ja podbijam powyższe pytanie - może ktoś już w tym temacie coś zdziałał ? kurcze przecież leśnicy maja porozstawiane kamery w samym środku lasu i jak te kamery działają ?
W lasach najczęściej są tzw fotopułapki czyli kamerki reagujące na ruch i pstrykające dużo zdjęć bądź nagrywające. Najczęściej mają baterie i kartę pamięci. Czy ktoś może polecić konkretny model kamerki? Z podczerwienią właśnie do źrebienia.
Marzy mi się taka kamerka w stajni. Nie ma tam jednak internetu a zasięg komórek jest na przysłowiową jedną kreskę. Czy kamera zadziała przy internecie opartym na modemie np iplusa?
Misiek69, mi też się marzy i cały czas mi po głowie chodzi temat podglądania szkap 😉 Teoretycznie można kupić kamerę opartą o internet bezprzewodowy, ale jest to dość droga zabawka (takie gotowe kamery kosztują 1500-2000zł, jak na wieszanie tego w stajni raczej odpada). Ale można też kupić znacznie tańszą kamerę, podłączyć ją do Raspberry Pi, a ten do internetu przez modem. To trochę trudniejsza konfiguracja, ale koszt zestawu zamknąłby się powiedzmy w jakieś 450 zł.
Teraz jeszcze tylko trzeba wziąć pod uwagę koszty "obsługi", vel miesięcznego użytkowania. Kamerka będzie generowała transfer, a za przesyłanie danych szczególnie w internecie komórkowym się trochę płaci. Wszystko by zależało od ustawień kamery i częstotliwości i długości oglądania. Abonamentowy Internet w plusie kosztuje 15zł za 1GB, 30zł za 3GB. 1GB może być jednak za mało, jeśli ktoś chciałby dużo oglądać.
Już chyba z rok się do kamerek przymierzam, tylko wcześniej raczej myślałam o skrzyknięciu kilku osób ze stajni i wykupieniu większego transferu. Komórkowy internet mocno jednak staniał i te 30 zł za przyjemność oglądania Big Brothera ze swoimi końmi w roli głównej można by było odżałować 😉
Niestety, w mojej stajni to nie zabangla. Dowiadywałem się i zasięg sieci komórkowej w naszej stajni jest bardzo słaby. Żaden fachowiec nie chciał się podjąć montażu.
Też myślałam o kamerze do podglądania czy klacz się źrebi ale wytłumaczono mi że mija się to z celem bo i tak trzeba by siedzieć cały czas i podglądać czy coś się dzieje 🤔 Są jakieś czujniki termiczne które zakłada się np. w oborach cielnym krowom, które alarmują jak cos się dzieje, ale cena jest kosmiczna i dla jednej klaczy bez sensu się zaopatrywać. Może ktoś ma coś takiego ❓?
no tak, ale jest różnica pomiędzy zerknięciem na monitoring raz na godzinę a budzeniem się, ubieraniem, pójściem do stajni, powrotem, znów położeniem na godzinę... no i w ten sposób nie niepokoi się klaczy. Poza tym mogłabym kogoś poprosić, żeby popatrzył jak będę w pracy, albo ustawić sobie tablet w pracy z podglądem.
Isabelle wyszłam z tego samego założenia i miałam ten sam pomysł, po tym jak przez 3 tygodnie wstawałam co 2 godziny i szłam do stajni sprawdzić czy się nie źrebi 😉 Kupiłam kamerkę, tego samego dnia zaczęliśmy ją montować i... nie zdążyliśmy bo kobyła się oźrebiła tuż przed finalnym złożeniem wszystkiego do tzw. kupy 🤣
Do tej pory nie zamontowaliśmy jej, więc w razie czego mogę ją odsprzedać, bo nie planuję już wyźrebień więc raczej nie będzie potrzebna. Niestety minęło już prawie dwa lata i nie pamiętam jak dokładnie miało przebiegać zamontowanie tego. Trzeba by się z tym udać do jakiegoś ogarniętego informatyka 😉
Czy znacie dużo stajni, które udostępniają pensjonariuszom podgląd na żywo do swoich kamer, aby mogli podglądać swoje pociechy będąc daleko od stajni? 😉 Uważacie, że to dobra opcja?
Wybieg to podstawa. Oczywiście. Kamery mogą być wszędzie. Na wybiegach ich celowość też może być różna, nie tylko kontrola zachowań zwierząt, czy stałości ogrodzenia, ale stajnie w miastach i w miejscach, gdzie dużo ludzi, potrzebując dodatkowej ochrony przed dokarmiającymi przechodniami, u nas to akurat zmora 🙁 Co do kamer w samych boksach to raczej nocna kontrola. Koń który był "niewyraźny" nie musi być niepokojony wizytami przez całą noc, a tylko kontrolowany przez kamery 😉 co za tym idzie fajna sprawa dla hodowców oczekujących porodu lub rekonwalescentów pooperacyjnych. To takie przykłady.
brzoskwinia, sama korzystałam z monitoringu boksu porodowego i zdecydowanie polecam taki sposób kontroli 🙂 Jako pensjonariusz jednak nie zapłaciłabym dodatkowo 100 zł do każdego z moich koni aby móc podglądać jak śpią... Co do ochrony przed dokarmianiem - nie ma nic lepszego, jak porządne ogrodzenia. Niestety nie jesteś w stanie siedzieć non stop przed monitorem i sprawdzać, czy ktoś nie karmi koni 🙁 Warto zatem np. postawić podwójne ogrodzenie z 2 metrowym prześwitem, czy też posadzić żywopłot i pozwolić mu się porządnie i wysoko rozbujać 🙂
nie mówiąc o tym, że co, zobaczę siedząc w pracy, że babcia z wnusiem futrują mi konia kanapkami i co mi to da? chyba że jednocześnie zamontujesz głosniki i będzie można krzyczeć "NIE KARMIĆ KONI!!!" 😂
Jeśli pijesz do mojego ogłoszenia to zostało udostępnione grzecznościowo, nie mam z tym nic wspólnego, niestety jako zwykły pedagog nie znam się na takich rzeczach 😉
Ale zaciekawił mnie bardzo temat i zastanawiam się ile pensjonatów ma coś takiego w ofercie, czy jest to w jakichś ośrodkach w pewnym sensie normą, czy tylko za zachodnią granicą. Mam nadzieję, że u mnie w stajni zainstalują w niedalekiej przyszłości, bo z mojego punktu widzenia fajna sprawa. Mam konia po operacji dwóch nóg, dużo czasu spędza w boksie, raz go wyprowadzam i inna noga spuchnięta i kulawa. Do dziś jest tajemnicą cóż zrobił, film zawsze można by przewinąć 😉
Do stajni mam jakieś 18 km tam gdzie trzymam konia i chciałabym zamontować kamerkę w boksie. jaka będzie odpowiednia? Przyda się taka,która nagrywa co się dzieje + mogę patrzeć w domu co dzieje się akurat w danej chwili? i jaki koszt
Czy ktos może mi uprzejmie polecić firmę lub markę kamer, które miałyby słuzyć monitorowaniu kilkunastohektarowego terenu? Nie interesują mnie przy tym kamerki stajenne 😉
Przepraszam jeżeli temat gdzieś był, szukaj nie znalazł mi odpowiedzi na hasło. Niestety totalnie nie znam sie na tym dlatego prosze o rade i ewentualne linki do sklepu. Szukam dobrego sprawdzonego ale nie masakrycznie drogiego systemu do monitorowania koni w koniowozie, cały komplet tzn kamera + monitor (może być podłaczone do tabletu), podgląd nocny, miło byłoby możliwe dołączenia kamerki cofania.
Raczej nie szukaj urządzeń dedykowanych. Radzę poszukać pośród urządzeń na bazie rejestratorów w lusterkach lub jak wolisz na bazie tableta. Spodziewam się że cena takiego zestawu kamerką cofania + kamerka w przyczepie to ok 500-700 zł. Najlepiej poszukać do tego warsztatu elektroniki samochodowej. Sam się przymierza do takiego czegoś.
Rejstrator w lusterku ciekawa propozycja i zainteresowała mnie bo z lusterka wstecznego nie korzystam więc byłoby miejsce na zamontowanie urządzenia. Na szybko poszukałam filmików i wygląda na to że jest to fajne urządzenie niestety wygląda że obraz z tylniej kamerki jest bardzo niewielki , najwiecej jest lustarka w lusterku a ekran pokazuje bardziej obraz z przodu tylnia jest niewielkim okieneczkiem a mi najbardziej zależy na podglądzie co koń robi z tyłu a nie co sie dzieje z przodu.
Jeśli masz w miarę szybki router to powinno zadziałać. Ja mam coś podobnego założone w jednym z pokoi w domu po sieci wifi i w miarę działa z tym, że nie mam podłączonego głosu.
Wifi musi Ci sięgać do stajni, żeby kamera wysłała sygnał. Poza tym nie powinno mieć ograniczeń, bo będziesz mogła oglądać stajnię z któregokolwiek miejsca na świecie, byleś miała urządzenie podłączone do internetu. Jak wejdziesz na stronę Plusa, to oni mają usługę monitoringu i te ich kamerki działają na takich samych zasadach.