylo szyi.. poza tym jakos tak plastikowo wyszlo na moj gust
wątek zamknięty
Vana, zmienione 😀
wątek zamknięty
O! Od razu się fajniej patrzy 😉
To teraz musisz tylko poczekać aż wypowie się ktoś, kto się zna  😁
wątek zamknięty
Vana, faktycznie lepiej , dzięki za radę :kwiatek:
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.