Sankaritarina, Horze ma takie cienkie wodze. Przyszły mi co prawda w ogłowiem, ale to chyba te 🙂 Cienkie w sensie, że węższe są po prostu. Bardzo dobrze się je trzyma.
Hmm. Cienkie, żeby się mieściły w dłoni. 2 pary wodzy takich "zwykłych" trochę przeszkadzają 🙁 Tak, wąskie właśnie. Puma, Oooo dzięki, koniecznie sprawdzę. :kwiatek:
Żółtodziobowe pytanie 😡 mam teraz konia +/- 150cm w kłębie i mam problem z wodzami, bo są za długie... I pytanie - czy wodze mają rozmiary? Wchodząc na stronę pierwszego lepszego sklepu w ofercie są po prostu wodze bez podanej nawet długości... Koń niby cob, ale jakoś za dużo mi wisi niepotrzebnej wodzy...
Dziękuje, znalazłam. Nawet pony, nawet ze stoperami jak chciałam i nawet w dobrej cenie 🏇 Ale długości to na żadnej stronie ... Ewentualnie szerokość...
Dziewczyny, przeszukałam chyba cały internet i klapa... Szukam na gwałt białych wodzy i nigdzie nie ma, albo ja już ślepa jestem. Pomożecie? Może któraś z Was ma na sprzedaż, chętnie odkupię :kwiatek:
Dziękuję bardzo za pomoc :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Po niedzieli będą u mnie 😅 Zrobiłam sobie prezent w postaci białego ogłowia, niestety wodzy w komplecie nie było 🤬 Zostało czekać na paczki i mierzyć na karny, nieforemny koński łeb 🤣
Bardzo polecam wodze z biothane. Są cienkie, mega elastyczne, miękkie, mają wszystkie zalety wodzy kauczukowych, a dodatkowo mają stopery. Dla mnie wodze idealne. W sklepie Horse Tack w promocji za 150 zł. Moim zdaniem warto.
Złota łopata dla mnie 😁 Mam taki głupi problem - koleżanka chciałaby kupić sobie takie wodze, jak moje, a ja nijak nie mogę sobie przypomnieć marki ani nazwy tego, co mam... Może ktoś z lepszą głową akurat będzie kojarzył? Skórzano-gumowe, z dość długą częścią skórzaną przy zapięciu na środku, cienkie (14 mm), ze stoperami, zapinane na haczyki, a przy łączeniu gumy ze skórą mają napis "Kris" i chyba koniczynkę albo jakiś kwiatek. Jedno, co jeszcze pamiętam, to że nie były drogie, bo kojarzę swoją myśl, że jak się nie sprawdzą, to nie będzie szkoda. 😉 Czy ktoś może ma pomysł, co ja kupiłam? 😜
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 09 października 2018 17:29
Odkopuje. Potrzebuje skórzanych wodzy ze stoperami, dłuższych niż standardowe dla rozmiaru full (145cm). Przynajmniej 160cm. Czy to tylko na zamówienie u rymarza ? Znalazłam z opcja extra long tylko jednego producenta ? Ktoś się orientuje jakie inne marki oprócz Waldhausen robią dłuższe wodze ?
Co prawda wytok to nie stricte wodza pomocnicza, ale bardziej odpowiedniego wątku nie znalazłam. Intryguje mnie kwestia zasadności i celowości zakładania wytoku. Jak popatrzę po zawodach mniejszych i większych to spokojnie ponad 90% ma podpięte wytoki. Z czego to wynika ?
Klami - bo jest w zestawie z napierśnikiem 🤣 Zasadność zakładania samego napierśnika też jest dość zabawną kwestią, ale wygląda profi, więc siodło na szyi to cena, którą warto zapłacić za sportowy look 🤣
Niezupełnie. Wytok to pomoc, jak wiecie, niezależna od ręki jeźdźca. Chodzi o to, że gdy koń Raptownie szarpnie głowę w górę (lama) - nie ma takiego jeźdźca, żeby nadążył z ręką. Zatem koń uzyskuje wygodę - na skutek swojej (niepożądanej przez nas) akcji. A jeszcze, bardzo często, ręka zareaguje dopiero, gdy koń łeb opuści. Jakie wnioski wyciąga koń? Tymczasem wytok (dobrze dopasowany) Natychmiastowo na skutek szarpnięcia serwuje koniowi niewygodę. Jest to znikomy dyskomfort - ale instant, dokładnie w momencie akcji.
Z tym że wielce wątpię aby 100% jeźdźców (a i trenerów) wiedziało czy wytok jest akurat przydatny czy całkiem zbędny. I wtedy mamy "bo jest" i "profi look".
halo - nie no, wiadomo 😉 Ale odniosłam się typowo do postu Klami, ponieważ wszyscy wiemy, że duży odsetek zawytokowanych koni wcale go nie potrzebuje. Co ciekawe, często widać to już po dopasowaniu - zazwyczaj są turbo luźne i niedziałające 😉 Choć oczywiście nie można generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka, bo zapewne i ja bym się w nim wówczas znalazła - mój koń zawody skokowe chodził w wytoku uregulowanym w kierunku "zbyt długi", ale tylko i wyłącznie dlatego, że się wspinał na potęgę i działało to na niego doskonale "parterująco".
Nie znalazłam lepszego miejsca na to pytanie, czy ktoś z was może podlinkować albo powiedzieć które firmy mają motylki na wodze zdejmowane? Wiem że one istnieją, widziałam, ale nie umiem znaleźć a za nic nie pamietam jaka marka to miałą... W kolorze brązowym! 👀