Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

jeeeej ale wysyp pająków 😍😍😍 gratulacje wszystkim!
any, 😍😍😍 Poka więcej! Jelonek?
any, gratki!!!!

Melduję że wazelina zadziała cuda- wszystko ładnie odlazlo i pupcia jak u niemowlaka niemalże.
Zabezpieczyłam kremem przeciwodparzeniom i tyle.
Tfu tfu młoda jest tak kozacka, że wszystko mogę z nią robić.
zembria, ash, 🌷🌷🌷
Tak - jelonka 😍, ale tym razem ciemniejsza nieco i nawet trochę mocniej pręgowana 😍
Niestety powtórka z rozrywki z zatrzymaniem łożyska 😐
ja muszę ten maraton w końcu odespać 🙈 trzy noce zarwane (gdzieś tam pojedyncze około godzinne drzemki udało się w ciągu dnia wyrwać, ale niewiele tego było)
IMG_20250506_011751.jpg IMG_20250506_011751.jpg
IMG_20250506_011627.jpg IMG_20250506_011627.jpg
any , super maluch 🙂 a jakiej maści ojciec ?
any mega gratki i opowiedz o maściach rodziców🙏 skąd pręga i pręgi 😉
any, Jest cudowny! Już go na FB podziwiałam 😍
Niech zdrowo rośnie!🍀
any, Klaczka? Moja ulubiona maść 😍 Napisz więcej coś.
blucha, BUCK, Iskra de Baleron, zembria, 🌷 już chyba piąty raz się za odpisywanie zbieram i jakoś dokończyć nie mogę, bo staram się nadrobić trochę zaległości dnia codziennego 😅
kobyła matka widoczna na zdjęciach - gniada, mimo że ma pręgę(z wiekiem mniej wyraźna się zrobiła bo 'tło' ściemniało 😅😉 to wg badań nd2/nd2
ojciec perlino - ten sam co sezon wstecz, z racji, że podwójnie rozjaśniony to ciężko stwierdzić czy czegoś pod tym rozjaśnieniem nie ukrył - jest to prawdopodobne bo już widziałam po nim ciekawy egzemplarz(chyba, że tam od matki to wyszło), ale standardowy pakiet badania na umaszczenie w związku hodowlanym akurat genu bułanego nie obejmuje, a nie widziałam by właściciel dodatkowo gdzieś zlecał badanie na dodatkowe locus
ciekawa jestem - może nawet sama źrebaka pod kątem Dun sprawdzę w labie w pl 😅, ale tu raczej jedynie nd1 w grę wchodzi bo ogon jest cały ciemny
tak - klaczka 😍 stadko klonów się robi, ciekawe czy podobne będą jak dorosną😅 teraz jeszcze jakieś imię wymyślić trzeba będzie 🙈 zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać...😩
Daj litere any, nie będę ukrywała że Chat GPT jest świetny w wymyślanie imion
Kuniaa, tak właściwie związek nie narzuca literki 😉 jedynie nie może być dubla,
ale hodowle w es często przyjmują sobie zasadę nazywania rocznika na konkretną literę (w sensie robią to alfabetycznie zmieniając literkę co rok) i jeśli trzymać się tej zasady tym razem powinno być "B"
any, A co to za rasa jest? Jak jelonek na "B" to Bambi jak nic! 😅
zembria, PRE 😁 będziemy rejestrować się w ancce - szlaki już przetarte 😉
Od którego miesiąca można kryć klacze? 30 czy 36?
Wg PZHK od 30m-cy
any, No tak mi coś świtało, ale pewna nie byłam właśnie.
ogurek dziękuje 😉
W poniedziałek były żółte świeczki, we wtorek znikły, minimalnie było widać mleko… dziś kapie mleko, aż małe kałuże się robią
Nogi trochę też oblepione…
Kiedy się spodziewać porodu?
Jak to u was bywało?
IMG_9448.jpeg IMG_9448.jpeg
IMG_9449.jpeg IMG_9449.jpeg
Luxyk, nooo dziś 😅 Aczkolwiek dopiero co pisałam o klaczy, która miała świeczki książkowe, a potem się mleko lało cały tydzień zanim się zdecydowała rozpakować 🤷
Klacz będzie rodzić kiedy uzna za stosowne 😅
Moja już dwukrotnie nie pokazała ani świeczek ani bardzo długiego sromu. Nawet ph mleka nie było idealne, a ona postanowiła się rozpakować jak jej się zachcialo.
Dwukrotnie chwilę przed terminem.
Ja również się doczekałam.
10 dni po terminie i mamy klaczkę !
Nie spodziewałam się kompletnie, że będzie dziewczynka.
Mama pkz ojciec Sp.
Spokojnie mieszanka zostaje u mnie w stajni, kojarzenie było celowe.
O 22.40 kobyla jadła sianko. No 23.24 patrzę w kamerę i mamy pęcherz kobyła rodzi 😁
Także zaskok totalny.
Ja to dziewczynka po 10 minutach już na nogach po kolejnych 10 cyca popiła i po godzince była kupa. Uwielbiam klaczki, są takie bezproblemowe w odchowie ????
1000016443.jpg 1000016443.jpg
nokia super dziewucha, zdrówka 🙂
nokia6002, Gratulacje!
nokia6002, Ejjj, tylko pół fotki mi się wyświetla... 🙁 Po jakim ogierze? Fajnie umaszczona jest 🙂
Dodam jakieś kolejne.
Ona jest po dolarze sp z żelisławia.
Ja miałam obawy rok temu jechać, ale mąż mnie namówił i pojechaliśmy. 😉
1000016475.jpg 1000016475.jpg
1000016414.jpg 1000016414.jpg
nokia6002, Nasz Gówniarzyk to jego wnuk, matki ojcem jest 🙂 Witam w rodzinie 🤣
Ps. to chyba u mnie jakiś błąd, bo nadal po połowie fotki mi się otwiera.

Ps. to chyba u mnie jakiś błąd, bo nadal po połowie fotki mi się otwiera.

zembria, raczej jakaś zmiana na forum - zgaduję, że zdjęcia w orientacji pionowej i zamiast podgląd zmniejszyć do pewnego rozmiaru to docina do obsługiwanego formatu 😅moje zdjęcia też zdają się być nieco przycięte 😉
any, A może być. Wrzuciłam dziś w wątek o dzieciakach fotki, to weszły jakieś takie miniaturowe z ramką 🤦
Ponad tydzień później i ja mam wreszcie za sobą „ten” moment. Klacz do samego końca nie wyglądała, jakby zamierzała się źrebić (wymię takie niezbyt ogromne, jak na wcześniejszych zdjęciach, które wrzucałam) i tylko to, że przez własną paranoję całe noce spędzałam na kamerce, uratowało mnie od przegapienia porodu. Niestety w ferworze walki nie wzięłam ze sobą telefonu i nie mam fotek malucha, ale powiem tyle - mam uroczego gniadego ogierka. Teraz idę spać. Wreszcie 😉
Mika, racja. Wyśpij się. I że spokojną głową proboszcz ładne foteczki.
Ja do 3ciej doby nie nadaje imienia, ani nie cieszę się mega, bo zawsze może się coś wydarzyć na co nie mamy wpływu i stracić źrebaka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się