Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Gratulacje! Świetne wieści
gratki 🙂
Iskra de Baleron, wow!!!
ŁOŁ
Gratulacje!!
Bardzo Wam wszystkim dziękuję ????
Jestem nieco oszołomiona 😅
Iskra de Baleron, i jak skończyła się historia z tym pępkiem ? U mnie wyglada tak samo i zastanawiam się jak z tym postępować.
ewelina169, chyba musisz mi przypomnieć czego pytanie się tyczy 😉
Obstawiam że jakiegoś starego posta.
Iskra de Baleron, gratulacje!
Potrzebuję czegoś na wzmocnienie źrebaka sieroty (3 miesiące).
Pije mleko od innej klaczy, je siano, ale bardzo kiepsko z trawą i treściwym - może coś w zastrzykach / pastach?
Cześć wszystkim. Klacz kupiona w maju tego roku 7 lat, po dwóch źrebakach. Pierwsza ruja w czerwcu u mnie prawidłowa, pęcherzyk ładnie rósł, macica rujowa to została zainseminowana przy zabiegu pęcherzyk miał 5.2 , badana nastepnego dnia pecherzyk pękł, na 18 dzień sprawdzana niestety nie zaszła. Druga ruja- pęcherzyk rósł prawidłowo zamówione nasienie, pęcherzyk 5.3 podczas inseminacji badana za dwa dni pęcherzyk nadal był, została dolana, za kolejne 2 dni znowu badana pęcherzyk nadal był tym razem nie inseminowaliśmy wyszło tak że dopiero po 6 dniach od pecherzyka 5.3 pękł, tu niestety nie udało mi się dostać nasienia. Trzecia ruja- podczas badania pęcherzyk 4.6 ale macica flak, kompletnie nie rujowa także ta ruja została opuszczona. Czwarta ruja- wczoraj badana pęcherzyk 4.8 macica nadal flak i nie rujowa ale tym razem spróbujemy zainseminować. Spotkał się ktoś z taką delikwentką i może mógłby coś powiedzieć jak to było w ich przypadku? Czy udało się w danym sezonie czy moze lepiej już sobie darować? Czy już klacz stwierdziła że sezon się dla niej kończy? 🙈
_Aleksandra_, Początek opowieści jest taki sam jak w moim przypadku. Tyle ,że ja odpuściłem. Powody dwa: późny źrebak to nie moja bajka oraz to że od lipca ruje rzadko kiedy występują. naturalnie ponowne ruje na przełomie września i października. Tu patrz punkt pierwszy. Czekam do lutego i zaczynamy zabawę od nowa.
Zazrebianie starszej klaczy!

Narządy ok, dostala hormony na wywolanie rui bo nie pokazywała, że są.
Nasienie podane w najlepszym do tego momencie i nic…
Klacz pełnoletnia, ostatni raz zrebaka miala z 10 lat temu.

Możemy powtórzyć inseminacje za tydzień bo to ostatnia szansa w tym sezonie ale boje się utopić kolejne spore pieniądze na to…

Próbować dalej czy odpuscic temat? Jakie macie z tym doswiadczenie?
zvzia222, O tej porze roku klaczy się nie zaźrebia.
melehowicz, dlaczego?
dariamajka, Bo konie mają sezonową zdolność do rozrodu. polecam zajrzeć do literatury fachowej w tej sprawie.
zvzia222, ja bym odpuściła temat. Jest za późno, źrebak urodzi się na koniec lata… bez słońca, pastwiska, w deszczu- co to za odchów?!

Moja starsza klacz miała przerwę po pierwszym źrebaku przez 15 lat, zainseminowana za pierwszym razem, zdrowy źrebak. Ponownie zaźrebiona rok od porodu i również za pierwszym razem, źrebak jeszcze przy boku.
Ma już obiecaną emeryturę 🙂

Jeśli komuś wyskoczę z lodówki to przepraszam 😅
Mojej hodowli Volare zajął pierwsze miejsce w czasie premiowania źrebiąt oldenburskich w Mikołowie jednocześnie otrzymał premię Elitefohlen �

PHS_5139.jpeg PHS_5139.jpeg
PHS_5178.jpeg PHS_5178.jpeg
OCH_5620.jpeg OCH_5620.jpeg
Iskra de Baleron, Piękny 😍 Gratulacje!🎉🏅
Iskra de Baleron, BRAWO!!!
gratulacje 🙂
Przepaskudny 😍 gratulacje!
Super gratuluję
Iskra de Baleron, jaki brzydal rudy 😍 gratulacje
Iskra de Baleron, cudnie! Gratki!
Poka filmik
Perlica, film powiadasz, coś tam udało się nagrać w Racocie i w Mikołowie.
Wrzucę później na FB 🙂
Iskra de Baleron, wrzucaj,wrzucaj
Iskra de Baleron, - sukcesami należy się chwalić, więc wyskakuj z tej lodówki śmiało 😁 Gratulacje!
👍
Nie no trafi mnie, miałam pod nosem Mikołów a nic nie wiedziałam 😑
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się