karolina_, weź mi nawet nie mów, oni pojechali dziś na jutrzejsze kłaczki ujeżdżeniowe, też żeby dziewczyny odpoczęły, ale i żeby nie gonić o jakiejś posranej porannej godzinie jutro, bo to jednak prawie 8h jazdy z przyczepą. Fakt że jutro ma być chłodniej, ale dziś jest padaka.
ash, nauczka żeby tam albo brać boks w stajni murowanej albo nie jechać. I ogólnie muszę się wyposażyć w wentylatory - tydzień temu byliśmy na 4 dni na zawodach 7 godzin jazdy od domu, też boksy przenośne ale inna konstrukcja i mimo upału były przewiewne. Ale gdyby taka sytuacja zdarzyła się na zawodach to trzeba by było albo szukac wentylatorów po sklepach albo wracać do domu 7 godzin spowrotem
ogurek, wlasnie tez widzialam i juz zlecilam mezowi poszukanie do jego akumulatorow od wkretarek, troche tego mamy i cos sie uda dopasowac. W Salio nawet nie znalazlam gniazdka zeby podlaczyc na kablach. Mielismy boks blisko od wejscia wiec jeszcze bylo jakies powietrze na korytarzu, ale w boksie nie (brak otworow wentylacyjnych/okien w bokach stajni) + klacz wrazliwa/ nie przystosowana (bo na codzien jest na wolnym wybiegu i jak jej w stani goraco to pojdzie do lasu w cien) i tym sposobem nawet nie zostalam posluchac jak ocene liniowa stosuje AES, a szkoda, bo kazdy zwiazek patrzy na troche inne cechy, AES czesto jest w polskich komisjach a ja nie mam pojecia co chca zobaczyc. Na pewno co innego niz np old czy han, bo cisneli na ocene galopu u zrebiat pod matkami - pewnie chca sprawdzic czy im sie uda, mimo, ze niemieckie zwiazki sie poddaly dawno a KWPN pokazuje dla ogiera ocene tylko bazujaca na BLUP 😉 . Dla porownania, OLD ma osobno ocene z BLUP (pairing programme) i osobno liniowki to co widac (genetic profiles).
Ja kupilam akumulatorowy, muszę tylko sobie jeszcze jeden akumulator dokupić 😊 wczoraj włączyłam od 10 do 20, z przerwą wiadomo jak poszłyśmy startować i cały czas działał.
Pati2012, nie widziałam wyników, dostałam relację telefoniczną 😉 8.93 najwyższy wynik w klaczkach ujeżdżeniowych dla Fleur de Lys So Exquisite (Floris Count x Dante Weltino)
Perlica, jak szlam startować to wyłączałam 😉 ale jak jechałam już do hotelu to jeszcze działał. Mam jeden akumulator, muszę dokupić drugi bo naprawdę super opcja 😊
dariamajka, moja bez problemu się zazrebiala i nosiła do terminu, ale w końcu założyliśmy caslicka i to było niebo a ziemia jeśli chodzi o obraz USG głównie.
xxagaxx dzięki 🙂
jak statystyki zrebnosci w tym roku?
U nas bardzo słabo, nie udało nam się zazrebic jednej klaczy i to normalnie wiatropylnej. W posiewie w styczniu nie wyszło nic, teraz wyszedł niewielki wzrost bakterii, czyli pewnie coś się tam kisilo cały sezon - klacz po późnym poronieniu to też się nie oczyściła pewnie tak jak te, które miały źrebię (ssanie przez źrebaka wydziela oksytocynę). Reszta zrebna - dwie od razu i jedna za 3 razem (też po poronieniu więc bez źrebaka, ale wcześniejszym). Także za rok max trzy źrebaki, jak na tą koniunkturę to i tak sporo.
Facella, ale to świeże czy mrożonka że nic zero? Przy świeżym to się nieczęsto zdarza, ja miałam jeden taki rok ale to nie był przypadek tylko zaniedbanie i wnioski zostały skutecznie wyciągnięte
karolina_, świeże, chyba po prostu za późno zalana. Później już nie było podejmowanych prób, bo byłby źrebak w lipcu, a to późno dość.
Druga zalewana kilka razy tak bez przekonania, na zasadzie "czy jeszcze w ogóle zaskoczy" i jednak nie.
Dajecie jakieś pasze maluchom? Jeśli tak to od którego miesiąca? Nie pali mi się do dokarmiania, bo źrebak wygląda dobrze(krew też wyszła w normie), ale zaczęłam podawać probiotyk płynny (póki co zabieram od klaczy garść Dodson&Horrel Suregrow Pellets i w tym mu podaje).
Drugie pytanie - dajecie jakieś witaminy/suplementy na dobry rozwój czy dobre siano/pastwisko, ruch i klacz z mlekiem wystarcza? Nie chciałabym przedobrzyć.
Pytanie poza konkursem. Ile czasu od zgłoszenia urodzenia minęło u Was zanim przyjechał ktoś źrebię opisać? Dobrze rozumiem, że zgłasza się tylko w ARiMR a oni zgłaszają do Związku? 😇
Ja na opis źrebaka czekałam 4 miesiące
Co do paszy to mój źrebak zaczął się interesować paszą dopiero jak miał 2,5 miesiąca, teraz zjada bez zastanowienia, samodzielnie z miski. Dostaje paszę dla źrebiąt Sukces plus Mebio Kieselgur plus sieczka z lucerny .
ontaria, Mój ma 4 miesiące i jest jedzeniowym nieogarem. Więc podjada od matki, a matka je zwyczajnie owies, jęczmień i sieczke z lucerny. Patrząc na to ile marnują to nawet nie patrze na sklepową pasze, z resztą mają pastwiska, wyglądają dobrze, badania krwi mają wzorowe, nie będę cudować. Ale zastanawiam się jak to będzie jak go odsadze bo narazie dając mu osobną miskę to ją wysypie i lata z nią w gębie a nie je...
Mój od matki nie zje za dużo bo ona za szybko je a on długo żuje 😅 i też wywracał miskę ale przeszło mu. Jedyne co to musi wszystko sprawdzić pyskiem i jak może to chwycić w zęby to biega z tym wokoło.